Unboxing – Ηλεκτροσυγκόλληση Parkside PESG 120 A1

7
parkside pesg 120
Η ηλεκτροκόλληση Parkside PESG 120 Α1 είναι μια οικονομική ηλεκτροσυγκόλληση παλαιού τύπου (χαλκού) για ηλεκτρόδιο με μικρή σχετικά ισχύ (80Α). Αν και έχει μικρή απόδοση είναι μια σχετικά καλή και φτηνή λύση για μικρό κολλήσεις. 

Η ιστοσελίδα, δεν έχει κάποια σχέση με την εταιρία Parkside. To παρόν άρθρο είναι στην λογική του unboxing, δηλαδή παρουσίαση/αξιολόγηση του προϊόντος αμέσως μετά την αγορά. Το προϊόν έχει αγοραστεί καινούργιο από κατάστημα Lidl. Οποιασδήποτε ερωτήσεις που αφορούν την εταιρία ή το επίσημο σέρβις του προϊόντος θα πρέπει να τις απευθύνετε στους εκπρόσωπους της εταιρίας Parkside/Lidl.

Χαρακτηριστικά

 
Τα χαρακτηριστικά της σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι τα παρακάτω.
 
Parkside PESG 120 A1
Ηλεκτρική σύνδεση: 230 V ~ 50 Hz
Ρεύμα συγκόλλησης (A) bei cos ϕ = 0,73:40 – 80 Αμπέρ
Λειτουργία ρελαντί (V): 48 Βολτ
Απορρόφηση ισχύος:4 kVA σε 80 A cos ϕ= 0,73
Ασφάλεια (Α):16 Αμπέρ
Βάρος:10.6 Κιλά
Βεντιλατέρ : Όχι
Ηλεκτρόδιο ø (χιλιοστά) 1,622,5
Αμπέρ405580
tw(s)21711664
tr(s)145013811351

Τι περιλαμβάνει η συσκευασία

 • Την ηλεκτροκόλληση
 • Μια τσιμπίδα και μια γείωση με ενσωματωμένα καλώδια στην ηλεκτροκόλληση
 • Μια πλαστική μάσκα προστασίας με χειρολαβή
 • Ένα ματσακόνι
 • Βιβλίο οδηγιών

Εντυπώσεις

DSC02349_v1

Οι ηλεκτροκολλήσεις δεν είναι αρκετά πολύπλοκα εργαλεία. Ειδικά οι ηλεκτροσυγκολλήσεις χαλκού τα μόνα χαρακτηριστικά που έχουν είναι :

 • το μέγεθος του ηλεκτροδίου
 • τα αμπέρ 
 • την απόδοση η οποία έχουν.
Η Parkside είναι μια αρκετά οικονομική ηλεκτροκόλληση που έχει κατασκευαστεί από την Einhell. Με κόστος περίπου 50 ευρώ ίσως είναι η οικονομικότερη ηλεκτροκόλληση χαλκού στην αγορά. Τα μέγιστα αμπέρ που μπορεί να δώσει είναι 80 και αυτά με σχετικά μικρή απόδοση (5%). Το μέγιστο ηλεκτρόδιο που μπορεί να πάρει είναι 2.5 χιλιοστά, ενώ υποστηρίζει ακόμα 1.6 (15%) και 2 (8%)
 
Η απόδοση είναι σχετικά μικρή για όλα τα ηλεκτρόδια, και ένας βασικός λόγος για αυτό, είναι ότι δεν έχει βεντιλατέρ ή κάποιο άλλο τρόπο ψύξης. Έτσι όταν υπερθερμανθεί “κόβει” για μερικά λεπτά. Έτσι αν έχετε να κάνετε αρκετές “πονταρισιές”, θα πρέπει να κάνετε, αρκετά, αναγκαστικά διαλείμματα.
 
Το ηλεκτρόδιο με το οποίο δουλεύει πιο καλά, είναι αυτό των 2 χιλιοστών. Έχει σχετικά πιο καλή απόδοση και θα περιορίσει λίγο τον χρόνο αναμονής. Με αυτό των 2.5 χιλιοστών, η απόδοση είναι αρκετά μικρή και θα πρέπει να δουλεύετε μόνο αν είναι απαραίτητο. 
DSC02352_v1

 

Το βάρος της ηλεκτροκόλλησης είναι σχετικά μικρό (10 κιλά) (σε σύγκριση πάντα με αυτές του χαλκού και όχι της inverter) και έτσι μπορείτε να την μετακινείτε σχετικά εύκολα. Η ρύθμιση των αμπέρ γίνεται αβαθμίδωτα με ένα μεγάλο κόκκινο τροχό και θέλει λίγη ώρα να αλλάξετε τα αμπέρ από 40 σε 80.
 
Η τσιμπίδα σίγουρα δεν δείχνει εξαιρετικά ανθεκτική, αλλά με λίγη προσοχή δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα. Η γείωση έχει μέτριο άνοιγμα και είναι σχετικά απλή και οικονομική. Το ματσακόνι είναι το απλό πλαστικό ματσακόνι που έχουν οι περισσότερες φτηνές ηλεκτροκολλήσεις.

Δεν είναι Inverter

Οι ηλεκτροκολλήσεις inverter είναι σαφώς ανώτερες από τις απλές και έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Το μόνο μειονέκτημα που ίσως έχουν, είναι το αρκετά υψηλότερο κόστος επισκευής αν τυχόν συμβεί κάποια βλάβη.
 
Μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι
 • μικρό βάρος
 • μικρό μέγεθος
 • εύκολο ξεκίνημα τόξου
 • μικρότερη κατανάλωση
 • anti-stick τεχνολογία (δεν κολλάει το ηλεκτρόδιο στο μέταλλο)
 • hot-starting/soft-finnish
H PESG 120 Α1 φυσικά δεν είναι inverter και έτσι δεν έχει κανένα από τα πλεονεκτήματα.
Αν θέλετε ηλεκτροκόλληση για επαγγελματική χρήση ή για πιο εύκολη χρήση αν είστε αρχάριος τότε σίγουρα θα πρέπει να επιλέξετε μια inverter και όχι αυτή.

 


Συντήρηση

Η ηλεκτροκόλληση χαλκού είναι ένα εργαλείο που δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη συντήρηση. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να την ξεσκονίζετε και να την καθαρίζετε από τυχόν βρομιές και σκόνη και θα σας κρατήσει για αρκετά χρόνια (ίσως και δεκαετίες). Φυσικά όπως σε όλα τα ηλεκτρικά εργαλεία θα πρέπει να υπάρχει και προστασία από την υγρασία και κατά την χρήση αλλά και κατά την αποθήκευση.
  


Συνοψίζοντας

Η ηλεκτροκόλληση Parkside PESG 120A1 είναι μια οικονομική ερασιτεχνική ηλεκτροκόλληση χαλκού. Έχει μικρή ισχύ και μικρή απόδοση αλλά για την τιμή της (50 Ευρώ) είναι αρκετά αξιοπρεπής. Σίγουρα δεν θα πρέπει να αγοραστεί από κάποιον που θέλει να κάνει βαριά συνεχή χρήση, αφού (λόγω έλλειψης βεντιλατέρ) δεν θα μπορέσει να το κάνει. 
 
Είναι για μικρό δουλειές και λίγες κολλήσεις (με 10-20 πονταρισιές μέχρι να κόψει από υπερθέρμανση). Με κύριο πλεονέκτημα την αρκετά χαμηλή τιμή που έχει, το μικρό της μέγεθος αλλά και το μικρό βάρος είναι μια καλή λύση για μικρές επί τόπου επισκευές.
 
Σίγουρα υπάρχουν αρκετά καλύτερες επιλογές αν έχετε να ξοδέψετε παραπάνω λεφτά (από 80 ευρώ και πάνω για χαλκού και 200 ευρώ και πάνω για inverter), αλλά αν το budget σας είναι εξαιρετικά περιορισμένο ή η χρήση της θα είναι μικρή είναι μια καλή επιλογή για τα λεφτά που θα ξοδέψετε.
 
Βέβαια όσο περνάει ο καιρός και οι ηλεκτροσυγκολλήσεις εξελίσσονται, οι παλιές τύπου γίνονται όλο και πιο οικονομικές και έτσι σε λίγο καιρό με 50 ευρώ θα βρίσκεται ηλεκτροκόλληση 160Α και όχι 80 όπως η συγκεκριμένη.

Update 2016  Το συγκεκριμένο μοντέλο σταμάτησε να κυκλοφορεί το 2015. Από το 2016 και μετά, άλλαξε έκδοση σε Parkside PESG B2, η οποία έχει κάποιες βελτιώσεις, με πιο σημαντικές την αύξηση των μέγιστων Αμπέρ κατά 20, φτάνοντας έτσι στα 100Α. Αυτό σημαίνει καλύτερη απόδοση στο ηλεκτρόδιο των 2.5 χιλιοστών. Επίσης σημαντική βελτίωση έγινε και στο σύστημα  αλλαγής των αμπέρ, στην οποία η αλλαγή γίνεται με ένα απλό γύρισμα, αντί για το χρονοβόρο (αλλά πιο ακριβές) προηγούμενο σύστημα.

 


Μερικές μικρές βελτιώσεις που μπορείτε να κάνετε 

Η ηλεκτροκόλληση αυτή είναι όπως είπαμε ίσως η πιο οικονομική ηλεκτροκόλληση της αγοράς. Φυσικό και επόμενο είναι μερικά μέρη της να μην είναι κορυφαίας ποιότητας και να έχουν επίπτωση στις κολλήσεις που κάνετε. 
 
Με μερικές απλές βελτιώσεις μπορείτε να κάνετε την ηλεκτροκόλληση αυτή (αλλά και οποιαδήποτε άλλη παρόμοιας ποιότητας) λίγο καλύτερη.

 

Αλλαγή σώματος γείωσης

Ίσως η πρώτη αλλαγή που πρέπει να κάνει κάποιος σε μια τέτοια ηλεκτροκόλληση, είναι το σώμα γείωσης. Το σώμα γείωσης που παρέχεται στην συσκευασία, είναι το απλό μεταλλικό σώμα γείωσης. Παρόλο που τα αμπέρ είναι λίγα, η επαφή κάποιες φορές δεν είναι ικανή να ξεκινήσει το τόξο.
Με ένα χάλκινο σώμα γείωσης παλαιού τύπου ή ένα καινούργιο με χαλκοταινία η γείωση θα έχει πολύ καλύτερη επαφή και το τόξο θα ξεκινάει πολύ πιο εύκολα. Μπορείτε να δείτε εδώ πως μπορείτε να αλλάξετε εύκολα το σώμα γείωσης.

 

Προσθήκη βεντιλατέρ

Σίγουρα κάτι που θα βελτιώσει αισθητά την απόδοση στην ηλεκτροκόλληση είναι η προσθήκη ενός βεντιλατέρ ώστε να ψύχεται πολύ πιο γρήγορα η ηλεκτροσυγκόλληση. Η προσθήκη ενός βεντιλατέρ δεν είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, αλλά σίγουρα απαιτεί κάποιες γνώσεις ηλεκτρολογίας ή και ηλεκτρονικής. H πιο εύκολη λύση είναι η προσθήκη ανεμιστήρων 220V με εξωτερικό διακόπτη, στα πλαϊνά της ηλεκτροσυγκόλλησης.

Αλλαγή τσιμπίδας

Όπως και στο σώμα γείωσης, η τσιμπίδα είναι ίσως η πιο απλή λύση που κυκλοφορεί στην αγορά. Με 10-15 ευρώ μπορείτε να βρείτε μια πολύ καλύτερη ποιοτικά και εργονομικά τσιμπίδα. Σίγουρα δεν είναι κάτι τόσο απαραίτητο, αλλά είναι σίγουρα μια βελτίωση.

Μεγαλύτερα καλωδία

Το μήκος των καλωδίων που έχει η ηλεκτροκόλληση είναι 2 μέτρα. Σίγουρα δεν είναι μικρό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα βρεθείτε στην ανάγκη να μετακινήσετε την ηλεκτροσυγκόλληση για να φτάνει η τσιμπίδα στο σημείο κόλλησης. Καλώδια 3-3.5 μέτρων, ειδικά στην τσιμπίδα θα σας δώσουν μεγαλύτερο εύρος εργασίας.
 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροLinux – Άνοιγμα πολλαπλών Skype
Επόμενο άρθροΦόρτιση κινητού με οποιοδήποτε φορτιστή
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
7 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια