Οι υπολογιστές είναι εξαρτήματα που έχουν δημιουργηθεί για να αντέχουν αρκετά χρόνια, χωρίς κάποια συντήρηση ή επισκευή, αν γίνεται σωστή χρήση. Πολλές φορές μπορεί να κρατήσουν και δεκαετία χωρίς καμία βλάβη, άλλες όμως φορές μπορεί και λίγους μήνες.

Οι βλάβες που μπορεί να πάθει ένας υπολογιστής είναι αρκετές. Όπως ισχύει κα με εμάς, τις περισσότερες φορές μπορείτε να αναγνωρίσετε τις βλάβες σε έναν υπολογιστή, από τα συμπτώματα τα οποία έχει.

Beep Codes

Κάποιες φορές ο υπολογιστής μας λέει ο ίδιος τι πρόβλημα έχει μέσω κωδικών ήχων. Τα λεγόμενα beep codes είναι ένας τρόπος για να μας δείχνει το σύστημα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ώστε να είναι πιο εύκολη η εύρεση του.

Οι ηχητικοί αυτοί κωδικοί διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή του BIOS το οποίο έχει η μητρική μας. Έναν αναλυτικό οδηγό με τους ηχητικούς κωδικούς μπορείτε να βρείτε εδώ. Οπότε αν ο υπολογιστής σας δώσει beep sounds και γνωρίζετε ποιο BIOS έχει μπορείτε να βρείτε εύκολα τη αιτία του προβλήματος.

Πολλές φορές όμως μπορεί να μη δώσει ηχητικά σήματα ή να μην ξέρετε ποιο BIOS έχει, οπότε ας δούμε αναλυτικά τις συνηθέστερες βλάβες σε έναν υπολογιστή και ποιες είναι οι αιτίες. Οι βλάβες είναι ίδιες είτε πρόκειται για σταθερό υπολογιστή (Desktop) , είτε για Laptop/Netbook, το μόνο που αλλάζει είναι η ευκολία στην επισκευή.

 

1. Ανοίγω τον υπολογιστή και η οθόνη είναι μαύρη

μαύρη οθόνη, συχνές βλάβες σε έναν υπολογιστή

Η πιο συχνή βλάβη σε έναν υπολογιστή είναι να τον ανοίξετε κάποια στιγμή και η οθόνη να μη δείχνει τίποτα. Εδώ τα αίτια μπορεί να είναι πολλά.

Αιτία: Οθόνη

Αιτία: Κάρτα γραφικών / RAM / Ανάλυση

 

 

 

2. Η οθόνη δείχνει παραμορφωμένη εικόνα

 

9297-windows-start-button-on-a-computer-screen-pv

Αιτία : Κάρτα γραφικών / Drivers / Καλώδιο(ταινία) 

Αν η οθόνη δουλεύει αλλά έχει κάποια παραμόρφωση (πχ περίεργες γραμμές, λάθος χρώματα) τότε έχει πρόβλημα ή η κάρτα γραφικών ή οι drivers.

Αν δεν έχετε κάνει κάποια αναβάθμιση ή νέα εγκατάσταση σε λειτουργικό και παρουσιάστηκε ξαφνικά τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι οι drivers, αν και σίγουρα δεν χάνετε κάτι να τους ελέγξετε (κάντε επανεγκατάσταση).

Αν οι drivers είναι Ok, τότε η αιτία δυστυχώς είναι η κάρτα γραφικών και θα πρέπει να ακολουθήσετε επιδιόρθωση ή αλλαγή κάρτας γραφικών αν είναι εξωτερική ή επιδιόρθωση ή αλλαγή motherboard αν είναι on-board.

Αν η γραμμή στην οθόνη είναι μικρή σε πλάτος και απόλυτα σταθερή πάντα, τότε το πιο πιθανό είναι να είναι καμμένα pixels και όχι κάποιο από τα παραπάνω.

Μία μικρή πιθανότητα επίσης υπάρχει για το πρόβλημα να οφείλεται και το καλώδιο (ειδικά αν πρόκειται για αναλογικό σήμα) ή η καλωδιοταινία, αν πρόκειται για Laptop. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε εύκολα, αλλάζοντας καλώδιο. Αν δεν έχετε, τότε μπορείτε να το κουνήσετε ελαφρά και να δείτε αν υπάρχει κάποια διαφορά. Αν δείτε να παραμορφώνεται και άλλο η εικόνα ή να επανέρχεται, τότε ίσως είναι αυτό το πρόβλημα.

 

3. Κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά

Ένα άλλο πολύ συχνό πρόβλημα είναι να κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά ενώ λειτουργεί. Οι αιτίες και εδώ είναι παραπάνω από μία. Μπορεί να είναι πρόβλημα δίσκου, πρόβλημα μνήμης ή και πρόβλημα λειτουργικού συστήματος.
Αιτία : Φταίει o δίσκος ή η μνήμη

 

4. Ο υπολογιστής επανεκκινεί ξαφνικά εν ώρα λειτουργίας

Αν ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση ξαφνικά και χωρίς κανένα λόγο τότε τα πιθανά ενδεχόμενα είναι τρία. Ιός, πρόβλημα στο λειτουργικό ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις κάποιο πρόβλημα στη τροφοδοσία (πιο πιθανό αν είναι Laptop με αχρηστευμένη μπαταρία).

Αιτία : Φταίει κάποιος ιός ή το λειτουργικό σύστημα

 

5. Ο υπολογιστής επανεκκινεί συνεχώς κατά την έναρξη

Αυτή η περίπτωση ονομάζεται bootloop και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αρκετά συχνά. Οι αιτίες συνήθως είναι ο δίσκος, κάποιο χαλασμένο hardware. πρόβλημα στο λειτουργικό ή ίσως και motherboard.

Γιατί συμβαίνει το bootloop

To Bootloop, συμβαίνει γιατί ο υπολογιστής βρίσκει κάποιο σημαντικό λάθος κατά την έναρξη και προσπαθεί ξεκινώντας από την αρχή να το διορθώσει. Στους μοντέρνους υπολογιστές με fastboot( γρήγορο bootαρισμα), πολλές φορές η διαδικασία γίνεται τόσο γρήγορα που είναι αδύνατο να διακρίνεις κάτι.

Πως μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα του bootloop

H πιο απλή λύση είναι να αφήσετε τον υπολογιστή να κάνει μερικές επανεκκινήσεις για μερικά λεπτά. Πολλές φορές καταφέρνει να διορθώσει το πρόβλημα μόνος του χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια.

Αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα μόνο του, τότε μπορείτε να δείτε αν μπορείτε να μπείτε στο bios ή όχι. Αν μπορείτε να μπείτε στο bios, τότε μάλλον ή το πρόβλημα είναι στο λειτουργικό ή στον δίσκο ή σε κάποια άλλη συσκευή.

Για το λειτουργικό ή το δίσκο, μπορείτε να δοκιμάσετε να δείτε αν μπορεί να bootarei σε ασφαλή λειτουργία. Αν δεν μπορεί, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια live διανομή linux ή να περάσετε windows σε κάποιο άλλο δίσκο (ακόμα και εξωτερικό) και να κάνετε boot από αυτόν.

Αν μπορείτε να ξεκινήσετε έτσι, τότε το πρόβλημα είναι είτε στο λειτουργικό είτε στο δίσκο. Αν είναι στο λειτουργικό, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε επιδιόρθωση ή επαναφορά. Για να δείτε αν ο δίσκος έχει θέμα μπορείτε να τον ελέγξετε μέσω κάποιας benchmarking εφαρμογής.

Τώρα δεν αποκλείεται να πρόκειται και για κάποια άλλη άσχετη συσκευή, όπως πχ cdrom ή ακόμα και εξωτερικός δίσκος. Οπότε, μπορείτε να αποσυνδέσετε όλες τις συσκευές που δεν είναι απολύτως απαραίτητες ( εξωτερικούς δίσκους, cd/dvd rom, εκτυπωτές, hubs….) και να δοκιμάσετε. Αν ξεκινήσει κανονικά έτσι, συνδέστε μία μία τη φορά και βρείτε ποια σας δημιουργεί το πρόβλημα.

 

6. Ο υπολογιστής κλείνει ξαφνικά

 Αν ο υπολογιστής κλείνει ξαφνικά, τότε τα πιθανά ενδεχόμενα είναι δύο. Τις περισσότερες των περιπτώσεων θα είναι υπερθέρμανση του επεξεργαστή ή πτώση τάσης στην τροφοδοσία.

Αιτία : Υπερθέρμανση ή πτώση τάσης


Κάποιες γενικές συμβουλές

 • Πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα.
 • Αν είναι Desktop βγάλτε τα και ξαναβάλτε τα για σιγουριά.
 • Αν το πρόβλημα μετά από μία νέα προσθήκη συσκευής, δοκιμάστε πρώτα να δείτε αν το πρόβλημα επιμένει και με την αφαίρεση αυτή της συσκευής.
 • Αν κάνετε αναβάθμιση σε κάποιον driver ή εγκαταστήσατε κάποιον καινούργιο ελέγξετε αν υπάρχουν conflicts και σιγουρευτείτε ότι είναι ο σωστός. 

Μία επισήμανση και μία φιλική συμβουλή

Όταν παθαίνει ζημιά ένας υπολογιστής και δεν γνωρίζουμε αρκετά ώστε να αναγνωρίσουμε την πιθανή αιτία της βλάβης είναι λογικό να πανικοβαλλόμαστε. Ειδικά αν ο υπολογιστής είναι ο μοναδικός και μας είναι απαραίτητος. 

Φυσικά η πιο απλή επιλογή είναι να τον πάτε σε τεχνικό και να σας πει ακριβώς τι έχει. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή απλώς θέλετε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας ρωτόντας κάποιον πιο σχετικό στο ίντερνετ (είτε εδώ είτε σε οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα / φόρουμ), καλό είναι στην πρώτη ερώτηση που θα κάνετε να δώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε.

Όσο περισσότερες πληροφορίες δώσετε στην πρώτη σας ανάρτηση, τόσο πιο γρήγορα θα βρείτε την σωστή απάντηση και θα γλυτώσετε αρκετές περιττές ερωτήσεις/απαντήσεις μετέπειτα. Αν δεν πρόκειται για τσατ ή για κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αυτό το πινγκ-πονγκ ερωτήσεων, απαντήσεων μπορεί να πάρει και μέρες. Αν δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αμέσως, ίσως ανακαλύψετε την αιτία του προβλήματός σας από την πρώτη κιόλας απάντηση.

Ποιες είναι οι απαραίτητες πληροφορίες για μία απομακρυσμένη διάγνωση/μαντεψιά;

 • Τύπος υπολογιστή : Desktop, Laptop, mini-pc….
 • Χαρακτηριστικά υπολογιστή : Ποιον επεξεργαστή έχετε, πόση ακριβώς μνήμη, τι τύπο δίσκους, αν η κάρτα γραφικών είναι ενσωματωμένη ή όχι, αν όχι ποια ακριβώς. Αν δεν γνωρίζετε κάτι από αυτά, μπορείτε να δώσετε ακριβές τύπο Laptop ή να τσεκάρετε από τον πίνακα ελέγχου.
 • Τι λειτουργικό σύστημα έχετε : Ποιο ακριβώς λειτουργικό σύστημα έχετε, Windows (αν ναι ποια έκδοση ακριβως), Linux (αν ναι ποια διανομή ακριβώς) ή κάτι διαφορετικό. Καλό είναι να πείτε και την αρχιτεκτονική του λειτουργικού σας συστήματος (32 ή 64bit).
 • Πότε ακριβως και πως εμφανίστηκε η βλάβη : ξαφνικά; μετά από επανεκκίνηση; μετά από αναβάθμιση; μετά από εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής; μετά από διακοπή ρεύματος…
 • Ποιες λύσεις έχετε δοκιμάσει ήδη : αν έχετε δοκιμάσει οποιαδήποτε μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος, καλό είναι να το αναφέρετε, γιατί και θα γλυτώσετε μία περιττή απάντηση αλλά και γιατί η απόρριψη αυτής της λύσης ίσως απορρίπτει και άλλες ταυτόχρονα.
 • Πόσο παλιός είναι ο υπολογιστής : Αν και δεν είναι πάντα κρίσιμο, καλό είναι να αναφέρετε και πότε αγοράσετε τον υπολογιστή ή κομμάτια αυτού. Μερικά κομμάτια hardware υπολογιστή είναι ψιλοαναλώσιμα, ενώ υπάρχουν κάποια που είναι στατιστικά εξαιρετικά απίθανο να χαλάσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Οπτικοποίηση του προβλήματος : Λένε ότι μια εικόνα ίσως είναι χίλιες λέξεις. Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει ένα smartphone με δυνατότητα φωτογράφησης. Επίσης αρκετές πλατφόρμες σχολιασμού (πχ το Disqus που έχουμε και εμείς στην σελίδα) αλλά και φόρουμς σας δίνουν την δυνατότητα να αναβάσετε μαζί με το σχόλιο σας φωτογραφίες. Εκμεταλευθείτε το, γιατί κάτι που μπορεί που περιγράφετε εσέις κάπως, να το αντιλαμβάνεται ο άλλος διαφορετικά. Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να βγάλετε καθαρή φωτογραφία σε οθόνη χωρίς να γυαλίζει, προσπαθήστε να την βγάλετε λίγο πλάγια (από κάτω προς τα πάνω ιδανικά), ώστε να μην υπάρχει αντανάκλαση ή αν υπάρχει να είναι σε σημείο που δεν ενοχλεί και τόσο.

 

Πολιτική σχολιασμού

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης.
Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ kanenas@gmail.com) και επιλέξτε το κουτάκι « I'd rather post as a guest».
Τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν.
Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 • Maria Til

  Καλησπέρα ! Έχω πρόβλημα με το λάπτοπ μου. Είναι αρκετά παλιό μοντέλο. Το ανοίγω και ενώ δείχνει ότι το ποντίκι κουνιέται κανονικά και δεν κολλάει δε μπορώ να επιλέξω ή να πατήσω πάνω σε κάποιο εικονίδιο. Επιπλέον πατάω και το κουμπί της έναρξης στο πληκτρολόγιο και πάλι δεν ανταποκρίνεται. Τι να έχει συμβεί?

  • Καλημέρα!
   Όταν λέτε ποντίκι, εννοείται το trackpad του laptop ή εξωτερικό ποντίκι με καλώδιο/bluetooth; ή και τα δύο; δεν δουλεύει μόνο το αριστερό κουμπί ή και το δεξί δεν δείχνει να ανταποκρίνεται; Δεν πατάει τίποτα πουθενά, ούτε ακόμα στην taskbar;

   Τι Windows έχετε;

   Για το mouse καταρχάς ελέγξτε να δείτε αν έχει κολλήσει κάποιο κουμπί και είναι μονίμως πατημένο (πολλές φορές μπορεί κάποιος να έχει ξεχάσει το bluetooth mouse στην τσάντα του laptop και να είναι πατημένο εκεί).
   Αν δεν είναι αυτό το θέμα, δείτε αν είναι ενεργοποιημένα τα κουμπιά του mouse από τις επιλογές των windows (ease of use). Αν δεν είναι, ενεργοποιήστε τα. Αν είναι, απενεργοποιήστε τα και ενεργοποιήστε τα πάλι.

   Τώρα για το κουμπί της έναρξης για να σας πω, θα πρέπει να μου πείτε αν δεν δουλεύει μόνο το κουμπί του πληκτρολογίου ή γενικά δεν λειτουργεί η έναρξη των windows (ούτε με mouse ή με tab και enter).

   Στα Windows 10, ειδικά μετά από αναβάθμιση, υπάρχει ένα γνωστό bug σε κάποια laptop στο κουμπί της έναρξης, αλλά συνήθως το mouse δουλεύει. Μπορεί επίσης να το μπλοκάρει και κάποιο malware, να κάνετε κάποιο update και να έγινε corrupted ή ακόμα και αντιικό.

   Για να μην σας γράφω άδικα κατεβατά για την κάθε περίπτωση, απαντήστε μου αν θέλετε στις 3 πρώτες ερωτήσεις, δηλαδή τι windows έχετε, αν το κουμπί της έναρξης δεν δουλεύει γενικώς και αν τα κουμπιά του mouse δεν δουλεύουν και τα δύο παντού.

   • Maria Til

    Καλησπέρα και πάλι και ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση. Έχω τα windows 7 . Το λάπτοπ είναι πολύ παλιό όμως να φανταστείτε δε λειτουργεί αν δεν το έχω συνεχώς στην φόρτιση. Το ανοίγω το ποντίκι δείχνει να κινείται κανονικά (εννοώ αυτό της αφής του λάπτοπ) δε μία φάση δείχνει πατημένα δύο εικονίδια ταυτόχρονα . Κανένα από τα κουμπιά του πληκτρολογίου δεν λειτουργεί και επίσης καμία ανταπόκριση από δεξί και αριστερό κλικ. Έχω στείλει και φωτογραφία για να δείτε τι βλέπω εγώ στην οθόνη μου.

   • Maria Til

    Τελικά τα vista έχω

    • Ναι το πρόσεξα.

     To ότι δεν σας δουλεύει χωρίς καλώδιο, σημαίνει ότι η μπαταρία θέλει αντικατάσταση. Αν είναι αρκετά παλιό, που για να έχει Vista μάλλον είναι, δεν αξίζει να το κάνετε.

     Τώρα, αν και δεν είναι 100% σίγουρο, φαίνεται ότι σας έχουν κολλήσει/χαλάσει τα κουμπιά του touchpad (mouse του laptop) ή του keyboard.

     Καταρχάς προσπαθήστε να πατήσετε αρκετές φορές το κάθε πλήκτρο και ειδικά τα κουμπιά του touchpad. Ίσως φτιάξει.

     Τώρα, αν το παραπάνω δεν φέρει αποτέλεσμα, ίσως το πιο εύκολο για να βρείτε μόνη σας την λύση, θα ήταν να βρείτε usb πληκτρολόγιο και mouse και να τα δοκιμάσετε και να δείτε αν δουλεύει έτσι. Σίγουρα κάποιος φίλος/η θα έχει και θα μπορέσετε να τα δανειστείτε για λίγο. Πάλι αν έχει κολλήσει κάποιο πλήκτρο, ειδικά του touchpad, θα αλληλομπλοκάρεται αλλά θα μπορέσετε να δείτε κάποια ανταπόκριση.

     Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε μπείτε στο bios (οταν ξεκινάει το laptop θα σας λέει «Hit … key to enter setup» πατήστε αυτό το πλήκτρο, όσο το λέει και θα μπει στο bios). Αν είναι θέμα των Vista, τότε εκεί τα πλήκτρα του πληκτρολογίου θα δουλεύουν. Αν δεν δουλεύουν ούτε εκεί, τότε ή έχουν κολλήσει ή έχει χαλάσει εντελώς.

     Αν είναι θέμα πληκτρολογίου, αλλάζει εύκολα (κοστίζει 10-15 ευρώ το νέο) . Το mouse του laptop και αυτό αλλάζει, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο το πληκτρολόγιο.

     Αν είναι θέμα software (το οποίο δεν αποκλείεται), το πιο εύκολο θα ήταν να σας κάνει κάποιος (ή και εσείς format) και να περάσετε καινούργιο λειτουργικό windows. Έτσι και αλλιώς τα Vista σταματάνε το support σε λίγο καιρό, και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνετε σίγουρα.

 • Mr Stilatos

  Καλησπέρα κυριε admin έχω ενα προβλημα και θα ηθελα λιγη βοηθεια.

  Το Gaming pc μου (το εχω τρια χρονια) δουλευε μια χαρα και ποτε δεν είχα το παρακμικρο πρόβλημα όσπου με άφησε
  σε μια στιγμή. Το πρωι γύρο στις 3 το έκλεισα χωρις να δώσει δείγματα κακής λειτουργιας, το μεσημερι όμως που
  που πηγα να το ανοιξω τίποτα.
  Οταν πατησα να ανοιξει ακουγα τον θορυβο του ανεμιστηρα (Cpu), τα λεντακια της μητρικης που δίχνουν τα σταδια του
  επεξεργαστη αναμενα αλλα η οθόνη μαυρη (δεν μπορουσα να δω ουτε την επιγραφη του Bios).
  Μετα απο 15 δευτερα έσβησε, παρεμεινε σβηστο για 6-7 δευτερα, εκανε επανεκινηση και χανα παλι τα ιδια, όλα
  αναμενα ολα δουλευαν αλλα ξανα τιποτα, οθονη μαυρη και τιποτα απο επιγραφες.
  Αυτο εγινε τουλαχιστον 5 φορες (το αφησα μηπως και στρωσει αλλα τιποτα) όσπου το εσβησα.
  Υπεθεσα πως είναι το Psu το δοκιμασα ομως σε αλλο pc και δουλευει μια χαρα. Δοκίμασα τις Ram μια τη φορα
  και δεν αλλαξε τιποτα (δεν ακουσα κανενα μπιπ οτι κατι δεν παει καλα), μολις ομως τις έβγαλα και το αναψα
  η μητρικη εκανε μπιπ οποτε υπεθεσα πως δεν ειναι καμμενη (σιγουρα δεν κάηκε γιατι δεν υπηρχε μυρωδια).
  Τον επεξεργαστη τον εβαλα σε αλλη μητρικη και δουλευει.

  δεν ξερω τη φταίει καμια ιδεα αδερφε ????

  η οθονη ειναι οκ οπως και ο σκληρος

  • Το ότι δεν είναι καμμένη εντελώς η μητρική δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτή.

   Καταρχάς άστο κανά 5λεπτο να κάνει μόνο του restart. Υπάρχει μια πάρα πολύ μικρή πιθανότητα να φτιάξει μόνο του, μετά από κάποια restart.

   Κάρτα γραφικών; Γράφεις gaming, οπότε υποθέτω ότι είναι εξωτερική. Την δοκίμασες αλλού; Δουλεύει;Έχει και onboard;

   To PSU που το δοκίμασες στο άλλο pc είδες αν δείχνει σωστές τάσεις στο bios ή σε κάποιο tester (CPU-Z);

   Αν τα παραπάνω είναι οκ, τότε κάνε ένα reset στο bios και βγάλτα όλα (τα πάντα εκτός από CPU) και ξαναβάλε μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Δηλαδή ούτε καν δίσκο,dvd, keyboard, ηχεία, εξωτερικούς…, μόνο CPU μία κάρτα γραφικών και μία RAM. Δοκίμασε και άλλα slot στη RAM.

   Αν δεν δεις κάποιο σημάδι βελτίωσης με το παραπάνω και οι RAM είναι όντως ΟΚ, και δεν είναι η κάρτα γραφικών, τότε μάλλον έχει θέμα η μητρική.

 • giorge

  desktop 12 ετων windows 10 32 bit
  AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4000+
  nvidia geforce 210
  4 gb μνημη
  σκληρος 150 gb seagate τα 120 ελευθερα
  ενημερωμενοι ολοι οι drivers

  συμπτωματα

  1)ακουγεται που και που ηχος μαλλον σαν γκρατζουνισμα σκληρου δισκου
  2)στην εκκινηση υπολογιστη η χρηση του σκληρου ειναι 100% για κανα 5 λεπτο
  3)οταν βαζω καποιο βιντεο π.χ. youtube η χρηση cpu ανεβαινει 80-90% στον firefox και ελαφρως καλυτερα με αλλους browser(η χρηση σκληρου σχεδον μηδεν.η μνημη στο 50)
  4) στο kodi greek tv επισης η χρηση cpu ανεβαινει ψηλα και κολλανε τα βιντεο (χρηση σκληρου 0,μνημη 50)

  ερωτηματα

  η κατασταση σωνεται αν βαλω καποιο νεο καλο σκληρο δισκο?ολα τα προβληματα θα διορθωθουν?
  ή υπαρχουν και αλλα θεματα παλαιοτητας στα υπολοιπα μερη του υπολογιστη αρα να τον δουλεψω μεχρι να πεθανει ο υπολογιστης και μετα να ψαξω για καινουριο?

  • Κοιτάξτε σίγουρα είναι παλιός υπολογιστής, αρκετά παλιός για την ακρίβεια.

   Αλλά ειδικά τον δίσκο, θα πρέπει να τον αλλάξετε άμεσα. Δηλαδή ακόμα και αύριο αν είναι δυνατό. Τα γρατζουνίσματα που ακούτε σημαίνει ότι πνέει τα λοίσθια. Υπάρχουν testers για να ελέγξετε, αλλά εφόσον λέτε 12ετίας και με 150GB, τότε μάλλον είναι περιττός κόπος. Αν έχετε σημαντικά δεδομένα, αντιγράψτε τα όπου μπορείτε γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή να σας χαλάσει.

   Αν πάρετε έναν SSD δίσκο, ακόμα και οικονομικό TLC, σίγουρα θα δείτε διαφορά στην απόδοση (ειδικά στους χρόνους ανάγνωσης και εγγραφής), αλλά ναι μην περιμένετε και θαύματα (λογικά δεν θα έχει και SATA 3 το σύστημα σας, οπότε θα καπελώνεται η ταχύτητα του SSD).

   Ο υπολογιστής σας παίρνει άλλα 4GB RAΜ, που σίγουρα θα βοηθήσουν, αλλά δεδομένου ότι είναι DDR2, τότε σίγουρα δεν αξίζει να αγοράσετε καινούργιο module. Αν βρείτε κανένα μεταχειρισμένο σε χαμηλή τιμή, τότε ίσως ναι.

   Δεν ξέρω τι οικονομικές δυνατότητες έχετε αυτή τη στιγμή, αλλά όπως σας είπα σίγουρα θέλετε νέο υπολογιστή κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον. Αν δεν μπορείτε αυτή τη στιγμή, τότε μπορείτε να αγοράσετε πρώτα ένα δίσκο SSD και να δείτε αν η βελτίωση που θα σας δώσει είναι αρκετή. Αν δεν είναι, τότε μπορείτε να σκεφτείτε για τα άλλα 4GB RAM ή και για νέο υπολογιστή.

   Το ότι θα αγοράσετε ένα νέο SSD δίσκο στον παλιό, δεν σημαίνει ότι πετάτε τα λεφτά σας, ακόμα και αν αλλάξετε υπολογιστή μετά από λίγες βδομάδες. Τον βγάζετε από τον παλιό και τον βάζετε στον καινούργιο. Δηλαδή ούτως ή άλλως είναι ένα έξοδο το οποίο θα κάνετε και με το νέο υπολογιστή.

   Τώρα για τα κολλήματα στα βίντεο, ειδικά σε ότι είναι από 720p και πάνω θα πρέπει να δυσκολεύεται αρκετά το σύστημά σας. Αργή CPU και παλιά (και όχι και τόσο καλή) κάρτα γραφικών, σίγουρα δεν είναι και τόσο καλός συνδυασμός για βίντεο.

   • giorge

    Ωραια απαντηση!!!θεσατε τα προβληματα στις πραγματικες τους διαστασεις και με ξεμπερδεψατε πληρως
    τις προσεχεις μερες αγοραζω νεο σκληρο δισκο και βλεπουμε στο μελλον για νεο υπολογιστη…ισως μαλιστα αρχισω να συλλεγω τα εξαρτηματα και να τα μονταρω στο χαλαρο
    ευχαριστω
    ΥΓ1 κακως ανεφερα για ηχο γρατζουνισματος σκληρου μαλλον πιο πολυ για μουγκρισμα του μοτερ του σκληρου μου μοιαζει…αλλα μαλλον το ιδιο κανει…ισως και χειροτερο συμπτωμα μπορει να κολλησει ανα πασα στιγμη το μοτερακι του σκληρου(το σιγουρο ειναι οτι δεν ειναι ανεμιστηρακι.ειναι σκληρος)
    ΥΓ2 An εχετε και καποιο αρθρο λινκ για αντικατασταση σκληρου θα ηθελα να το διαβασω

    • Ναι, όπως το είπατε. Ο κλασσικός σκληρός δίσκος αποτελείται από μηχανικά μέρη. Οποιοσδήποτε μη φυσιολογικός ήχος προέρχεται από τον δίσκο, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά. Αν λάβετε υπόψιν σας ότι ο μέσος όρος ζωής ενός σκληρού δίσκου είναι 4-7 χρόνια, ο δικός σας μάλλον τα έχει ήδη εξαντλήσει.

     Τώρα αλλαγή δίσκου σε desktop άρθρο δεν έχουμε. Είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία. Ο κάθε δίσκος έχει δύο καλώδια, ένα μικρότερο παροχής ρεύματος και ένα πλατύτερο μεταφοράς δεδομένων. Δεν γίνεται να μπερδέψετε κάτι. Τον βιδώνετε πάνω στο tower και συνδέετε τα καλώδια.
     Τώρα το μόνο που δεν γνωρίζω είναι αν έχει SATA το σύστημά σας (δεν αναφέρετε την μητρική). Λογικά θα πρέπει, αλλά δεν είναι και τόσο σίγουρο, γιατί το SATA άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως μετά το 2005-6. Αν έχετε μόνο IDE, τότε είναι λίγο μπλέξιμο.

 • spmxs

  καλησπέρα. Έχω desktop με την παρακάτω σύνθεση:

  Gigabyte GA-880GMA
  AMD FX 6100
  8 gb ram/1333
  On board graphics card ATI 4200
  2 HD (500gb, 2TB)
  Corsair builder cx 500
  dell 2412 monitor

  Τό πρόβλημα είναι ότι ανοίγοντας πολλά tabs στον firefox και έχοντας παρατηρήσει στον Task manager/processes memory περισσότερο από 2-2,2 mb η οθόνη μαυρίζει. To πρόβλημα λύνεται με kill της διεργασίας (firefox). Να προσθέσω ότι δεν τρέχει το windows update έτσι ώστε να γλυτώσω μνήμη. Δυστυχώς πρέπει λόγω εργασίας να δουλεύω με πολλά tabs.

  Ερώτηση: Υποψιάζομαι πρόβλημα με την onboard κάρτα γραφικών. Αν βάλω μια απλή ανεξάρτητη κάρτα (παιχνίδια δεν παίζω) θα λυθεί το πρόβλημα μου?

  Μήπως ακόμα και 7,5 gb της ram ειναι λιγα? Τα 512 kb τα χρησιμοποιεί η onboard κάρτα γραφικών.

  Το pc καθαρίζεται ανα 6 μηνες με σπρευ πεπιεσμένου αέρα.

  Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • Κοιτάξτε το browsing γίνεται όλο και πιο απαιτητικό τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει τόσο σημασία πόσα tabs έχετε ανοιχτά, αλλά τι σελίδες είναι αυτές και πόσα και τι addons έχετε στον browser.
   Μερικά addons καταναλώνουν 100-200MB από τη RAM έκαστο, ενώ κάποιες βαριές σελίδες μπορεί να θέλουν 200-300MBs ενώ άλλες μόνο 20-30MB.
   Οπότε ναι, μπορεί τα 8GB να μην φτάνουν (αν συνυπολογίσετε και τις άλλες διεργασίες των Windows που τρέχουν) για browsing.

   Αλλά δεν νομίζω να είναι αυτό το θέμα στην δική σας περίπτωση. Ούτε και η onboard κάρτα γραφικών, τουλάχιστον η βασική αιτία του προβλήματος.
   Μάλλον κάποιο πρόβλημα στον ίδιο τον firefox είναι, γιατί ειδάλλως θα είχατε και προβλήματα αλλού. Συνήθως για κάτι τέτοια προβλήματα ευθύνεται το hardware acceleration (απενεργοποιείστε το από τις ρυθμίσεις του firefox) ή το flash plugin (δείτε μην θέλει ανανέωση ή κάντε επανεγκατάσταση).

   Αν το πρόβλημα δεν λυθεί με αυτά, τότε θα πρέπει να δείτε τους drivers της κάρτας η οποία είναι η άλλη πιο πιθανή αιτία του προβλήματος.

   Το windows update γιατί δεν τρέχει; είναι σπασμένα;

   Τέλος κάτι που ίσως σας βοηθήσει γενικότερα, είναι κάποιο suspend addon για τον firefox. Είναι αρκετά χρήσιμα σε όσους χρησιμοποιούν αρκετά tabs χωρίς να έχουν πολύ δυνατό μηχάνημα. Κάνουν suspend τις διεργασίες των tab χωρίς να τα κλείσουν. Μπορείτε να δηλώσετε εσείς αν θέλετε κάποια tab να μένουν μόνιμα ανοιχτά και μετά από πόση ώρα θα γίνεται το suspend. Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο tab, απλώς θα το πατάτε και αυτό θα ανοίγει.
   Έτσι μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα ανοιχτά δεκάδες tabs, ενώ πραγματικά θα τρέχουν μόνο όσα είναι απαραίτητα τη δεδομένη στιγμή.

 • Βανγγος Δρακος

  καλησπερα εδω και καποιους μηνες που χρησιμοποιω το pc ενος φιλου αντιμετωπισα στην αρχη οτι το καλωδιο της οθονης επρεπε καθε φορα να του αλλαζω θεσεις ωστε να δωσει σημα η οθονη.Με τα πολλα καταφερα να περασω τους drivers της καρτας γραφικων και να παιζει μονιμα απο την καρτα γραφικων και οχι απο την onboard.τωρα που τον ανοιξα μετα απο 15 μερες εμφανιζει το ιδιο προβλημα με πριν.Ξαναεβαλα τους drivers της καρτας τωρα την βλεπει αλλα μετα απο 5 λεπτα ενω το pc λειτουργει σταματαει να δινει σημα στην οθονη.Και αναγκαζομαι να το λειτουργω με τη μητρικη.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ΄?

 • Αλεξανδρος Τζαμπαζακης

  Καλησπερα και απο εμενα!
  Εγω εχω το παρακατω προβλημα. Οταν ειμαι σε game η οταν βλεπω καποια ταινια η καποιο βιντεο στο youtube. μαυριζει η οθονη και μου γραφει οτι δεν υπαρχει σημα!
  Intel core i7 860 2.8 GHz Μητρικη P55 + 8G RAM Και καρτα γραφικων GTX TITAN 960 Και τροφοδοτικο 585 crossair.
  Οταν το ανοιξα και το φυσηξα με αερα σε ενα βενζιναδικο σταματησε για καμια 4-5 μερες το προβλημα αλλα τωρα εχει ξαναξεκινησει!
  Σε CPUID CPU-Z & OCCT που τα βλεπω ειναι ολα καλα! και το ιδιο μου ειπαν και απο ενα μαγαζι στην θεσσαλονικη που το ειδαν!
  δεν μπορω να καταλαβω ποιο ειναι το προβλημα καμια βοηθεια;

  • Καταρχάς υποθέτω ότι μαυρίζει η οθόνη, αλλά ο υπολογιστής κατά τα άλλα δουλεύει.

   Τώρα αυτό μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς λόγους, αλλά καλό είναι πρώτα να ξεκινήσετε από τα πιο απλά.

   1. Πρώτα να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο καλώδιο ή στο βύσμα της οθόνης. Βγάλτε το και ξανα-βάλτε το καλά αφού ελέγξετε πρώτα για κάποιο εξόφθαλμο πρόβλημα. Αν έχετε δεύτερο καλώδιο, δοκιμάστε και με αυτό. Αν έχετε δεύτερη οθόνη ή μπορείτε να το συνδέσετε σε τηλεόραση, δοκιμάστε και έτσι. Αν δεν έχετε τίποτα από τα δύο δοκιμάστε, αν σας το κάνει, να κουνήσετε λίγο το καλώδιο ελαφρά σε κάθε βύσμα (υπολογιστή και οθόνης) και δείτε αν έστω και στιγμιαία επανέλθει το σήμα. Από την περιγραφή του προβλήματός σας δεν νομίζω να είναι αυτή η αιτία, αλλά καλό είναι να το αποκλείσετε πρώτα για σιγουριά.

   2. Αν δεν είναι το καλώδιο ή κάποιο βύσμα και έχετε πειράξει οτιδήποτε στο bios (πχ overclocking) κάντε reset να πάει σε default.

   3. Αν μπορείτε να βρείτε, έστω και δανεικό, ένα πιο δυνατό τροφοδοτικό, αλλάξτε το και δοκιμάστε να δείτε αν έτσι βελτιωθεί το πρόβλημα. Αν δεν μπορείτε, τότε βγάλτε ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο (πχ dvd, usb δίσκους, φωτισμούς…). Τα 575Watt τροφοδοτικό για ένα τέτοιο σύστημα, είναι ελάχιστα παραπάνω από το προτεινόμενο, χωρίς φυσικά τίποτα έξτρα. Αν έχετε φορτώσει το μηχάνημα (πχ εξωτερικοί δίσκοι, ψύκτρες) ή αν δεν λειτουργεί όπως πρέπει το τροφοδοτικό, τότε ίσως όταν δουλεύουν στο φουλ επεξεργαστής και κάρτα γραφικών, δίνει πιο λίγα αμπέρ από ότι χρειάζεται το σύστημά σας για να λειτουργήσει σωστά.

   Τώρα υπάρχουν και άλλα πιθανά (πχ drivers) ή όχι και τόσο πιθανά ενδεχόμενα, αλλά ελέγξτε πρώτα όλα τα παραπάνω που είναι σχετικά απλά και γίνονται εύκολα, και αν δεν λυθεί το πρόβλημα, πείτε μου να σας πω να δοκιμάσετε και άλλες λύσεις.

   ps. Καλό είναι να μην το ξαναφυσήξετε σε βενζινάδικο, εκτός και αν είστε σίγουρος ότι έχουν υδατοπαγίδα και η πίεση είναι ελεγχόμενη. Υπάρχουν ειδικά σπρέι στο εμπόριο με 3-5 ευρώ, που και θα σας γλυτώσουν από την ταλαιπωρία να το λύνετε και να το κουβαλάτε και είναι πολύ πιο ασφαλή για ηλεκτρικά κυκλώματα.

   • Αλεξανδρος Τζαμπαζακης

    Ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση! το Πιο πιθανο απο ολα αυτα που μου ειπατε ειναι το τροφοδοτικο! Γιατι εχω 3 σκληρους ενα SSD 128 και 2 απο 500G επισης εχω και wired και wireless πληκτρολογιο και ποντικη γιατι το pc ειναι συνεχεια συνδεδεμενο με την τηλεοραση 48΄και το Monitor 22′ ειναι μεσα και η ψυκτρα και καμια φορα μπαινει και ενας εξωτερικος σκληρος 1.5T.
    Τι τροφοδοτικο θα επρεπε να εχω για να μην υπαρχει προβλημα;

    • Κοιτάξτε, θεωρητικά τα 575Watt του Corsair τροφοδοτικού, θα έπρεπε να ήταν εντάξει ή τουλάχιστον να είχατε μόνο θέμα όταν παίζατε κάποιο παιχνίδι που ζόριζε στο 100% γραφικά και επεξεργαστή. Αλλά ίσως έχει μειωμένη απόδοση ή όντως έχετε πολλά επάνω.

     Μία αμπεροτσιμπίδα/πολύμετρο, ή ένας οικιακός μετρητής κατανάλωσης Watt, σίγουρα θα βοηθούσε να δείτε εύκολα αν ζορίζεται το τροφοδοτικό ή αν έχει πρόβλημα η τάση, αλλά υποθέτω ότι δεν θα έχετε κάτι από τα δύο.

     Τώρα υπάρχουν αρκετοί online calculators, από τις ίδιες τις εταιρίες που βγάζουν τροφοδοτικά (corsair, coolermaster,msi…) τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε αυτό που χρειάζεται (πατήστε στο google την εταιρία τροφοδοτικού που θέλετε και δίπλα psu calculator και θα σας το βγάλει).

     Βέβαια όπως θα δείτε, κανένα δεν βγάζει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα καθώς οι καταναλώσεις ποτέ δεν είναι απόλυτες, και για να έχετε μία σωστή εκτίμηση θα πρέπει να δηλώσετε ακριβώς όλα όσα τραβάνε ρεύμα από τον υπολογιστή.

     Αλλά πριν μπείτε σε αυτή τη διαδικασία για έρευνα αγοράς και αλλαγή τροφοδοτικού, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι αυτό είναι το πρόβλημα, για μην πετάξετε τα λεφτά σας τσάμπα.

     Επειδή πριν δεν το αναφέρατε, το πρόβλημα σας το βγάζει και στο μικρό μόνιτορ ή μόνο στην τηλεόραση την 48αρα;

     Όπως σας είπα και πιο πριν, για σιγουριά, βγάλτε πρώτα ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Αφήστε μόνο το δίσκο του λειτουργικού, κανένα ROM και τίποτα άλλο εξωτερικό εκτός από mouse και πληκτρολόγιο και δοκιμάστε να δείτε αν σας το βγάζει πάλι.

     Οι οθόνες δεν τραβάνε ρεύμα από το τροφοδοτικό του υπολογιστή, αλλά σίγουρα η προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση στη 48αρα ζορίζει τη κάρτα γραφικών παραπάνω. Οπότε δοκιμάστε μόνο στο μικρό μόνιτορ των 22″ πρώτα.

     Εφόσον θα τον έχετε ανοίξει, βγάλτε και ξαναβάλτε το καλώδιο του τροφοδοτικού, τις RAM και την κάρτα γραφικών.

     Αν βγάζει πρόβλημα και έτσι, τότε ή είναι εντελώς προβληματικό το τροφοδοτικό ή κάπου αλλού είναι το πρόβλημα (η ίδια η κάρτα γραφικών, RAM, drivers ή ακόμα και motherboard).

     Αν δεν διορθωθεί με την παραπάνω λύση και δοκιμάσατε ήδη διαφορετική οθόνη και καλώδιο, κάντε ένα printscreen τις οθόνες του CPUID ή CPUZ (ειδικά θερμοκρασίες και voltages ) ενώ παίζει κάποιο παιχνίδι ή βίντεο για κάποια ώρα ο υπολογιστής και ανεβάστε τες εδώ μέσω του εικονιδίου κάτω αριστερά στα σχόλια, για να σας πω αν είναι φυσιολογικές οι τιμές ή υπάρχει κάποιο θέμα κάπου.

     • Αλεξανδρος Τζαμπαζακης
     • Η θερμοκρασία φαίνεται καλή αλλά από τις τιμές της τάσης, φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με το τροφοδοτικό (προβληματικό ή δουλεύει πέρα από τις δυνατότητές του), τουλάχιστον σύμφωνα με ότι δείχνει η εφαρμογή.

      Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι τιμές μέσα από εφαρμογές, δεν είναι και πάντα τόσο ακριβείς. Κάποιες φορές μπορεί είναι εντελώς σωστές, κάποιες μπορεί εντελώς λάθος.

      Μπορείτε να τσεκάρετε και τις τιμές της τάσης στις άλλες εφαρμογές ( ειδικά cpuz, cpuid και στο bios για να δείτε αν υπάρχουν διαφορές) αλλά για να είστε απολύτως σίγουρος θα πρέπει σίγουρα να μετρήσετε το τροφοδοτικό με πολύμετρο (το οποίο είναι σχετικά εύκολο ) αλλά και την μητρική και την κάρτα γραφικών (το οποίο δεν είναι και τόσο εύκολο).

      Αν έχετε ένα πολύμετρο, μπορώ να σας καθοδηγήσω για να μετρήσετε το τροφοδοτικό, το οποίο είναι σχετικά απλό και ασφαλές. Βέβαια αυτό θα δείξει μόνο αν έχει θέμα το τροφοδοτικό χωρίς φόρτο.

      Αν δεν έχετε, νομίζω το πιο εύκολο θα ήταν να δανειστείτε από κάποιον φίλο για λίγες ώρες ένα τροφοδοτικό που δουλεύει σίγουρα, το οποίο να είναι >= 600-650 Watt.
      Το βάζετε και βλέπετε αν δουλεύει σωστά ή όχι, γλιτώνοντας το μέτρημα με πολύμετρα και την όποια άλλη ταλαιπωρία.

      Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα νέο τροφοδοτικό ( >=600-650 Watt για σιγουριά), και αν πάλι σας βγάζει το ίδιο πρόβλημα το επιστρέφετε στο κατάστημα την επόμενη μέρα και αγοράζετε κάτι άλλο (φυσικά θα πρέπει να το επιτρέπει και το κατάστημα αυτό).

 • Συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά για κάποιο λόγο το σχόλιο σας περάστηκε σαν σπαμ.

  Τώρα ελπίζω να μην χρησιμοποιήσατε το πιστολάκι με θερμό αέρα, γιατί κάποια πιστολάκια μπορούν να ανεβάσουν πολύ πιο μεγάλη θερμοκρασία από όση μπορεί να αντέξει ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα. Γενικά δεν είναι καλή λύση, ούτε καν με κρύο αέρα. Αν δεν έχετε αεροσυμπιεστή με αεροπαγίδα, τότε το ειδικό σπρέι πεπιεσμένου αέρα, είναι η καλύτερη λύση. Κοστίζει 3-5 ευρώ και θα σας κρατήσει 2-3 φορές τουλάχιστόν.

  Τώρα στην ερώτηση, αν μπορούν να καούν μόνο μερικοί πυρήνες σε ένα επεξεργαστή, ναι μπορούν. Αν και γενικά δεν είναι και τόσο πιθανό, συνήθως καίγεται όλος ο επεξεργαστής ή δείχνει προβλήματα. Και ειδικά σε εσάς να σας καούν οι 3 από τους τέσσερις πυρήνες; σίγουρα δεν αποκλείεται, αλλά νομίζω ότι κάτι άλλο πρέπει να είναι το θέμα.

  Καταρχάς στο msconfig σε ποιο σημείο βλέπετε ότι έχετε μόνο ένα πυρήνα; αν εννοείται στο boot στο advanced, το 1 που λέει είναι το default. Αν είναι ξετικαρισμένη η επιλογή, τότε θα διαβάσει όλους τους πυρήνες που μπορεί να δει και ας λέει 1. Αν είναι επιλεγμένη, τότε θα μπορείτε να δείτε και να επιλέξετε και τους 4 (αν και θα πρέπει να ειναι ξετικαρισμένη κανονικά).

  Στο task manager, τι σας δείχνει; έναν πυρήνα ή 4 ;
  Αν δώσετε σε command prompt : “wmic cpu get NumberOfCores” τι σας λέει, 1 ή 4;
  στο bios σας έχει ένδειξη για πυρήνες στον επεξεργαστή;

  Το speccy ναι κανονικά θα έπρεπε να δείχνει σωστά και τους 4. Το δοκίμασα μόλις σε 2 συστήματα και δείχνει να διαβάζει κανονικά. Δοκιμάστε και το cpu-z καλού κακού να δείτε αν αλλάξει κάτι.

  Αν όλα σας δείχνουν 1, και στο bios δεν μπορείτε να δείτε κάτι (δεν μπορώ να βρω ακριβώς το bios της μητρικής σας για να δω αν έχει ένδειξη για πυρήνες), μπορείτε να δοκιμάσετε να βγάλετε την μπαταρία του bios για κανά δεκάλεπτο για να γίνει reset.

  Αν πάλι δεν αλλάξει κάτι, τότε το μόνο που μένει είναι να δοκιμάσετε κάποιο άλλο σύστημα εκτός από τα windows που έχετε(είτε live διανομή linux είτε αφού βγάλετε τον κύριο δίσκο, σε ένα άδειο δίσκο να κάνετε μία γρήγορη εγκατάσταση windows) ή τέλος να βγάλετε και να ξαναβάλετε τον επεξεργαστή μπας και αυτό διορθώσει το πρόβλημα.

 • Λεβεντόπαιδο Αρίστος

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Έχω ένα laptop hp pavilion dv7, 64bit, 3GB ram. Από τον καίρο που εγκατέστησα τα windows 10, όταν άνοιγα πάνω από 2 προγ. μαζί, είτε μου κολλούσε η οθόνη και δε ξεκολλούσε ΠΟΤΕ, είτε έκλεινε και προσπαθούσε να κάνει επανεκίνηση. Άλλες φορές έκανε, άλλες κολλούσε πριν το BIOS. Κάποιες φορές από αυτές, το λαμπάκι του σκληρού άναβε ΚΟΚΚΙΝΟ. Άλλες πάλι πριν το πάθει άναβε λευκό αλλά συνεχόμενα… δεν αναβόσβηνε. Θόρυβο από τον σκληρό ακούω μόνο οταν τον ανοιγω και έχει πολύ κρύο στο δωμάτιο και ΜΟΝΟ για 2-3 δευτερόλεπτα. Μία φορά έκανε έντονο ήχο πάνω σε μια επανεκίνηση. Κάποια στιγμή του ξαναπέρασα τα 7άρια αλλά δεν άλλαξε κάτι οπότε του ξαναπέρασα τα 10άρια. Κατέβασα κάποια προγ. που τσεκάρουν τον σκληρό και δείχνουν όλα ΟΚ και θερμοκρασία κανονική. Φαντάζομαι πως είναι ο σκληρός αλλά μήπως υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι άλλο;

  • Είναι λίγο πολλά μαζεμένα όσα αναφέρετε. Ας τα πάρουμε ένα ένα.

   Το ότι κολλούσε στα Win10 όταν ανοίγατε αρκετές εφαρμογές δεν είναι και πολύ περίεργο. Η μνήμη είναι λίγη για 10αρια, ειδικά αν τρέχουν και μερικές εφαρμογές στο background (μόνο chrome ή mozilla με 3-4 plugin και μερικά tabs θέλει 2-3 GB RAM).

   Το πιο πιθανό είναι να γέμιζε η μνήμη και να έκανε caching στο δίσκο και αυτό να δημιουργούσε πρόβλημα για κάποιο λόγο.

   Το ότι έκανε επανεκκίνηση όταν κολλούσε, είναι λόγω επιλογής που υπάρχει και λέει στο λειτουργικό να κάνει επανεκκίνηση όταν κρασάρει κάτι. Αμά θέλετε το απενεργοποιείτε αυτό, αν και δεν θα λύσει την αιτία του κολλήματος.
   To κόκκινο λαμπάκι συνήθως είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος με τον δίσκο. To λευκό συνεχόμενο μπορεί να σήμαινε ότι δούλευε διαρκώς κάνοντας caching στον δίσκο την RAM, όταν γέμιζε η RAM.
   To πιο πιθανό είναι όπως είπατε και εσείς να είναι θέμα δίσκου. Eιδικά ο έντονος ήχος που λέτε ότι έκανε (αν ήταν σίγουρα από δίσκο) και το κόλλημα στο φόρτωμα των συσκευών κατά την εκκίνηση δείχνουν πρόβλημα hardware που μάλλον είναι ο δίσκος (εκτός και αν έχετε και τίποτα άλλο πάνω). Για σιγουριά βγάλτε όλες τις περιφερειακές συσκευές, ακόμα και το DVD ROM, και δείτε αν ξανακολλήσει μετά από επανεκκίνηση.

   Βέβαια αν κάποιο από αυτά τα μπερδέψατε, ίσως είναι θέμα με drivers (το ότι σας πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα μετά από εγκατάσταση win10 ακούγεται λίγο σαν πρόβλημα drivers), μνήμη ή ίσως και κάποιο θέμα σε windows.

   Τώρα κάτι που έχει λίγο σημασία, είναι ότι όταν λέτε ότι βάλατε 10αρια, είναι νέα εγκατάσταση ή upgrade πάνω σε 7αρια; Και όταν ξαναβάλετε 7άρια, νέα εγκατάσταση ή rollback; Αν έχετε κάνει upgrade και downgrade και ξανά upgrade, τότε σίγουρα χρειάζεται καινούργια εγκατάσταση, καθώς θα έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβληματάκια μόνο και μόνο από αυτό.
   Με τι προγράμματα ελέγξατε το δίσκο; δοκιμάσατε chkdsk ως administrator; αν ναι βγήκαν όλα οκ;
   Ο δίσκος τι δίσκος είναι (HDD, SSD), πόσο παλιός και έχει άδειο χώρο;

   Σίγουρα πρώτα από όλα κάντε backup τα αρχεία σας σε άλλο δίσκο ή σε cloud Αν είναι θέμα δίσκου, μπορεί να γίνει μη προσβάσιμος ανά πάσα στιγμή.

   Μετά δοκιμαστικά ,χωρίς να ανοίξετε καμία απολύτως εφαρμογή δοκιμάστε να κάνετε εγγραφές/μεταφορές δεδομένων από τον δίσκο σε κάποιο εξωτερικό δίσκο ή στικάκι και δείτε αν η μεταφορά είναι ομαλή ή έχει κολλήματα. Αν κολλάει, τότε έχει θέμα.

   Τώρα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ψάξετε να δείτε που ακριβώς είναι το πρόβλημα, αλλά σίγουρα ο πιο απλός και γρήγορος θα ήταν να κάνετε φορμάτ και να ξαναπεράσετε τα windows 7 με καθαρή εγκατάσταση. Αν σας κολλήσει πάνω στην εγκατάσταση ή μετά, τότε σίγουρα είναι θέμα hardware. Αν όχι, τότε κάτι είχε πειραχτεί κατά τις αναβαθμίσεις.

 • marina chasouraki

  Καλησπέρα!
  Εδώ και περίπου δύο μήνες, ο υπολογιστής στα καλά καθούμενα άρχισε να μου βγάζει μία μπλε οθόνη…λέγοντας ακριβώς το εξής: system thread exception not handled nvlddmkm.sys
  Σχεδόν κάθε μέρα το βγάζει, και καταλαβαίνω ότι θα το κάνει γιατί ο υπολογιστής είναι αργός.
  Σήμερα, μου έβγαλε την μπλε οθόνη συν με ένα τρομακτικό ήχο.
  Τι πρέπει να κάνω;
  Μοντέλο laptop: DELL windows 10, intel i5, nvidia geforce

  • Γεια σας

   Ο τρομακτικός ήχος που λέτε ότι έκανε δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τι είναι. Ακούστηκε σαν κάτι μηχανικό; ή ήταν κάποιος ήχος από τα ηχεία του υπολογιστή;

   Ανεξαρτήτου από αυτό, κατά 99% είναι πρόβλημα με τους drivers της κάρτας γραφικών. Είναι σχετικά γνωστό πρόβλημα αυτό που έχετε ειδικά για τα Windows 10. Το πιο εύκολο θα ήταν να τους ξαναπεράσετε από την αρχή (απεγκατάσταση στους παλιούς και εγκατάσταση τον καινούργιο). Βρείτε και κατεβάστε τους τελευταίους για την κάρτα γραφικών σας και περάστε αυτούς. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα ίσως πρέπει να κατεβάσετε κάποια παλαιότερη έκδοση.

   Αν δεν γνωρίζετε πως γίνεται αυτό, πείτε μου να σας πω την διαδικασία αναλυτικά.

   • marina chasouraki

    Ακούστηκε νομίζω από το μοτέρ, αλλά ακούστηκε ΜΟΝΟ όταν έβγαλε την μπλε οθόνη στα ξαφνικά. Τις περισσότερες φορές, βγάζει την μπλε οθόνη στα πρώτα 5 – 15 λεπτά που ανοίγω τον υπολογιστή, χωρίς να έχω μπει σε κάποιο πρόγραμμα (πχ. google chrome).
    Δεν γνωρίζω καθόλου πως να το κάνω αυτό, και επίσης φοβάμαι μη κολλήσω ιούς από τα πρόγραμματα. (μια φοβία την έχω).
    Βέβαια, αυτό που με ανησυχεί είναι το γεγονός ότι ο υπολογιστής είναι μόλις τεσσάρων μηνών και δεν το έχω φορτώσει καθόλου…τι μπορεί να συνέβη και άρχισε να βγάζει τη μπλε οθόνη;

 • Basilis Mixos

  Pls help exo ena destop me msi gtx 980 ti i7 6700k 16gb ram kai prin mia ora otan ksana aniksa ton ipologisti den ebene sto idernet eno ine sindemeno me kalodio omos epidi ixe ksanagini to ixa kani ristar kai ola itan ok omos tora to ekana mia to ekana dio tipota kai ipa telos padon kai patisa na sinexiso ala ebgaze mono to ikonidio tis msi kai meta apo ligo maurize kai ksana engaze to ikonidio to ekane epanilimena kai apofasisa na to kliso ti na kano pls boifia giati exo ksodepsi idi pola lefta kai den felo kai ala

  • Περιγράφετε δύο διαφορετικά προβλήματα που φαινομενικά τουλάχιστον δεν δείχνουν να συνδέονται.
   Το πρώτο που δεν μπορούσατε να συνδεθείτε στο ίντερνετ αν δεν κάνατε restart, μπορούσε να οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Το πιο πιθανό είναι να ήταν κάποιο ip conflict αν συνδέονται στο ίδιο δίκτυο αρκετές συσκεύες. αν μπορέσετε και μπουτάρετε μπορείτε να το βρείτε το πρόβλημα αλλά πρώτα θα πρέπει να φορτώσει το λειτουργικό.

   Τώρα λέτε ότι δείχνει συνεχόμενα το σήμα της MSI όταν τον ανοίγετε; δηλαδή κάνει reboot συνεχόμενα μόνος του ή κάτι διαφορετικό;
   σε safe mode μπορει να μπει?
   αν όχι και εφόσον είναι desktop δοκίμαστε να αφαιρέσετε την μπαταρία από την μητρική για κανα λεπτό και δείτε αν τώρα μπορεί να bootαρει κανονικά.

   • Basilis Mixos

    Opos ipate kani rebout sinexia ektos kai an to kliso oso gia to safe mod den ksero pos kai an beni pados fa dokimaso auto me tin bataria kai tha sas po euxaristo

 • Makis

  SOS ξαφνικά βουήζει δουελεύει με πολλές στροφές ο υπολογιστής μου και η οθόνη δεν ανάβει με βγάζει no video input.τι να κάνω?επείγει να το έχω διορθώσει ως αύριο δεν είναι και δικό μου!!!!!!!!!!!!!!

  • Καταρχάς τι είναι Laptop ή Desktop;
   Όταν λέτε βουίζει, εννοείται ότι ακούτε το ανεμιστηράκι να δουλεύει συνεχως ή κάτι διαφορετικό;
   Έγινε ξαφνικά εν λειτουργία ή μετά από απενεργοποίηση/επανεκκίνηση;

   Μάλλον πρόβλημα στη RAM (καμμένη ή προβληματικό slot),αλλά μπορεί και κάρτα γραφικών και μια πιο μικρή πιθανότητα για πρόβλημα στη motherboard ή στο bios.

   Αν είναι Desktop και έχει και ενσωματωμένη κάρτα και εξωτερική, αφαιρέστε την εξωτερική και δοκίμαστε να αλλάξετε το καλώδιο στην ενσωματωμένη. Αν παίζει στην ενσωματωμένη τότε είναι η κάρτα γραφικών.
   Αν δεν γίνει κάτι βγάλτε και ξαναβάλτε RAM (τη RAM βάλτε την σε άλλο slot, αν έχετε παραπάνω από μία δοκιμάστε μία κάθε φορά) και βγάλτε και ξαναβάλτε μερικά από μερικά λεπτά την μπαταρία στη motherboard.

   Αν είναι Laptop δοκιμάστε να βγάλετε και να ξαναβάλετε την RAM. Αν έχετε παραπάνω από μία δοκιμάστε μία κάθε φορά.

 • Καταρχάς θα σας έλεγα με την πρώτη ευκαιρία να αλλάξετε σε κάποια 64bit έκδοση των Windows και να βάλετε τουλάχιστον άλλα 4GB RAM. Αλλά δεν νομίζω να είναι αυτό το θέμα στην περίπτωσή σας.

  Μήπως κάνετε κάποιο update, εγκατάσταση/αλλαγή hardware ή εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής πριν αυτά τα ξαφνικά κολλήματα; Κολλάει μόνο στο σερφάρισμα ή γενικά στο ίντερνετ; Δοκιμάσατε να κατεβάσετε κανένα torrent; Αν όχι αφήστε ένα να κατεβαίνει χωρίς όριο download και upload και δείτε αν κολλάει και εκεί χωρίς browser ανοιχτό.

  Και μένα η πρώτη υποψία μου θα ήταν αυτό που σας είπαν στο σέρβις, δηλαδή μνήμη. Είχατε κάποια προβληματική, το σερφάρισμα αυτήν την εποχή είναι αρκετά βαρύ, ειδικά με πολλά tabs ή extensions στους browser, αλλά αφού την αλλάξετε, νομίζω αυτό το ενδεχόμενο αποκλείστηκε.
  Το μόνο που δεν ξέρω αν δοκιμάσατε σε σχέση με την μνήμη είναι να αλλάξετε slot. Αν όχι δοκιμάστε το. Μπορεί να φταίει αυτό κάποιες φορές.

  Επίσης αποκλείστηκε και το θεμα του δίσκου. Εφόσον περάσατε ξανα windows (όχι clone του παλιού δίσκου, αλλά νέα εγκατάσταση να υποθέσω) σε νέο δίσκο και μάλιστα SSD, νομίζω και το θέμα του δίσκου αλλά και malware/ιού, που θα ήταν η δεύτερη υποψία έχει αποκλειστεί.

  Εφόσον κολλάει μόνο στο ίντερνετ, μου φαίνεται σχεδόν αδύνατο να είναι επεξεργαστής ή motherboard. Νομίζω κάπου αλλού είναι το θέμα, κάποιο conflict, κάποιος driver κάτι στο software.

  Βέβαια αν και δεν το βλέπω πιθανό, είναι σχετικά εύκολο να τσεκάρετε μπας και φταίει ο controller που μπαίνετε στο ίντερνετ. Αν συνδέεστε με ethernet καλώδιο στο ίντερνετ δοκιμάστε να συνδεθείτε με wifi ή το αντίστροφο μήπως φταίει κάποιος controller στο ethernet ή στο Wifi. Δεν νομίζω να είναι αυτό, αλλά ποτέ δεν ξέρετε…

  Τώρα το πιο εύκολο για μένα, είναι να αποκλείσετε πρώτα γενικά το θέμα hardware. Δοκιμάστε αρχικά να μπείτε στα windows με safe mode with networking και δείτε αν σας κολλάει στο σερφάρισμα και στο safe mode.

  Αν σας κολλάει και στο safe mode στο σερφάρισμα, τότε ακουλουθήστε αυτόν τον οδηγό και περάστε σε ένα άδειο usb stick το λειτουργικό σύστημα Ubuntu Linux και κάντε boot από αυτό το usb stick. Δεν χρειάζεται να κάνετε εγκατάσταση τίποτα, ούτε θα πειραχθεί τίποτα στα windows. Αφού μπουτάρει από το USB, θα σας βγάλει ένα μενού στο οποίο η πρώτη επιλογή θα είναι να τρέξετε live από το usb. Επιλέξτε την και απλώς θα τρέξετε το Ubuntu live από το usb. Αφού ανοίξει θα δείτε ένα παράθυρο με μία μπάρα στα αριστερά. Στην μπάρα αυτή θα υπάρχει το σηματάκι του firefox, ανοίξτε τον και δείτε αν θα σας κολλήσει και στα ubuntu στο ίντερνετ.

  Αν στα Ubuntu δεν σας κολλάει, τότε σίγουρα δεν έχει θέμα κάποιο μέρος του υπολογιστή και το θέμα είναι κάπου στα windows. Το πιο εύκολο θα ήταν να κάνετε φορμάτ στον δίσκο, να βρείτε κάποια νεότερη έκδοση των Win σε 64 bit και το πρόβλημα σίγουρα θα έχει λυθεί. Αν θέλετε για κάποιο λόγο να κρατήσετε το λειτουργικό που έχετε τώρα, πείτε μου να σας βοηθήσω να βρείτε την αιτία, αν και σίγουρα θα σας πάρει πολύ πιο πολύ χρόνο από ένα απλό φορμάτ.

  Αν σας κολλάει και εδώ, τότε κάποιο μέρος του υπολογιστή έχει θέμα. Αν αποκλείσατε τους controller ethernet ή wifi στο προηγούμενο βήμα, και εφόσον έχετε αποκλείσει RAM και δίσκο, τότε μάλλον μόνο η μητρική μένει δυστυχώς. Δεν νομίζω να είναι αυτό προσωπικά, αλλά όλα τα άλλα ενδεχόμενα έχουν αποκλειστεί.

  Υπάρχουν διάφορα testers και benchmarks tools που ίσως βοηθήσουν να βρείτε το πρόβλημα με τη συσκευή αν υπάρχει θέμα. Για CPU κατεβάστε το επίσημο utility της intel από εδώ και το cpu-z για motherboard και γενικά. Έιναι δωρεάν και απλό στην χρήση, αν και δεν κάνει τα τεστς που κάνουν κάποια άλλα επαγγελματικά προγράμματα.

  • Aris Kesidis

   Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση, Ξέχασα να γράψω ότι στο safe mode δεν κολάει.
   Θα δοκιμάσω όλα τα υπόλοιπα και θα σας γράψω.

   • Αν με safe mode δεν σας κολλάει, τότε κατά 99% δεν είναι θέμα hardware. Μπορείτε να παραλέιψετε το βήμα των Ubuntu, αν και καλό είναι να το κάνετε για να σιγουρευτείτε 100%.
    Η πιο απλή και γρήγορη λύση θα ήταν να βρείτε κάποια τελευταία έκδοση των windows (8.1 ή 10) στα 64bit και να την περάσετε στον SSD. Σε 1-2 ώρες θα έχει λυθεί μία και καλή πιστεύω το πρόβλημα σας. Αυτό πρέπει να το κάνετε και για έναν ακόμα λόγο. Αρκετές εφαρμογές όσο περνάει ο καιρός σταματάνε να βγάζουν εκδόσεις για 32bit λειτουργικά, οπότε κάποια στιγμή -στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον- θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα 32bit windows.

    Εναλλακτικά αν θέλετε να κρατήσετε τα win7 δοκιμάστε -αν δεν το έχετε κάνει ήδη φυσικά-
    1. να κάνετε αναβάθμιση όλα τα updates των windows 7. Αν είναι fresh install χωρίς κανένα service pack, θα είναι εκατοντάδες σίγουρα.
    2. Ξαναπεράστε τους σωστούς drivers (ειδικά για wifi αν μπαίνετε με αυτό) για το σύστημά σας, ακόμα και αν φαίνεται να λειτουργούν σωστά.
    3. Κάντε απεγκατάσταση τον browser που χρησιμοποιείτε, κάντε cleanup και fix με το ccleaner και κατεβάστε ξανά την τελευταία επίσημη έκδοση για το σύστημά σας και κάντε εγκατάσταση. Μην κάνετε sync ή μην βάλετε κάποιο extension ή addon και δοκιμάστε ξανά.
    4. Απενεργοποιήστε όλα τα firewall/antivirus που έχετε ενεργά. Ειδικά αν έχετε περισσότερα από 1 firewall ενεργά, τότε εκεί ίσως είναι το πρόβλημα.

    Με κάποιο από αυτά τα βήματα θα λυθεί λογικά το θέμα σας, αλλά θα σας πάρει αρκετές ώρες, ειδικά για τα updates των win7 μαζί με service pack.

    • Aris Kesidis

     Καλησπέρα,
     Δοκίμασα όλα ένα ένα τα βήματα που μου προτείνατε στην προηγούμενη απάντηση.
     Τα τεστ βγήκαν όλα καλά,
     Η αλλαγή της RAM σε άλλο slot δεν άλλαξε κάτι,
     torrent κατέβαζε κανονικά χωρίς να κολάει,
     Συνέχισε όμως να κολάει όταν άνοιγα browser, δοκίμασα 3 διαφορετικούς και κολούσε,
     Με το ubuntu δεν κολούσε, οπότε ήταν σίγουρα πρόβλημα των Windows.
     Κατέβασα από Microsoft το iso των Windows 7 Home Premium 64bit και έκανα νέα εγκατάσταση,
     Δεν μου κατέβαζε καθόλου update,
     Βρήκα στο internet ότι η λύση για να λειτουργήσει το update σε παλιότερα συστήματα είναι να κατεβάσω χειροκίνητα από την microsoft την Ενημέρωση για Microsoft Windows (KB3102810)
     https://www.microsoft.com/el-gr/download/details.aspx?id=49540
     Μετά από αυτό κατέβασα όλες τις ενημερώσεις και τους drivers και εδώ και 2 ώρες δεν έχει κολήσει. Ελπίζω να συνεχίσει έτσι.

     Ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ
     για την μεγάλη βοήθεια και τον χρόνο σας!!!

     • Ναι δεν ξέρω πως και για ποιο λόγο ξεκίνησε το πρόβλημα, αλλά δεν νομίζω να σας ξαναπαρουσιαστεί. Μάλλον κάποιος προβληματικός driver θα ήταν που για κάποιο λόγο εμφανίστηκε. Το ότι αλλάξετε σε 64bit θα σας βοηθήσει στο μέλλον, μόνο που θα πρέπει να θυμάστε κάθε εφαρμογή που κατεβάζετε να είναι για 64bit και όχι για 32bit.

      Το στικάκι με τα ubuntu φυλάξτε το αν σας περισσεύει. Μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε και άλλα προβλήματα στο μέλλον. Θα βλέπετε μέσα σε δευτερόλεπτα αν κάποιο πρόβλημα είναι software ή hardware (και μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε και ιούς, να τραβήξετε αρχεία από προβληματικό δίσκο…)

     • Aris Kesidis

      Καλημέρα και πάλι,
      Τελικά το πρόβλημα δεν λύθηκε!
      Αφού έκανα τα πάντα, όλα όσα έχουμε πει παραπάνω,
      Το pc κολάει πάλι στο ιντερνετ , αλλά τώρα πρόσεξα ότι κόλησε και χωρίς ανοιχτό browser αλλά αφού έπαιζα κάποια παιχνίδια πιο απαιτητικά εγγατεστημένα στον σκληρό.
      Πρόσεξα επίσης ότι όταν μπαίνω στο ιντερνετ και ανοίγω κάποιες σελίδες ή παίζω κάποια παιχνίδια στο facebook
      στην Εποπτεία Πόρων η Χρήση CPU είναι ας πούμε στο 20% αλλά
      η Μέγιστη Συχνότητα CPU πάει στο 110% με 120%
      και μένει εκεί ,
      τότε είναι που κολάει.
      Μήπως τελικά είναι κάποιο πρόβλημα με μητρική ή με κάρτα γραφικών?
      Μήπως κάτι με το BIOS?
      Έχω κάνει όλα τα τεστ για CPU, RAM, SSD, και Κάρτα γραφικών και βγήκαν εντάξει.
      Η κάρτα γραφικών όμως είναι παλιά
      Nvidia GeForce 9500 GT
      http://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-9500-gt/specifications
      Μήπως πρέπει να βάλω κάποια άλλη? Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποια?
      Πιστεύω πια ότι φταίει η κάρτα γραφικών ή η μητρική.
      που είναι Foxconn P55 MX 1156
      Περιμένω τις συμβουλές σας
      Ευχαριστώ

     • Πιθανώς ναι να είναι η κάρτα γραφικών. Είναι αρκετά παλιά και σίγουρα όχι ισχυρή για τα σημερινά δεδομένα και ειδκά για παιχνίδια. Το ότι κόλλαγε μόνο στο ίντερνετ ίσως ήταν παραπλανητικό. Έχετε κάνει ποτέ κάποιο καθαρισμό από τη σκόνη εσωτερικά του υπολογιστή, ειδικά στις ψύκτρες;

      Κατεβάστε αυτό το πρόγραμμα και δείτε τις θερμοκρασίες της κάρτας γραφικών αν αλλάζουν όσο είναι ανοιχτός ο υπολογιστής και περνάει η ώρα. Ανοίξτε και κάποιο παιχνίδι σε παράθυρο ταυτόχρονα. Και πείτε μου τι θερμοκρασία σας αναφέρει λίγο πριν κολλήσει. Αν είναι έως 70-80 βαθμούς Κελσίου όταν ζορίζεται είναι σχετικά καλά. Πάνω από 90-100 σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα και «ψήνεται» η κάρτα γραφικών.

     • Aris Kesidis

      Ο υπολογιστής και η ψύκτρα είναι καθαρά.
      Όλα τα ανεμιστηράκια λειτουργούν καλά.
      Τις θερμοκρασίες τις παρατηρώ συχνά και είναι νορμαλ.
      Τώρα, άνοιξα παιχνίδι, έβαλα να παίζει βίντεο, άνοιξα το ιντερνετ και έπαιζα κάποιο online game, και κάποιο παιχνίδι στο facebook,
      Η θερμοκρασία GPU με το πρόγραμμα που μου είπατε 34 – 40 C
      CPU 50 C
      Μόλις άνοιξα το παιχνίδι στο facebook οι θερμοκρασίες παρέμειναν ίδιες
      Στην Εποπτεία Πόρων όμως που την παρακολουθούσα
      Χρήση CPU 30% και
      Μέγιστη Συχνότητα ενώ έπαιζε από 45% έως 90% πήγε στο 110% και έμεινε εκεί. Μετά από λίγο κόλησε.
      Είναι φυσιολογικό να δουλεύει με πάνω από 110% ?
      Αυτό μου είναι ύποπτο. Τί μπορεί να συμβαίνει?

     • Οι θερμοκρασίες είναι αρκετά φυσιολογικές. Δεν κολλάει από αυτό σίγουρα. Το να υπερφορτώνεται στιγμιαία ο επεξεργαστής μπορεί να συμβεί, ο δικός σας όμως είναι σχετικά δυνατός, δεν θα έπρεπε να πηγαίνει στο 100% μόνο από browser.

      Ανοίξτε τον task manager στην εποπτεία και κοιτάξτε στο ταβ που λέει perfomance. Δεξιά θα έχει τα γραφήματα από τις αποδόσεις του κάθε πυρήνα ξεχωριστά. Ο δικός είναι 4πύρηνος οπότε θα έχετε 4 γραφήματα. Έχουν και τα 4 ενδείξεις; είναι περίπου ίδιες και στους 4 πυρήνες όταν ζορίζεται;
      Αν ναι τότε τσεκέρατε στον task manager στο tab processes τώρα αφού το ταξινομήσετε βάση CPU τι «τρώει» η κάθε εφαρμογή. Είναι κάτι υπερβολικό εκεί που δεν θα πρέπε;

 • Aris Kesidis

  Καλησπέρα,
  Έχω ντεσκτοπ,
  Windows 7 32bit
  Foxconn P55 MX
  CPU Intel core i5 750 2,67GHz
  RAM 4 Gb
  Εδώ και πολλές μέρες άρχισε να κολάει ξαφνικά. Παγώνουν όλα χωρίς μπλε οθόνες ούτε μηνύματα και πρέπει να κάνω επανεκκίνηση από το κουμπί.
  Πέρασα πάλι τα windows σε καινούριο ssd δίσκο, έβαλα καινούρια RAM αλλά το πρόβλημα συνεχίζει το ίδιο και τις 2 τελευταίες μέρες πρόσεξα ότι κολάει με το που μπαίνω στο ιντερνετ ή μετά από μερικά λεπτά.
  Κολάει και με mozila, chrome & internet explorer.
  Χωρίς να μπώ στο ιντερνετ ο υπολογιστής δουλεύει τέλεια και γρήγορα και πολλές εφαρμογές μαζί χωρίς να κολάει.
  Έχω ψάξει για ιούς με 2 αντιβαιρους, δεν βρίσκω τίποτα. Έχω ενημερώσει drivers (όσο ξέρω και μπορώ) , πάντως δεν μου δείχνει καμία διένεξη ούτε κάποιο driver ανενημέρωτο.
  Στο σέρβις μου είπαν ότι φταίνε οι μνήμες για αυτό και έβαλα καινούρια, αλλά τίποτα
  Έχετε κάποια ιδέα για το τι μπορεί να φταίει.
  Τι να κάνω για να βρω το πρόβλημα?
  Υπάρχουν κάποια τεστ για την μητρική και CPU ?
  Ευχαριστώ

 • Ηλιάνα Μαντουλίδου

  Καλημερα!!Εχω ενα λαπτοπ vaio(2006) κ το λειτουργω με τροφοδοτικο λογω χαλασμενης μπαταριας.Μετα απο διακοπη ρευματος εσβησε κ οταν το ανοιξα μετα το λογοτυπο vaio δεν φορτωνει τα windows 7 και μου δειχνει μαυρη οθονη.Δεν μπαινει σε safemode

  • Καλημέρα σας!
   Η οθόνη μαυρίζει απότομα αμέσως μετά το logo (δηλαδή από πλήρως φωτεινή κατευθείαν μαυρίζει) ή μειώνεται η φωτεινότητα έστω και αρκετά γρήγορα;
   Η οθόνη είναι τελείως μαύρη ή μήπως έχει ένα μικρό λευκό κέρσορα «_» στο πάνω αριστερό μέρος ή έχει το κέρσορα του ποντικιού ή βγάζει κάποιο μύνημα πριν μαυρίσει;

   Αν η φωτεινότητα μειώνεται (έστω και λίγο γρήγορα) και μαυρίζει τότε 99% είναι θέμα οθόνης. Θα βοηθούσε να σιγουρευτείτε αν μπορούσατε να το συνδέσετε σε μια ξεχωριστή οθόνη / τηλεόραση, ώστε να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο.

   Αν όχι και μαυρίζει απότομα ή έχει μικρό κέρσορα, τότε μάλλον κάποιο θέμα hardware (RAM, δίσκος, CDROM) είναι προφανώς που δεν την αφήνει να συνεχίσει.

   Αν bootarei (δηλαδή διαβάζει το hardware, δίσκο μνήμη… ) και μετά βγάζει την μαύρη οθόνη, μπορεί να είναι και θέμα windows , αν και λογικά θα έβγαζε κάποιο μύνημα λάθους.

   Μπορείτε να μπείτε στο bios;
   Κάνατε hard reset; (αποσυνδέστε μπαταρία και καλώδιο τροφοδοσίας και ότι περιφερειακό έχετε πάνω και κρατήστε πατημένο το κουμπί του power για μισό με ένα λεπτό).

   • Ηλιάνα Μαντουλίδου

    Ανεκαθεν η οθονη ηταν μαυρη οταν ανοιγε ακομα κ οταν εμφανιζοταν το λογοτυπο.Απλα αμεσως μετα φορτωναν τα windows.Αναβει ο λευκος κερσορας “_” για 2″ κ μετα φευγει κ επικρατει η μαυριλα.Δεν μπορω να μπω στο bios κ εχω κανει hard reset αλλα τιποτα

    • Σίγουρα δεν μπορείτε να μπείτε στο bios; o κέρσορας εμφανίζεται μετά από το φόρτωμα του hardware όταν προσπαθεί να διαβάσει το λειτουργικό σύστημα. Δεν γνωρίζω αν φορτώνει τόσο γρήγορα που δεν μπορείτε να δείτε την boot screen (λογικά από ότι περιγράφεται είχε quick boot), το οποίο είναι πιθανό. Δοκιμάστε για άλλη μια φορά να τον ανοίξετε κρατώντας πατημένο ή πατώντας συνεχόμενα το F2 ή το F9 (νομίζω αυτό είναι για να μπείτε στο bios για τα vaio) ή το F8 για το advanced menu. Δοκιμάστε πάνω από μία φορά το καθένα για σιγουριά.

     Αν δεν γίνεται τίποτα, είναι κατά 99% θέμα hardware. Κατι δημιουργεί πρόβλημα και κολλάει το σύστημα. Μπορεί να έχει καεί μπορεί και όχι.

     Τι μπορεί να είναι; πολλά δυστυχώς. έχω δεί μαύρες οθόνες ακόμα και από καμμένα CDROM ή και τροφοδοτικά που δεν έδιναν την σωστή τάση. Σίγουρα μπορεί και προβληματική μνήμη ή καμμένος δίσκος ή δυστυχώς ακόμα και καμμένη μητρική. Και crashariσμένα windows θα μπορούσε να έιναι η μαύρη οθόνη, αλλά θα μπορούσατε σίγουρα να μπείτε bios πριν.
     Τι δεν πρέπει να είναι : Κάρτα γραφικών ή δεν θα βλέπατε τίποτα ή θα βλέπατε παραμορφώσεις στο logo. Οθόνη δεν θα βλέπατε logo ή κέρσορα ή θα έσβηνε σταδιακά ή θα βλέπατε παραμορφώσεις.

     Κάποιος λίγο έμπειρος αν το έβλεπε από κοντά, ισως έβρισκε το πρόβλημα σε λίγα λεπτά, ίσως και πολύ λιγότερο. Η πιο εύκολη και γρήγορη λύση σε αυτά είναι να ελέγχεις όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και να απομονώσεις το πρόβλημα. Βγάζεις, δοκιμάζεις, δεν είναι αυτό; βγάζεις και δοκιμάζεις το επόμενο. Το κακό με εσάς είναι ότι πιθανώς δεν έχετε τα απαραίτητα ανταλλακτικά ή εργαλεία ώστε να τσεκάρετε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα μόνη σας.
     Αλλά μπορείτε να ελέγξετε κάποια αν έχετε ένα κατσαβίδι ηλεκτρονικού με torx μύτη.

     Εφόσον δεν έχετε μπαταρία το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξετε είναι το τροφοδοτικό, το οποίο είναι αυτό που καιγεται πιο εύκολα, ειδικά σε διακοπές/αυξομειώσεις τάσης ρεύματος, αλλά απαιτεί πολύμετρο. Αν έχετε πείτε μου να σας πω, πως να το τσεκάρετε εύκολα

     Αν δεν είναι αυτό ή δεν έχετε πολύμετρο, κοιτάξτε την μνήμη. Από κάτω από το Laptop σας πρέπει να έχει κάποια καπάκια που ανοίγουν ξεχωριστά. Λογικά θα υπάρχει ένα για τη μνήμη και ένα για το δίσκο σίγουρα. Δοκιμάστε να τα ανοίξετε ξεβιδώντας την βίδα και αν έχετε δύο μνήμες, βγάλτε πρώτα τη μία και δοκιμάστε να τον ανοίξετε. Μετά κάντε το ίδιο με την άλλη. Να έχουν καέι και οι δύο ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ σπάνιο. Αν έχετε μόνο μία τότε δεν μπορείτε να δοκιμάστε γιατί χωρίς μνήμη δεν ανοίγει ο υπολογιστής.

     Το ίδιο κάντε και για το δίσκο αφού αποκλείσετε τις μνήμες. Βγάλτε τον προσκετικά, αφού ξεβιδώστε το καπάκι και τις βίδες που τον συγκρατούν. Βγαίνει συρταρωτά. Χωρίς δίσκο φυσικά δεν μπορεί να ξεκινήσει ο υπολογιστής αλλά θα πρέπει να σας δείξει κάποιο μύνημα ότι δεν έχετε δίσκο.

     Αν δεν είναι ούτε ο δίσκος, κάντε το ίδιο για το CD /DVD rom. Έχει μία βίδα που το συγκρατεί περίπου στο μέσο που είναι, η οποία λογικά θα έχει πάνω το σηματάκι ενός CD. Αν την βγάλετε απλώς το τραβάτε ελαφρά και βγαίνει.

     Αν κάτι από τα παραπάνω σας δυσκολεύει ή σας φοβίζει, πατήστε στο youtube το μοντέλο σας και σίγουρα θα βρείτε ένα βίντεο που δείχνει πως λύνεται το συγκεκριμένο μοντέλο. Τα vaio είναι αρκετά δημοφιλή laptop και υπάρχουν αρκετά λυσίματα.

     Αν δεν είναι κάτι από αυτά, σίγουρα θέλει λύσιμο το laptop από κάποιον τεχνικό ή κάποιον με καλές γνώσεις ηλεκτρονικής για να ελέγξει μητρική, ελεγκτές, καλωδιοταινίες…Αν και για τόσο παλιό laptop δεν ξέρω αν αξίζει η επισκευή από τεχνικό αν είναι κάτι σημαντικό.

 • Maria

  Kalhspera!Edw kai kanen mhna antimetwpizw merika provlhmata me ton ypologisth mou.Mia mera kathws hmoun st internet 3afnika ekleise monos tou kai otan phga na to 3ananoi3w dn anoige opote ekleise kai 3ananoi3a ena mauro koumpaki pou exei pisw sto kouti!Apo tote ekleise monos alles 3 fores.Epeita apo kapoio xroniko diasthma otan to.anoiga m evgaze thn maurh othonh me ta bios kai kollouse ekei kai afou ekana epanakinhsh mono tote douleve!Pleon auto ginetai kathe mera k.xreiazetai na ton kanw epanakinhsh 3-4 fores kai n anoigokleisw to koumpi apo thn pisw pleura!Epishs merikes efoson exei.anoi3ei k exw mpei st wiondows kollaei!TI pistevete oti ftaei? Euxaristw!

 • Max

  Γεια σας πριν απο λιγο αναψα το λαπτοπ. Το χρησιμοποιω παντα με ρευμα και οχι με τη μπαταρια. Τον αναψα ολα ηταν οκ, και μετα απο 15′ εσβησε μονος του. Το τροφοδοτικο εχει κανονικα φως (πρασινο). Δοκιμασα αρκετες φορες αλλα το λαπτοπ εξακολουθει να μην αναβει… Μηπως καηκε? Ή φταιει το τροφοδοτικο? Παρακαλω απαντηστε αμεσα ευχαριστω

  • vaggelas

   Καταρχάς είστε σίγουρος ότι δεν ανοίγει ο υπολογιστής και όχι μόνο η οθόνη (φωτάκια κλειστά; ανεμιστήρας ακούγεται;)
   Αν ναι, τότε το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να έχετε πρόβλημα με την τροφοδοσία κάπου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλα ενδεχόμενα με κυριότερο δυστυχώς, καμμένη μητρική.

   Είπατε ότι το δουλεύετε χωρις μπαταρία. Η μπαταρία είναι εντελώς νεκρή; Αν όχι δοκιμάστε να δείτε αν δουλεύει με την μπαταρία. Αν η μπαταρία σας έχει αφήσει χρόνους, τότε θα πρέπει να ελέγξετε το τροφοδοτικό. Για να το κάνετε αυτό χρειάζεστε ένα πολύμετρο. Αν έχετε μπορώ να σας πω τι να κάνετε ακριβώς για να δείτε αν δουλεύει σωστά το τροφοδοτικό.

   Αν δεν έχετε πολύμετρο, τότε πρακτικά το μόνο που μπορείτε να κάνετε μόνος σας, είναι ένα hard reset. Βγάλτε μπαταρία και καλώδιο τροφοδοσίας και κρατήστε πατημένο το κουμπι power για τουλάχιστον 1 λεπτό.

   Αν δεν λυθεί με αυτό το πρόβλημα, και δεν μπορείτε να βρείτε πολύμετρο, τότε θα πρέπει να το πάτε σε τεχνικό ή σε κάποιον με εμπειρία σε επισκευές.

 • Asdf

  Exw othoni syncmaster 2033hd kai phra ena kalwdio power aplo gia na sundesw thn othoni me tin mpriza kai m vgazei sthn othoni elegkste to kalwdio enw to kalwdio einai koumpwmeno…ti mporei na ftaiei ??

  • Αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σας, στην οθόνη έχετε συνδέσει το καλώδιο παροχής ρεύματος αλλά όχι καλώδιο δεδομένων από υπολογιστή και σας βγάζει ένδειξη στην οθόνη να ελέγξετε το καλώδιο;
   Αν είναι έτσι τίποτα δεν φταίει, όλα είναι μια χαρά. Η ένδειξη αυτή αναφέρεται στο καλώδιο δεδομένων από τον υπολογιστή το οποίο εσείς δεν έχετε συνδέσει. Απλά σας βγάζει αυτή την ένδειξη για να σας δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα στο σήμα.
   Αν είχε πρόβλημα το καλώδιο παροχής ρεύματος ή η οθόνη δεν θα είχατε καμία ένδειξη στην οθόνη.

   • κωνσταντινος κουτρουμπας

    ανοιγω το λαπ τοπ και πανω αριστερα στην οθονη μου βγαζει μια ασπρη γραμμη που αναβοσβηνει και το φοντο της οθονης ειναι γκρι και δε μπαινει στα windows τι να κανω ? ευχαριστω!

    • τι Laptop είναι ακριβώς; όταν εννοείται ότι δεν μπαινει windows, σε ποιο σημειο κολλάει;
     Δοκιμάστε να μπείτε στο Bios, εκεί φαίνεται ακόμα η λευκή γραμμή; Αν ναι κάντε ένα hard reset (βγάλτε μπαταρία καλώδιο και κρατήστε το κουμπί power πατημένο για κάμποσο)
     Αν έχετε ένα καλωδίο και μια εξωτερική οθόνη τηλεόραση προχειρη, συνδέστε το λαπτοπ με την οθόνη και δείτε αν εκεί είναι οκ. Αν εκεί έιναι οκ, είναι θέμα οθόνης ή κάποιου καλωδίου. Αν και δεν θα πρέπε να σας κολλάει.

     • κωνσταντινος κουτρουμπας

      hp μολις ανοιγει το λογοτυπο κατευθειαν μετα μου βγαζει μια ασπρη παυλα που αναβοσβηνει και τιποτε αλλο το αφησα πολυ ωρα μπας και ανοιξει αλλα τιποτα τα εκανα τα παραπανω που μου ειπατε αλλα τιποτα η οθονη δουλευει αλλα δεν μπορω να μπω

     • Ναι όταν είπατε λευκή γραμμή νόμιζα γραμμή σε όλη την οθόνη που μάλλον ήταν κάρτα γραφικών ή οθόνη. Εσείς έχετε μαύρη οθόνη με κέρσορα που αναβοσβήνει.
      Δεν κατάλαβα από την προηγούμενη απάντηση, στο bios μπορείτε να μπείτε;
      Δοκιμάστε να μπείτε σε safe mode (πατήστε επαναλαμβανόμενα το F8 καθώς ανοίγει), μπαίνει;
      Αν όχι δοκιμάστε system restore, πατώντας κατά την εκκίνηση F11 επαναλαμβανόμενα.

     • Για να προλάβω το system restore των HP θα φορμάρει και θα ξαναπεράσει το λειτουργικό στον υπολογιστή
      θα σβήσει και όλα τα αρχεια που βρίσκονται στο C δισκο

     • Αν έχετε σημαντικά αρχεία ή θα πρέπει να τα τραβήξετε πριν το κάνετε, ή θα πρέπει να δοκιμάσετε την τύχη σας με κάποιο erased disk εφαρμογή.

 • penny

  Βοήθεια! Η οθόνη του υπολογιστή αναβοσβήνει..Κ κάποια στιγμή όταν της έρθει μπορεί να είναι μισή ώρα έχει κάνει κ μια μέρα, ξεκολλάει κ ανάβει κανονικά. Άμα κλείσει ο υπολογιστής, πάλι τα ίδια.. δν ανάβει ποτέ. Αυτό είναι πρόβλημα οθόνης? Πρόσφατα έβαλα καινούρια κάρτα γραφικών

  • Όταν λέτε κλείνει, εννοείτε ότι κλείνει η οθόνη εντελώς (δηλαδή κλείνει και το λαμπάκι λειτουργίας); Η απλώς σκοτινιάζει με το φωτάκι λειτουργίας αναμένο; Μήπως αναφέρει σε μύνημα ότι έχασε την σύνδεση ή βγάζει κάποιο μύνημα πριν κλείσει;

   Έτσι όπως το περιγράφετε ακούγεται σαν υπερθέρμανση οθόνης που δεν είναι και πολύ συχνό φαινόμενο αλλά μπορεί να συμβεί, ειδικά σε κάποια κακοσχεδιασμένα μοντέλα. Η οθόνη ανεβάζει θερμοκρασία και κλείνει αυτόματα για να μην καεί μέχρι να επανέλθει σε φυσιολογικές θερμοκρασίες. Για να συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να την έχετε χρόνια και να έχει μαζέψει πάρα πολύ σκόνη στο πίσω μέρος στους αεραγωγούς και όταν την πιάνετε στο πίσω μέρος να είναι πάρα πολύ ζεστή. Αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πεπιεσμένο αέρα (αεροσυμπιεστή ή ειδικό σπρέι) και να φυσήξετε την σκόνη όσο μπορείτε. Εναλλακτικά και μια καλή ηλεκτρική σκούπα ίσως κάνει δουλειά.

   Αν η οθόνη σας είναι σχετικά καθαρή τότε το πρώτο που θα πρέπει να τσεκάρετε είναι να δείτε αν όλα τα καλώδια είναι τοποθετημένα σωστά και χωρίς μπερδέματα ή τσακίσματα. Βγάλτε και ξαναβάλτε το καλώδιο της οθόνης καθώς και της παροχής ρεύματος της οθόνης, για να σιγουρευτείτε. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί και έχετε άλλο, τότε δοκιμάστε με άλλο καλώδιο. Αν δεν έχετε άλλο καλώδιο δοκιμάστε να κουνήσετε προσεκτικά το καλώδιο της οθόνης ή της παροχής ρεύματος της οθόνης για να δείτε αν έχει κάποιο αποτέλεσμα.

   Αν δοκιμάσετε με άλλο καλώδιο τότε το πιο πιθανό ειναι να είναι θέμα οθόνης ή ίσως και βύσματος. Για να σιγουρευτείτε θα πρέπει συνδέσετε τον υπολογιστή σε μία άλλη οθόνη. Αν η κάρτα γραφικών έχει έξοδο hdmi και έχει μια σχετικά καινούργια τηλεόραση μπορείτε να τον συνδέσετε και εκεί (και άλλη έξοδο όπως dvi-d ή vga πάλι μπορείτε απλως θέλει αντάπτορα που μάλλον δεν θα έχετε).
   Αν τον συδέσετε κανονικά σε άλλη οθόνη/τηλεόραση και το πρόβλημα λυθεί εκεί, τότε είναι θέμα οθόνης ή καλωδίου/βύσματος.

   Αν είναι θέμα οθόνης είναι πολλά τα ενδεχόμενα, με πιο πιθανό στην περίπτωσή σας πρόβλημα σε βύσμα ή κάποια καλωδιοταινία, το οποίο δεν έχει μεγάλο κόστος σαν επισκευή. Αν δεν κλείνει εντελώς αλλά απλώς μείωνεται πάρα πολύ ο φωτισμός τότε μπορεί να είναι και θέμα λάμπας ή inverter.

   Αν δεν είναι θέμα οθόνης ή καλωδίου, τότε θα πρέπει να εξετάσετε να δείτε αν η κάρτα γραφικών είναι συνδεδεμένη σωστά. Αφαιρέστε την και ξανατοποθετήστε την και δείτε αν αυτό διορθώνει το πρόβλημα. Εφόσον όπως είπατε την αλλάξετε και πρόσφατα σημαίνει ότι έχει εξωτερική κάρτα γραφικών, οπότε αν το πρόβλημα επιμένει, δοκιμάστε να συνδέσετε την οθόνη στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών που λογικά θα έχει η μητρική και έτσι διορθωθεί.

   Αν δεν είναι κάτι από αυτά, πείτε να σας πω που αλλού μπορεί να είναι το πρόβλημα, αν και πιστεύω ότι είναι σίγουρα κάποιο από τα παραπάνω που σας προανέφερα.

   • penny

    Τελικά ήταν θέμα οθόνης.. αγόρασα καινούρια. Καιρός ήταν! Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και τον χρόνο που διαθέσατε για να μου απαντήσετε! 🙂

 • λευτερης

  Παιδιά έχω ενα θεμα δεν ανοίγει καμια σελιδα ακόμη και τις απλές πχ. Ο υπό λογιστη;ς μου την ωρα το κλείσιμο
  Ευχαριστω

  • Πρέπει να γίνεται όσο πιο αναλυτικός μπορείτε γιατί αυτό που αναφέρετε μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες λόγους. Καταρχάς τι λειτουργικό σύστημα έχετε (πχ Win XP, Vista7, 8, 10..), τι ακριβώς συμβαίνει όταν δεν σας ανοίγει τα παράθυρα που θέλετε (δηλαδή βγάζει κάποιο error, και αν ναι τι ακριβώς αναφέρει το error ή απλώς δεν σας ανοίγει χωρις να βγάζει τίποτα), έγινε ξαφνικά ή έγινε μετά από κάποια ενέργεια (πχ σβήσιμο εφαρμογής, κρασάρισμα, εγκατάσταση drivers) και γενικά οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
   Δοκιμάστε πριν απαντήσετε, έαν φυσικά έχετε Windows λειτουργικό να μπείτε σε Ασφαλή λειτουργία (κρατήστε πατημένο το SHIFT ενώ ξεκινάει ο υπολογιστής και πατήστε Safe Mode ή Ασφαλή Λειτουργία, και δείτε αν διορθώθηκε το πρόβλημα. Αν όχι, τότε γράψτε αναλυτικά όσα ανέφερα πιο πάνω.

   • λευτερης

    ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΛΙΚΑΡΕ ΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΣΕΛΙΔΕς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Όμως.

   • Pavlos Pavlidakis

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΛΑΠΤΟΠ HP ΠΡΙΝ ΕΝΑ
    ΜΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΚΙΝΗΣΗ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    ΜΕΤΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΝΩ ΜΗΠΩΣ ΚΟΛΛΗΣΕ ΙΟ
    ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ

    • Κολάει απλώς, χωρίς κάποιο μύνημα όλες τις φορές; Ακούτε κάποιο περίεργο ήχο; Όταν κολάει ακούτε το δίσκο να δουλεύει ή βλέπετε το led του δίσκου να αναβοσβήνει; Κάνατε εγκατάσταση κάποια εφαρμογή ή αναβάθμιση στα windows πριν σας το παρουσιάσει αυτό;

     Δεν αποκλείεται να είναι ιός, αν και το πιο πιθανό είναι να είναι άλλες οι αιτίες (όπως πρόβλημα με drivers, διενέξεις εφαρμογών, δίσκος..). Τις περισσότερες φορές, κόλλημα αμέσως μετά την εκκίνηση οφείλεται συνήθως σε θέμα είτε με drivers. είτε με κάποια εφαρμογή ή με κάποιο περιφερειακό που παγώνει το σύστημα. Φυσικά μπορεί να γίνει και από ιό.

     Πρώτα αποσυνδέστε όλα τα περιφερειακά που έχετε συνδέδεμένα στο λάπτοπ (usb sticks, usb ποντίκια…..), κλείστε και το δίκτυο και προσπαθήστε να μπείτε σε ασφαλή λειτουργία. Εφόσον είναι καινούργιο το λάπτοπ θα έχετε λογικά Win8.1 ή Win10, οπότε κατά την εκκίνηση κρατήστε πατημένο το shift και επιλέξτε να μπείτε σε safe mode (ασφαλή λειτουργία) και δείτε αν και έτσι διορθωθεί το πρόβλημα. Αν διορθωθεί πείτε να σας πω τι μπορείτε να κάνετε περαιτέρω για να βρείτε που είναι η αιτία του παγώματος.

     Αν δεν διορθωθεί μπορείτε να δοκιμάσετε hard reset ή να ελέγξετε για ιούς, αλλά εφόσον δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το laptop θα πρέπει να έχετε κάποιο άλλο υπολογιστή για να φτιάξετε bootable usb. Τον δίσκο μην τον αφαιρέσετε για να ελέγξετε για ιό σε άλλο υπολογιστή γιατί μπορεί να χάσετε την εγγύηση.

     • Pavlos Pavlidakis

      Ευχαριστώ admin να σαι καλά το λάπτοπ μετά από καμία ώρα που το άφησα κλειστο ξεκολλήσε και όντως ήταν από εφαρμογή που κατέβασα συγκεκριμένα antivirus McAfee ενώ έχω και avast. Και νομίζω κάπου έγινε το κολλημα
      Εστάλη από το HTC μου

      —– Reply message —–
      Από: “Disqus”
      Προς:
      Θέμα: Comment on https://www.supereverything.gr/2015/02/5-pio-syxnes-vlaves-ypologisti.html Ημ/νία: Τετ, Οκτ 12, 2016 21:57
      “Κολάει απλώς, χωρίς κάποιο μύνημα όλες τις φορές; Ακούτε κάποιο περίεργο ήχο; Όταν κολάει ακούτε το δίσκο να δουλεύει ή βλέπετε το led του δίσκου να αναβοσβήνει; Κάνατε εγκατάσταση κάποια εφαρμογή ή αναβάθμιση στα windows πριν σας το παρουσιάσει αυτό;
      Δεν αποκλείεται να είναι ιός, αν και το πιο πιθανό είναι να είναι άλλες οι αιτίες (όπως πρόβλημα με drivers, διενέξεις εφαρμογών, δίσκος..). Τις περισσότερες φορές, κόλλημα αμέσως μετά την εκκίνηση οφείλεται συνήθως σε θέμα είτε με drivers. είτε με κάποια εφαρμογή ή με κάποιο περιφερειακό που παγώνει το σύστημα. Φυσικά μπορεί να γίνει και από ιό.
      Πρώτα αποσυνδέστε όλα τα περιφερειακά που έχετε συνδέδεμένα στο λάπτοπ (usb sticks, usb ποντίκια…..), κλείστε και το δίκτυο και προσπαθήστε να μπείτε σε ασφαλή λειτουργία. Εφόσον είναι καινούργιο το λάπτοπ θα έχετε λογικά Win8.1 ή Win10, οπότε κατά την εκκίνηση κρατήστε πατημένο το shift και επιλέξτε να μπείτε σε safe mode (ασφαλή λειτουργία) και δείτε αν και έτσι διορθωθεί το πρόβλημα. Αν διορθωθεί πείτε να σας πω τι μπορείτε να κάνετε περαιτέρω για να βρείτε που είναι η αιτία του παγώματος.
      Αν δεν διορθωθεί μπορείτε να δοκιμάσετε hard reset ή να ελέγξετε για ιούς, αλλά εφόσον δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το laptop θα πρέπει να έχετε κάποιο άλλο υπολογιστή για να φτιάξετε bootable usb. Τον δίσκο μην τον αφαιρέσετε για να ελέγξετε για ιό σε άλλο υπολογιστή γιατί μπορεί να χάσετε την εγγύηση.”

      Settings

      A new comment was posted on supereverything

      admin

      Κολάει απλώς, χωρίς κάποιο μύνημα όλες τις φορές; Ακούτε κάποιο περίεργο ήχο; Όταν κολάει ακούτε το δίσκο να δουλεύει ή βλέπετε το led του δίσκου να αναβοσβήνει; Κάνατε εγκατάσταση κάποια εφαρμογή ή αναβάθμιση στα windows πριν σας το παρουσιάσει αυτό;Δεν αποκλείεται να είναι ιός, αν και το πιο πιθανό είναι να είναι άλλ ες οι αιτίες (όπως πρόβλημα με drivers, διενέξεις εφαρμογών, δίσκος..). Τις περισσότερες φορές, κόλλημα αμέσως μετά την εκκίνηση οφείλεται συνήθως σε θέμα είτε με drivers. είτε με κάποια εφαρμογή ή με κάποιο περιφερειακό που παγώνει το σύστημα. Φυσικά μπορεί να γίνει και από ιό.Πρώτα αποσυνδέστε όλα τα περιφερειακά που έχετε συνδέδεμένα στο λάπτοπ (usb sticks, usb ποντίκια…..), κλείστε και το δίκτυο και προσπαθήστε να μπείτε σε ασφαλή λειτο� �ργία. Εφόσον είναι καινούργιο το λάπτοπ θα έχετε λογικά Win8.1 ή Win10, οπότε κατά την εκκίνηση κρατήστε πατημένο το shift και επιλέξτε να μπείτε σε safe mode (ασφαλή λειτουργία) και δείτε αν και έτσι διορθωθεί το πρόβλημα. Αν διορθωθεί πείτε να σας πω τι μπορείτε να κάνετε περαιτέρω για να βρείτε που είναι η αιτία του παγώματος.Αν δεν διορθωθεί μπορείτε να δοκιμάσετε hard reset ή να ελέγξετε για ιούς, αλλά εφόσον δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσε� �ε το laptop θα πρέπει να έχετε κάποιο άλλο υπολογιστή για να φτιάξετε bootable usb. Τον δίσκο μην τον αφαιρέσετε για να ελέγξετε για ιό σε άλλο υπολογιστή γιατί μπορεί να χάσετε την εγγύηση.

      2:56 p.m., Wednesday Oct. 12

      |

      Other comments by admin

      Reply

      to admin

      admin’s comment is in reply to

      Pavlos Pavlidakis:

      ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΛΑΠΤΟΠ HP ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΚΙΝΗΣΗ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΔΕΝ … Read more

      You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about replies to pavlos_pavlidakis.

      You can unsubscribe
      from emails about replies to pavlos_pavlidakis
      by replying to this email with “unsubscribe”
      or reduce the rate with which these emails are sent by
      adjusting your notification settings.

 • Ανώνυμος

  Γειά σας και συγχαρητήρια για το site σας και το άρθρο.

  Εχω ένα πρόβλημα με τον υπολογιστή μου.Είναι Desktop με Windows 10.
  Οταν ανοίγω τον υπολογιστή στην αριστερή κάτω μεριά της οθόνης,στην γραμμή εργασιών,όταν πατάω το κουμπί αναζήτησης (αυτό που έχουν τα Windows 10) εμφανίζεται μια γραμμή στον μαύρο φόντο)Δοκίμασα να κλείνω και να ξανα ανοίξω τον υπολογιστή, ακόμα και να κάνω επανακίνηση αλλά δεν διορθώθηκε το σφάλμα.Επίσης κατά το τρέξιμο κάποιων παιχνιδιών στην άσπρη επιφάνεια/φόντο όπου επιλέγεις (select/quit/play) για να ξεκινήσεις το παιχνίδι,δείς κάποια options παιχνιδιού κλπ εμφανίζονται πάλι κάποιες άσπρες γραμμές.Το περίεργο εδώ είναι πως οι άσπρες γραμμές εμφανίζονται όταν το παιχνίδι είναι σε (Ultra/High Settings.)Αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει όταν οι ρυθμίσεις παιχνιδιού είναι σε (Medium Settings.)Το παιχνίδι δεν αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα (η κάρτα γραφικών μου υποστηρίζει (Ultra/High Settings)σύμφωνα και με την ίδια κατασκευάστρια εταιρεία της κάρτας γραφικών αλλά και σύμφωνα με τους developers του ίδιου του παιχνιδιού.
  Μήπως μπορείτε να καταλάβετε τι φταίει και δημιουργείται αυτό το πρόβλημα;

 • Ανώνυμος

  Παιδιά εμένα εκεί που δούλευε κανονικά κόλλησε δεν ξεκολλουσε και τον έκλεισα όταν τον έκλεισα και πήγα να τον ανοίξω έπεφτε δεν προλάβανε να κάνει εκκίνηση! !! Κάναμε καθαρισμό αλλά τπτ τί φταίει? ?

 • admin

  Καταρχάς να υποθέσω ότι εννοείται οθόνη (αν και τηλεόραση να είναι η απάντηση θα είναι ίδια).
  Αν είστε βέβαιος/η ότι το πρόβλημα το έχει η οθόνη/τηλέοραση και όχι πχ η καρτα γραφικών (αν είναι η οθόνη, όταν την ανοίγετε δεν θα δείχνει το σήμα της οθόνης και πιθανώς να μην ανάβει και το λαμπάκι λειτουργίας), ελέγξτε να δείτε αν τα καλώδια έχουν πρόβλημα ή έχουν βγει από τη θέση τους. Κουνήστε τα ελαφρά και δείτε αν αλλάζει κάτι. Κάντε το ίδιο και για τον διακόπτη.

  Αν δεν είναι θέμα καλωδίων και διακόπτη και εφόσον δεν έχετε έστω και στοιχειώδης γνώσεις ηλεκτρονικής, το μόνο που μπορέιτε να κάνετε είναι να την πάτε για επιδιόρθωση και να σας πει ο τεχνικός τι βλάβη έχει και πόσο κοστίζει. Το να προσπαθήσετε να φτιάξετε μόνοι σας την πλακέτα ή τη λάμπα LED χωρίς έστω και μια μικρή εμπειρία είναι πολύ δύσκολο και πιθανώς να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά από ότι έχει.

  Ακόμα και αν είναι οθόνη και όχι τηλεόραση, καλό ειναι να την πάτε σε τεχνικό τηλεόρασεων καθώς είναι πιο εξειδικευμένοι και έχουν (συνήθως) χαμηλότερα εργατικά.

  Το πιο πιθανό είναι να είναι κάτι απλό με μικρό κόστος (πχ πυκνωτής, inverter).Τώρα αν το κόστος είναι μικρό, και η οθόνη/τηλεόραση είναι σχετικά καινούργια (<= 4 χρόνια) πιθανώς να αξίζει η επισκευή. Αν το κόστος είναι υψηλό ή η οθόνη/τηλεόραση είναι αρκετά παλιά σίγουρα θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά πριν την επιδιορθώστε, καθώς ίσως είναι πιο καλό να αγοράσετε καινούργια. Για παράδειγμα ακόμα και 40 ευρώ επισκευή για 20άρα οθόνη 6ετίας είναι πολλά, αφού με 100 ευρώ βρίσκεται καινούργια η οποία θα είναι σίγουρα καλύτερη και θα έχει και εγγύηση για 1-3 χρόνια. Αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο κόστιζε η οθόνη/τηλεόραση και τι ποσό διαθέτετε.
  Το βασικό, αν την πάτε στον τεχνικό, είναι να κάνετε σωστή συννενόηση πριν την παραδώσετε. Οι περισσότεροι τεχνικοί δεν ζητούν εργατικά για έλεγχο, αλλά καλό είναι να βεβαιωθείτε.

 • Ανώνυμος

  Καηκε η τηλεοραση μαλλον τι πρεπει να κανω; απλως εκλεισε ξαφνικα χωρις τπτ

 • takis

  Ωραίος!!!Σε μένα ήταν το 5 από υπερθέρμανση.