Το ρούτερ Telekom Speedport Entry 2i είναι το επίσημο ρούτερ που προσφέρει δωρεάν, η Cosmote στους πελάτες της. Είναι τεχνολογίας VDSL2 και έρχεται από την Γερμανική εταιρία Deutsche telekom, που είναι η μητρική του ΟΤΕ/Cosmote εδώ και μερικά χρόνια.

Χαρακτηριστικά Speedport Entry 2i


ΜοντέλοSpeedpord entry 2i
Τεχνολογία μόντεμ/ρούτερADSL 2+ / VDSL 2+
VoIPΝαι
WiFiΝαι
Πρότυπα δικτύωσηςIEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n
Μέγιστη ταχύτητα WLAN300 Mbps
LAN ΝΑΙ
Θύρες ethernet4
Μέγιστη ταχύτητα LAN100 Mbps
Θύρες τηλεφώνου2
Θύρα USBΌχι
WPSΝαι
FirewallΝαι
MAC FilteringΝαι
VPNΝαι
Βάρος260 γραμμάρια
Διαστάσεις28.8 εκ. x 15.8 εκ. x 7.8 εκ.

 

Εντυπώσεις από Speedport Entry 2i


Το συγκεκριμένο μόντεμ/ρούτερ μπορείτε να το πάρετε εντελώς δωρεάν, αν είστε συνδρομητές της Connx από την εταιρία Cosmote. Η τιμή του στο λιανικό εμπόριο είναι (περίπου) 100 ευρώ στην Ελλάδα και 80-100 ευρώ στο εξωτερικό. 

Πως θα το πάρετε


Η συσκευή δίνεται και στους νέους συνδρομητές, αλλά και στους παλιούς αν έχει βλάβη η προηγούμενη συσκευή. Για να το πάρετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το 13888 και να δηλώσετε την βλάβη στο παλιό ρούτερ. Τότε θα σας δοθεί η επιλογή να περάσετε να πάρετε το νέο ρούτερ από κάποιο κατάστημα της Cosmote ή να σας το φέρουν σπίτι. Για να το πάρετε και να μην χρεωθείτε το κόστος της συσκευής, θα πρέπει να επιστρέψετε την παλιά σας συσκευή.   


Το BaudTec, ένα από τα πρώτα ρούτερ που έδινε δωρεά το Conn-X. Μία μόνο θύρα LAN και καθόλου WiFi.

Σίγουρα είναι μία πολύ καλή αναβάθμιση από τα προηγούμενα μόντεμ/ρούτερ της ΖΤΕ, που αν και ήταν αξιοπρεπή (για δωρεάν), σίγουρα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ρούτερ επιδόσεων. Ειδικότερα στο θέμα του WiFi, ήταν λίγο προβληματικά.

Το συγκεκριμένο από την Deutche Telekom είναι σαφώς καλύτερο από το ZTE, άσχετα αν χρησιμοποιηθεί VDSL σύνδεση ή όχι. Είναι ένα ρούτερ, το οποίο είναι πιο όμορφο, δείχνει να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια WiFi και έχει και σαφώς περισσότερες ρυθμίσεις.

Περιεχόμενα συσκευασίας

Στην συσκευασία, εκτός από το ρούτερ, υπάρχουν 

 • Εγχειρίδιο χρήσης
 • Τροφοδοτικό 12V 1A
 • 1 καλώδιο ethernet (RJ45)
 • 3 καλώδια τηλεφώνου (RJ 11)
 • 1 φίλτρο γραμμής
 • 1 διακλαδωτής
 • 1 διαχωριστής γραμμής (DSL/τηλέφωνο)

Δυνατότητα VoIP 

Μία από τις διαφορές με το προηγούμενο ρούτερ της ΖΤΕ είναι ότι το συγκεκριμένο έχει την δυνατότητα να λειτουργεί με VoIP υπηρεσία. H VoIP είναι μία λειτουργία με την οποία η τηλεφωνική γραμμή περνάει μέσα από το ρούτερ. 

Αυτό έχει αρκετά πλεονεκτήματα και μερικά μειονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι

 • η γραμμή είναι συνήθως πιο καθαρή
 • έχετε την δυνατότητα για να κάνετε τηλεφωνικό κέντρο πολύ πιο εύκολα
 • έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιείτε skype (και παρόμοιες υπηρεσίες) από τη VoIP συσκευή τηλεφώνου

Τώρα τα μειονεκτήματα δεν είναι πολλά, αλλά είναι σημαντικά

 • Αν δεν έχετε συνδέσει το ρούτερ σε UPS, δεν θα έχετε τηλέφωνο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος
 • Δεν μπορείτε να έχετε τηλέφωνο χωρίς σύνδεση ρεύματος
 • Οι γραμμές τηλεφώνου περνάνε όλες από το ρούτερ.
 • Μπορεί να χακαριστεί η τηλεφωνική γραμμή

Εύκολη σύνδεση

Οι θύρες του Speedport. 1 πρώτη είναι η είσοδος της γραμμής του ρούτερ, οι 2 μαύρες είναι οι θύρες για να συνδέσετε το τηλέφωνο σε περίπτωση VoIP, ενώ οι 4 κίτρινες είναι οι θύρες του LAN.

Ένα από τα θετικά του Speedport είναι ότι είναι έτοιμο προς χρήση. Ακόμα και για κάποιον παντελώς αρχάριο, η λειτουργία του είναι πολύ απλή. Αν είστε συνδρομητές Connx, τότε απλώς το βάζετε στην πρίζα και στη γραμμή τηλεφώνου, περιμένετε 10 λεπτά και είναι έτοιμο.

Το WiFi είναι ενεργοποιημένο, με το SSID και τον κωδικό να αναγράφονται στην ετικέτα που βρίσκονται στην βάση. Επειδή πρόκειται για ένα μακρύ και δύσκολο κωδικό, καλό είναι να τον αλλάξετε με κάποιο εύκολο αλλά ασφαλή κωδικό. Φυσικά διαθέτει κουμπί WPS, για εύκολη σύνδεση του ρούτερ με κάθε ξεχωριστή συσκευή με WiFi.

Αρκετές ρυθμίσεις

Οι ρυθμίσεις του Speedport είναι αρκετές και κάποιος που είναι λίγο σχετικός, μπορεί να βελτιώσει αρκετά την ασφάλεια (φιλτράροντας τις MAC, κάνοντας επίβλεψη των συνδέσεων, αλλάζοντας το QoS, το DHCP…). Περισσότερα για αυτό το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

H οθόνη του parental control με αρκετά απλή λειτουργία

Μία ρύθμιση, που για κάποιους είναι αρκετά χρήσιμη είναι και το parental control, δηλαδή γονική επίβλεψη. Με αυτή την επιλογή μπορείτε να επιλέξετε πολύ εύκολα τις ώρες και τις ημέρες χρήσης μία συγκεκριμένης συσκευής από το δίκτυο. Έτσι, για παράδειγμα, αν θέλετε το παιδί σας να μην μπαίνει στο ίντερνετ μετά τις 11 το βράδυ τις καθημερινές, τότε απλώς διαλέγετε την συσκευή του και τις επιθυμητές ώρες λειτουργίας. Εκτός από ολική απαγόρευση, μπορείτε να απαγορεύσετε την χρήση συγκεκριμένων σελίδων (πχ facebook) συγκεκριμένες ώρες ή γενικά.

Περισσότερα για τον γονικό έλεγχο στην συγκεκριμένη συσκευή, μπορείτε να διαβάσετε σε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό.

Αρκετές -και εύκολες- ρυθμίσεις υπάρχουν και για τις VoIP συσκευές

Σταθερότητα δικτύου

Αν είχατε συχνές αποσυνδέσεις με το παλαιότερο ρούτερ του ΟΤΕ, τότε το Speedport μπορεί να σας δώσει την λύση. Δοκιμασμένο για αρκετές μέρες στην ίδια γραμμή, χωρίς καμία παρέμβαση από τεχνικό οτε, δείχνει να είναι πιο σταθερό, χωρίς καμία απολύτως αποσύνδεση. Το προηγούμενο στην ίδια γραμμή, είχε αποσυνδέσεις κάθε 12-48 ώρες, ενώ όταν η χρήση του δικτύου ήταν έντονη, οι αποσυνδέσεις ήταν πολύ πιο συχνές.

Εμβέλεια WiFi

H εμβέλεια του WiFi είναι αρκετά καλή. Ειδικά για ρούτερ με εσωτερικές κεραίες, τα πάει αρκετά καλά. Με ένα πρόχειρο τεστ, μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ άνετα ένα σπίτι 100 τ.μ., ενώ έχει σχετικά καλό σήμα και σε διαφορετικό όροφο.

Όμορφο Design

Το Speedport διαθέτει ένα πολύ όμορφο design, που δεν θυμίζει σε τίποτα τα «άσχημα» κουτιά των παλαιότερων ρούτερ. Έτσι δεν είναι ανάγκη να το κρύβετε πίσω από κάποια τηλεόραση ή μέσα σε κάποιο κομοδίνο. 

Κάτι το οποίο είναι σημαντικό είναι και ο φωτισμός LED, ο οποίος είναι πολύ πιο απαλός. Έτσι δεν θα έχετε τα δυνατά κίτρινα LED, που αναβόσβηναν συνεχώς και ήταν πολύ ενοχλητικά σε σκοτεινό δωμάτιο. Τα συγκεκριμένα είναι θαλασσί, με πιο μικρή ένταση, που εν ενοχλούν ακόμα και το βράδυ.

Δεν έχει USB θύρα

Ένα από τα αρνητικά, που έχει το Speedport είναι ότι δεν έχει καμία USB θύρα. Οι USB θύρες, αν και δεν είναι απαραίτητες, μερικές φορές μπορούν να φανούν αρκετά χρήσιμες (πχ σε pairing). Για τους περισσότερους δεν έχει κάποια σημασία, αλλά καλό είναι να αναφερθεί.

Σύνοψη : Με τα ίδια λεφτά, ίσως βρίσκετε καλύτερο, αλλά αν είστε συνδρομητές του Connx της Cosmote, τότε μπορείτε να το πάρετε δωρεάν


Με 100-150 ευρώ, υπάρχουν μερικά πολύ ποιοτικά ρούτερ στην αγορά, οπότε σίγουρα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Όμως, αν είστε συνδρομητές της Cosmote, τότε μπορείτε να το πάρετε εντελώς δωρεάν. Ειδικά αν έχετε το προηγούμενο ρούτερ, είναι μία πολύ καλή αναβάθμιση, που θα βελτιώσει αρκετά την διαδικτυακή εμπειρία. 

Εκτός από καλύτερο σε χαρακτηριστικά, έχει και πολύ περισσότερες ρυθμίσεις, ενώ η δυνατότητα χρήσης με VoIP, μπορεί να βοηθήσει αρκετά όσους χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως Skype σε καθημερινή βάση.

Θετικά
 • Αν έχετε συνδρομή ΟΤΕ, δίνεται δωρεάν
 • Όμορφο design
 • Αρκετές ρυθμίσεις
 • Σχετικά καλή εμβέλεια WiFi
 • VoIP
Αρνητικά
 • Μόνο 300 Mbps WiFi
 • 100 Mbps LAN
 • Δεν έχει USB θύρα

Μερικά χρήσιμα


 • Αν θέλετε να δείτε πως μπορείτε να ρυθμίσετε τον κωδικό του WiFi μπορείτε να δείτε αυτό το άρθρο.
 • Αν θέλετε να δείτε 5 απλές τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλεια του ρούτερ σας, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο.
 • Αν θέλετε να σταματήσετε τους γείτονες, που σας κλέβουν το WiFi, δείτε εδώ
 • Αν είστε συνδρομητές Comoste, για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τον εξοπλισμό ή τεχνική υποστήριξη, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 13888
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY υδατοστεγή δοχεία από κορμούς, με μία παραδοσιακή τεχνική
Επόμενο άρθροΠως θα βρείτε το σωστό τροφοδοτικό για το Laptop σας
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
3 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια