Ο PARKSIDE PWSA 20 Li B3 είναι ο νεός επαναφορτιζόμενος γωνιακός τροχός από τα LIDL. Ανήκει στην X20V Team, μία σειρά από επαναφορτιζόνενα εργαλεία 20V που χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο μπαταρίας. Έχει πολύ σημαντικές διαφορές από το παλαιότερο 18V (δείτε εδώ review) αλλά και από την ακριβώς προηγούμενη έκδοση που είχε κυκλοφορήσει πέρυσι. 

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PWSA 20 Li B3

Εταιρία PARKSIDE
Μοντέλο  PWSA 20-Li
Έκδοση  B3
Τύπος Επαναφορτιζόμενος γωνιακός τροχός
Εισαγωγέας/Κατασκευαστής Grizzly
Τιμή 64.99@LIDL
ΙΑΝ 310935
Εγγύηση 3 χρόνια
Τροχός
Τάση λειτουργίας  20VDC
Αριθμός στροφών  2500-10000 ανά λεπτό
Διάμετρος δίσκου (μέγιστη) 125 χιλιοστά
Σπείρωμα M14
Βάρος (με μπαταρία) 2200 γραμμάρια
Μπαταρία
Μοντέλο PAP 20 A3
Τύπος Ιόντων λιθίου
Τάση μέτρησης 20VDC
Απόδοση 4 αμπερώρες
Στοιχεία 10
Φορτιστής
Μοντέλο PLG 20 A2
Τάση εισόδου 230VAC
Κατανάλωση 85WATT
Ρεύμα μέτρησης 3.5 Αμπέρ
Διάρκεια φόρτισης με μπαταρία 4Ah περίπου 80 λεπτά

 

Τι περιέχεται στην συσκευασία

parkside pwsa 20 li b3

Στην συσκευασία υπάρχει ο γωνιακός τροχός, η 2η λαβή, ο φορτιστής και ένα εγχειρίδιο χρήσης. Πάνω στον γωνιακό τροχό θα βρείτε την μπαταρία 4Ah και ένα λεπτό δίσκο κοπής μετάλλων. Μέσα στην 2η λαβή υπάρχει το κλειδί για το δίσκο. 

Εντυπώσεις από γωνιακό τροχό PARKSIDE PWSA 20 Li B3

 

Οι επαναφορτιζόμενοι γωνιακοί τροχοί είναι αναμφισβήτητα πολύ πρακτικοί. Το να μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις σε όποιο σημείο θες, χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικής παροχής είναι κάτι αρκετά βολικό. Το μόνο πρόβλημα που έχουν είναι η διάρκεια της μπαταρίας. Επειδή είναι πολύ απαιτητικά εργαλεία, ακόμα και με μία μεγάλη μπαταρία δεν κρατάν και πάρα πολύ ώρα. 

Αυτό συμβαίνει και στον επαναφορτιζόμενο τροχό της PARKSIDΕ. Παρότι η αυτονομία έχει βελτιωθεί αισθητά με το νέο μοντέλο, ακόμα και με την μπαταρία 4Ah εξακολουθεί να μην κρατάει πάνω από 10-20 λεπτά (αναλόγως την χρήση). 

Χ20V Team

x20v team εργαλεία

Βέβαια το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι είναι μέλος της σειράς X20V Team, δηλαδή παίρνει τον ίδιο τύπο μπαταρίας με οποιοδήποτε άλλο εργαλείο από την X20V Team. Έτσι αν έχετε ήδη κάποιο άλλο εργαλείο από την σειρά, έχετε ήδη μία έξτρα μπαταρία. Και επειδή η σειρά αποτελείται από 20+ εργαλεία είναι πολύ πιθανό να αγοράσετε παραπάνω από ένα εργαλείο από αυτήν την σειρά. Οπότε, μπορείτε να έχετε πολύ μεγαλύτερη αυτονομία χωρίς κανένα κόστος.

Ρυθμιζόμενη ταχύτητα

Το επόμενο πλεονέκτημα είναι οι ρυθμιζόμενες στροφές. Αυτό σας επιτρέπει να λειτουργείτε τον τροχό σε χαμηλότερη ταχύτητα, κάτι που έχει διπλό όφελος. Αφενός μπορείτε να κάνετε εργασίες που απαιτούν χαμηλές στροφές (πχ τρίψιμο ξύλου), αφετέρου θα έχετε μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση.

Επίσης, κάτι που δεν είχε το προηγούμενο μοντέλο είναι το κλείδωμα του διακόπτη. Σε αυτό κλειδώνει στην θέση on.

Πιο βαρύς και πιο ογκώδης από ότι ένας ενσύρματος

pwsa 18 kai 20
Πάνω το παλαιότερο 18V μοντέλο, κάτω το νεότερο το 20 Li B3

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα. Ο επαναφορτιζόμενος γωνιακός τροχός της PARKSIDE είναι πολύ πιο ογκώδης από ότι ένας αντίστοιχος ενσύρματος. Μάλιστα είναι και αρκετά πιο μεγάλος από το προηγούμενο μοντέλο των 18V.

Και στο βάρος ισχύει περίπου το ίδιο. Η συγκεκριμένη έκδοση ζυγίζει σχεδόν 2200 γραμμάρια μαζί με την λαβή, όταν το προηγούμενο μοντέλο ζυγίζει 1950 γραμμάρια. Ένα ερασιτεχνικό ενσύρματο (με περίπου την ίδια δύναμη) μπορεί να ζυγίζει ακόμα και 1500-1800 γραμμάρια, αν και σίγουρα υπάρχουν και πολύ πιο βαριά.

Πιο ισχυρό από το προηγούμενο μοντέλο

Όσοι είχατε το προηγούμενο μοντέλο, το 18V, τότε σίγουρα θα είχατε απογοητευθεί λίγο από την δύναμη που είχε. Γενικά ήταν λίγο αδύναμο. Αυτό είναι πιο ισχυρό, αφού ακόμα και αν το ζορίσεις δεν φαίνεται να κόβει. Πάλι εξακολουθεί να υστερεί ένα ένα ισχυρό ενσύρματο, αλλά αυτή τη φορά μπορείς να κάνεις περισσότερα.

Πρακτικά είναι ιδανικό για χρήση με τον λεπτό δίσκο κοπής. Εκεί δεν έχει κανένα θέμα. Ακόμα όμως και με τον μεγάλο δίσκο κοπής ή και με τριβή δεν τα πάει άσχημα. Με γεμάτη μπαταρία δεν δείχνει να ζορίζεται ότι και να κάνει. Μόνο αν η μπαταρία πέσει αρκετά, αρχίζει και πέφτει και η ισχύς.

Διάρκεια φόρτισηςχρόνος φόρτισης

Παρότι η μπαταρία είναι αρκετά μεγάλη, η διάρκεια φόρτισης δεν είναι πολύ μεγάλη, μόλις 80 λεπτά. Αυτό συμβαίνει επειδή και ο φορτιστής είναι πιο ισχυρός, δίνοντας περίπου 3.5 αμπέρ. 

Προφανώς αν χρησιμοποιήσετε τις μικρότερες μπαταρίες των 2Ah, η διάρκεια φόρτισης θα είναι πολύ μικρότερη. 

3 θέσεις λαβής, softgrip, προφυλακτήρας χωρίς κλειδί και θέση για το κλειδί του δίσκου

2h λαβή parkside τροχού

Τώρα πάμε σε μερικά θέματα που αφορούν την εργονομία. Για την 2η λαβή υπάρχουν 3 θέσεις στην κεφαλή, μία πάνω και δύο αριστερά και δεξιά. Κάτι που δείχνει αρκετά πρακτικό είναι ότι μέσα στην 2η λαβή υπάρχει ειδική θέση για το κλειδί του δίσκου. Έτσι ανά πάσα στιγμή θα το έχετε μαζί σας. Με τις πρώτες δοκιμές δείχνει να είναι σταθερό και δεν πέφτει από την θέση του.

Φυσικά έχει μαλακές λαβές στο σημείο που το κρατάμε, για πιο άνετο κράτημα. Ντάξει, κάποια στιγμή με την χρήση φεύγει το softgrip, αλλά όσο κρατήσει είναι καλό.

Τέλος κάτι αρκετά σημαντικό είναι ότι ο προφυλακτήρας αλλάζει θέση χωρίς κλειδί. Μάλιστα δεν έχει και το κλασσικό κούμπωμα. Απλώς θέλει λίγο σπρώξιμο για να αλλάξει στη θέση που θέλουμε. Ίσως με την πολύ χρήση ξελασκάρει, αλλά μέχρι στιγμής δείχνει αρκετά πρακτικό.

 Σύγκριση με άλλα εμπορικά μοντέλα

Αν το συγκρίνουμε με άλλα εμπορικά μοντέλα, θα δούμε ότι η τιμή είναι αρκετά καλή. Με 4Ah μπαταρία και φορτιστή κοστίζει 65 ευρώ. Αντίστοιχα μοντέλα κάνουν πάνω από 100 ευρώ (πχ το αντίστοιχο Einhell με μπαταρία και φορτιστή κοστίζει 125 ευρώ). Επομένως ίσως φαίνεται ακριβός για Parkside, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο φθηνό από τον ανταγωνισμό. 

Συγκρίνοντάς το με το παλαιότερο 18V, βλέπουμε ότι έχει σημαντικές διαφορές. Καταρχάς αυτό είναι 125 χιλιοστών ενώ το παλιό 115 χιλιοστά, αυτό έχει ρυθμιζόμενη ταχύτητα ενώ εκείνο όχι και αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη μπαταρία (4Αh αντί για 2.6Ah)

 

Σύνοψη: Αισθητά βελτιωμένος από την προηγούμενη έκδοση

Ο Parkside PWSA 20 Li-B3 είναι ένας πολύ οικονομικός επαναφορτιζόμενος γωνιακός τροχός. Μπορεί να είναι αρκετά ογκώδης και λίγο πιο βαρύς, όμως έχει ρυθμιζόμενη ταχύτητα, ανήκει στην σειρά X20V team και διαθέτει μία πολύ μεγάλη μπαταρία 4Ah. Όλα αυτά στην τιμή των 65 ευρώ είναι πολύ καλή προσφορά. 

 

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνας 3D εκτυπωτής που δεν χρειάζεται νήμα
Επόμενο άρθροΕπιμετάλλωση ξύλινων αντικειμένων (γαλβανοπλαστική)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
8 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Δημήτρης

Ο τροχός που έχω χάλασε το ένα καρβουνακι, πώς μπορώ να βρω ανταλλακτικό…;

Λάζαρος

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το πολύ χρήσιμο site σας. Επειδή έχω ήδη 2 μπαταρίες Parkside X20V Team (μια 2Αη και μια 4ΑΗ) και ενδιαφέρομαι για τροχό με ρύθμιση στροφών, σκεφτόμουν για αγορά του συγκεκριμένου τροχού, όταν φυσικά τον ξαναφέρουν τα Lidl (κάποια στιγμή μέσα στο 2020 αν θυμάμαι τον είχαν φέρει χωρίς μπαταρίες στα 40 ευρώ). Οι εργασίες που με ενδιαφέρουν είναι κυρίως λείανση σε μεταλλικές επιφάνειες και σε κολλήσεις ηλεκτροσυγκόλλησης. Σε σχέση με έναν φθηνό τροχό ρεύματος 125 χιλ. ρυθμιζόμενο (κόστους περί τα 40-50 ευρώ και ισχύος περί τα 800-900W), πιστεύετε ότι αξίζει να προτιμήσω τον συγκεκριμένο μια που… Διαβάστε περισσότερα »

Λάζαρος

Καλημέρα σας κι ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντηση. Αυτό που λέτε για το θέμα των μη αφίξεων εργαλείων στα ράφια των Lidl λόγω καραντίνας και απαγόρευσης πωλήσεων εργαλείων σε ανάλογα καταστήματα το κατανοώ και φοβάμαι κι εγώ ότι όντως για το 2021 πολλά εργαλεία που κανονικά θα εμφανίζονταν στα ράφια των Lidl, δεν θα τα δούμε. Σε κάθε περίπτωση επειδή η ανάγκη για αγορά του συγκεκριμένου εργαλείου από πλευράς μου δεν είναι άμεση, δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εκεί που έχω προβληματιστεί είναι στο θέμα της επάρκειας του συγκεκριμένου επαναφορτιζόμενου τροχού σε ότι αφορά την εκτέλεση των… Διαβάστε περισσότερα »

Γιώργος Προδρόμου

Θέλω να αγοράσω τον γωνιακό τροχό Parkside