Review: Ηλεκτρόκολληση PARKSIDE PIFDS 120 A1(MIG χωρίς αέριο)

2
parkside pifds 120 a1 review

H ηλεκτροκόλληση PARKSIDE PIFDS 120 A1 είναι μία από τις ηλεκτροκολλήσεις που έχει φέρει το Ελληνικό LIDL. H συγκεκριμένη είναι η πρώτη MIG που φέρνει στη χώρα μας και είναι τεχνολογίας inverter. Κάτι που είναι αρκετά σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιεί flux σύρμα, δηλαδή σύρμα για κόλληση χωρίς αέριο, κάτι που την κάνει πολύ χρήσιμη για αρχάριους. Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με καλές MIG, αλλά για όποιον ερασιτέχνη ψάχνει μία οικονομική MIG δείχνει καλή επιλογή. Πάμε να την δούμε αναλυτικά.

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PIFDS 120 A1

ΕταιρίαPARKSIDE
ΜοντέλοPIFDS 120
ΈκδοσηΑ1
Κατασκευαστής/ΕισαγωγέαςC.M.C. GmbH
ΤύποςΗλεκτροκόλληση MIG
Τιμή129 ευρώ @LIDL 04/2023
Εγγύηση3 χρόνια
ΤεχνολογίαInverter MIG No Gas
Τάση χωρίς φορτίο46V
Εύρος αμπέρ25-120
Μέγιστη συνεχόμενη χρήση στο μέγιστο ρεύμα2 λεπτά
Μέγιστη διάμετρος σύρματος1 χιλιοστό
Μέγιστο βάρος σύρματος1 κιλό
Ασφάλεια16 αμπέρ
Βάρος χωρίς σύρμα4.5 κιλά
Μήκος καλωδίου ρεύματος4 μέτρα
ΒεντιλατέρΝαι
Συνιστώμενο πάχος επιφάνειας κόλλησης0.8 έως 3 χιλιοστά

Τι υπάρχει στην συσκευασία

μάσκα και ματσακόνι

Στη συσκευασία περιλαμβάνεται η ηλεκτροκόλληση μαζί με ιμάντα μεταφοράς, η τσιμπίδα MIG, ένα καρούλι 0.6 χιλιοστών, το σώμα της γείωσης, η κλασσική πλαστική μάσκα ηλεκτροκόλλησης, μία μικρή βούρτσα και το εγχειρίδιο χρήσης.

Εντυπώσεις από ηλεκτροκόλληση PARKSIDE PIFDS 120 A1

χαρακτηριστικά

H νέα ηλεκτροκόλληση της PARKSIDE που φέρνουν τα LIDL είναι μία μικρή MIG ηλεκτροκόλληση τεχνολογίας inverter που χρησιμοποιεί flux σύρμα για κόλληση χωρίς αέριο. Το κύριο πλεονέκτημα που έχει είναι ότι είναι πολύ απλή στη χρήση και πολύ βολική στη μεταφορά. Προφανώς και από άποψη κατασκευής, χρήσης αλλά και εργονομίας είναι μία ηλεκτροκόλληση που απευθύνεται σε ερασιτέχνες, ειδικά σε όσους δεν έχουν ξανακολλήσει με σύρμα.

Inverter, μικρή, ελαφριά αλλά σίγουρα πιο ευπαθής

Η Parkside PIFDS 120 A1 είναι πολύ μικρή σε μέγεθος. Αυτό το χρωστάει στην τεχνολογία inverter που επιτρέπει στις νέες ηλεκτροκολλήσεις να είναι πολύ πιο μικρές και πιο ελαφριές από τις απλές, αντίστοιχης ισχύς. Για παράδειγμα, στο εξωτερικό η LIDL έφερνε για χρόνια μία απλή No GAS MIG που ήταν υπερδιπλάσια σε όγκο και βάρος από την συγκεκριμένη. Αυτή είναι τόσο ελαφριά που πραγματικά την κουβαλάει ακόμα και παιδί χωρίς να κουραστεί. Γιαυτό έχει και το βολικό ιμάντα μεταφοράς.

Βέβαια, οι ηλεκτροκολλήσεις inverter είναι πιο ευπαθής σε βλάβες. Έτσι αν χρησιμοποιηθεί με ακατάλληλη γεννήτρια ή αν η παροχή έχει πρόβλημα είναι αρκετά πιθανό να καεί. Οι απλές ήταν λίγο πιο “ανθεκτικές” σε τέτοια θέματα και γενικά ήταν πιο αθάνατες.

120 αμπέρ, μέχρι 3 χιλιοστά λαμαρίνα

Το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να δώσει η ηλεκτροκόλληση σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι 120 αμπέρ και μπορεί να κολλήσει πρακτικά έως 3 χιλιοστά λαμαρίνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κολλήσει και πιο χοντρά κομμάτια, απλώς η κόλληση δεν θα είναι τόσο καλή όσο μεγαλώνει το πάχος. Προφανώς το πάχος της κόλλησης εξαρτάται και από το πάχος του σύρματος, όσο πιο μικρό σύρμα, τόσο πιο μικρή η λαμαρίνα.

Αυτόματη και εξαιρετικά απλή στη χρήση

parkside pifds 120

Η PIFDS 120 A1 είναι από τις πιο απλές ηλεκτροκολλήσεις MIG που θα βρείτε στο εμπόριο. Έχει μόνο μία ρύθμιση, αυτή των αμπέρ, που και αυτή ούτε τα αμπέρ δείχνει, αλλά το πάχος της λαμαρίνας. Δεν υπάρχει καμία άλλη ρύθμιση ή διακόπτης, όλα γίνονται αυτόματα. Πχ η ταχύτητα του σύρματος αυξάνεται αυτόματα όσο αυξάνονται τα αμπέρ. Αυτό την κάνει πολύ εύχρηστη στους αρχάριους, όμως δεν θα πετύχετε το ίδιο καλό αποτέλεσμα με κάποια που σου δίνει την δυνατότητα να ελέγξεις εσύ.

No GAS και όχι κόλληση με ηλεκτρόδιο

Κάτι αρκετά σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη ηλεκτροκόλληση επιτρέπει τη κόλληση μόνο με flux σύρμα. Δεν μπορεί να συνδεθεί με αέριο και έτσι να κολλήσει με σύρμα για αέριο, ούτε φαίνεται πως υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της τσιμπίδας. Επίσης δεν έχει υποδοχή για καλώδιο για MMA κόλληση, δηλαδή για κόλληση με κοινό ηλεκτρόδιο. Αυτό είναι κάτι που προσφέρεται σε κάποιες πιο ακριβές MIG, γιαυτό καλό είναι να το γνωρίζει κάποιος που σκέφτεται να την αγοράσει.

Flux σύρμα έως 1 κιλό και έως 1 χιλιοστό

parkside pifds 120 a1 καρούλι
Το καρούλι του μισού κιλού με το οποίο έρχεται στην συσκευασία

Πάμε τώρα στο πιο σημαντικό πρόβλημα που έχει αυτή η ηλεκτροκόλληση και όλες οι αντίστοιχες No Gas MIG του εμπορίου. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν χρησιμοποιεί κοινό σύρμα, αλλά flux σύρμα και αυτό σε κουλούρα έως 1 κιλό. Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι αυτού του τύπου οι κουλούρες δεν υπάρχουν στο Ελληνικό εμπόριο σε μεγάλη ποικιλία και είναι και αρκετά ακριβές σε σύγκριση με τις κανονικές. Έτσι θα δείτε ότι μία κουλούρα flux 1 κιλού κοστίζει περίπου όσο και μία απλή 5 κιλών.

Με λίγο ψάξιμο ίσως βρείτε κάποιες πιo φθηνές, αλλά γενικά η κόλληση είναι πολύ πιο ακριβή από τις κοινές MIG (συμπεριλαμβανομένης και της τιμής της μπουκάλας αερίου). Βέβαια τα LIDL μαζί με την ηλεκτροκόλληση φέρνουν πολύ οικονομικές flux κουλούρες μισού κιλού, όμως φεύγουν αμέσως για αυτόν τον λόγο, δηλαδή ότι στο εμπόριο είναι πολύ πιο ακριβές και τις βρίσκεις δύσκολα, ειδικά επαρχεία. Για κάποιον που θέλει αρκετές, υπάρχει και η λύση του εξωτερικού, αλλά εκεί θα πρέπει να αγοράσετε αρκετές για να συμφέρει οικονομικά, κυρίως λόγω μεταφορικών.

Το μέγιστο που λέμε 1 κιλό δεν έχει να κάνει τόσο με το βάρος, αλλά περισσότερο με τον όγκο και το μέγεθος. Δηλαδή οι μεγαλύτερες απλά δεν χωράνε στη συσκευή. Υπάρχει και η λύση της πατέντας με εξωτερικό σύρμα για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερες κουλούρες, αλλά σίγουρα δεν προτείνεται.

Όσον αναφορά τη διάμετρο, μπορεί να πάρει 0.6 έως 1 χιλιοστό σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Για κάθε διάμετρο υπάρχει μία ανταλλακτική μύτη στην συσκευασία.

Η τροφοδοσία αν περάσει από το ράουλο γίνεται αυτόματα πατώντας την σκανδάλη. Φυσικά όσο είναι πατημένη η σκανδάλη, είναι ενεργή και η κόλληση. Η διαδικασία αλλαγής σύρματος παίρνει λίγη ώρα, πιο πολύ λόγω της κουλούρας. Ξεσφίγγετε την πάνω περιστροφική βίδα μέχρι να κατέβει, βάζετε το σύρμα στην τρύπα και μετά πατάτε την σκανδάλη.

Απόδοση

χαρακτηριστικά PARKSIDE PIFDS 120 A1
Τα χαρακτηριστικά όπως αναγράφονται στην ετικέτα στο πάνω μέρος

Στο εγχειρίδιο χρήσης δεν υπάρχει καμία αναφορά όσον αναφορά την απόδοση/κύκλο που έχει η PARKSIDE PIFDS 120 A1. Όμως πάνω στην ετικέτα που υπάρχει στην ηλεκτροκόλληση αναφέρεται οτι μπορεί να δουλέψει 2 λεπτά συνεχόμενα με μέγιστο ρεύμα και 30 λεπτά με φυσιολογικές διακοπές. Τα οποία είναι σχετικά καλά νούμερα για ερασιτεχνική ηλεκτροκόλληση. Δεν υπάρχει κάποιος που κολλάει ερασιτεχνικά που να χρειάζεται περισσότερο χρόνο συνεχόμενης κόλλησης (βασικά 2 λεπτά συνεχόμενα τελειώνει το καρούλι του μισού κιλού).

Προφανώς υπάρχει βεντιλατέρ που δουλεύει συνεχόμενα και θερμικό για προστασία υπερθέμανσης. Από τις δοκιμές δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Μετά από 1 χρόνο χρήσης δεν έκοψε καμία φορά από υπερθέρμανση (πάντα για μη επαγγελματική χρήση).

Μήκος καλωδίων και βάρος

Κάτι σημαντικό που συνήθως δεν το λαμβάνουν υπόψιν αρκετοί είναι το μήκος των καλωδίων, ειδικά το μήκος καλωδίου της τσιμπίδας. Το μήκος του καλωδίου τροφοδοσίας του σύρματος είναι λίγο πάνω από 2 μέτρα και το μήκος της γείωσης περίπου 2 μέτρα. Το καλώδιο της γείωσης αλλάζει εύκολα με νέο μεγαλύτερο, όπως και το σώμα της γείωσης, που είναι το απλό φθηνιάρικο που έχουν όλες οι φθηνές (με 5 ευρώ βρίσκετε πολύ καλύτερο ενώ με 15+ πάτε σε χάλκινο βαρεώς τύπου). Το καλώδιο του ρεύματος είναι αρκετά μακρύ, περίπου 4 μέτρα.

Γενικά όλα αυτά τα νούμερα είναι πολύ καλά για ερασιτεχνική ηλεκτροκόλληση, ειδικά το μήκος του καλωδίου τροφοδοσίας σύρματος αλλά και του ρεύματος που είναι λίγο πιο μεγάλα από τον ανταγωνισμό.

Σύγκριση με τον ανταγωνισμό

Αν την συγκρίνουμε με τον ανταγωνισμό, θα δούμε ότι στα χρήματα που έχει είναι σίγουρα από τις πιο καλές επιλογές. Με λίγα ευρώ παραπάνω υπάρχει η Total που έχει λίγα περισσότερα αμπέρ και έλεγχο ταχύτητας σύρματος. Για να πάρει κάποιος κάποια MIG με καλύτερα χαρακτηριστικά ή παραπάνω δυνατότητες (πχ να έχει και κόλληση με ηλεκτρόδιο, κόλληση με αέριο, TIG…) θα πρέπει να πλησιάσει τα 200 ευρώ και μιλάμε πάντα για μικρά ερασιτεχνικά μοντέλα.

Προβλήματα/Ελαττώματα

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Όλα δουλεύουν όπως πρέπει.

Τώρα ελαττώματα δεν έχει κάτι τρομερό. Τα μόνα που μπορεί να πει κάποιος είναι η φθηνιάρικη μικρή γείωση που και αυτό είναι αναμενόμενο για τόσο φθηνή ηλεκτροκόλληση. Πιθανώς θα μπορούσε να είχε ηλεκτρονική ένδειξη των αμπέρ αντί για το περιστροφικό διακόπτη που δεν δείχνει αμπέρ αλλά πάχος υλικού, αλλά και αυτό δεν είναι κάτι χτυπητό και ίσως και για τους εντελώς ερασιτέχνες να είναι και θετικό. Επίσης θα μπορούσε να υπήρχε έλεγχος της ταχύτητας τροφοδοσίας του σύρματος.

Σύνοψη: Καλή για αρχάριους, αλλά σίγουρα σας περιορίζει αρκετά

Η PARKSIDE PIFDS 120 A1 είναι μία καλή ηλεκτροκόλληση MIG για σύρμα χωρίς αέριο. Εξαιρετικά απλή στη χρήση, είναι ιδανική για όποιον είναι εντελώς αρχάριος, όχι μόνο σε MIG, αλλά και γενικότερα σε ηλεκτροκόλληση. Σίγουρα δεν προτείνεται ή μπορεί να ανταγωνιστεί πιο ακριβά μοντέλα που έχουν επιπλέον δυνατότητες και δεν είναι κατάλληλη για κάποιον που έχει σκοπό να εξελίξει και να κάνει συχνές ηλεκτροκολλήσεις, όμως για κάποιον που θέλει μία απλή ηλεκτροκόλληση για να κολλάει που και που είναι σίγουρα μία καλή επιλογή.

  • Οικονομική
  • Πολύ εύκολη λειτουργία
  • Μακρύ καλώδιο
  • 3 χρόνια εγγύηση
  • Δεν έχει δυνατότητα κόλλησης με ηλεκτρόδιο
  • Δεν έχει σύνδεση για αέριο
  • Φθηνιάρικα παρελκόμενα
  • Ακριβά σύρματα στο Ελληνικό εμπόριο
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕύκολος τρόπος για μεταλλικά κουτιά χωρίς στράντζα
Επόμενο άρθροReview: Ψαλίδι κλαδέματος μπαταρίας Bormann Pro BBP4150
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια