Review: UPS POWERWALKER VI 850 SH (480WATT)

0
powerwalker ups

To POWERWALKER VI 850 SH είναι ένα οικονομικό UPS τύπου LINE-INTERACTIVE, με 2 πρίζες σούκο και δυνατότητα μέχρι 480WATT. Είναι μικρό σε μέγεθος και εξαιρετικά απλό στην λειτουργία. Με τιμή που δεν ξεπερνάει τα 60 ευρώ, είναι μία συμφέρουσα αγορά. Ας το δούμε αναλυτικά

Χαρακτηριστικά POWERWALKER VI 850 SH

ΜοντέλοVI 850
ΈκδοσηSH
ΕταιρίαPOWERWALKER
ΚατηγορίαUPS
ΥποκατηγορίαLine-Interactive
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή50-65 ευρώ
Εγγύηση2 έτη (1 για μπαταρία)
ΤΕΧΝΙΚΑ
Μέγιστη Ισχύς850VΑ / 480Watt
Συντελεστής ισχύος0,56
Εύρος τάσης εισόδου170-280 VAC ± 7 %
Συχνότητα50 Hz ή 60 Hz
Ονομαστική τάση εξόδου230 VAC
Ρυθμιστής τάσης± 10 %
Συχνότητα (μπαταρίας)± 1 Hz
Χρόνος μεταφοράς (AC σε μπαταρία)4-8 ms
Ρεύμα φόρτισης1.2Α
Μπαταρία12V / 9 Ah
Χρόνος φόρτισης4 ώρες στο 90%
Χρόνος με πλήρες φορτίο0,1 λεπτό
Χρόνος με μισό φορτίο6 λεπτά
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ / ΠΡΙΖΕΣ
Πρίζες 220VAC2 * σούκο
Πρίζες 12VDCΚαμία
RJ11Ναι
USBΝαι
ΒΑΡΟΣ/ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ/ΑΝΤΟΧΕΣ
Θερμοκρασία λειτουργίας 0°C – 40°C
Υγρασία λειτουργίας0% – 90%
Βάρος5 κιλά
Διαστάσεις100x143x279 χιλ.

Τι υπάρχει στην συσκευασία του Powerwalker VI 850 SH

Στην συσκευασία υπάρχει το UPS, ένα καλώδιο USB, ένα CD με εφαρμογές και το εγχειρίδιο χρήσης.

Εντυπώσεις από POWERWALKER VI 850 SH

Περίοδος δοκιμώνΠερίπου 10 ημέρες
Δοκιμάστηκε σε διακοπή ηλεκτροδότησης
Δεν δοκιμάστηκεσε πτώση τάσης / υπέρταση

Τα Line-Interactive UPS είναι μία καλή και φθηνή λύση για τους υπολογιστές του σπιτιού και ενός απλού γραφείου. Παρότι έχουν μερικά μειονεκτήματα έναντι των online, σε απλή χρήση και σε φυσιολογικές συνθήκες δεν φαίνεται και τόσο αυτή η διαφορά.

Περιληπτικά και με απλά λόγια θα πούμε ότι τα line-interactive δουλεύουν από την μπαταρία μόνο όταν πέσει αρκετά η τάση ή όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος. Σε κανονικές συνθήκες, το ρεύμα παρέχεται από το δίκτυο. Τώρα η φυσική απορία είναι πως γίνεται η μετάβαση από το δίκτυο στη μπαταρία χωρίς να σταματήσει η παροχή; Η απάντηση είναι ότι η μετάβαση είναι τόσο γρήγορη (κάτω από 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου) που οι περισσότερες συσκευές δεν την “καταλαβαίνουν”. Έτσι η λειτουργία ενός υπολογιστή ή μίας οθόνης συνεχίζεται κανονικά.

Τα θετικά του line interactive είναι ότι η μπαταρία διατηρείται για περισσότερα χρόνια, ενώ είναι εντελώς αθόρυβο όταν δεν δουλεύει από την μπαταρία, δηλαδή τις περισσότερες ώρες.

Ποιότητα κατασκευής

πλαστικά UPS

Η ποιότητα κατασκευής δεν δείχνει κακή, όμως δεν την λες και κορυφαία. Τα πλαστικά είναι λίγο πιο λεπτά από ότι πρέπει, χωρίς όμως να το λες και φθηνιάρικο.

Και τα ηλεκτρονικά αλλά και η καλωδίωση δείχνει σχετικά καλή, χωρίς να υπάρχει κάποιο κακή ένδειξη “Κινεζιάς” παρότι είναι Made In China.

850VA / 480 WATT

H μέγιστη ισχύς του είναι 480WATT, δηλαδή αρκετό για ένα mini-pc, laptop ή ένα απλό desktop υπολογιστή μαζί με την οθόνη. 

Στο ίδιο μοντέλο υπάρχουν και εκδόσεις με λιγότερη αλλά και περισσότερη ισχύ. Όσο μεγαλώνει η ισχύς μεγαλώνει και ο όγκος αλλά και η χωρητικότητα της μπαταρίας.

Μάλιστα σε κάποια μοντέλα η μοναδική διαφορά που υπάρχει είναι η μπαταρία. Οπότε αναβαθμίζοντας τη μπαταρία με μία καλύτερη, μπορείτε να ανεβείτε λίγο σε μέγιστη ισχύ.

2 πρίζες σούκο 220VAC

Σε αυτό το μοντέλο υπάρχουν 2 πρίζες σούκο και μία είσοδος/έξοδος RJ11

H έκδοση του review είναι η SH, που σημαίνει ότι έχει 2 πρίζες σούκο που δίνουν εναλλασσόμενο ρεύμα. Οπότε μπορείτε να συνδέσετε ότι συσκευή θέλετε. 

Και εδώ η POWERWALKER έχει αρκετές εκδόσεις. Υπάρχουν εκδόσεις με άλλου τύπου πρίζα (πχ Αγγλική) αλλά και εκδόσεις που δίνουν 12V συνεχούς τάσης. 

Απόκριση λειτουργίας

Σίγουρα το πιο σημαντικό σε ένα line interactive UPS είναι αν δουλεύει αμέσως σε πτώση τάσης ή διακοπή ρεύματος. Δηλαδή αν η μετάβαση είναι τόσο γρήγορη που δεν γίνεται “αντιληπτή” από τις συσκευές. 

Η απάντηση είναι ότι δουλεύει όπως πρέπει. Τουλάχιστον όσον αναφορά κανονική διακοπή της ΔΕΗ, αλλά και ανοιγόκλεισμα διακόπτη ή γενικού δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Όλες τις φορές, και ο υπολογιστής και η οθόνη συνέχισαν κανονικά την λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η απόκριση είναι 4-8ms.

Μπαταρία

Χωρητικότητα και διάρκεια χρήσης

H μπαταρία που υπάρχει στο συγκεκριμένο είναι μία 12V μολύβδου, η κλασσική μπαταρία που έχουν όλα τα UPS. Η χωρητικότητά της είναι 9 αμπερώρες και όπως φαίνεται από το εγχειρίδιο χρήσης, η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε παρεμφερή μοντέλα της ίδιας εταιρίας.

Τώρα η διάρκεια εξαρτάται από την ισχύ των συσκευών που έχετε συνδέσει. Με πλήρη φορτίο (480WATT) πρέπει να είναι κάτω από λεπτό (δεν δοκιμάστηκε ακόμα σε τόσο ισχύ, η αναφορά γίνεται από το εγχειρίδιο χρήσης), ενώ με ένα κανονικό υπολογιστή ο χρόνος πλησιάζει το δεκάλεπτο. Με mini pc ή laptop, ο χρόνος μπορεί να φθάσει ακόμα και τη μισή με μία ώρα.

Αργή φόρτιση

Από τα αρνητικά που έχει αυτό το UPS είναι η σχετικά αργή φόρτιση. Αν είναι εντελώς άδεια η μπαταρία, χρειάζεται πάνω από 4 ώρες για να φορτίσει πλήρως. Οπότε δεν είναι κατάλληλο για περιοχές όπου γίνονται συχνά διακοπές μέσα στην ίδια μέρα.

Δεν έχει οθόνη, ενδείξεις μόνο μέσω εφαρμογής

Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει οθόνη και δεν διαθέτει καμία ένδειξη στη συσκευή. Αν θέλετε να έχετε πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό φόρτισης και τον χρόνο που απομένει, πρέπει να εγκαταστήσετε την ειδική εφαρμογή που υπάρχει στο CD της συσκευασίας και να συνδέσετε το UPS με τον υπολογιστή μέσω USB καλωδίου. H εφαρμογή ονομάζεται Winpower και υπάρχει διαθέσιμη για ότι λειτουργικό και αν έχετε (windows, MAC, Linux, freebsd…). To μόνο θέμα είναι ότι δεν είναι δωρεάν. Απαιτείται κωδικός για την ενεργοποίησή της. Ο κωδικός αναγράφεται μέσα στο CD της συσκευασίας, οπότε καλό είναι να το κρατήσετε κάπου για ασφάλεια και να βγάλετε και καμία φωτογραφία καλού κακού.

 

´Ομως υπάρχουν άλλα μοντέλα που έχουν οθόνη, όπως το ακριβώς ίδιο POWERWALKER VI 850 SHL.

Ηχητικές ενδείξεις

Μπορεί να μην έχει οθόνη, έχει όμως ηχητικές ενδείξεις, ώστε να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς γίνεται. Έτσι, όταν θα μπει σε καθεστώς λειτουργίας από την μπαταρία θα αρχίσει να κάνει ένα μπιπ κάθε δέκα δεύτερα.

Όταν η μπαταρία έχει πέσει αρκετά, το μπιπ θα είναι κάθε ένα δεύτερο. Αν το μπιπ γίνει συνεχόμενο, τότε σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. 

Εγγύηση

Η εγγύηση που παρέχει η POWERWALKER στο μοντέλο της είναι 2 χρόνια. Φυσικά αυτό αφορά μόνο την καθαυτή λειτουργία του UPS. Η μπαταρία έχει ξεχωριστή εγγύηση, μόλις 1 έτος.

Συγκρίσεις με άλλα μοντέλα της ίδιας εταιρίας

Η POWERWALKER διαθέτει δεκάδες μοντέλα. Ακόμα και στην LINE Interactive σειρά, τα μοντέλα είναι αρκετά. Τα μικρότερα φαίνεται να ξεκινούν από τα 600VA με τιμή γύρω στα 40 ευρώ, ενώ φαίνεται να φθάνουν μέχρι 2000VA με τιμή πάνω από 500 ευρώ.

Εκτός από την ισχύ υπάρχουν διαφορές και στις πρίζες αλλά και στα χαρακτηριστικά. Έτσι υπάρχουν μοντέλα με πρίζες σούκο (όπως και το συγκεκριμένο), αλλά υπάρχουν και μοντέλα με πρίζες IEC.

Το αντίστοιχο μοντέλο με την φωτιζόμενη οθόνη

Άλλες διαφορές που μπορείτε να δείτε είναι στο αν υπάρχει οθόνη (καθώς και τι δείχνει ή αν είναι φωτιζόμενη) αλλά και στο αν δίνει καθαρό συνημίτονο.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε

Τα προϊόντα της Powerwalker υπάρχουν σε αρκετά Ελληνικά καταστήματα. Το UPS POWERWALKER VI 850VA SH κοστίζει περίπου 50-60 ευρώ στην Ελληνική αγορά. Συνήθως υπάρχει σε καλή τιμή στο e-shop.gr και αρκετά συχνά βγαίνει και στα CrazySundays.

Παρότι η POWERWALKER είναι Γερμανική εταιρία, το συγκεκριμένο μοντέλο φτιάχνεται στην Κίνα. Έτσι υπάρχουν και μοντέλα από άλλες εταιρίες που είναι παρόμοια και οπτικά αλλά και σε χαρακτηριστικά. Ένα τέτοιο είναι και το bitmore που έχει το MediaMarkt.

Σύνοψη: Για τα λεφτά του δείχνει μία χαρά

Το UPS της POWERWALKER είναι μία χαρά επιλογή. Πραγματικά, ότι λέει το κάνει. Τα χαρακτηριστικά του είναι σωστά, δουλεύει όπως πρέπει να δουλεύει και είναι αρκετά πιο οικονομικό από άλλα πιο “επώνυμα”.

Οι κριτικές που έχει συγκεντρώσει είναι αρκετά καλές, με όλους να επικεντρώνονται στο καλό vfm που έχει. Προφανώς δεν είναι το καλύτερο UPS της αγοράς και σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές, όμως αν θέλετε ένα UPS κοντά στο 50αρι, δείχνει πολύ καλή επιλογή. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑυτοκόλλητες ταινίες με τουβλάκια, μετατρέπουν οποιαδήποτε επιφάνεια σε παιχνίδι
Επόμενο άρθροΈξυπνα τάπερ τροφίμων ειδοποιούν όταν λήγουν τα τρόφιμα
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια