Αντιγραφή δίσκου (cloning) με το Clonezilla

0
clonezilla cloning disk

Το Clonezilla είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που μας επιτρέπει να αντιγράψουμε ή να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα ενός δίσκου υπολογιστή εύκολα και προπαντός δωρεάν. Με ελάχιστα κλικ μπορείτε να αποθηκεύσετε έναν ολόκληρο δίσκο σε μορφή .img (και με συμπίεση αν το επιθυμείτε) ή απλά να αντιγράψετε ένα παλιό δίσκο σε ένα νέο. Η τελευταία επιλογή είναι ιδανική όταν θέλουμε να αλλάξουμε δίσκο στον υπολογιστή ή στο laptop, είτε γιατί ο παλιός έχει πρόβλημα ή γιατί απλά θέλουμε να τον αναβαθμίσουμε ή πολύ απλά θέλουμε για κάποιο λόγο να δημιουργήσουμε ένα ακριβές αντίγραφο ενός δίσκου σε έναν άλλο.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και μπορεί να γίνει και από έναν εντελώς αρχάριο. Το Clonezilla είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει σε περιβάλλον Linux αλλά σε περίπτωση που θέλετε να αντιγράψετε το δίσκο του λειτουργικού (οποιοδήποτε λειτουργικού) μπορεί να τρέξει και από ένα bootable usb/cd. Το να κάνετε ένα bootable usb/cd με το Clonezilla είναι πολύ εύκολο και μπορεί να γίνει ότι λειτουργικό και αν έχετε (Windows, Linux, MAC). Για παράδειγμα, αν έχετε Windows και το σύστημά σας είναι σε uEFI boot mode, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποσυμπιέσετε ένα zip αρχείο σε ένα USB που έχει τουλάχιστον 500MB χώρο και είναι σε FAT. Σε Legacy boot mode πρέπει να κατεβάσετε κάποια δωρεάν εφαρμογή που κάνει bootbable usb (το Rufus είναι καλή επιλογή). Αναλυτικά η διαδικασία δημιουργίας του bootable USB για κάθε λειτουργικό είναι εδώ.

clonezilla επιλογές για αρχάριους
Έαν δεν είστε έμπειροι, πατάτε την πρώτη επιλογή

Όταν τρέξει το Clonezilla τα πράγματα είναι απλά. Καταρχάς επιλέγετε το επίπεδο γνώσεων που έχετε. Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία, επιλέγετε την πρώτη επιλογή που είναι για αρχάριους.

clonezilla επιλογές

Στην συνέχεια σας ρωτάει τι θέλετε να κάνετε. Η πρώτη επιλογή είναι για να κάνετε backup ή να αντιγράψετε απευθείας δίσκο και η δεύτερη επιλογή είναι να αποκαταστήσετε ένα δίσκο από αρχείο backup.

clonezilla 1

Αν επιλέξετε την πρώτη επιλογή, μεταφέρεστε στην επόμενη οθόνη. Εδώ οι δύο πρώτες επιλογές είναι για τοπικό δίσκο, οι δύο επόμενες για δίσκο σε απομακρυσμένο υπολογιστή και οι δύο τελευταίες για σέρβερ. Η πρώτη επιλογή είναι για να κάνετε backup το δίσκο σε μορφή .img και η δεύτερη επιλογή για να αντιγράψετε απευθείας ένα δίσκο σε έναν άλλο.

clonezilla επιλογή source δίσκου

Στη συνέχεια σας ζητάει να επιλέξετε το δίσκο που θέλετε να αντιγράψετε ή να κάνετε backup. Προσοχή, αν δεν έχετε μπει με live usb δεν μπορείτε να επιλέξετε το δίσκο του λειτουργικού. Στην επόμενη οθόνη επιλέξετε το δίσκο που θέλετε να γίνει η αντιγραφή.

clonezilla αντιγραφή δίσκου

Στην διαδικασία για backup, απλώς επιλέγετε από πριν το δίσκο ή το σημείο που θα αποθηκευτεί το img.

Τέλος επιλέγετε αν όλα γίνουν αυτόματα ή όχι και περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Καθ’ όλη τη διάρκεια υπάρχει ένα status bar και βλέπετε την εξέλιξη της αντιγραφής. Αναλόγως το μέγεθος του δίσκου και τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στους δίσκους μπορεί να πάρει από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες.

Κάτι που χρειάζεται προσοχή είναι ότι αντιγράφονται τα partition ακριβώς όπως είναι. Δηλαδή αν πάτε να αντιγράψετε ένα δίσκο 240GB με 2 partition των 120GB το καθένα, σε ένα δίσκο 1TB, τότε δεν θα δημιουργηθεί δύο partition με 500GB ή ένα partition 120GB και ένα άλλο 880GB, αλλά δύο partition 120GB και τα υπόλοιπα θα είναι unassigned.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY καταστροφέας με σφυριά για τρακτέρ
Επόμενο άρθροΠοιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα επαναφορτιζόμενα εργαλεία 18V και αυτά 20V
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια