Το Bormann Pro BBP4150 είναι ένα από τα αρκετά ψαλίδια μπαταρίας για κλάδεμα που βρίσκουμε στο Ελληνικό εμπόριο. Είναι ένα οικονομικό μοντέλο που απευθύνεται περισσότερο σε όσους ψάχνουν ένα φθηνό ψαλίδι κλαδέματος για δενδροκαλλιέργιες. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι ανήκει στην σειρά εργαλείων Bormann Pro20V OneForAll, δηλαδή είναι συμβατό με όλες τις μπαταρίες που ταιριάζουν σε όλα τα μοντέλα αυτής της σειράς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς ανταγωνίζεται Κινέζικα μοντέλα που συνήθως έχουν δικές τους μπαταρίες, μη συμβατές με άλλα εργαλεία. Σε μέγεθος αλλά και χαρακτηριστικά είναι μεσαίο προς μεγάλο. Πάμε να το δούμε λίγο αναλυτικά

Χαρακτηριστικά Bormann Pro BBP4150

ΕταιρίαBORMANN
ΜοντέλοBBP4150
ΤύποςΨαλίδι κλαδέματος μπαταρίας
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Εγγύηση2 έτη
Τύπος μοτέρBrushless
Τάση λειτουργίας20VDC
Μέγιστη διάμετρος κλαδιού30 χιλιοστά
Μέγιστες κοπές λάμας50.000
Σειρά μπαταρίαςBormann PRO20V One For All
Βάρος1.3 κιλά με μικρή μπαταρία

Τι υπάρχει μέσα στην συσκευασία του Bormann Pro BBP4150

Στην χάρτινη συσκευασία θα βρείτε το ψαλίδι χωρίς μπαταρία, εγχειρίδιο χρήσης στα Ελληνικά, ένα πρακτικό δοχείο λίπανσης με λεπτή μύτη και ένα κλειδί άλλεν μαζί με ένα γωνιακό κλειδί. Δυστυχώς δεν υπάρχει πλαστικό βαλιτσάκι μεταφοράς.

Εντυπώσεις από ψαλίδι μπαταρίας Bormann Pro BBP4150

ψαλίδι κλαδέματος bormann pro

To ψαλίδι κλαδέματος μπαταρίας Bormann Pro BBP4150 είναι ένα από τα αρκετά εργαλεία της σειράς Bormann PRO. H Bormann είναι μία εταιρία του ομίλου Νικολάου, μίας αξιόλογης Ελληνικής εταιρίας που φέρνει τα Bormann, τα Nakayama και τις Kumatsugen. Προφανώς τα Bormann Pro είναι Κινέζικα, αλλά δεν είναι αυτό που λέμε “Κινέζικα του κιλού”. Παρότι υπάρχει η λέξη “pro” στην ονομασία, δεν δείχνουν για επαγγελματικά εργαλεία, ούτε μπορούν να συγκριθούν με αντίστοιχα επώνυμα επαγγεματικά (πχ Milwaukee, DeWALT, Makita…). Περισσότερο μοιάζουν για μία λίγο πιο καλή σειρά από οικονομικά, ερασιτεχνικά Κινέζικης προέλευσης.

Το ίδιο ισχύει και με τη συγκεκριμένη ψαλίδα κλαδέματος. Είναι μία ψαλίδα που solo έχει περίπου 120 ευρώ. Έτσι δεν μπορεί να συγκριθεί με Pellenc, Falco, Infaco…. που solo είναι καθαρά επαγγελματικά μοντέλα και έχουν 800+ ευρώ, αλλά με αντίστοιχα Κινέζικα μοντέλα που κυμαίνονται ανάμεσα στα 100-200 ευρώ.

Brushless μοτέρ, 30 χιλιοστά άνοιγμα

χαρακτηριστικά bormann pro 4150

To Bormann PRO BBP4150 διαθέτει brushless μοτέρ, δηλαδή μοτέρ χωρίς καρβουνάκια. Αυτό του δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και το κάνει λίγο πιο δυνατό από αντίστοιχου όγκου ψαλίδια με κανονικό μοτέρ.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές μπορεί να κόψει έως 30 χιλιοστά κλαδιά και αυτό φαίνεται να ισχύει και στη πράξη. Κόβει με άνεση 3 εκατοστά αμπέλι, αλλά και πιο σκληρά δέντρα. Βέβαια όσο πιο σκληρό είναι το ξύλο, τόσο δυσκολεύεται, αλλά κόβει ακόμα και ελιά. Όμως φαίνεται ότι ζορίζεται πιο πολύ από ότι πρέπει στα πιο μεγάλα κλαδιά, γιαυτό καλό είναι να αρκεστείτε μέχρι 2-2.5 εκατοστά στα πιο δύσκολα δέντρα.

Απλή λειτουργία, δεν έχει προγράμματα

Η λειτουργία του BBP4150 είναι εξαιρετικά απλή. Δεν διαθέτει κανένα πρόγραμμα ή δυνατότητα μισής κοπής. Πάντα η λεπίδα πάει στο φουλ άνοιγμα και κατεβαίνει όσο πατάτε τη σκανδάλη. Αν τη πατήσετε μέχρι τέρμα κατεβαίνει τελείως, αν τη πατήσετε ως τη μέση πάει έως τη μέση.

Στο κάτω μέρος διαθέτει ένα από on/off διακόπτη με ηχητική ειδοποίηση (φυσικά μόνο όταν είναι συνδεδεμένο με μπαταρία). Για να ενεργοποιηθεί το εργαλείο, πάτε το διακόπτη στο I, πατάτε 2 φορές τη σκανδάλη και είναι έτοιμο για να κλαδέψει.

Δεν υπάρχει καμία οθόνη ή κάποιο LED πάνω στο εργαλείο που να δείχνει ότι είναι σε λειτουργία.

20V τάση λειτουργίας, σειρά PRO20V OneForALL, συμβατότητα και με PARKSIDE X20V Team

μπαταρία prov20v one for all

Πάμε τώρα στο πιο μεγάλο πλεονέκτημα που έχει αυτή η ψαλίδα και είναι σίγουρα ένας λόγος που μπορεί να κάνει αρκετούς να την αγοράσουν. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το εργαλείο ανήκει στην μπλε σειρά Bormann, την PRO20V OneForAll. Μία σειρά με αρκετά εργαλεία μπαταρίας 20V που όλα χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο μπαταρίας. Έτσι αν έχετε ήδη κάποιο άλλο εργαλείο της σειράς, θα έχετε ήδη μπαταρίες για το εργαλείο. Όμως ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο, αν σκεπτόσαστε να αγοράσετε και κάποιο άλλο εργαλείο εκτός της ψαλίδας, βολεύει καθώς με τις ίδιες μπαταρίες θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε και άλλα εργαλεία από την ίδια σειρά.

Οι μπαταρίες που έχει η σειρά είναι αρκετές και οι τιμές τους είναι πολύ λογικές. Έτσι θα βρείτε μπαταρίες 1.5Ah, 2Ah, 3Ah, 4Ah, 6Ah και 8Ah. Είναι πιο οικονομικά τα σετ και όχι μεμονωμένα αλλά και πάλι δεν είναι ακριβές και μόνες τους.

H μπαταρία της Bormann Pro σε εργαλείο της σειράς PARKSIDE X20V Team. Είναι εμφανής η μικροδιαφορά που υπάρχει στην υποδοχή

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει συμβατότητα με την πολύ δημοφιλή σειρά από εργαλεία μπαταρίας PARKSIDE X20V Team, τα εργαλεία που φέρνουν τα LIDL. Οι μπαταρίες της Bormann Pro δουλεύουν σχεδόν σε όλα τα PARKSIDE X20V TEAM χωρίς καμία πατέντα, αντάπτορα ή χωρίς να κάνετε κάτι. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι σε όσα PARKSIDE η μπαταριά μπροστά εφάπτεται με το εργαλείο. Αυτό γιατί οι μπαταρίες της Bormann Pro είναι λίγα χιλιοστά πιο μεγάλες. Έτσι ενώ θα δουλεύει, δεν κουμπώνει η ασφάλεια.

Οι μπαταρίες της PARKSIDE X20V Team μπορούν να μπουν στα Bormann PRO20V αρκεί να τριμάρετε λίγα χιλιοστά την υποδοχή στην βάση του εργαλείου. Έτσι αν έχετε ήδη μπαταρίες Χ20V Team, κόβοντας λίγο τα πλαίνά της υποδοχής μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Ή αγοράζοντας μπαταρίες Bormann PRO μπορείτε να δουλέψετε σχεδόν σε όλα τα PARKSIDE X20V Team (δοκιμάστηκαν καμιά 20αρια και σε όλα εκτός από 2 η μπαταρία καθόταν χωρίς πρόβλημα).

Ποιότητα κατασκευής και ανταλλακτικά

μεταλλικά γρανάζια στο ψαλίδι κλαδέματος

Η ποιότητα κατασκευής στις λεπίδες φαίνεται καλή (πάντα για οικονομικό μοντέλο, καμία σχέση με τα ακριβά). Χοντρό ατσάλι και μεταλλικά γρανάζια. Στο υπόλοιπο κομμάτι φαίνεται λίγο πιο “Κινέζικο”. Αυτό που φοβίζει περισσότερο είναι η πλαστική σκανδάλη. Δείχνει ότι μπορεί να σπάσει εύκολα αν γίνει κακή χρήση ή κάποιο ατύχημα. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τον διακόπτη on/off, αν και επειδή είναι πολύ μικρός και δεν προεξέχει δύσκολα θα σπάσει ακόμα και με πτώση.

Άλλες μικρολεπτομέρειες που δείχνουν ότι δεν είναι και κορυφαία ποιότητα είναι ότι υπάρχει λίγο τζόγος στην εφαρμογή της μπαταρίας και φαίνεται να εισχωρούν πριονίδια στο χώρο των γραναζιών. Όχι πολλά, αλλά καλό θα είναι να το καθαρίζετε και να αλλάζετε γράσο κάθε λίγες μέρες χρήσης.

Από ανταλλακτικά σίγουρα υπάρχουν διαθέσιμες μπαταρίες και φορτιστές. Από το κατάστημα πώλησης είπανε ότι υπάρχουν και ανταλλακτικές λεπίδες. Για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζουμε, αλλά υπάρχει σέρβις.

Εργονομία και βάρος

bormann pro psalidi kladematos
To ψαλίδι κλαδέματος Bormann Pro 4150 σε σύγκριση με 1 μπουκάλι νερού 1.5 λίτρου

To βάρος του εργαλείου εξαρτάται από τη μπαταρία που θα έχει πάνω. Με τη μικρή, την 1.5Ah, το βάρος είναι περίπου 1.3 κιλά. Δεν είναι λίγο, όμως δεν είναι και πολύ βαρύ για τέτοιο τύπου κλαδευτήρι. Βέβαια επειδή δεν είναι ζυγισμένο, δηλαδή το βάρος βρίσκεται από τη μέση και πίσω είναι πιο κουραστικό στη χρήση από ζυγισμένες ψαλίδες αντίστοιχου βάρους. Για κάποιον που έχει χρησιμοποιήσει κλαδευτήρια μπαταρίας με εξωτερικές μπαταρίες σίγουρα θα του φανεί πολύ πιο βαρύ. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και κάποια ψαλίδια μπαταρίας με μικρότερη μπαταρία που είναι και λίγο πιο συμπαγή. Αυτά είναι πιο άνετα στη χρήση, αλλά αυτό είπαμε ότι είναι λίγο πιο δυνατό και παίρνει τις μεγάλες μπαταρίες.

Και ο όγκος είναι ένα θέμα. Είναι αρκετά ογκώδες για ψαλίδι μπαταρίας και δεν βολεύει για κλάδεμα εσωτερικά σε μικρά δέντρα. Για εξωτερικό κλάδεμα σε πιο μεγάλα δεν θα έχετε θέμα, αλλά για κάποιον ο όγκος έχει σημασία, μάλλον είναι από τις χειρότερες λύσεις.

Η λαβή είναι καλή, και σε μέγεθος και σε αίσθηση. Το ίδιο και η σκανδάλη. Δεν είναι ούτε σκληρή, ούτε πολύ ευαίσθητη. Ίσως αυτό να κουράζει λίγο μετά από αρκετή χρήση, αλλά οι πολύ μαλακές είναι και πιο επικίνδυνες. Αυτή πρέπει να την πατήσεις μέχρι τέλους για κλείσει. Θα βόλευε να υπήρχε μισό κλείσιμο για πιο γρήγορο κόψιμο μικρών, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει.

Ηλεκτρονική προστασία

Δεν αναγράφεται κάτι για ηλεκτρονική προστασία που αποτρέπει το λάθος κόψιμο. Εννοείται ότι δεν δοκιμάστηκε, αλλά κατά 99% δεν πρέπει να έχει κάτι. Τα μόνα που υπάρχουν και βοηθούν είναι η αυτόματη απενεργοποίηση μετά από λίγα λεπτά, καθώς και το μπλοκάρισμα αν ζοριστεί (για να ξεμπλοκάρει θα πρέπει να το ξαναξεκινήσετε ξανά). Έτσι αν το ξεχάσετε κάπου με ανοιχτές λεπίδες και το βρει το παιδί δεν θα δουλέψει (εκτός και αν το ενεργοποιήσει).

Αυτονομία και ένδειξη στάθμης

H αυτονομία εξαρτάται από την μπαταρία που έχετε. Ακόμα και με την μικρή φαίνεται να έχει πάνω από 1.5 ώρα αυτονομία με συνεχόμενη χρήση. Είναι δεδομένο ότι για κάποιον που θέλει να το χρησιμοποιήσει όλη μέρα απαιτούνται αρκετές μπαταρίες. Γιαυτό το λόγο έχει πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Αν χρειαστείτε να επενδύσετε αγοράζοντας 3-4 μπαταρίες δεν θα πάνε χαμένες μόνο σε ένα εποχικό εργαλείο αλλά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και σε άλλα εργαλεία. Λόγω όγκου και βάρους προτείνονται καλύτερα οι μικρές, δηλαδή 1.5-2Ah και όχι τα πιο μεγάλα μοντέλα.

Το καλό είναι ότι ο φορτιστής είναι ταχυφορτιστής και έτσι φορτίζει τις μπαταρίες πολύ γρήγορα (έχει σημασία γιατί αρκετά Κινέζικα έχουν μικρό φορτιστή που θέλει 2-3 ώρες για φόρτιση μικρής μπαταρίας).

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια οθόνη ή κάποια άλλη ένδειξη για τη διάρκεια της μπαταρίας ή πόσες κοπές έχετε κάνει. Η μόνη ένδειξη είναι τα LED της μπαταρίας, όπου εκεί φαίνεται πόσο φορτισμένη είναι σε 3 στάδια. Κόκκινο φωτάκι σχεδόν άδεια. Κίτρινο και κόκκινο μισογεμάτη, πράσινο, κίτρινο, κόκκινο σχεδόν γεμάτη.

Σύγκριση με ανταγωνισμό

Αν το συγκρίνουμε με τον ανταγωνισμό θα δούμε ότι μόνο του δεν στέκεται και τόσο καλά. Υπάρχουν Κινέζικα ψαλίδια μπαταρίας με λίγο μικρότερη ισχύ που μαζί με μπαταρίες βγαίνουν στα ίδια λεφτά που έχει αυτό solo. Συνήθως είναι πιο ελαφριά και πιο μικρά σε όγκο και βολεύουν περισσότερο για αμπέλια, ακτινίδια…..

Στα ίδια περίπου λεφτά υπάρχουν και άλλα παρόμοια με αξιοπρεπείς σειρές μπαταρίας (Incgo, Total…) ή ακόμα και πιο επώνυμα, όπως Black And Decker ή Stanley. Σίγουρα σημαντικός λόγος αγοράς είναι αν έχετε ήδη μπαταρίες από κάποια σειρά μπαταρίας που έχει και ψαλίδι μπαταρίας. Οι περισσότερες από τις παραπάνω σειρές εκτός από ψαλίδι μπαταρίας έχουν και μίνι αλυσοπρίονο μπαταρίας (η Bormann PRO έχει). Όπως αναφέρθηκε το πλεονέκτημα είναι οι μπαταρίες της σειράς Bormann PRO (που είναι αρκετές και σε καλή τιμή σχετικά) καθώς και η συμβατότητα με μία μικρή πατέντα με αυτές των LIDL.

Πέρα από την σειρά μπαταρίας που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, κάτι που ενδιαφέρει αρκετούς είναι και η δυνατότητα χρήσης σαν τηλεσκοπικό. Το συγκεκριμένο δεν έχει αυτή την δυνατότητα, αλλά μερικά φθηνά Κινέζικα καθώς και μερικά λίγο πιο επώνυμα έχουν.

Ελαττώματα ή προβλήματα

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

Ελαττώματα ή καλύτερα μειονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού υπάρχουν αρκετά. Δεν διαθέτει οθόνη για ένδειξη λειτουργίας, δεν διαθέτει δυνατότητα για μείωση του ανοίγματος με κάποιο πρόγραμμα, είναι αρκετά ογκώδης, μπαίνει σκόνη στο χώρο των γραναζιών, δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης σαν τηλεσκοπικό…. Αυτά είναι μόνο τα βασικά. Αλλά είναι ένα φθηνό, ερασιτεχνικό ψαλίδι κλαδέματος. Για κάποιους κάποια από αυτά τα μειονεκτήματα ίσως είναι σοβαρά, για άλλους μπορεί να μην έχουν σημασία. Πάντα εξαρτάται η χρήση και η καλλιέργεια που το θέλετε.

Σύνοψη: Καλό για δενδρώδεις καλλιέργειες, ειδικά αν έχετε ήδη μπαταρίες

Το ψαλίδι κλαδέματος Bormann PRO BBP4150 είναι ένα από τα πολλά ψαλίδια που θα βρείτε στο Ελληνικό εμπόριο. Έχει αρκετά μειονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού και σίγουρα δεν είναι ιδανική λύση για όποιον θέλει μόνο ένα ψαλίδι κλαδέματος μπαταρίας. Όμως έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, το σύστημα μπαταρίας που χρησιμοποιεί. Έτσι αν έχετε ήδη μπαταρίες Bormann PRO ή ακόμα και μπαταρίες PARKSIDE X20V, τότε η αγορά γίνεται πιο δελεαστική. Γιατί με 120 ευρώ μπορεί να έχετε ένα δυνατό ψαλίδι μπαταρίας για ερασιτεχνική χρήση με πολύ μεγάλη αυτονομία. Και ακόμα και αν δεν έχει κάποιος, αλλά σκοπεύει να αγοράσει κάποια ερασιτεχνικά εργαλεία μπαταρίας, τότε είναι μία καλή επιλογή η σειρά της Bormann PRO. Έχει αρκετά εργαλεία, πολλά εκ των οποίων δεν υπάρχουν σε άλλες ερασιτεχνικές σειρές μπαταρίας.

Σίγουρα δεν προτείνεται για επαγγελματίες με μεγάλες εκτάσεις. Όσο δελεαστική και αν είναι η τιμή είναι αρκετά κουραστικό για χρήση όλη τη μέρα. Αν κάποιος έχει αρκετά στρέμματα για κλάδεμα καλό θα ήταν να επενδύσει σε ένα επαγγελματικό μοντέλο με μπαταρία πλάτης (πχ Pellenc, Infaco, Felco, Campagnola, Zanon…). Αυτού του τύπου τα ψαλίδια κλαδέματος απευθύνονται σε ερασιτέχνες ή όσους επαγγελματίες δεν έχουν μεγάλες εκτάσεις.

 • Οικονομικό σε σύγκριση με τα επαγγελματικά
 • Οικονομικές μπαταρίες
 • Εισάγεται από αξιόλογη εταιρία
 • Οι μπαταρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πάρα πολλά εργαλεία της ίδιας σειράς
 • Έχει ταχυφορτιστή
 • Υπάρχει συμβατότητα με μπαταρίες άλλης σειράς
 • Αρκετά ογκώδες
 • Πιο βαρύ από τα μικρά μοντέλα
 • Δεν διαθέτει κανένα πρόγραμμα για διαφορετική λειτουργία
 • Δεν υπάρχει δυνατότητα για χρήση σε τηλεσκοπικό κοντάρι
 • Δεν έχει κάποια ηλεκτρονική προστασία
 • Δεν έχει κάποια οθόνη ή ένδειξη λειτουργίας

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Ηλεκτρόκολληση PARKSIDE PIFDS 120 A1(MIG χωρίς αέριο)
Επόμενο άρθροΤυφλίτης, το πιο παρεξηγημένο ερπετό της Ελλάδος
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια