ΕργαλειαReview: Επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο PARKSIDE PHKSA 20 Li-A2

Review: Επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο PARKSIDE PHKSA 20 Li-A2

-

H PARKSIDE κατά καιρούς έχει βγάλει αρκετά επανοφορτιζόμενα δισκοπρίονα. Το PARKSIDE PHKSA 20 Li-A2 είναι ένα από τα πιο δυνατά και ανήκει στην σειρά εργαλείων που παίρνουν τον ίδιο τύπο 20V μπαταρίας. Σε αντίθεση με κάποια παλαιότερα επαναφορτιζόμενα μοντέλα, που η αλήθεια ήταν ότι είχαν περιορισμένες δυνατότητες, το PHKSA 20 Li-A2 δεν φαίνεται να υστερεί σε κάτι από τα ενσύρματα μοντέλα. Ίσως το μόνο μειονέκτημα είναι ο σχετικά μικρός δίσκος (150αρης), αλλά για την πλειοψηφία των ερασιτεχνών φτάνει και περισσεύει. Έτσι, με τιμή περίπου στα 60 ευρώ είναι σίγουρα μία καλή λύση για μικρό δισκοπρίονο.

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PHKSA 20 Li-A2

ΕταιρίαPARKSIDE
ΜοντέλοPHKSA 20 Li
ΈκδοσηA2
ΚατηγορίαΕπαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο
Εισαγωγέας/ΚατασκευαστήςKompernass
Τιμή59.99@Lidl
Εγγύηση3 χρόνια*
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ονομαστική τάση λειτουργίας20V
Διάμετρος δίσκου150 χιλιοστά
Οπή δίσκου16 χιλιοστά
Πάχος δίσκου1.6 χιλιοστά
Αριθμός στροφών σε ρελαντί3800 ανά λεπτό
Μέγιστος βάθος κοπής σε 0°48 χιλιοστά
Μέγιστος βάθος κοπής σε 45°36 χιλιοστά
Βάρος2595 γραμμάρια
Μπαταρία
Τύπος μπαταρίαςΙόντων λιθίου
ΜοντέλοPAP 20 A1
Τάση μέτρησης20VDC
Απόδοση2Ah
Στοιχεία5
Φορτιστής
ΜοντέλοPLG 20 A1
Τάση μέτρησης εισόδου230-240VAC~50Hz
Κατανάλωση ρεύματος65Watt
Ασφάλεια3.15 αμπέρ
Τάση μέτρησης εξόδου21.5VDC
Ρεύμα φόρτισης2.4 αμπέρ
Διάρκεια φόρτισηςπερίπου 60 λεπτά
Θόρυβος/Δονήσεις
Στάθμη ηχητικής πίεσης75dB(A) ±3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος86dB(A) ±3dB
Κραδασμοί ah,W <1.9m/s2 ±1.5m/s2

Τι περιέχεται στην συσκευασία

unboxing parkside phksa 20 li a2

Η συσκευασία είναι χάρτινη και μέσα σε αυτή υπάρχει το -κλασσικό-πλαστικό βαλιτσάκι μεταφοράς με μεταλλικό κούμπωμα. Μέσα στο βαλιτσάκι θα βρείτε το δισκοπρίονο μαζί με την μπαταρία, τον φορτιστή, έναν μεταλλικό οδηγό για παράλληλες κοπές και το εγχειρίδιο χρήσης.

Το δισκοπρίονο φοράει έναν δίσκο κοπής για ξύλα με 18 δόντια.

Εντυπώσεις από PARKSIDE PHKSA 20-Li A2

Διάρκεια δοκιμήςΜερικές εβδομάδες
Κατάσταση προϊόντοςΚαινούργιο
ΔοκιμάστηκεΣχεδόν σε όλους τους τύπους ξυλείας (μασίφ, σύνθετο και πλάκες)
Δεν δοκιμάστηκε Σε αλουμίνιο, σύνθετα υλικά… 

Παρότι τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία βολεύουν αρκετά, υπάρχουν ακόμα μερικές κατηγορίες που ο περισσότερος κόσμος προτιμά τα ενσύρματα. Συνήθως ο λόγος έχει να κάνει με την ισχύ και με την αυτονομία. Δηλαδή είτε είναι πολύ πιο αδύναμα από τα αντίστοιχα ενσύρματα ή η μπαταρία κρατάει πάρα πολύ λίγο. Μία από αυτές τις κατηγορίες είναι και τα δισκοπρίονα.

δισκοπρίονο parkside

Έτσι, αν και τα επαφορτιζόμενα δισκοπρίονα βολεύουν αρκετά, αρκετοί τα αποφεύγουν ακόμα και σήμερα. Και μπορεί, όντως, μερικά επαναφορτιζόμενα δισκοπρίονα να είχαν θέμα, όμως υπάρχουν αρκετά μοντέλα που τα πάνε μια χαρά. Τα περισσότερα από αυτά είναι επαγγελματικά (πχ Makita, Milwaukee…), αλλά τελευταία έχουν βελτιωθεί, αρκετά, και τα φθηνότερα, τα ερασιτεχνικά.

Αρκετά δυνατό

46 χιλιοστά κοπή σε κόντρα πλακέ

Αυτό συμβαίνει και στο επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο της PARKSIDE. Τo PHKSA 20 Li-A2 είναι ένα δισκοπρίονο που μπορεί να κόψει τα πάντα. Η ισχύς του είναι υπεραρκετή για όλους τους τύπους ξυλείας. Δοκιμάστηκε σε μια μελαμίνη, κόντρα πλακέ (απλό και θαλάσσης), καρυδιά, σουηδικό, MDF, OSB και νοβοπάν. Με γεμάτη μπαταρία δεν ζορίστηκε σε κανένα, ενώ έκοψε ακόμα και 48 χιλιοστά βάθος σε κόντρα πλακέ.

Φυσικά όσο αδειάζει η μπαταρία μειώνεται λίγο η ισχύς. Έτσι, από κάποιο σημείο και κάτω ζορίζεται σε σκληρή ξυλεία.

Καλούτσικη αυτονομία, ίδια μπαταρία με αρκετά PARKSIDE

ΜΠαταρία σειράς X20V, με 2 αμπερώρες χωρητικότητα, που φοράει το δισκοπρίονο PARKSIDE.
Η μπαταρία που φοράει το δισκοπρίονο της PARKSIDE.

Στην συσκευασία υπάρχει μία μπαταρία με χωρητικότητα 2 αμπερώρες και ένας ταχυφορτιστής, που μπορεί να φορτίσει την μπαταρία σε λιγότερο από μία ώρα.

Προφανώς δεν είναι και τόσο εύκολο να διαπιστωθεί πόσο αυτονομία έχει, καθώς δεν γίνεται να κόβεις συνεχόμενα με δισκοπρίονο. Ο χρόνος στο ρελαντί, δηλαδή χωρίς να κόβει, είναι πάνω από 10-15 λεπτά, αν και δεν έχει και τόσο μεγάλη αξία, αφού με το κόψιμο καταναλώνει περισσότερο ρεύμα. Όπως και να έχει δεν κρατάει ώρες, αλλά θα φθάσει να κάνετε δεκάδες κοπές.

φορτιστής μπαταρίας ιόντων λιθίου για PARKSIDE
Ο ταχυφορτιστής που υπάρχει στην συσκευασία. Κάνει για όλες τις μπαταρίες X20V της PARKSIDE.

Όμως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι παίρνει την ίδια μπαταρία που χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία PARKSIDE της σειράς Χ20V, που είναι πάνω από 10 αυτή τη στιγμή. Έτσι αν έχετε ήδη κάποιο άλλο από την σειρά, έχετε ήδη μία έξτρα μπαταρία. Φυσικά και αν δεν έχετε μπορείτε να αγοράσετε μία έξτρα από το σέρβις. Αν μάλιστα αγοράσετε και την μεγαλύτερη (με τα 3Ah), τότε θα έχετε πολύ μεγαλύτερη αυτονομία.

Δίσκος 150αρης, όχι και τόσο κοινός και στο εμπόριο

δίσκος για δισκοπρίονο 150 χιλιοστά parkside

Ο δίσκος που παίρνει είναι 150αρης με οπή 16 χιλιοστών και πάχος 1.6 χιλιοστά. Γενικά δεν είναι σχετικά κοινό νούμερο για δισκοπρίονα αν και μπορείτε να βρείτε αν ψάξετε αρκετά. Φυσικά πουλάνε και στα LIDL όταν το φέρνει, αλλά έχει και το σέρβις.

Στο εμπόριο, με αρκετά ψάξιμο θα βρείτε (λίγο πιο εύκολα από εξωτερικό πχ Αγγλικό Amazon). Ίσως λίγο πιο εύκολα μπορείτε να βρείτε λίγο μεγαλύτερο δίσκο (πχ 160 χιλιοστά). Σίγουρα υπάρχει περιθώριο για μισό εκατοστό παραπάνω, αλλά δεν δοκιμάστηκε με τέτοιο δίσκο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ίσως βρείτε 150αρη δίσκο με διαφορετική οπή. Αρκετοί δίσκοι έχουν συνήθως λίγο πιο μεγάλη οπή (πχ 25 χιλιοστά) και στην συσκευασία υπάρχουν ειδικά δακτυλίδια που μικραίνουν την οπή σε 16 ή 20 χιλιοστά.

Ο δίσκος αλλάζει σχετικά εύκολα, καθώς υπάρχει ειδικό κουμπί που κλειδώνει τον άξονα και έτσι με ένα κλειδί άλλεν ξεσφίγγετε την βίδα που συγκρατεί τον δίσκο.

Δυνατότητα φαλτσοκοπής έως 45 μοίρες και ρύθμιση βάθους κοπής

Σχεδόν όλα τα δισκοπρίονα του εμπορίου έχουν δυνατότητα φαλτσοκοπής. Έτσι και με το PARKSIDE PHKSA 20-Li A2, μπορείτε να κόψετε φάλτσα έως 45 μοίρες. Ο μηχανισμός για την αλλαγή στις μοίρες είναι αρκετά απλός. Απλώς ξεσφίγγετε την μπροστινή βίδα, ρυθμίζετε την γωνία και ξανασφίγγετε. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο αυτόματο κλείδωμα σε σημαντικές μοίρες (πχ 15 ή 30) ενώ δεν τερματίζει στις 45 (πάει λίγες μοίρες ακόμα), οπότε αν θέλετε κοπή ακριβείας θα πρέπει να ελέγξετε με γωνιόμετρο πριν αρχίσετε τις κοπές.

Φυσικά υπάρχει και ρύθμιση βάθους κοπής. Και εδώ ο μηχανισμός είναι σχετικά απλός στην χρήση, αλλά έχει πάλι το ίδιο μειονέκτημα. Δεν γίνεται βαθμιδωτά, ούτε είναι εμφανή όλα τα χιλιοστά από 0 έως 46, οπότε πάλι θα πρέπει να μετρήσετε με κάποιο εργαλείο ακριβείας.

Λέιζερ για ακρίβεια κοπής

λέιζερ σε δισκοπρίονο

Πάνω στο δισκοπρίονο υπάρχει λέιζερ που δείχνει την ευθεία κοπής, ώστε να μπορείτε να το ευθυγραμμίζετε και χωρίς οδηγό. Στο εργαλείο που δοκιμάστηκε δείχνει ακριβώς την ευθεία κοπής. Για την ακρίβεια, επειδή η δέσμη του λέιζερ είναι πιο λεπτή από το πάχος κοπής του δίσκου, δείχνει το δεξί μέρος του σημείου κοπής. Γιαυτό θέλει λίγο προσοχή, επειδή συνήθως κόβουμε αντίθετα. Το λέιζερ είναι ενσωματωμένο, τύπου 2, και λειτουργεί με την μπαταρία του δισκοπρίονου.

Σχετικά ελαφρύ και λίγο πιο ήσυχο από ότι συνήθως

Επειδή σχεδόν πάντα πατάει πάνω στην επιφάνεια εργασίας,  το βάρος σε ένα δισκοπρίονο δεν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όμως επειδή για κάποιους ίσως έχει σημασία, καλό είναι να πούμε ότι δεν είναι βαρύ. Μαζί με την μπαταρία ζυγίζει 2600 γραμμάρια.

Αυτό που είναι μάλλον πιο σημαντικό είναι ότι είναι σχετικά ήσυχο για δισκοπρίονο. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης έχει στάθμη ηχητικής πίεσης 75 ντεσιμπέλ, όταν άλλα μεγάλα δισκοπρίονα έχουν πάνω από 100. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθόρυβο, αλλά δεν σου παίρνει και το κεφάλι.

Απορρόφηση σκόνης

απορρόφηση σκόνης σε δισκοπρίονο

Δεδομένου ότι είναι φορητό, συνήθως δεν χρησιμοποιείται με κάποια σκούπα. Όμως αν θέλετε να το κάνετε, μπορείτε. Υπάρχει ειδική υποδοχή για σκούπα απορρόφησης στο πίσω μέρος και από ότι φαίνεται δουλεύει σχετικά καλά.

Παράλληλες κοπές και κόψιμο με οδηγούς ή ράγες

Στο βαλιτσάκι υπάρχει ένας μεταλλικός οδηγός για παράλληλες κοπές. Φυσικά είναι λίγο μικρός και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα τον χρησιμοποιήσετε.

Όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οδηγούς κοπής του εμπορίου ή με κάποια πατέντα. Όλη η βάση είναι από αλουμίνιο, με λείο πέλμα και στο ίσιες ακμές χωρίς εγκοπές ή κάτι που εμποδίζει στο πλάι.

Σύγκριση με άλλες εκδόσεις

Μέχρι στιγμής αυτή είναι η 2η έκδοση που βγαίνει το συγκεκριμένο εργαλείο. Και το Α1 και το Α2 φαίνονται πανομοιότυπα, με ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά (μόνη διαφορά ότι το Α2 είναι λίγο πιο ήσυχο).

Έχει κυκλοφορήσει όμως και σε άλλες εκδόσεις με άλλη τάση. Έτσι υπάρχει PARKSIDE PHKSA 18 (έχει εγκαταλειφθεί και αντικαταστάθηκε από το 20V) και PARKSIDE PHKSA 12. Μεταξύ αυτών υπάρχουν διαφορές

PHKSA 20PHKSA 18PHKSA 12
Τάση λειτουργίας20V*18V*12V
Αριθμός στροφών ρελαντί380038001400
Δίσκος150χ16χ1.6150χ16χ1.685χ15χ1.1
Βάθος κοπής σε 0°48 χιλ.48 χιλ.26 χιλ.
Βάθος κοπής σε 45°36 χιλ.36 χιλ.17 χιλ.
Μπαταρία2Ah1.5Ah2Ah
Θόρυβος75dB/86dB77dB/88dB83dB/94dB

Σύνοψη: Αρκετά χρήσιμο, ειδικά αν έχετε κάποιο άλλο 20V PARKSIDE

To PARKSIDE PHKSA 20 Li A2 είναι ένα καλό ερασιτεχνικό εργαλείο, ιδανικό για ερασιτέχνες που θέλουν ένα δισκοπρίονο να υπάρχει. Μπορεί να μην είναι πάρα πολύ φθηνό, όμως αν έχετε ήδη ένα ακόμα PARKSIDE 20V, τότε είναι πολύ καλή περίπτωση.

Μπορεί να κόψει τα πάντα, ακόμα και στο μέγιστο βάθος. Τα μόνα μειονεκτήματα είναι ότι ο δίσκος που φοράει δεν είναι και πιο κοινός στο εμπόριο (αν και υπάρχει) και τα μεγάλα ενσύρματα δισκοπρίονα έχουν μεγαλύτερο βάθος κοπής.

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε

  • Αν έχετε χάσει το εγχειρίδιο χρήσης, μπορείτε να το βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή από την επίσημη ιστοσελίδα της LIDL, πατώντας εδώ.
  • Το επίσημο σέρβις της PARKSIDE για αυτό το εργαλείο έχει στοιχεία επικοινωνίας
    • τηλ: 801 5000 019
    • email: kompernass@lidl.gr
  • Ένα γενικό άρθρο για τα PARKSIDE είναι εδώ.

9 ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
9 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία άρθρα

Review: Αλυσοπρίονο μπαταρίας PARKSIDE PKSA 40 Li B2

Αυτό είναι το PARKSIDE PKSA 40 Li B2, το δεύτερο και πιο μεγάλο αλυσοπρίονο μπαταρίας που φέρνουν τα LIDL....

DIY παλινδρομικό σιδηροπρίονο που δουλεύει με δράπανο

Όσοι είναι λίγο πιο μεγάλοι σε ηλικία σίγουρα θα είχαν πετύχει τα παλαιά επαγγελματικά σιδηροπρίονα που λειτουργούσαν με παλινδρομική...

Τα πιο περίεργα εργαλεία μπαταρίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και περισσότερους τύπους εργαλείων στις σειρές μπαταρίας. Κάποια είναι εντελώς νέα σαν τύπος, ενώ...

Review: Επαναφορτιζόμενο φυσερό Bormann PRO BBP3700

Το Bormann PRO BBP3700 είναι ένα από τα αρκετά φυσερό μπαταρίας που κυκλοφορούν στο Ελληνικό εμπόριο. Τα φυσερό είναι...
- Advertisement -

Review: Μίνι κλαδευτικό αλυσοπρίονο μπαταρίας Hyundai HCS 21550

To Hyundai HCS 21550 είναι ένα από τα αρκετά μικρά αλυσοπρίονα μπαταρίας που κυκλοφορούν στο Ελληνικό εμπόριο. Ανήκει σε...

Review: Ψεκαστήρα μπαταρίας Bormann PRO BBP4015

Μία από τις αρκετές ψεκαστήρες μπαταρίες που κυκλοφορούν στο Ελληνικό εμπόριο είναι και η Bormann PRO BBP4015. Είναι ψεκαστήρα...

Μην χάσετε

DIY τραπεζάκι καφέ από κορμό δέντρου

Ένα μεγάλο κομμάτι από κορμό δέντρου μετατρέπεται με την μέθοδο του powercarving σε ένα πολύ όμορφο τραπεζάκι καφέ σε mid-century στυλ

Καινοτόμο γαλλικό κλειδί, με εντελώς διαφορετική λειτουργία

To «γαλλικό κλειδί» είναι ένα εργαλείο, το οποίο πρώτο-δημιουργήθηκε...

Δείτε επίσηςRELATED
Προτεινόμενα για εσάς

9
0
Πείτε μας τη γνώμη σας, αφήνοντας ένα σχόλιοx