Έχω ανεβάσει άλλα δύο άρθρα στο supereverything για τα εργαλεία Parkside, αλλά έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε και σκέφτηκα να κάνω ένα συγκεντρωτικό, παραθέτοντας τις εμπειρίες, τις απόψεις μου και τις αξιολογήσεις μου πάνω στα εργαλεία Parkside.

Eπειδή μου αρέσει να καταπιάνομαι με όλων των τύπων τις κατασκευές και τις επισκευές έχω αγοράσει δεκάδες διαφορετικά εργαλεία,. Κάποια από αυτά είναι αγορασμένα από τοπικά καταστήματα, κάποια από μεγάλες αλυσίδες (Praktiker, Leroy Merlin,), κάποια από Ελληνικά e-shop κάποια από Ebay και κάποια από τα Lidl.

Parkside για το σπίτι, Florabest για τον κήπο

Τα Lidl, κατά βάση, έχουνε δική τους επωνυμία στα πιο πολλά προϊόντα. Στα εργαλεία, έχουν τα Parkside αν είναι ηλεκτρικά, Powerfix αν είναι χειρός και Frorabest αν είναι εργαλεία κήπου (από το 2019 και μετά τα ηλεκτρικά εργαλεία κήπου έρχονται ως PARKSIDE). Έχω αγοράσει αρκετά Parkside, περίπου γύρω στα 50 60 70 120 και πολλά περισσότερα εξαρτήματα, εργαλεία χειρός και παρελκόμενα εργαλείων.
Η άποψή μου για τα Parkside είναι ότι είναι καλά εργαλεία με πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Ίσως την καλύτερη αυτή τη στιγμή στην Ελληνική αγορά. Αλλά όπως κάθε πράγμα, έτσι και τα Parkside, πρέπει να ξέρεις τι είναι, τι μπορεί να κάνει και με ποια ένταση.

Τα εργαλεία Parkside είναι Ερασιτεχνικά!!!

Τα Parkside είναι ερασιτεχνικά και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστούν και ήμι-επαγγελματικά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν επαγγελματικά και να γίνει σύγκριση με αντίστοιχα εργαλεία.
Οι διαφορές μεταξύ ερασιτεχνικών, ήμι-επαγγελματικών και επαγγελματικών εργαλείων δεν είναι τόσο στη δύναμη του μοτέρ που έχουν, αλλά όσο στη αντοχή στο χρόνο και στη συνεχόμενη χρήση. Αν αγοράσετε το καλύτερο ερασιτεχνικό εργαλείο και το χρησιμοποιήσετε επαγγελματικά, σε λίγο διάστημα θα αχρηστευθεί.
Αυτό το λέω γιατί η κυριότερη κατηγορία που έχω ακούσει για τα Parkside, είναι ότι «μου κάηκε από τη πολύ χρήση». Αυτό το έχω ακούσει από ανθρώπους που δεν έχουν πολύ-ασχοληθεί με εργαλεία και νομίζουν oτι αν αγοράσουν ένα αλυσοπρίονο των 150 ευρώ και κόψουν 200 δέντρα σε μία μέρα, αυτό δεν θα πρέπει να χαλάσει ή αγοράζοντας ένα πνευματικό των 60 ευρώ θα  μπορέσουν να κατεδαφίσουν διώροφο.
Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Το κάθε μέρος ενός εργαλείου έχει συγκεκριμένες αντοχές. Από την μόνωση των καλωδίων, την περιέλιξη του μοτέρ έως και το γράσο που έχει στα γρανάζια. Πραγματικά για όποιον έχει ανοίξει ένα καλό επαγγελματικό εργαλείο και ένα φθηνό ερασιτεχνικό εργαλείο, η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Ακόμα και τα PERFOMANCE δεν είναι επαγγελματικά. Είναι σίγουρα καλύτερα από τα απλά, έχουν brushless μοτέρ και καλύτερη κατασκευή, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με καλά επαγγελματικά μοντέλα. Όχι ότι δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κάποιος επαγγελματίας, έχω δει δεκάδες με PARKSIDE, απλώς δεν είναι το ίδιο καλά. Βέβαια υπάρχει και η λογική του ότι το PARKSIDE κοστίζει το 1/5 ή ίσως και το 1/10 της τιμής του καλού επαγγελματικού, και 4 να σου χαλάσουν στα ίδια χρόνια ζωής πάλι κερδισμένος είσαι.
Αυτό σίγουρα έχει μεγαλύτερη βάση στα εργαλεία μπαταρίας, εκεί όπου στα επαγγελματικά οι σειρές αλλάζουν κάθε μερικά χρόνια και σου μένουν αμανάτι ή πρέπει να αγοράσεις νέες μπαταρίες για τη νέα σειρά που είναι ακριβές. Εκεί ίσως να συμφέρει να επενδύσει κάποιος σε PARKSIDE PERFOMANCE που έχουν φθηνές μπαταρίες.

15 χρόνια,  120+ εργαλεία και ελάχιστα καμένα μοτέρ

Όπως είπα, έχω αγοράσει πάνω από 50 60 70 80 120 εργαλεία Parkside και μηχανικά έχουν χαλάσει ελάχιστα. Κάποια έχουνε χρησιμοποιηθεί λίγο, κάποια πάρα πολύ. Σε γενικές γραμμές αν δεν τα ζορίσεις, ειδικά το καλοκαίρι θα αντέξουν μέχρι να λιώσουν τα καρβουνάκια στο μοτέρ. Ειδικά το μοτέρ είναι κάτι που εκτός και αν είναι ελαττωματικό από την αρχή, θα καεί είτε από κακή χρήση ή απλώς επειδή δούλεψε για πάρα πολλά χρόνια.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τα PARKSIDE δεν χαλάνε. Απλώς συνήθως θα χαλάσει κάτι άλλο (πχ διακόπτης, μπαταρία, πλακέτα…) και όχι το μοτέρ.
Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα σε ελάχιστα εργαλεία. Συγκεκριμένα έκαψα τον γωνιακό τροχό μπαταρίας 20V γιατί τον δούλευα για αρκετή ώρα μέρα καύσωνα (ήταν εντός εγγύησης αλλά δεν ασχολήθηκα γιατί εγώ έκανα τη @##@). Το επόμενο εργαλείο ήταν ο αεροσυμπιεστής του 2009 που μετά από 15 χρόνια χάλασε η κεφαλή αλλά επισκευάστηκε.
Πρόβλημα είχε και η ψεκαστήρα PERFOMANCE που λόγω κακής κατασκευής η πλακέτα δεν ήταν προφυλαγμένη και οξειδώθηκε και τέλος ένα εργαλείο 12V Perfomance που κάηκε στα πρώτα δευτερόλεπτα λόγω κακής κατασκευής (αλλά αλλάχτηκε).
Μετά σε αρκετά εργαλεία έχει συμβεί το πιο κοινό πρόβλημα, ο διακόπτης. Ο διακόπτης είναι κάπως σαν αναλώσιμος, δηλαδή όσο καλά και να δουλεύει κάποια στιγμή θα χαλάσει. Δυστυχώς για τα περισσότερα PARKSIDE δεν υπάρχουν διακόπτες στο σέρβις. Σε κάποια μπορείς να βρεις από παρόμοια μοντέλα, κάποιοι μπορούν να επισκευαστούν με πατέντες και σε κάποια μπορούν να γίνουν πατέντες ώστε να δουλεύουν λίγο διαφορετικά (πχ να μπει διακόπτης απλώς αντί για ρυθμιζόμενος). Σε μένα έχουν χαλάσει διακόπτες σε 5-6 αν θυμάμαι καλά (στο φαλτσοπρίονο radial που είναι 10ετιας, στον αναδευτήρα, σε ένα δράπανο, στον μεγάλο ταινιολειαντήρα και ίσως σε κάποιο άλλο που δεν θυμάμαι). Σχεδόν όλα επισκευάστηκαν με κάποια πατέντα. Για το μόνο από αυτά που υπήρχε διαθέσιμο ανταλλακτικό στο εξωτερικό ήταν για το φαλτσοπρίονο αλλά δεν άξιζε.
Σίγουρα σε άλλους θα έχουν τύχει διαφορετικές καταστάσεις, ειδικά σε προβληματικές παρτίδες (που μπορεί κάλλιστα να συμβεί) αλλά υπάρχουν φορές που αρκετοί τα κατηγορούν γιατί δεν ξέρουν τις αντοχές τους. Έχω δει με τα μάτια μου να έχει μυρίσει το εργαλείο, να λιώνουν -κυριολεκτικά- τα πλαστικά του και αυτοί να συνεχίζουν ακάθεκτοι, και όταν καίγεται να λένε τσαντισμένοι ” ψεύτικο…”.

Τα εργαλεία Parkside είναι προσφορές (στην Ελλάδα)

Το κάθε προϊόν, ακολουθεί συνήθως μια προσέγγιση marketing. Το marketing πίσω από τα Parkside στην Ελλάδα (και γενικά τις προσφορές των Lidl), είναι σχετικά οικονομικές εβδομαδιαίες προσφορές. Δηλαδή τα προϊόντα δεν βρίσκονται στο ράφι όποτε τα θέλετε, αλλά ανά διαστήματα (μπορεί να είναι κάθε 3 μήνες, μπορεί κάθε 2 χρόνια μπορεί να είναι και μοναδικές προσφορές).
Αυτή η τακτική, σου δημιουργεί την “πίεση”  να αγοράσεις πολλές φορές κάτι που δεν το έχεις πραγματικά ανάγκη αυτή τη δεδομένη στιγμή. Επειδή όμως μπορεί να το έχεις ανάγκη κάποια στιγμή στο μέλλον, και επειδή είναι αρκετά οικονομικό και είναι προσφορά που δεν θα είναι στο ράφι σε μια βδομάδα, το αγοράζεις.

 Χαμηλές τιμές

Αυτό είναι ίσως ένα λάθος που έχουν κάνει οι περισσότεροι. Αγοράζουμε εργαλεία που ίσως δεν τα έχουμε άμεση ανάγκη. Αυτό δεν γίνεται τυχαία, είναι τακτική Marketing και όπως φαίνεται αρκετά επιτυχημένη.
Έτσι σε “αναγκάζει” να επισκέπτεσαι πιο συχνά τα καταστήματα και εκτός από τις βεβιασμένες αγορές που κάνεις στις προσφορές, αγοράζεις και άλλα πράγματα. Με αυτό το τρόπο εξηγούνται οι πολύ χαμηλές τιμές στις πιο πολλές προσφορές, αφού συνήθως και ξεπουλάνε και δημιουργούν πρόσθετο κέρδος σε άλλα προϊόντα που είναι μόνιμα στο ράφι.

E-shop σε χώρες του εξωτερικού

ολλανδικό e-shop
Ένα screenshot από το Ολλανδικό e-shop των LIDL

Εδώ και μερικά χρόνια τα LIDL έχουν δημιουργήσει e-shop από το οποίο μπορείς να παραγγείλετε εργαλεία όποια στιγμή θέλετε, χωρίς να περιμένετε ένα και χρόνο για να ξαναβγεί κάποιο εργαλείο θα βγει σε προσφορά.

Σίγουρα είναι κάτι πολύ χρήσιμο και λογικά κάποια στιγμή θα έρθει και στην Ελλάδα αυτή η δυνατότητα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει e-shop μόνο στις κάποιες χώρες της Ευρώπης, δηλαδή Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Σλοβακία. Μάλιστα σε αυτά τα e-shop έχουν και πολύ περισσότερα εργαλεία και όχι μόνο PARKSIDE (πχ υπάρχουν και MAKITA, Karcher….) καθώς και άλλα προϊόντα που δεν υπάρχουν στα καταστήματα LIDL (πχ γραφεία, έπιπλα κήπου).

Τώρα κάθε πότε βγαίνουν σε προσφορές τα εργαλεία Parkside;

Τα περισσότερα προϊόντα προσφορών φαίνεται ότι ακολουθούν κάποια σκαλέτα. Συνήθως βγαίνουν ανά συγκεκριμένα διαστήματα. Έτσι κάποια προϊόντα βγαίνουν σε ετήσια βάση, κάποια σε εξάμηνη, κάποια σε τρίμηνη και κάποια αρκετά σπάνια ή ίσως και ποτέ δεύτερη φορά.
Αυτό συμβαίνει και με τα Parkside. Κάποια εργαλεία εμφανίζονται ανά 3μηνο, κάποια άλλα δεν έχουν βγει σε προσφορά για περισσότερα από 3 χρόνια.
Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε ποια και πότε προσφέρθηκαν σε προσφορές από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα (σημείωση : θα ανανεώνεται σε τακτικά διαστήματα ο πίνακας) .
Επισήμανση
Δυστυχώς ο πίνακας αφαιρέθηκε οριστικά από την σελίδα. Οι λόγοι είναι αρκετοί, αλλά ο κυριότερος ήταν ότι πλέον είχε γίνει πάρα πολύ μεγάλος (πλέον περισσότερες από 650 σειρές επί 20 στήλες) και ήταν πραγματικά αδύνατον να προσαρμοστεί μέσα σε ένα άρθρο. Αν θέλετε να ρωτήσετε προηγούμενες ημερομηνίες προσφοράς για κάποιο συγκεκριμένο εργαλείο, μπορείτε να το κάνετε στα σχόλια (και ανώνυμα). Ειδάλλως μπορείτε να δείτε την σελίδα με τις προσφορές στα εργαλεία από το 2017 και μετά.

Προσφορές μόνο ότι υπάρχει στο φυλλάδιο;

Για πολλά χρόνια στα ράφια των LIDL έβρισκες μόνο ότι υπήρχε στο φυλλάδιο. Τα τελευταία 2-3 χρόνια αυτό έχει αλλάξει στα PARKSIDE. Σχεδόν  πάντα όταν υπάρχουν προσφορές με εργαλεία PARKSIDE θα βρείτε και εργαλεία που δεν υπήρχαν στο φυλλάδιο. Αυτό συμβαίνει για αρκετούς λόγους. Πρώτα από όλα, κάποια από αυτά είναι εργαλεία από προηγούμενες προσφορές που είχαν μείνει στην αποθήκη του τοπικού καταστήματος και ξαναβγαίνουν στα ράφια τις ημέρες των προσφορών εργαλείων γιατί τότε είναι πιο πιθανό να πωληθούν.

Μία άλλη περίπτωση είναι οι τοπικές προσφορές. Το φυλλάδιο είναι συνήθως γενικό για όλη την Ελλάδα (ειδικά το online, στα καταστήματα μπορείτε να δείτε φυλλάδια για επιμέρους καταστήματα). Έτσι για κάποιο λόγο μπορεί τα LIDL να αποφασίσουν να βγάλουν σε προσφορά εργαλεία σε συγκεκριμένα καταστήματα και όχι σε όλη την Ελλάδα. Αυτό ίσως γίνεται γιατί τα συγκεκριμένα εργαλεία δεν επαρκούν για όλη την Ελλάδα ή γιατί μπορεί να γίνεται promotion  σε συγκεκριμένο κατάστημα (πχ όταν κάποιο κατάστημα κάνει εγκαίνια ή ανακαίνιση έχει ειδικές προσφορές που δεν υπάρχουν σε άλλα καταστήματα).

Τέλος είναι λογικό ότι τα πολύ μεγάλα καταστήματα που βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να έχουν πιο μεγάλο χώρο για προσφορές από ότι τα μικρότερα καταστήματα στην επαρχία.

Τα Parkside βελτιώνονται συνεχώς

Κάτι που έχω παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι συνήθως κάθε εργαλείο την επόμενη φορά που θα βγει σε προσφορά, είναι συνήθως λίγο καλύτερο. Μπορεί κάποιες φορές να είναι ολόιδιο, αλλά τις πιο πολλές φορές είναι -έστω και λίγο- βελτιωμένο.
Γιαυτό είναι κακή συνήθεια να αγοράζουμε κάτι που δεν το έχουμε άμεση ανάγκη τη δεδομένη στιγμή, γιατί την επόμενη φορά, είναι πολύ πιθανό να έχει βγει καλύτερο και ίσως οικονομικότερο. Βέβαια μπορεί να μην ξαναβγεί και πότε οπότε..

Σχεδόν πάντα όταν ένα εργαλείο βελτιώνεται έχει διαφορετική ονομασία από τα προηγούμενα. Τις πιο πολλές φορές είναι ένας κωδικός στο τέλος (πχ A3, που σημαίνει ότι ήδη έχει κυκλοφορήσει μια έκδοση Α1 και μία Α2), ή ίσως αλλάξει και ο αριθμός που τις πιο πολλές φορές υποδηλώνει είτε την τάση λειτουργίας στα επαναφορτιζόμενα ή την ισχύ του μοτέρ στα ηλεκτρικά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι σειρές επαναφορτιζόμενων εργαλείων X 20V Team και Χ 12V Team. Και οι δύο οι σειρές κυκλοφόρησαν τα τελευταία 5 χρόνια και έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα να χρησιμοποιούν την ίδια μπαταρία (στην σειρά των 20V υπάρχουν 60+ διαφορετικά εργαλεία). 

Μηχανικά καλά στα αλλά όμως;

Όπως είπα ήδη, μηχανικά τα Parkside για μένα είναι αρκετά καλά για τη κατηγορία τους. Συνήθως αυτό που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα είναι διακόπτες, παρελκόμενα (πχ φίλτρο για πριονίδια) και τα πλαστικά μέρη (πχ μετά από χρήση ξεφτίζει η μαλακή επένδυση στις λαβές). Εκεί, ειδικά στα παλαιότερα μοντέλα,υπήρχε σημαντικό πρόβλημα. Ότι μου έχει χαλάσει είναι από αυτά. Τις πιο πολλές φορές δεν σε ενοχλεί ή το φτιάχνεις κάπως, όμως κάποιες φορές ίσως είναι πρόβλημα.

Θα αναφέρω παρακάτω τι μου έχει χαλάσει μέχρι στιγμής και θα καταλάβετε.

Επίσης κάποιες φορές μπορεί να παρατηρήσετε μικρό ατέλειες (πχ κακό φινίρισμα μεταξύ δύο επιφανειών, ετικέτες κολλημένες στραβά, γρέζια…) ή παρόμοια μικρό-προβλήματα που δεν έχουν καμία εργονομική επίπτωση. Aλλά  σίγουρα δείχνουν έναν από τους λόγους που το εργαλείο είναι οικονομικό.

Ομοιότητες με άλλα εργαλεία. Made by….

Αρκετές φορές θα παρατηρήσετε ότι τα Parkside μοιάζουν αρκετά με διάφορα άλλα εργαλεία άλλων εταιριών. Αυτό συμβαίνει συνέβαινε πάρα πολύ συχνά με τα εργαλεία της Einhell. Φυσικά αυτό δεν ήταν τυχαίο, καθώς υπήρχε μια κάποια συνεργασία μεταξύ Parkside και Einhell, με αρκετά από τα εργαλεία της Parkside να κατασκευάζονται από την Einhell. Μάλιστα μέχρι περίπου το 2012  τα περισσότερα μεγάλα εργαλεία (πχ κομπρεσέρ, φαλτσοπρίονο, παγκοπρίονο…) έγραφαν στην ετικέτα Made By Einhell και είχαν Γερμανική ετικέτα (και τα πιο μικρά ήταν κάποτε made by einhell αλλά σταμάτησε πριν το 2010 για αυτά).
Φυσικά δεν ήταν απόλυτα όμοια. Υπήρχαν μικροδιαφορές αλλά στα περισσότερα μέρη ήταν ίδια. Αυτό έχει ένα καλό, καθώς μπορούσατε να βρείτε πιο εύκολα αναλώσιμα και ανταλλακτικά για κάποια εργαλεία. Έτσι για παράδειγμα η ταινία του ταινειολειαντήρα της Parkside είναι ίδια σε διαστάσεις με αυτού της Einhell. Οπότε αν βρίσκατε ένα κατάστημα που φέρνει Einhell μπορούσατε να αγοράσετε πιο γρήγορα αναλώσιμα.
Πλέον αυτό έχει αλλάξει. Από ότι φαίνεται εδώ και μερικά χρόνια όλα κατασκευάζονται στην Κίνα και πιθανώς να βρείτε πολλές οπτικές ομοιότητες -και όχι μόνο- με αρκετά μοντέλα της αγοράς που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Οι δύο κυριότερες εισαγωγείς για τα Parkside φαίνεται να είναι η Kompernass και η Grizzly. H Kompernass πρέπει να είναι μία εταιρία που έχει άμεση σχέση ή αποκλειστικότητα με τα LIDL (είναι η εταιρία πίσω από τα περισσότερα ηλεκτρικά είδη της LIDL) ενώ η Grizzly είναι μία Γερμανική εταιρία (προσοχή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Αμερικάνικη Grizzly Tools) που φαίνεται να προμηθεύει την PARKSIDE με μερικά δικά της εργαλεία. Σε μερικά εργαλεία ο κατασκευαστής/εισαγωγέας ίσως είναι διαφορετικός (κυρίως σε κάποια μικρά ηλεκτρονικά), αλλά στο 95% θα είναι είτε Grizzly ή Kompernass.
scheppach
Η πριονοκορδέλα της Scheppach που είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την πριονοκορδέλα PARKSIDE PBS 350 A1 που κατασκευάζεται από την Scheppach
Μετά το 2018 μερικά εργαλεία της PARKSIDE -κυρίως τα μεγάλα- είναι από την εταιρία Scheppach. Η Scheppach είναι μία Γερμανική εταιρία που έχει κυρίως μεγάλα εργαλεία (πχ τόρνους, πριονοκορδέλες…), τα οποία εισάγονται και πωλούνται και στην Ελλάδα. Σχεδόν πάντα τα PARKSIDE (made by Scheppach) είναι πιο φθηνά από ότι τα αντίστοιχα Scheppach.
Επίσης υπάρχουν λίγα εργαλεία που κατασκευάζονται από την Αυστριακή εταιρία WALTER, όμως δεν έχει κανένα από αυτά στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, ενώ υπάρχουν και κάποια που είναι από την εταιρία Γερμανική εταιρία Ga-Po Vertrieb.

Συγκρίνοντας τις τιμές των Parkside με άλλα ίδια εργαλεία

Τώρα ας δούμε λίγο τις τιμές των Parkside σε σύγκριση με άλλα εργαλεία με τα ίδια χαρακτηριστικά (και κάποιες φορές και εμφάνιση).

σύγκριση τιμών parkside Ας δούμε για παράδειγμα αυτό τον σταθμό ακονίσματος, τον οποίο τα Lidl τον είχαν σε προσφορά 22 ευρώ. Το εργαλείο αυτό με ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά και σχεδόν ολόιδια εμφάνιση θα το δείτε με αρκετές επωνυμίες στο διαδίκτυο. Η πιο χαμηλή τιμή που μπορέσαμε να βρούμε είναι 30 ευρώ από Amazon και Κινέζικο e-shop. Και αυτό χωρίς κόστος μεταφορικών. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και για τα εργαλεία Parkside που είχαν ένα δίδυμο αδελφάκι με την επωνυμία einhell. Το Parkside πάντα ήταν 10-30% φθηνότερο από το αντίστοιχο Einhell.

Βέβαια μετά το 2018-2019 έχει πέσει αρκετά η τιμή των Κινέζικων εργαλείων και από τον ανταγωνισμό και έτσι η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη, τουλάχιστον όσο στο παρελθόν.

Εγγύηση 3 / 5 Χρόνια. Ισχύει;


Ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των PARKSIDE (και γενικότερα των συσκευών που φέρνουν τα LIDL) είναι η 3 ετής εγγύηση την οποία προσφέρει σε όλα τα προϊόντα που πωλεί.
Η εγγύηση είναι πραγματική και πραγματικά ακόμα και μερικές εβδομάδες πριν την λήξη αν πάτε κάτι, θα σας το αντικαταστήσουν.
Θα πρέπει να πούμε ότι δεν έχουν όλα τα εργαλεία PARKSIDE 3 χρόνια εγγύηση. Μερικά εργαλεία από την σειρά PARKSIDE PERFOMANCE έχουν 5 χρόνια εγγύηση και όχι 3.
Φυσικά θα πρέπει να ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της εγγύησης, δηλαδή να μην έχει γίνει κακή χρήση και να μην αφορά εξάρτημα που δεν το καλύπτει η εγγύηση (πχ μπαταρίες).
Επίσης στα LIDL υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης επιστροφής εντός μερικών εβδομάδων, οπότε αν αγοράσατε κάτι που δεν σας αρέσει, απλά το επιστρέφετε στο κατάστημα και παίρνετε τα χρήματά σας πίσω ή αν είναι ελαττωματικό, παίρνετε κάποιο άλλο από το ράφι.
Προσωπικά όλες τις φορές δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα ούτε παράπονα κατά τη επιστροφή. Aπλώς σε ένα έντυπό συμπλήρωσα τα στοιχεία μου και το λόγο επιστροφής ή αλλαγής. Οπότε δεν έχω προσωπική εμπειρία από το service των Lidl.
Τώρα στο θέμα της εγγύησης ίσως υπάρχουν μερικά θέματα. Τα βασικά προβλήματα είναι δυο

1. Θερμική απόδειξη 

Πρώτον η απόδειξη στα Lidl (όπως και σε όλα τα supermarketείναι θερμική. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μετά από 1-2 χρόνια και να την έχετε φυλάξει, το πιο πιθανό είναι να μην φαίνεται τίποτα. Αυτό συμβαίνει ειδικά αν η απόδειξη έρχεται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Μια λύση σε αυτό είναι είτε να τη κρατάτε σε αεροστεγή συσκευασία, φυλαγμένη σε ένα κλειστό κουτί ή να την φωτοτυπείτε. Καλό είναι να κάνετε και τα δυο μαζί.
Μερικές φορές το σέρβις δεν ζητάει απόδειξη αφού από το IAN του εργαλείου φαίνεται πότε βγήκε σε προσφορά, αλλά πάντα καλό είναι να την κρατάτε γιατί ποτέ δεν ξέρετε.
Επίσης -μέχρι τη στιγμή που γράφετε το άρθρο- η ηλεκτρονική απόδειξη στη LIDL Plus εφαρμογή δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο για την εγγύηση.

2. Θεωρητικά πρέπει να έχετε φυλάξει την συσκευασία 

Το άλλο πρόβλημα είναι ότι κανονικά θα πρέπει να έχετε φυλάξει τις συσκευασίες και να το παραδώσετε έτσι. Κάτι το οποίο ίσως είναι εύκολο για λίγο καιρό, αλλά για χρόνια είναι δύσκολο και  θα πρέπει να έχετε μεγάλη αποθήκη για να χωρέσουν.
Βέβαια αναγνώστες έχουν αναφέρει ότι έχουν επιστρέψει εργαλεία χωρίς τη συσκευασία τους χωρίς κανένα πρόβλημα και ήταν ευχαριστημένοι από την αντιμετώπιση του σέρβις (συνήθως άμεση αλλαγή ελαττωματικού προϊόντος).  Πάντως καλό είναι να κρατάτε τη συσκευασία αν έχετε τη δυνατότητα, για παν ενδεχόμενο έστω και διπλωμένη. Αυτό γενικά ισχύει σε όλα τα σέρβις και όχι μόνο για τα εργαλεία Parkside.

Αναλώσιμα και ανταλλακτικά

Το service των Parkside στην Ελλάδα -από όσο γνωρίζουμε- προσφέρει αναλώσιμα για όλα τα  τελευταία μοντέλα τα οποία διαθέτει. Μάλιστα διαθέτει κάποια ανταλλακτικά ακόμα και για σχετικά παλιά μοντέλα. Η τιμή των ανταλλακτικών είναι αρκετά καλή (συνήθως), εφάμιλλη της οικονομικής τιμής που έχουν τα εργαλεία Parkside. Η επικοινωνία που έχουν είναι αρκετά καλή και γρήγορη είτε επικοινωνήσετε τηλεφωνικά ή με email. Τα ανταλλακτικά μπορείτε να τα παραλάβετε αυτοπροσώπως αν μένετε Αθήνα είτε μέσω courier για όλη τη υπόλοιπη Ελλάδα με επιπλέον κόστος 5 ευρώ.

Κάτι που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι αυτό δεν αναφέρεται σε μηχανικά εξαρτήματα (πχ κάποιο γρανάζι, μοτέρ…), αλλά σε μπαταρίες, τσοκ και γενικότερα πράγματα που αναμένεται να χαλάσουν ή έχουν περιορισμένη ζωή.

Μηχανικά εξαρτήματα δεν φαίνεται να υπάρχουν για τα περισσότερα μοντέλα. Οι μόνες εξαιρέσεις που έχω βρει είναι κάποια πολύ παλιά που ήταν από Einhell όπου με λίγο τύχη ίσως βρείτε ότι θέλετε από το εμπόριο και σε όσα είναι Scheppach όπου και εκεί κάποια φαίνεται να έχουν σχεδιαγράμματα με ανταλλακτικά. Έτσι αν τύχει και σας χαλάσει διακόπτης μετά από τη λήξη της εγγύησης στα περισσότερα εργαλεία θα έχετε θέμα ή θα πρέπει να κάνετε κάποια πατέντα. Σε κάποια υπάρχουν λύσεις από Κινέζικα ανταλλακτικά, αλλά λίγες φορές αξίζει να ασχοληθεί κάποιος, γιατί αν βγάλει ζημιά μετά από την εγγύηση, συνήθως έχει φάει τα ψωμιά του.

To ιδιο ισχύει και για τις μπαταρίες, ειδικά μετά την κυκλοφορία των σειρών X20V Team και Χ12V Team. Πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρείτε κάποια μπαταρία από παλαιότερα μοντέλα (πχ 18V,16V,10.8V…) από το σέρβις και η μόνη επιλογή είναι είτε 3D printed μετατροπέας ή αναγόμωση μπαταρίας.

Το θέμα με τα ανταλλακτικά είναι πολύ σημαντικό και δυστυχώς ισχύει για την πλειονότητα των Κινέζικων εργαλείων και όχι μόνο για τα  PARKSIDE. Δηλαδή με απλά λόγια αν είναι κάτι σημαντικό για εσάς, θα πρέπει να πάτε σε πολύ πιο ακριβό εργαλείο και όχι σε κάποιο άλλο τύπου PARKSIDE γιατί και εκεί ισχύει ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή οι εισαγωγείς δεν ασχολούνται με την εισαγωγή όλων των ανταλλακτικών για τα μοντέλα που φέρνουν ή αν φέρουν κάτι θα είναι κάτι που αναμένεται να χαλάσει και είναι το ίδιο για αρκετά μοντέλα. Έτσι για παράδειγμα σε Κινέζικη ψεκαστήρα βενζίνης, η αντλία πουλιέται όλη μαζί και στοιχίζει σχεδόν όσο το εργαλείο καινούργιο.

Μόνο σε πολύ επώνυμα (πχ Makita, Milwuakee, DeWalt…) που μπορείς να βρεις τα πάντα (μέχρι και βίδες!!!) ακόμα και σε εργαλεία 15ετίας, ενώ σε κάποιες ερασιτεχνικές σειρές επωνύμων (πχ Black And Decker, Bosch…) μπορείς να βρεις αρκετά ανταλλακτικά για ένα εύλογο διάστημα.

Ποιο είναι το σέρβις των εργαλείων Parkside

κωδικός IAN σε Parkside
O κωδικός IAN του εργαλείου πάνω στην ετικέτα, χαρακτηρίζει την έκδοση του εργαλείου

Tα στοιχεία για το σέρβις του εργαλείου Parkside που έχετε, θα τα βρείτε να αναγράφονται πάντα στην τελευταία σελίδα του εγχειριδίου χρήσης του εργαλείου. Αν δεν το έχετε φυλάξει, τότε μπορείτε να ψάξετε online για το εγχειρίδιο χρήσης στην online υπηρεσία  του lidl-service.com αναζητώντας το με τον κωδικό IAN.

Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της Lidl (800 111 3333) και να ζητήσετε να σας κατευθύνουν αυτοί επίσημα προς το σωστό σέρβις.

Εδώ και μερικά χρόνια έχει δημιουργήσει και μία γραμμή για το σέρβις, το 801 5000 019.

Παρότι για τα περισσότερα εργαλεία  PARKSIDE το σέρβις είναι ίδιο, για κάποια είναι λίγο διαφορετικό και σε κάποια δεν φαίνεται να υπάρχει σέρβις στην Ελλάδα (σε πολύ λίγα, κυρίως ηλεκτρονικά)

Εργαλεία που έχουν αγοραστεί

Τώρα θα παραθέσω τα εργαλεία που έχω αγοράσει όλο αυτό το διάστημα, τι χρήση τους έχω κάνει, ποια είχαν προβλήματα και ποσό ευχαριστημένος έχω μείνει από το καθένα. Αυτά που είναι με έντονα γράμματα, αν πατήσετε πάνω τους θα σας ανοίξει σε νέο παράθυρο το άρθρο με την παρουσίαση στη σελίδα.
ΟνομασίαΧρήσηΣειράΈτος ΑγοράςΒαθμολογίαΤιμή
Δράπανα-Κατσαβίδια-Πολυεργαλεία

Ηλεκτρικό μπουλονόκλειδο PARKSIDE PDSSE 450 C3-2019 44,99
Επαναφορτιζόμενο Δραπανοκατσάβιδο PABS 18V MH-CD A1Βαριά2009
(Έχει αποσυρθεί)
10/10
Επαναφορτιζόμενο Δραπανοκατσάβιδο Li-On 10.8VΒαριά2013
(Έχει αποσυρθεί)
10/10
Επαναφορτιζόμενο Δραπανοκατσάβιδο PABS 18 Li-On Βαριά2014 10/10
Επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο PARKSIDE PABS 20 Li D4-X20V TEAM2019 49,99
Παλμικό κατσαβίδι PDSSA 12 A1-X12V TEAM2018 39,99
Παλμικό κατσαβίδι μπαταρίας PDSSA 18 A1Βαριά201510/10
Σκαπτικό πιστολέτο PARKSIDE PBH 1500 E5-2018 59.99
Κατσαβίδι γυψοσανίδας PARKSIDE PTBS 520 A1-2018 29.99
Επαναφορτιζόμενο Τύπου Dremel PFBS 12 A1-2018 10/10
PARKSIDE PFBS 160 B2-2018 10/1024.99
Επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο PABS 12 B3-2018 --
Επαφορτιζόμενο Κρουστικό πιστολέτο Parkside PABH 20-Li B2ΜικρήX20V TEAM2017  
Κρουστικό δράπανο PARKSIDE PSBM 750 Μικρή2017-22
Αναδευτήρας κονιαμάτων Parkside PMFR 1400 C2Μέτρια20179/10
Ηλεκτρικό δράπανο Parkside PSBM 500 C4Μικρή201710/1019,99
Επαναφορτιζόμενο Τύπου Dremel PFBS 9.6 A1Μέτρια2012
(Έχει αποσυρθεί)
8/10
Επαναφορτιζόμενο Κατσαβίδι PAS 3.6 A1Βαριά2011
(Έχει αποσυρθεί)
10/10
Κάθετο Δράπανο  PTB 16 500WΜέτρια2011
(Έχει αποσυρθεί)
9/10
Επαναφορτιζόμενο Κρουστ. Δράπανοκατσαβιδο 24VΒαριά2009
(Έχει αποσυρθεί)
10/10
Ηλεκτρικό Κρουστικό Δράπανο PBH 1010 A1Πολύ Βαριά2008
(Έχει αποσυρθεί)
10/10
Κολονάτο δράπανο PTMOD2021
Τροχοί / Ακόνισμα
Μίνι γωνιακός τροχός μπαταρίας PARKSIDE PWSA 12-2018-39.99
Γωνιακός τροχός μπαταρίας PWSA 18 A1Μέτρια20169/10
Επαναφορτιζόμενος γωνιακός τροχός PWSA 20 Li B3-X20V TEAM2019-64,99
Γωνιακός Τροχός PWS 230 A1Βαριά2013 10/10
Σταθμός ακονίσματος PSS 65A1Μέτρια20169/10
Γωνιακός τροχός PARKSIDE PWS 125 D3-2017  24,99
Τροχός πάγκου με ταινιολειαντήρα PARKSIDE PSBS 240 C2 Μικρή20169/10
Συσκευή Διπλής Τριβής PDOS 200 A1Μέτρια2010 9/10
Τριβεία/Πολυεργαλεία

Ταινιολειαντήρας PARKSIDE PBS 900 A1Βαριά20118/10
Ταινιολειαντήρας PARKSIDE PBS 900 C3201939,99
Τριβείο Δέλτα PARKSIDE PDS 290 C3201817.99
Τριβείο Δέλτα PARKSIDE PDS 290 C3201817.99
Πολυεργαλείο Parkside PMFW 310 C2Μικρή20179/10
Τριβείο Χειρός PHS 160 A1Ελαφριά20118/10
Τριβείο τοίχων PARKSIDE PWBS 180 B32021
Σέγες/Δισκοπρίονα
Μίνι δισκοπρίονο Parkside PTS 500 B22017-
Επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο PARKSIDE PHKSA 20 Li A2X20V TEAM201959,99
Σέγα PARKSIDE PSTK 800 B2201829.99
Κάθετη φρέζα POF 1200 A1Μέτρια2015 9/10
Φαλτσοπρίονο PKS 1700 A1Βαριά2013 9/1099,99
Ηλεκτρική Πλάνη PARKSIDE PEH 30 A1Μέτρια/Βαριά20119/1029,99
Σπαθοσέγα PFS 710 A1Μέτρια2010 9/1039,99
Μίνι δίδυμος τροχός PARKSIDE PDFW 120 A22022
Επιτραπέζια πριονοκορδέλα PARKSIDE PBS 350 A1 2020
Κολλητήρια – Καμινέτα – Θερμοκολλησεις

Κολλητήρι με τροφοδοσία PARKSIDE PLPD 60 A12018 11,99
Επαναφορτιζόμενο κολλητήρι μπαταρίας PARKSIDE PLKA 3.6 A22018 12,99
Πιστόλι θερμού αέρα PARKSIDE PHLG 2000 D32018 12,99
Σετ κολλητήρι αερίουΕλαφριά2015 9/10
Σετ Κολλητήρι Λεπτής Συγκόλλησης PLBS 30 A1Μέτρια2013 9/10
Πιστόλι Συγκόλλησης PLP 100 A1Ελαφριά2013 8/10
Μηχανή στίλβωσης Μπαταρίας  PAWP 18A1Ελαφριά2011 7/10
Πιστόλι Θερμοκόλλησης PHP 500 B2Μέτρια2010 7/10
Ηλεκτρικό σκαρπέλο PARKSIDE PSG 50 A1Ελαφριά2011 8/10
Εργαλεία Αέρος

 #colspan#
Αεροσυμπιεστής PARKSIDE PKO 270 A1Βαριά2012 8/1099,99
Πιστόλι νερού πεπιεσμένου αέραΒαριά2012 10/10
Πιστόλι Βαφής Αέρος PDFP 500 A1Ελαφριά2011 -
Καρφωτικό Αέρος PDT 40 A1Μέτρια2013 9/10
Σετ αέροσυμπιεστήΒαριά2012 8/10
Πιστόλι Αμμοβολής Πίεσης PDSP 1000 A1Καμία2013
Καρούλι αέρος 20 μέτρων2017
Διάφορα

Επαναφορτιζόμενος πολυκόφτης PARKSIDE PMSA 12 A1-2019-34,99
Σετ φορητού αεροσυμπιεστή / αεραντλίας PAK 16 A1 / PALP 16 A1-20186/1059,99
Πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης PHD 110 A1 Ελαφριά20179/1049,99
Πλυστικό Μηχάνημα Υψηλής Πίεσης PHD 150 A1Μέτρια2012 6/1099,99
Σετ καθαρισμού σωληνώσεωνΕλαφριά2014 8/10
Ηλεκτροσυγκόλληση PESG 120 A1Βαριά2013 6/1044,99
Ηλεκτροκόλληση MIG χωρίς αέριο PIFDS 1202023
Ηλεκτρική Σκούπα Ξηρού/Υγρού Καθαρισμο 1400 Α1Πολύ Βαριά2012 10/10
Επαναφορτιζόμενο καρφωτικό PARKSIDE PAT 4 C3-2019-19,99
Επαναφορτιζόμενο καρφωτικό PARKSIDE PAT 20 A1X20V TEAM
Ηλεκτρικό Καρφωτικό PET 23 VarioΕλαφριά2010 (Έχει αποσυρθεί)8/10
Ηλεκτρικό Καρφωτικό PET 25 A1Ελαφριά2012 8/1019,99
Μετρητής ΑποστάσεωνΕλαφριά2012 8/10
Ηλεκτρική σκαρπέλο PSG 50 B1Ελαφριά2012 8/10
Ηλεκτρική Συσκευή Χαρακτικής PGG 15 A1Πολύ Ελαφριά2012 8/10
Ηλεκτρικό Πιστόλι Βαφής PFS 100 B2Μέτρια2012 8/10
Επαναφορτιζόμενο ΨαλίδιΜέτρια2011 (Έχει αποσυρθεί)10/10
Επαναφορτιζόμενο πιστόλι σιλικόνης PARKSIDE PHPA2024
Αλυσοπρίονο μπαταρίας PKSA 20 Li A1X20V TEAM2022
Αλυσοπρίονο μπαταρίας PKSA 40 Li A1X20V TEAM2023
Αλυσοπρίονο PARKSIDE PBKS 53 A12023
Ηλεκτρικό αλυσοπρίονο PKS 2200 A12021
Βενζινοκίνητο πολυμηχάνημα PARKSIDE
PERFOMANCE
Γωνιακός τροχός μπαταρίας PERFOMANCE PWSAP 20 Li A1X20V TEAM2023
Σπαθοσέγα μπαταρίας PSSAP 20 Li Α1X20V TEAM2022
Επαναφορτιζόμενο θαμνοκοπτικό PERFOMANCEX20V TEAM2023
Επαναφορτιζόμενο φαλτσοπρίονο PARKSIDE PAKSP 20-Li A1X20V TEAM2021
- Η τελευταία φορα που βγήκε σε προσφορά αναφέρεται στη συγκεκριμένη έκδοση και όχι γενικότερα στον ίδιο τύπο #colspan# #colspan# #colspan# #colspan#

Σημείωση προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Η βαθμολογία, είναι ενδεικτική. Δεν είναι συγκρίσιμη με άλλα εργαλεία. 10/10 σημαίνει απόλυτα ικανοποιημένος από τη αγορά, 1/10 καθόλου ικανοποιημένος.

Αναφορές και σχολιασμός στις εβδομαδιαίες προσφορές (ανανεώνεται κάθε εβδομάδα)


Αν θέλετε να διαβάσετε αναφορές και σχολιασμό πάνω στα προϊόντα που βγαίνουν σε εβδομαδιαίες προσφορές στα Lidl, μπορείτε να πατήσετε εδώ. Θα υπάρχουν φωτογραφίες και μεγαλύτερη αναφορά ακόμα και σε προϊόντα και αναλώσιμα, στα οποία δεν υπάρχει review στην σελίδα. Φυσικά θα αφορά μόνο προϊόντα Parkside, Powerfix, Florabest και μερικά για το αυτοκίνητο, ενώ με τον καιρό θα αποτελέσει και ένα εύκολο τρόπο καταγραφής της ετήσιας ημερομηνίας προσφοράς του κάθε εργαλείου.

Εργαλεία που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στην Ελλάδα

Η Lidl είναι μία πολυεθνική εταιρία με καταστήματα σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Έτσι τα εργαλεία PARKSIDE δεν κυκλοφορούν μόνο στην Ελληνική αγορά. Παρακολουθώντας τις προσφορές σε μερικές άλλες χώρες (κυρίως Γερμανία που είναι και η έδρα της) αλλά και μερικά reviews από το εξωτερικό, βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετά εργαλεία που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα στην Ελληνική αγορά. Πιθανότατα τα περισσότερα από αυτά να κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, αλλά δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να μην έρθουν και ποτέ στην Ελλάδα.

Update 2022: Από ότι φαίνεται, από τα τέλη του 2021 και έπειτα τα Ελληνικά LIDL άρχισαν να φέρνουν στην Ελλάδα πολλά από τα μεγάλα εργαλεία που δεν είχαν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, παρότι κυκλοφορούσαν για πολλά χρόνια στα  LIDL του εξωτερικού. Έτσι είδαμε για πρώτη φορά  τον ξυλότορνο, την πριονοκορδέλα μετάλλου, το παγκοπρίονο (το είχε ξαναφέρει πριν 10+ χρόνια), την MIG ηλεκτροκόλληση, την κοπή πλάσμα, το μικρό κλαδοτεμαχιστή, την φρέζα ηλεκτρολόγου και αρκετά ακόμα που λογικά θα δούμε μέσα στο 2022. Σίγουρα πολύ ευχάριστη έκπληξη και κάτι που περίμεναν για αρκετά χρόνια οι φαν των  PARKSIDE.

Σειρά με brushless εργαλεία

brushless parkside

Τον τελευταίο χρόνο σε κάποιες χώρες του εξωτερικού τα LIDL έφεραν μία εντελώς νέα σειρά εργαλείων με brushless μοτέρ. Η σειρά περιλαμβάνει αρκετά εργαλεία, όλα επαναφορτιζόμενα. Εκτός από τον brushless μοτέρ έχουν και πολύ καλύτερη μπαταρία, οπότε μπορούμε να πούμε ότι ίσως είναι μία προσπάθεια για να εισέλθει στην κατηγορία των επαγγελματικών εργαλείων. Προφανώς η τιμή τους είναι αρκετά μεγαλύτερη από τα κοινά PARKSIDE. 

Τα περισσότερα από τα brushless ήρθαν στην Ελλάδα τον Απρίλη του 2020. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Εργαλεία που έχουν αρκετά χρόνια να βγουν σε προσφορά

Εδώ θα γίνει αναφορά σε εργαλεία που έχουν πάρα πολλά χρόνια να βγουν σε προσφορά και πιθανώς έχουν εγκαταλειφθεί. Προσοχή, δεν αφορά μοντέλα στα οποία έχει γίνει αντικατάσταση με κάποια νεότερη ή πιο εξελιγμένη έκδοση (πχ δράπανα με μπαταρίες ιόντων λιθίου αντί για δράπανα με μπαταρίες νικελίου-καδμίου), αλλά για μοντέλα που δεν ξαναβγήκαν σε προσφορά και δεν έχουν αντικατασταθεί με κάποιο εργαλείο με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Παγκοπρίονο PARKSIDE PTK 1700 

παγκοπρίονο parkside Το πρώτο εργαλείο σε αυτή τη λίστα είναι ίσως το πιο δημοφιλές και αυτό που σίγουρα θα είχε αρκετή επιτυχία, τουλάχιστον τις πρώτες φορές. Το παγκοπρίονο της PARKSIDE. H τελευταία φορά που βγήκε σε προσφορά στην Ελλάδα (τουλάχιστον ως κανονική προσφορά σε όλα τα καταστήματα) ήταν κάπου ανάμεσα στο 2009 με 2011 έκτοτε δεν ξαναεμφανίστηκε, πιθανώς και λόγω όγκου ή επειδή πρόκειται για ένα εργαλείο με πολύ συγκεκριμένο κοινό.

Το Οκτώβρη του 2021 έφερε ξανά μετά από πάρα πολλά χρόνια παγκοπρίονο. Δεν είναι η συγκεκριμένη έκδοση, αλλά το PTKS 2000.

Επιτραπέζια σέγα PARKSIDE PDKS 120

επιτραπέζια σέγα parkside

Ένα ακόμα εργαλείο το οποίο έχει χρόνια να βγει είναι η επιτραπέζια σέγα PARKSIDE PDKS 120. Αν οι σημειώσεις είναι σωστές, τελευταία φορά πρέπει να βγήκε σε προσφορά ένα Super Σάββατο το μακρινό 2013.

Αερογράφος PARKSIDE PABK 60

pabk 60 αερογράφος parkside To 2013 ήταν μία χρονιά που σταμάτησαν αρκετά εργαλεία εκτός από την επιτραπέζια σέγα. Ένα ακόμα ήταν και ο αερογράφος PARKSIDE PABK 60. Ήταν ένα εργαλείο που έβγαινε για αρκετά χρόνια, πολλές φορές και δύο φορές το χρόνο. Όμως η τελευταία φορά που εμφανίστηκε σε προσφορά στην χώρα μας ήταν τον Αύγουστο του 2013. parkside pwp 90 Ένα εργαλείο που λίγοι θα θυμούνται είναι και η φορητή συσκευή στίλβωσης PARKSIDE PAWP 90 που σταμάτησε περίπου όταν η PARKSIDE αντικατέστησε τα εργαλεία με μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου με μπαταρίες Ιόντων-Λιθίου. Περίπου την ίδια εποχή σταμάτησε και η ενσύρματη έκδοση του ίδιου εργαλείου PARKSIDE PWP 90.

Τελικά το έφερε το 2023 και σε ενσύρματη και σε έκδοση με μπαταρία.

Πιστόλι βαφής με μίνι κομπρεσέρ PARKSIDE PFS 280

parkside pfs 280 Ένα από τα εργαλεία που εμφανίστηκαν ελάχιστες φορές (κατά πάσα πιθανότητα μόνο 1-2 φορές το 2011-2012) είναι και το πιστόλι βαφής με κομπρεσέρ πλάτης PARKSIDE PFS 280. Αν και ήταν σίγουρα πολύ πιο βολικό από το έτερο πιστόλι βαφής PFS 100, που ήταν ένα κλασσικό ηλεκτρικό πιστόλι, δεν εμφανίστηκε ξανά έκτοτε. (Upd: Το 2020 έφερε για πρώτη φορά επαναφορτιζόμενο πιστόλι βαφής από την σειρά Χ20V Team, οπότε δύσκολα θα ξαναφέρει κάτι παρόμοιο).

Φρεζάκι χειρός PARKSIDE PSFS 250 A1

φρέζα combi parkside

Είναι ένα εργαλείο που έφερνε αρκετά συχνά, ακόμα και δύο φορές το χρόνο. Πρόκειται για ένα μικρό ρούτερ (250 WATT)  για εργασίες ακριβείας. Τελευταία φορά το έφερε το 2016.

Μερικές βελτιώσεις που θα μπορούσαν να κάνουν τα LIDL για να ικανοποιήσουν όλους τους φαν των PARKSIDE 

 1. Να φτιάξουν E-shop. Σίγουρα αυτό είναι το πρώτο που ζητάνε όλοι. Το να περιμένεις να βγει ένα εργαλείο σε προσφορά για 1 ή και 2 χρόνια είναι λίγο κουραστικό, γιαυτό αρκετοί καταφεύγουν σε μεταπωλητές ή αγορές από εξωτερικό ή σε αγορές ανταγωνιστικών προϊόντων. Ακόμα και ένα υποτυπώδες e-shop με λίγα προϊόντα θα βοήθαγε αρκετά. To ότι υπάρχουν LIDL e-shop σε χώρες του εξωτερικού, μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα κάνουν και στην Ελλάδα.
 2. Μόνιμες προσφορές σε μπαταρίες. Ένα άλλο θέμα είναι ότι πολλοί που αγοράζουν εργαλεία από τη σειρά X12 ή Χ20 δεν βρίσκουν εύκολα τις μπαταρίες που θέλουν εκείνη τη στιγμή. Μπορείς να τις παραγγείλετε από το σέρβις, αλλά το κόστος ανεβαίνει λόγω μεταφορικών και κάποιες φορές τις θες εκείνη τη στιγμή. Ένα μόνιμο ράφι στο χώρο των ταμείων όπου θα υπήρχαν πάντα διαθέσιμες μπαταρίες θα ικανοποιούσε πολύ κόσμο.
 3. Να βγαίνουν τα εργαλεία στα ράφια. Κάτι που κάποια στιγμή γινόταν κατά κόρον αλλά τελευταία έχει μειωθεί είναι ότι δημοφιλή εργαλεία δεν έβγαιναν ποτέ σε ράφια ή έβγαιναν σε ελάχιστα κομμάτια. Ο λόγος ήταν ότι οι υπάλληλοι τα κρατούσαν για συγγενείς, φίλους ή μεταπωλητές και έτσι πήγαινε κάποιος 8 το πρωί τη πρώτη μέρα των προσφορών και είχε μόλις 2-3 κομμάτια. Αυτό είναι λίγο εκνευριστικό για όποιον άφηνε δουλειές για να προλάβει κάποιο εργαλείο αλλά όπως είπα τελευταία έχει μειωθεί και δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει το LIDL για αυτό, είναι θέμα τοπικών διευθυντών που το επιτρέπουν.

Συνοψίζοντας


Όπως βλέπετε, έχω αγοράσει δεκάδες εργαλεία Parkside, το οποίο δείχνει ότι τα εμπιστεύομαι σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Απλώς θα επαναλάβω για πολλοστή φορά, ότι είναι οικονομικά ερασιτεχνικά εργαλεία.

Αν ο σκοπός σας είναι επαγγελματική ή πολύ βαριά χρήση, τότε σίγουρα δεν είναι κατάλληλα για εσάς. Αν θέλετε αξιόπιστα εργαλεία που να σας κρατήσουν για μια ζωή και να αντέχουμε βαριά χρήση και έχετε τη οικονομική δυνατότητα, αγοράστε επαγγελματικά. Τα πιο γνωστά είναι τα  Dewalt,  Makita,  Milwaukee , Bosch (μπλε), Hitatchi ή Hilti. Κοστίζουν τουλάχιστον  4+ φορές τη τιμή των Parkside  και είναι σίγουρα από όλες τις απόψεις είναι πολύ, πολύ καλύτερα.

Αν όμως δε έχετε τη οικονομική δυνατότητα να πάτε σε κάτι πολύ επώνυμο ή θα κάνετε αποκλειστικά ερασιτεχνική χρήση, μην διστάσετε. Αγοράστε Parkside άφοβα. Είναι οικονομικά εργαλεία με άριστη απόδοση ποιότητας/τιμής.

F.A.Q. / Συχνές ερωτήσεις

 • Ερώτηση : Το συγκεκριμένο άρθρο είναι διαφήμιση / προώθηση των Parkside;
  • Απάντηση : Όχι. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση ή προώθηση προϊόντων. Δεν πληρώθηκε κανείς για να το γράψει. Απλώς προσωπικές απόψεις για τα δημοφιλή εργαλεία Parkside.
 •  Ερώτηση : Έχετε καμία σχέση με τα Lidl;
  • Απάντηση : Πέρα από φιλική σχέση με κάποιες υπαλλήλους σε κάποια καταστήματα, καμία απολύτως. Οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τα Lidl, τα Parkside ή το σέρβις τους, θα πρέπει να τις απευθύνετε στο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της εταιρίας Lidl.

 1. Χάλασε το πλαστικό του μανόμετρου και το στοπ του σωλήνα επέκτασης μετά από κάποιο διάστημα και βαριά χρήση 
 2. Έσπασε το ένα κανόνι(άνοιξε στα δυο από τη πίεση),μετά από λίγους μήνες 
 3. Κολλάνε τα καρφάκια κάποιες φορές,και χρειάζεται να το ξεβιδώσεις 
 4. Ξεκόλλησε σχεδόν αμέσως το scratch που κολλάνε τα γυαλόχαρτα.Με λίγη δυνατή κόλλα λύθηκε το πρόβλημα. 
 5. Η σακούλα για τα πριονίδια,άνοιξε τις πρώτες μέρες.Με ράψιμο έφτιαξε.Χάνει μισή μοίρα στη κλίση. 
 6. Έσπασε η σκανδάλη,μετά από λίγο καιρό χωρίς ιδιαίτερη πίεση.Τη επιδιόρθωσα με πατέντα. 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧαλασμένος σκληρός δίσκος στον υπολογιστή; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε
Επόμενο άρθροΔίσκος υπολογιστή. Πλήρης οδηγός αγοράς για να διαλέξετε τον καταλληλότερο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
151 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια