Το επαναφορτιζόμενο κρουστικό δράπανο Parkside PABH 20-Li B2 είναι η τελευταία και πιο εξελιγμένη έκδοση για φορητό κρουστικό πιστολέτο, από την εταιρία Parkside. Ανήκει στην σειρά των εργαλείων X20V Team, τα οποία χρησιμοποιούν ακριβώς τον ίδιο τύπο μπαταρίας. Έτσι η ίδια μπαταρία ταιριάζει σε όλα τα εργαλεία. Το κόστος του εργαλείου ήταν 69.99 ευρώ και βγήκε σε προσφορά στα καταστήματα Lidl στις 3 Αυγούστου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Parkside PABH 20-Li B2


ΜοντέλοParkside PABH 20-Li B2
Ονομαστική τάση20 Volt DC
Ταχύτητα1
Επιλογή ροπήςΌχι
Αριθμός στροφών ρελαντί0-900 στροφές ανά λεπτό
Αριθμός χτυπημάτων0-5000 χτυπήματα ανά λεπτό
Ενέργεια κρούσης>=1 Joule
Βάρος (μαζί με μπαταρία)1710 γραμμάρια
Μέγιστη διάμετρος διάτρησης
Ξύλο16 χιλιοστά
Μπετό10 χιλιοστά
Μέταλλο8 χιλιοστά
Μπαταρία
ΜοντέλοPAP 20 A1
Τεχνολογία Ιόντων λιθίου
Ονομαστική τάση20 Volt DC
Απόδοση2 αμπερώρια
Στοιχεία 5
 Φορτιστής
Ονομαστική τάση (είσοδος)230 – 240 V ~, 50 Hz AC 
Ονομαστική τάση (έξοδος)21.5 Volt DC
Ονομαστική κατανάλωση65 Watt 
Ασφάλεια3.15 αμπέρ
Ονομαστικό ρεύμα2.4 αμπέρ
Διάρκεια φόρτισηςπερίπου 60 λεπτά

 

Εντυπώσεις από Parkside PABH 20-Li B2


To κρουστικό πιστολέτο Parkside PABH 20-Li B2 είναι το τελευταίο και πιο εξελιγμένο κρουστικό πιστολέτο που έχει κυκλοφορήσει από την Parkside. Ανήκει στην κατηγορία των πιστολέτων και όχι των δραπανοκατσάβιδων, για λόγους που θα αναφερθούν πιο κάτω. Είναι επαναφορτιζόμενο με μπαταρία ιόντων λιθίου τάσης 20 Volt MAX. H μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σε όλα τα εργαλεία αυτής της σειράς των 20V  (X20V Team) και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, αφού αν αγοράσετε 3-4 εργαλεία από αυτή τη σειρά θα έχετε αρκετές μπαταρίες εύκαιρες.  Μερικά μόνο από τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι τα εξής

Κασετίνα και αρκετά εξαρτήματα

Τα εξαρτήματα που υπάρχουν στην συσκευασία. Τρυπάνια, αντάπτορες και μερικά bits.

Στην συσκευασία έρχεται σε μία κασετίνα από σκληρό πλαστικό. Μέσα στην κασετίνα, εκτός από το εργαλείο, υπάρχει ο φορτιστής, μερικά αναλώσιμα (τρυπάνια, bits..) και το εγχειρίδιο χρήσης.

SDS και όχι τσοκ

Το εργαλείο δεν έχει τσοκ αλλά αυτόματο σύστημα SDS Plus. Έτσι μπορεί να πάρει μόνο εξαρτήματα με SDS υποδοχή. Το σύστημα SDS είναι νέου τύπου με λαστιχένια τσιμούχα, για να κρατάει καλύτερα το γράσο. Αυτό κάνει λίγο πιο δύσκολη την είσοδο του εξαρτήματος, αλλά λίγο πιο καθαρά τα εξαρτήματα. Το μόνο αρνητικό είναι ίσως το κούμπωμα του SDS (το οποίο πιέζετε για να ελευθερωθεί το εξάρτημα), το οποίο είναι πλαστικό και όχι αλουμινίου όπως συνήθως. Το σχήμα του εργαλείου είναι τριγωνικό, ένα σχέδιο το οποίο χρησιμοποιείται από αρκετές εταιρίες, για μεγάλα κρουστικά δράπανα/πιστολέτα. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι για να είναι πιο καλά ζυγισμένο το εργαλείο, αφού σε αντίθεση με τις παλιές μπαταρίες μαγγανίου, οι μπαταρίες λιθίου είναι πολύ ελαφριές. Έτσι αν είχε το κλασσικό σχήμα, με τόσο μεγάλο και μακρύ μοτέρ/σύστημα, το εργαλείο θα έπεφτε συνεχώς. Τώρα ισορροπεί μία χαρά.

Λειτουργίες

Έχει ειδικό διακόπτη για επιλογή κρούσης, ο οποίος βρίσκεται στο πλάι, όπως στα μεγάλα ηλεκτρικά κρουστικά πιστολέτα. Δεν έχει δύο ταχύτητες όπως τα κλασσικά δραπανοκατσάβιδα, αλλά μόνο μία, στην οποία μπορείτε να ρυθμίσετε τις στροφές με το πάτημα του διακόπτη λειτουργίας. Δηλαδή όσο τον πιέζετε, τόσο αυξάνονται οι στροφές. Αυτό το σύστημα ίσως ξενίσει μερικούς, αλλά ακολουθείται από αρκετά αντίστοιχα εργαλεία. Πιο πολύ είναι θέμα συνήθειας. Άμα το συνηθίσετε δεν θα σας ενοχλεί. Φυσικά έχει αριστερόστροφη/δεξιόστροφη επιλογή.

Ελαφρύ

Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα δραπανοκατσάβιδο είναι το βάρος. Το συγκεκριμένο μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ελαφρύ (για 20 βόλτο κρουστικό). Το βάρος του με γεμάτη μπαταρία ήταν λίγο πάνω από τα 1700 γραμμάρια. Έτσι μπορεί να το κρατήσετε άνετα και με το ένα χέρι, χωρίς να κουράζει ιδιαίτερα. Σίγουρα υπάρχουν και μερικά ελαφρύτερα στην αγορά, ειδικά επαγγελματικά, αλλά τα 1700 γραμμάρια είναι σχετικά καλό νούμερο.

Όμορφο Design

To Parkside PABH 20-Li B2 είναι ένα καλοσχεδιασμένο εργαλείο. Μπορεί τα Parkside πριν μία δεκαετία να ήταν λες και τα σχεδίασε 15χρονο, αλλά τώρα αυτό  φαίνεται ότι έχει αλλάξει αρκετά. Όμορφες γραμμές και καμπύλες ακόμα και στην μπαταρία.

Ταχυφορτιστής και μπαταρία 2 αμπερωρίων Χ20V TEAM

Η χωρητικότητα της μπαταρίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτρια. Τα 2 αμπερώρια είναι ένα σχετικά κοινό νούμερο, το οποίο συνήθως έχουν οι περισσότερες μπαταρίες που είναι μαζί με τα δράπανα. Σε γενικές γραμμές κρατάει αρκετή ώρα. Στα θετικά, ο ταχυφορτιστής που υπάρχει στην συσκευασία, ο οποίος μπορεί να φορτίσει την μπαταρία σε περίπου 60 λεπτά.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η μπαταρία ανήκει στην X20V Team, που σημαίνει ότι είναι συμβατή με όλα τα εργαλεία αυτής της σειράς και αντίστροφα (δηλαδή οποιαδήποτε μπαταρία από κάποιο εργαλείο της σειράς X20V Team, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτό το δράπανο).

Φωτισμός Led και ένδειξη φόρτισης

μπαταρία Parkside Όπως και σε όλα τα δράπανα, υπάρχει φωτισμός LED στο εμπρόσθιο μέρος. Το σημείο και η κλίση που έχει τοποθετηθεί βολεύει αρκετά καλά, αφού δίνει καλό φωτισμό στο σημείο εργασίας. Στην μπαταρία υπάρχει και φωτεινή ένδειξη φόρτισης, με 3 σκάλες. Για να την ενεργοποιήσετε πρέπει να πατήσετε το κουμπί που υπάρχει στο πλάι.

Διαφορές 20V MAX μπαταρίας με 18V

Αυτό είναι ένα από τα πρώτα εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούν την νέα σειρά μπαταρίας 20V. Σχεδόν όλα τα 18V εργαλεία της PARKSIDE αναμένονται να αντικατασταθούν από τα 20V, μέσα στους επόμενους μήνες.  Αυτό θα πρέπει να πούμε ότι είναι περισσότερο μία τακτική μάρκετινγκ, που ακολουθούν εδώ και λίγο καιρό όλες οι εταιρίες εργαλείων. Δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε 18V και σε 20V μπαταρίες. Και οι 18V και οι 20V μπαταρίες χρησιμοποιούν 5 στοιχεία 18650, με σύνδεση σε σειρά. Απλώς αρχικά αποφάσισαν να τις ονομάσουν με βάση τη τάση ελάχιστης λειτουργίας, που για τις 18650 είναι 3.6V, οπότε 5 χ 3.6V=18V. Όμως κάποια στιγμή, κάποιος αποφάσισε να ονομάσει την μπαταρία στο εργαλείο με βάση τη μέγιστη τάση, που δείχνει η μπαταρία όταν είναι πλήρως φορτισμένη. Έτσι “μαγικά” οι 18V μπαταρίες, άρχισαν να γίνονται 20V.  Οπότε μην περιμένετε κάποια διαφορά στην δύναμη. 

3 χρόνια εγγύηση και εγχειρίδιο χρήσης στα Ελληνικά

Όπως σε όλα τα Parkside και το συγκεκριμένο έρχεται με 3 χρόνια εγγύηση από Ελληνικό σέρβις. Κάτι που δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο είναι και το αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης στα Ελληνικά. Παρόλο που κανείς ποτέ δεν τα διαβάζει (ειδικά οι άρρενες), παρέχει αναλυτικές οδηγίες χρήσης, που ειδικά αν κάποιος είναι αρχάριος, μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες.  

Πόσο καλά τα πάει με το τρύπημα

Το πιο σημαντικό σε ένα κρουστικό δραπανοκατσάβιδο δεν είναι ούτε το design ούτε ο φορτιστής, αλλά πόσο καλά μπορεί να κάνει την δουλειά για την οποία προορίζεται. Από δοκιμές έδειξε ότι μπορεί να κάνει ότι αναφέρει στις προδιαγραφές. Δηλαδή μπόρεσε και άνοιξε μία δεκάρα τρύπα σε τοιχοποιία και μπετόπλακα, ενώ τα κατάφερε σχετικά άνετα με ένα 14αρι τρυπάνι ξύλου (16αρι δεν είχα) σε μία σανίδα βελανιδιάς. Στο μέταλλο αν και τα καταφέρνει υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Για να τρυπηθεί σωστά ένα μέταλλο θέλει χαμηλές στροφές, ειδικά στην αρχή. Οπότε πρέπει ο διακόπτης να είναι μισοπατημένος. Όμως από συνήθεια, λόγω της πίεσης που ασκείται, αυτό είναι λίγο δύσκολο γιατί ασυναίσθητα σφίγγει η λαβή της παλάμης.

Σύγκριση με μερικά παλαιότερα μοντέλα της Parkside

 PABH 20-LiPABH 18-LiPSBS 24
Τάση20 Volt18 Volt24 Volt
Ταχύτητες122
Σύστημα σύνδεσηςSDS PlusSDS PlusΤαχυτσόκ
Στροφές0-9000-9000-1800
Χωρητικότητα μπαταρίας2 αμπερώρια1.5 αμπερώρια1.5 αμπερώρια
Επιλογή ροπήςΌχιΌχιΝαι (16 επιλογές)

 

Σύγκριση με άλλα αντίστοιχα εργαλεία άλλων εταιριών

 PABH 20-LiEINHELL TE-HD 18 LISTAYER ROCKY MHL 14 KBosch Uneo Maxx 18V
Τάση20V18V14.4 V18V
Αμπερώρια2 Ah1.5 Αh1.3 Ah2 Ah
Μπαταρίες1111
Στροφές0-9000-11000-8500-900
Κρούσεις0-50000-57000-48000-5000
Ισχύς κρούσης>= 1 Joule>= 1.2 Joule>= 1 Joule>= 0.6 Joule
Απόδοση σε μπετό10 χιλιοστά12 χιλιοστά14 χιλιοστά10 χιλιοστά
Τιμή69.99 ευρώ119 ευρώ140 ευρώ180 ευρώ
Επισήμανση
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι τιμές στον παραπάνω πίνακα είναι σύμφωνα με τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά που είχε η κάθε εταιρία στην σελίδα της. Οι τιμές είναι οι χαμηλότερες που μπόρεσαν να βρεθούν στο Skroutz στις 7 Αυγούστου 2017. Πιθανώς καταστήματα εκτός Skroutz να έχουν χαμηλότερες τιμές ή την στιγμή που θα διαβάζετε το άρθρο, να έχουν αλλάξει.

Σύνοψη : Ένα αρκετά καλό κρουστικό δράπανο για ερασιτέχνες


To Parkside PABH 20-Li B2 είναι ένα πολύ χρήσιμο ερασιτεχνικό εργαλείο, το οποίο καλό είναι να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Είναι ένα αρκετά ισχυρό επαναφορτιζόμενο κρουστικό δράπανο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξετε κάθε μορφής τρύπα. Οι δυνατότητές του είναι μία χαρά για απλή ερασιτεχνική χρήση. Διαθέτει μπαταρία ιόντων λιθίου 2 αμπερωρίων και ταχυφορτιστή, ο οποίος φορτίζει πλήρως μία άδεια μπαταρία σε περίπου μία ώρα. Ανήκει στην σειρά εργαλείων V20 Team, τα οποία παίρνουν όλα τον ίδιο ακριβώς τύπο μπαταρίας. Έτσι αν έχετε αγοράσει ήδη ένα ακόμα εργαλείο της σειράς, αγοράζοντας και αυτό, θα έχετε μία ακόμα μπαταρία διαθέσιμη. Η τιμή του είναι 69.99 ευρώ, η οποία φαινομενικά φαίνεται ακριβή, αλλά συγκρινόμενο με άλλα αντίστοιχα εργαλεία είναι αρκετά καλή.

Θετικά
 • Χαμηλή τιμή
 • Κασετίνα και αρκετά εξαρτήματα
 • Ταχυφορτιστής
 • Κοινή μπαταρία με αρκετά εργαλεία
 • 3 χρόνια εγγύηση
Αρνητικά
 • Μία ταχύτητα
 • Πλαστικό κούμπωμα SDS

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε


 • Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία Parkside ή το σέρβις της.
 • Το παρόν άρθρο, δεν αποτελεί διαφήμιση ή προώθηση προϊόντος. Το προϊόν αγοράστηκε κανονικά, σε κλειστή σφραγισμένη συσκευασία, από επίσημο κατάστημα πώλησης.
 • σέρβις Parkside
  Απόκομμα από το εγχειρίδιο χρήσης, όπου αναφέρονται τα στοιχεία επικοινωνίας για το σέρβις του Εργαλείου σε Ελλάδα και Κύπρο
  Το επίσημο Ελληνικό σέρβις της εταιρίας Parkside για αυτό το εργαλείο, αναγράφεται στην τελευταία σελίδα του εγχειριδίου χρήσης. Από το επίσημο Ελληνικό σέρβις μπορείτε να αγοράσετε όσες επιπλέον μπαταρίες χρειάζεστε.
 • Ένα πιο γενικό άρθρο για τα εργαλεία Parkside μπορείτε να δείτε εδώ.
 • Αν έχετε χάσει το εγχειρίδιο χρήσης, μπορείτε να το βρείτε στο επίσημο σάιτ της Lidl σε ψηφιακή μορφή.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY στροφόμετρο αυτοκινήτου με ρετρό λαμπτήρες
Επόμενο άρθροΔοκιμή σε εμπορική μυγοπαγίδα με δόλωμα. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι;
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
11 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια