Φόρτιση κινητού με οποιοδήποτε φορτιστή

0
 Πριν αρκετό καιρό αντιμετώπισα ένα πρόβλημα με το κινητό μου (Samsung Wave I). Ενώ το φόρτιζα με το usb καλώδιο, έκανα μια άγαρμπη κίνηση και το πέταξα κάτω. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πειραχθεί το mini usb port που έχει το κινητό για να φορτίζει. Για λίγο καιρό φόρτιζε αν το είχες στη κατάλληλη γωνία, αλλά μετά από κάποιο καιρό τα έπαιξε εντελώς.
 
Αρχικά σκέφτηκα να το στείλω για επισκευή αλλά το κινητό είναι σχετικά παλιό, οπότε το κόστος της επισκευής θα ήταν σχετικά μεγάλο σε σχέση με τη τωρινή αξία του κινητού. Οπότε δεν το έκανα. 
Έπειτα σκέφτηκα να το επισκευάσω μονός μου. Βρήκα ανταλλακτικό από το ebay, αρκετά φτηνό   <= 10 ευρώ, αλλά όταν άνοιξα το κινητό και είδα πόσο ‘λεπτοδουλεια’ ήταν το κόλλημα του ανταλλακτικού πάνω στη πλακέτα άλλαξα γνώμη. Η αλλαγή του USB Port σε πλακέτα κινητού δεν είναι και η πιο απλή διαδικασία, ενώ υπάρχει και μία μικρή πιθανότητα να μην δουλεύει καλά το ανταλλακτικό. Οπότε αν υπάρχει μία πιο απλή λύση, σίγουρα είναι προτιμότερη.
Και υπάρχει. Η λύση ήταν απλή και χωρίς κανένα έξοδο.

Φόρτιση από το φορτιστή απευθείας παρακάμπτοντας το Usb Port.

Ο φορτιστής των κινητών έχει μια απλή λειτουργιά. Παίρνει ρεύμα από τη πρίζα, που έχει τάση 220V AC και το μετατρέπει σε 5V DC, που είναι η τάση των usb. To κινητό λοιπόν δεν κάνει κάποια μετατροπή στο ρεύμα, απλώς μεταφέρει το ρεύμα μέσα από το mini usb port στη μπαταριά.
Οπότε, αν συνδέσετε τα δυο καλώδια του φορτιστή με τους 2 πόλους της μπαταρίας, μπορεί να γίνει φόρτιση απευθείας. Σχεδόν  όλοι οι φορτιστές των κινητών έχουν τη ίδια τάση, οπότε οποιοσδήποτε παλιός φορτιστής κινητού που δίνει 5V κάνει όπως και οποιοδήποτε καλώδιο USB.
 
Επισήμανση!
Καταρχάς δεν έχω καμία ευθύνη για ότι συμβεί σε σας ή το κινητό σας. Απλά παραθέτεται μια εναλλακτική διαδικασία φόρτισης, η οποία δεν είναι ούτε εγκεκριμένη αλλά ούτε συνίσταται από τους κατασκευαστές των κινητών ή των μπαταριών.
 

Μπαταρία


Χαρακτηριστικά

Οι μπαταρίες των κινητών, είναι πλέον ιόντων λιθίου οι περισσότερες, και αυτό σημαίνει ότι δε έχουν τα μειονεκτήματα των παλαιού τύπου, όπως αποφόρτιση, φαινόμενα μνήμης…. Με τον καιρό και αυτές μειώνουν τη απόδοσή τους, αλλά σε λιγότερο βαθμό από τις παλιές. Γενικά μια μπαταρία κινητού κρατάει άνετα 2-3 χρόνια.
Αν τις κρατήσετε θα δείτε ότι έχουν 3 μεταλλικά πινάκια στο πάνω μέρος. Εκεί είναι που συνδέονται με το κινητό. Το ένα θα έχει το σήμα + και θα είναι ο θετικός πόλος, το άλλο το σήμα και θα είναι ο αρνητικός,και το μεσαίο θα έχει το σήμα Τ ή κανένα τις περισσότερες φορές. Είναι για τον αισθητήρα θερμότητας που προειδοποιεί το κινητό για υπερθέρμανση της μπαταρίας.

Φόρτιση κινητού : Χρόνος

Ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας, εξαρτάται από τη χωρητικότητά της και το πόσο ρεύμα δίνει ο φορτιστής. Για παράδειγμα αν η μπαταρία είναι 1500 mΑh και ο φορτιστής δίνει 0.5Α ρεύμα, τότε θα χρειαστεί περίπου 3 ώρες για πλήρη φόρτιση. Καλό είναι να μην το υπερφορτίζουμε, γιατί θα χαλάσει η μπαταρία λίγο πιο γρήγορα ή ίσως και προκληθεί σημαντική βλάβη στο κινητό από την υπερθέρμανση της μπαταρίας. Οπότε, υπολογίστε λίγο λιγότερο χρόνο από ότι θα έπρεπε.
 
Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην χρησιμοποιήσετε κάποιο πολύ δυνατό φορτιστή. Οι μπαταρίες των κινητών είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να αντέχουν ένα συγκεκριμένο φορτίο ρεύματος. Με αυτό τον τρόπο, το ρεύμα δεν περνάει μέσα από το σύστημα φόρτισης του κινητού, αλλά γίνεται απευθείας. Δεν χρησιμοποιείται ο αισθητήρας της θερμοκρασίας και οποιαδήποτε υπερβολή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Διαδικασία

Κόβουμε το καλώδιο σε όποιο σημείο θέλουμε.
Αν είναι φορτιστής πρίζας, θα έχει 2 καλώδια μέσα, αν είναι καλώδιο usb θα έχει 4. Ξεχωρίζουμε τα καλώδια και τα απογυμνώνουμε μισό εκατοστό περίπου. Τα στρίβουμε με το χέρι λίγο, για να γίνει όσο ενιαίο γίνεται. Το ένα καλώδιο είναι το θετικό και το άλλο το αρνητικό. Θα πρέπει να τα βάλουμε στο αντίστοιχο pin της μπαταρίας. Συνήθως είναι λευκό-μαύρο ή κόκκινο-μαύρο. Το μαύρο είναι το αρνητικό και το λευκό ή κόκκινο το θετικόΠροσοχή μη βάλετε τα καλώδια ανάποδα. Υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει η μπαταριά ή να γίνει υπερθέρμανση.

Τέλος βάζουμε το θετικό στο θετικό pin του κινητού και το αρνητικό στο αρνητικό και τοποθετούμε προσεκτικά τη μπαταρία.
Και ξεκινάει η φόρτιση.


Τι πρέπει να προσέξουμε

Είναι επικίνδυνο
Αν και το ρεύμα που δίνει ο φορτιστής δε είναι ικανό να μας σκοτώσει, ούτε καν να το αισθανθούμε υπό φυσιολογικές συνθήκες, κάλο είναι να προσέχουμε. Ποτέ δε είναι καλό να παίζουμε με γυμνά καλώδια.
Τα 5V τάσης είναι πολύ λίγα για να περάσει αρκετό ρεύμα από το σώμα μας ώστε να υπάρχει πρόβλημα. Αν και δε έχει σημασία γενικά η τάση αλλά τα αμπέρ που δίνει, λόγω του οτι το σώμα μας έχει φυσική αντίσταση με τόσο μικρή τάση δε μπορεί να δώσει αρκετό ρεύμα. 

Χαλάει η μπαταρία πιο γρήγορα έτσι;
Να πω τη αλήθεια δεν είμαι 100% σίγουρος. Από αυτά που γνωρίζω όχι, τουλάχιστον αν δεν γίνεται υπερφόρτιση της μπαταρίας. Το κάνω για αρκετό καιρό, σε ένα ήδη παλιό κινητό και η μπαταριά κρατάει όσο περίπου κράταγε και πριν. Δεν έχω δει κάποια ιδιαίτερη πτώση, εκτός από τη αναμενόμενη λόγω χρήσης. Γενικά οι μπαταρίες αυτές έχουνε κάποιο κύκλο ζωής ανάλογα με τις φορτίσεις που γίνονται. Βέβαια, όπως είπαμε πρέπει να γίνεται σωστή φόρτιση, χωρίς υπερβολές και χωρίς υπερθέρμανση.

Θετικά

  • Είναι εντελώς δωρεάν
  • Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας οποιοσδήποτε παλιός φορτιστής 5V 

Αρνητικά

  • Είναι λίγο «γυφτιά»
  • Μπορεί να γίνει μόνο σε κινητά με αποσπώμενη μπαταρία, στην οποία είναι εύκολη η πρόσβαση.
  • Πότε δεν είναι κάλο να έχουμε γυμνά καλώδια
  • Πρέπει να κλείσεις το κινητό και να βγάλεις τη μπαταριά για να το φορτίσεις. Αν και αν το συνδέσεις μετά μπορείς να το ανοίξεις χωρίς πρόβλημα.
  • Ο δείκτης φόρτισης της μπαταρίας δεν είναι πάντα ακριβής. Επειδή η φόρτιση γίνεται απευθείας και όχι μέσα από το δίκτυο του κινητού,το κινητό δεν ξέρει ακριβώς πόσο ρεύμα έχει περάσει και για πόση ώρα φορτίζει η μπαταριά, οπότε οι ενδείξεις είναι λίγο τύφλες. Άρα μην το πολύ εμπιστεύεστε. Αν θέλετε να γεμίσει, υπολογίστε πόση ώρα χρειάζεται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας (σε mamph) και το ρεύμα που δίνει ο φορτιστής ή αφήστε το χοντρικά όσο το αφήνατε και πριν.

Εναλλακτικές λύσεις


Φυσικά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Η πιο απλή είναι να αγοράσετε ένα εξωτερικό φορτιστή μπαταριών. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε φορτιστές για συγκεκριμένες μπαταρίες ή γενικούς που κάνουν στη συντριπτική πλειοψηφία των μπαταριών για κινητά και φωτογραφικές μηχανές. Πλέον είναι τόσο οικονομικοί που μπορείτε να τους βρείτε με λιγότερο από 5 ευρώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροUnboxing – Ηλεκτροσυγκόλληση Parkside PESG 120 A1
Επόμενο άρθροΠως κατεβάζουμε υπότιτλους για ταινίες με το VLC
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια