ΕργαλειαReview: Επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο PARKSIDE PHKSA 20 Li-A2

Review: Επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο PARKSIDE PHKSA 20 Li-A2

-

H PARKSIDE κατά καιρούς έχει βγάλει αρκετά επανοφορτιζόμενα δισκοπρίονα. Το PARKSIDE PHKSA 20 Li-A2 είναι ένα από τα πιο δυνατά και ανήκει στην σειρά εργαλείων που παίρνουν τον ίδιο τύπο 20V μπαταρίας. Σε αντίθεση με κάποια παλαιότερα επαναφορτιζόμενα μοντέλα, που η αλήθεια ήταν ότι είχαν περιορισμένες δυνατότητες, το PHKSA 20 Li-A2 δεν φαίνεται να υστερεί σε κάτι από τα ενσύρματα μοντέλα. Ίσως το μόνο μειονέκτημα είναι ο σχετικά μικρός δίσκος (150αρης), αλλά για την πλειοψηφία των ερασιτεχνών φτάνει και περισσεύει. Έτσι, με τιμή περίπου στα 60 ευρώ είναι σίγουρα μία καλή λύση για μικρό δισκοπρίονο.

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PHKSA 20 Li-A2

Εταιρία PARKSIDE
Μοντέλο PHKSA 20 Li
Έκδοση A2
Κατηγορία Επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο
Εισαγωγέας/Κατασκευαστής Kompernass
Τιμή 59.99@Lidl
Εγγύηση 3 χρόνια*
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ονομαστική τάση λειτουργίας 20V
Διάμετρος δίσκου 150 χιλιοστά
Οπή δίσκου 16 χιλιοστά
Πάχος δίσκου 1.6 χιλιοστά
Αριθμός στροφών σε ρελαντί 3800 ανά λεπτό
Μέγιστος βάθος κοπής σε 0° 48 χιλιοστά
Μέγιστος βάθος κοπής σε 45° 36 χιλιοστά
Βάρος 2595 γραμμάρια
Μπαταρία
Τύπος μπαταρίας Ιόντων λιθίου
Μοντέλο PAP 20 A1
Τάση μέτρησης 20VDC
Απόδοση 2Ah
Στοιχεία 5
Φορτιστής
Μοντέλο PLG 20 A1
Τάση μέτρησης εισόδου 230-240VAC~50Hz
Κατανάλωση ρεύματος 65Watt
Ασφάλεια 3.15 αμπέρ
Τάση μέτρησης εξόδου 21.5VDC
Ρεύμα φόρτισης 2.4 αμπέρ
Διάρκεια φόρτισης περίπου 60 λεπτά
Θόρυβος/Δονήσεις
Στάθμη ηχητικής πίεσης 75dB(A) ±3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος 86dB(A) ±3dB
Κραδασμοί ah,W < 1.9m/s2 ±1.5m/s2

Τι περιέχεται στην συσκευασία

unboxing parkside phksa 20 li a2

Η συσκευασία είναι χάρτινη και μέσα σε αυτή υπάρχει το -κλασσικό-πλαστικό βαλιτσάκι μεταφοράς με μεταλλικό κούμπωμα. Μέσα στο βαλιτσάκι θα βρείτε το δισκοπρίονο μαζί με την μπαταρία, τον φορτιστή, έναν μεταλλικό οδηγό για παράλληλες κοπές και το εγχειρίδιο χρήσης.

Το δισκοπρίονο φοράει έναν δίσκο κοπής για ξύλα με 18 δόντια.

Εντυπώσεις από PARKSIDE PHKSA 20-Li A2

Διάρκεια δοκιμής Μερικές εβδομάδες
Κατάσταση προϊόντος Καινούργιο
Δοκιμάστηκε Σχεδόν σε όλους τους τύπους ξυλείας (μασίφ, σύνθετο και πλάκες)
Δεν δοκιμάστηκε  Σε αλουμίνιο, σύνθετα υλικά… 

Παρότι τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία βολεύουν αρκετά, υπάρχουν ακόμα μερικές κατηγορίες που ο περισσότερος κόσμος προτιμά τα ενσύρματα. Συνήθως ο λόγος έχει να κάνει με την ισχύ και με την αυτονομία. Δηλαδή είτε είναι πολύ πιο αδύναμα από τα αντίστοιχα ενσύρματα ή η μπαταρία κρατάει πάρα πολύ λίγο. Μία από αυτές τις κατηγορίες είναι και τα δισκοπρίονα.

δισκοπρίονο parkside

Έτσι, αν και τα επαφορτιζόμενα δισκοπρίονα βολεύουν αρκετά, αρκετοί τα αποφεύγουν ακόμα και σήμερα. Και μπορεί, όντως, μερικά επαναφορτιζόμενα δισκοπρίονα να είχαν θέμα, όμως υπάρχουν αρκετά μοντέλα που τα πάνε μια χαρά. Τα περισσότερα από αυτά είναι επαγγελματικά (πχ Makita, Milwaukee…), αλλά τελευταία έχουν βελτιωθεί, αρκετά, και τα φθηνότερα, τα ερασιτεχνικά.

Αρκετά δυνατό

46 χιλιοστά κοπή σε κόντρα πλακέ

Αυτό συμβαίνει και στο επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο της PARKSIDE. Τo PHKSA 20 Li-A2 είναι ένα δισκοπρίονο που μπορεί να κόψει τα πάντα. Η ισχύς του είναι υπεραρκετή για όλους τους τύπους ξυλείας. Δοκιμάστηκε σε μια μελαμίνη, κόντρα πλακέ (απλό και θαλάσσης), καρυδιά, σουηδικό, MDF, OSB και νοβοπάν. Με γεμάτη μπαταρία δεν ζορίστηκε σε κανένα, ενώ έκοψε ακόμα και 48 χιλιοστά βάθος σε κόντρα πλακέ.

Φυσικά όσο αδειάζει η μπαταρία μειώνεται λίγο η ισχύς. Έτσι, από κάποιο σημείο και κάτω ζορίζεται σε σκληρή ξυλεία.

Καλούτσικη αυτονομία, ίδια μπαταρία με αρκετά PARKSIDE

ΜΠαταρία σειράς X20V, με 2 αμπερώρες χωρητικότητα, που φοράει το δισκοπρίονο PARKSIDE.
Η μπαταρία που φοράει το δισκοπρίονο της PARKSIDE.

Στην συσκευασία υπάρχει μία μπαταρία με χωρητικότητα 2 αμπερώρες και ένας ταχυφορτιστής, που μπορεί να φορτίσει την μπαταρία σε λιγότερο από μία ώρα.

Προφανώς δεν είναι και τόσο εύκολο να διαπιστωθεί πόσο αυτονομία έχει, καθώς δεν γίνεται να κόβεις συνεχόμενα με δισκοπρίονο. Ο χρόνος στο ρελαντί, δηλαδή χωρίς να κόβει, είναι πάνω από 10-15 λεπτά, αν και δεν έχει και τόσο μεγάλη αξία, αφού με το κόψιμο καταναλώνει περισσότερο ρεύμα. Όπως και να έχει δεν κρατάει ώρες, αλλά θα φθάσει να κάνετε δεκάδες κοπές.

φορτιστής μπαταρίας ιόντων λιθίου για PARKSIDE
Ο ταχυφορτιστής που υπάρχει στην συσκευασία. Κάνει για όλες τις μπαταρίες X20V της PARKSIDE.

Όμως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι παίρνει την ίδια μπαταρία που χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία PARKSIDE της σειράς Χ20V, που είναι πάνω από 10 αυτή τη στιγμή. Έτσι αν έχετε ήδη κάποιο άλλο από την σειρά, έχετε ήδη μία έξτρα μπαταρία. Φυσικά και αν δεν έχετε μπορείτε να αγοράσετε μία έξτρα από το σέρβις. Αν μάλιστα αγοράσετε και την μεγαλύτερη (με τα 3Ah), τότε θα έχετε πολύ μεγαλύτερη αυτονομία.

Δίσκος 150αρης, όχι και τόσο κοινός και στο εμπόριο

δίσκος για δισκοπρίονο 150 χιλιοστά parkside

Ο δίσκος που παίρνει είναι 150αρης με οπή 16 χιλιοστών και πάχος 1.6 χιλιοστά. Γενικά δεν είναι σχετικά κοινό νούμερο για δισκοπρίονα αν και μπορείτε να βρείτε αν ψάξετε αρκετά. Φυσικά πουλάνε και στα LIDL όταν το φέρνει, αλλά έχει και το σέρβις.

Στο εμπόριο, με αρκετά ψάξιμο θα βρείτε (λίγο πιο εύκολα από εξωτερικό πχ Αγγλικό Amazon). Ίσως λίγο πιο εύκολα μπορείτε να βρείτε λίγο μεγαλύτερο δίσκο (πχ 160 χιλιοστά). Σίγουρα υπάρχει περιθώριο για μισό εκατοστό παραπάνω, αλλά δεν δοκιμάστηκε με τέτοιο δίσκο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ίσως βρείτε 150αρη δίσκο με διαφορετική οπή. Αρκετοί δίσκοι έχουν συνήθως λίγο πιο μεγάλη οπή (πχ 25 χιλιοστά) και στην συσκευασία υπάρχουν ειδικά δακτυλίδια που μικραίνουν την οπή σε 16 ή 20 χιλιοστά.

Ο δίσκος αλλάζει σχετικά εύκολα, καθώς υπάρχει ειδικό κουμπί που κλειδώνει τον άξονα και έτσι με ένα κλειδί άλλεν ξεσφίγγετε την βίδα που συγκρατεί τον δίσκο.

Δυνατότητα φαλτσοκοπής έως 45 μοίρες και ρύθμιση βάθους κοπής

Σχεδόν όλα τα δισκοπρίονα του εμπορίου έχουν δυνατότητα φαλτσοκοπής. Έτσι και με το PARKSIDE PHKSA 20-Li A2, μπορείτε να κόψετε φάλτσα έως 45 μοίρες. Ο μηχανισμός για την αλλαγή στις μοίρες είναι αρκετά απλός. Απλώς ξεσφίγγετε την μπροστινή βίδα, ρυθμίζετε την γωνία και ξανασφίγγετε. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο αυτόματο κλείδωμα σε σημαντικές μοίρες (πχ 15 ή 30) ενώ δεν τερματίζει στις 45 (πάει λίγες μοίρες ακόμα), οπότε αν θέλετε κοπή ακριβείας θα πρέπει να ελέγξετε με γωνιόμετρο πριν αρχίσετε τις κοπές.

Φυσικά υπάρχει και ρύθμιση βάθους κοπής. Και εδώ ο μηχανισμός είναι σχετικά απλός στην χρήση, αλλά έχει πάλι το ίδιο μειονέκτημα. Δεν γίνεται βαθμιδωτά, ούτε είναι εμφανή όλα τα χιλιοστά από 0 έως 46, οπότε πάλι θα πρέπει να μετρήσετε με κάποιο εργαλείο ακριβείας.

Λέιζερ για ακρίβεια κοπής

λέιζερ σε δισκοπρίονο

Πάνω στο δισκοπρίονο υπάρχει λέιζερ που δείχνει την ευθεία κοπής, ώστε να μπορείτε να το ευθυγραμμίζετε και χωρίς οδηγό. Στο εργαλείο που δοκιμάστηκε δείχνει ακριβώς την ευθεία κοπής. Για την ακρίβεια, επειδή η δέσμη του λέιζερ είναι πιο λεπτή από το πάχος κοπής του δίσκου, δείχνει το δεξί μέρος του σημείου κοπής. Γιαυτό θέλει λίγο προσοχή, επειδή συνήθως κόβουμε αντίθετα. Το λέιζερ είναι ενσωματωμένο, τύπου 2, και λειτουργεί με την μπαταρία του δισκοπρίονου.

Σχετικά ελαφρύ και λίγο πιο ήσυχο από ότι συνήθως

Επειδή σχεδόν πάντα πατάει πάνω στην επιφάνεια εργασίας,  το βάρος σε ένα δισκοπρίονο δεν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όμως επειδή για κάποιους ίσως έχει σημασία, καλό είναι να πούμε ότι δεν είναι βαρύ. Μαζί με την μπαταρία ζυγίζει 2600 γραμμάρια.

Αυτό που είναι μάλλον πιο σημαντικό είναι ότι είναι σχετικά ήσυχο για δισκοπρίονο. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης έχει στάθμη ηχητικής πίεσης 75 ντεσιμπέλ, όταν άλλα μεγάλα δισκοπρίονα έχουν πάνω από 100. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθόρυβο, αλλά δεν σου παίρνει και το κεφάλι.

Απορρόφηση σκόνης

απορρόφηση σκόνης σε δισκοπρίονο

Δεδομένου ότι είναι φορητό, συνήθως δεν χρησιμοποιείται με κάποια σκούπα. Όμως αν θέλετε να το κάνετε, μπορείτε. Υπάρχει ειδική υποδοχή για σκούπα απορρόφησης στο πίσω μέρος και από ότι φαίνεται δουλεύει σχετικά καλά.

Παράλληλες κοπές και κόψιμο με οδηγούς ή ράγες

Στο βαλιτσάκι υπάρχει ένας μεταλλικός οδηγός για παράλληλες κοπές. Φυσικά είναι λίγο μικρός και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα τον χρησιμοποιήσετε.

Όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οδηγούς κοπής του εμπορίου ή με κάποια πατέντα. Όλη η βάση είναι από αλουμίνιο, με λείο πέλμα και στο ίσιες ακμές χωρίς εγκοπές ή κάτι που εμποδίζει στο πλάι.

Σύγκριση με άλλες εκδόσεις

Μέχρι στιγμής αυτή είναι η 2η έκδοση που βγαίνει το συγκεκριμένο εργαλείο. Και το Α1 και το Α2 φαίνονται πανομοιότυπα, με ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά (μόνη διαφορά ότι το Α2 είναι λίγο πιο ήσυχο).

Έχει κυκλοφορήσει όμως και σε άλλες εκδόσεις με άλλη τάση. Έτσι υπάρχει PARKSIDE PHKSA 18 (έχει εγκαταλειφθεί και αντικαταστάθηκε από το 20V) και PARKSIDE PHKSA 12. Μεταξύ αυτών υπάρχουν διαφορές

PHKSA 20 PHKSA 18 PHKSA 12
Τάση λειτουργίας 20V* 18V* 12V
Αριθμός στροφών ρελαντί 3800 3800 1400
Δίσκος 150χ16χ1.6 150χ16χ1.6 85χ15χ1.1
Βάθος κοπής σε 0° 48 χιλ. 48 χιλ. 26 χιλ.
Βάθος κοπής σε 45° 36 χιλ. 36 χιλ. 17 χιλ.
Μπαταρία 2Ah 1.5Ah 2Ah
Θόρυβος 75dB/86dB 77dB/88dB 83dB/94dB

Σύνοψη: Αρκετά χρήσιμο, ειδικά αν έχετε κάποιο άλλο 20V PARKSIDE

To PARKSIDE PHKSA 20 Li A2 είναι ένα καλό ερασιτεχνικό εργαλείο, ιδανικό για ερασιτέχνες που θέλουν ένα δισκοπρίονο να υπάρχει. Μπορεί να μην είναι πάρα πολύ φθηνό, όμως αν έχετε ήδη ένα ακόμα PARKSIDE 20V, τότε είναι πολύ καλή περίπτωση.

Μπορεί να κόψει τα πάντα, ακόμα και στο μέγιστο βάθος. Τα μόνα μειονεκτήματα είναι ότι ο δίσκος που φοράει δεν είναι και πιο κοινός στο εμπόριο (αν και υπάρχει) και τα μεγάλα ενσύρματα δισκοπρίονα έχουν μεγαλύτερο βάθος κοπής.

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε

  • Αν έχετε χάσει το εγχειρίδιο χρήσης, μπορείτε να το βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή από την επίσημη ιστοσελίδα της LIDL, πατώντας εδώ.
  • Το επίσημο σέρβις της PARKSIDE για αυτό το εργαλείο έχει στοιχεία επικοινωνίας
    • τηλ: 801 5000 019
    • email: kompernass@lidl.gr
  • Ένα γενικό άρθρο για τα PARKSIDE είναι εδώ.

9 ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
9 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Χρήστος

Γνωρίζετε αν στο συγκεκριμένο δισκοπρίονο μπαίνουν και δίσκοι 160 mm, όπως οι PSH 6 A1, που έφερε πριν 2 βδομάδες? Οι συγκεκριμένοι δίσκοι έχουν αντάπτορα για 16 mm οπή. Ευχαριστώ!

Paris G

Πιστευω για ερασιτεχνικη χρηση μαλλον ενταξει θα ειναι αλλα το οτι δε θα βρισκεις δισκους ευκολα ειναι μειονέκτημα ειδικα αν εισαι ψειρας και θες τελειες κοπες.

Themistoklis

Έχω το επαναφορτιζομενο δισκοπριονο γων 12v. Επειδή ειναι αδηναμο εφτιαξα εναν ανταπρορα για να δέχεται την μπαταρία γων 20v. Δουλεύει πολυ καλα και σκέφτομαι να το δουλεύω έτσι ώστε να μην υπερθερμενεται. Πιστευετε θα αντεξει? Ευχαριστώ

Themistoklis

Ευχαριστώ

Periklis

στο τίτλο του άρθρου γράφετε επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο

Τελευταία άρθρα

Εύκολος τρόπος για μεταλλικά κουτιά χωρίς στράντζα

Για να φτιάξουμε ένα μεταλλικό κουτί πάμε σε ένα κατάστημα που έχει επαγγελματική στράντζα και μας το φτιάχνει σε...

Review: Mίνι αλυσοπρίονο Hyundai HCS 21350 VB

Τον τελευταίο καιρό η αγορά έχει γεμίσει από φθηνά Κινέζικα μικρά επαναφορτιζόμενα αλυσοπρίονα χειρός. Τα πιο πολλά αντιγράφουν το...

Review: Θαμνοκοπτικό Stihl FS 260 C

To θαμνοκοπτικό Stihl FS 260 είναι το πιο δυνατό θαμνοκοπτικό από την μεσαία σειρά της Stihl με ισχύ 2.7...

Review: Επαναφορτιζόμενο θαμνοκοπτικό PARKSIDE PERFOMANCE PPFSA 40-Li A1

Πριν λίγες εβδομάδες το LIDL έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το επαναφορτιζόμενο θαμνοκοπτικό PARKSIDE PPFSA 40 Li A1....
- Advertisement -

Tι κατανάλωση έχουν οι φορτιστές όταν δεν φορτίζουν

Όσο ανεβαίνει το κόστος της ενέργειας τόσο εντείνονται οι προσπάθειες του κόσμου για οικονομία. Κάτι που απασχολεί αρκετούς είναι...

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα επαναφορτιζόμενα εργαλεία 18V και αυτά 20V

Αν δεν θέλετε να διαβάσετε όλο το άρθρο τότε η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά...

Μην χάσετε

Φτιάχνω ξύλινη ματσόλα από ρετάλια

Η ματσόλα είναι ένα είδος σφυριού που χρησιμοποιείται για...

Μία αναδιπλούμενη σκάλα, ιδανική για μικρά δίπατα σπίτια και σοφίτες

Αν έχετε δίπατο σπίτι ή σπίτι με σοφίτα, μία...

Δείτε επίσηςRELATED
Προτεινόμενα για εσάς

9
0
Πείτε μας τη γνώμη σας, αφήνοντας ένα σχόλιοx