To ρούτερ Telekom Speedport W724V Type Ci είναι ένα από τα νέα ρούτερ που προσφέρει δωρεάν η εταιρία Cosmote στους συνδρομητές της σταθερής τηλεφωνίας με κάθε νέα σύνδεση ή αναβάθμιση σύνδεσης. Συνήθως το δίνει σε νέες συνδέσεις VDSL2. Σε σύγκριση με το κλασσικό Speedport Entry 2i, το συγκεκριμένο έχει μερικά πλεονεκτήματα. 

Χαρακτηριστικά Telekom Speedport W724V


ΜοντέλοSpeedport W724V Type Ci
ΕταιρίαDeutche Telekom
ΤύποςΑσύρματο ρούτερ
Χώρα κατασκευήςΚίνα
ΤιμήΠαρέχεται δωρεάν από την COSMOTE
Ημερομηνία κυκλοφορίας2014
Χαρακτηριστικά
Τεχνολογία DSLxDSL
VOIPΝαι
WiFiIEEE 802.11 b/g/n 
Ταχύτητα WiFi1300Mbps
Ταχύτητα LAN100Mbps
ΑσφάλειαWEP/WPA/WPA2
Θύρες
Θύρες LAN4 (1 για STB)
Θύρες τηλεφώνου2
Θύρες USB1 χ USB 2.0
Θύρες DSL1
Μέγεθος
Βάρος560 γραμμάρια
Διαστάσεις246 χ 158 χ 82 γραμμάρια

 

Τι περιέχεται στην συσκευασία του Speedport W724V Type Ci


Στην συσκευασία εκτός από το ίδιο το ρούτερ υπάρχει φυσικά το τροφοδοτικό, το εγχειρίδιο χρήσης στα Ελληνικά, 3 καλώδια τηλεφώνου, 1 καλώδιο ethernet, 1 σπλίτερ και 1 φίλτρο τηλεφώνου

Εντυπώσεις από Speedport W724V Type Ci


To ασύρματο ρούτερ Speedport W724V είναι ένα ρούτερ που δίνει αυτή τη στιγμή η Cosmote στους συνδρομητές της. Οι κύριες διαφορές με τα παλαιότερα μοντέλα που έδινε η Cosmote είναι ότι διαθέτει 5G WiFi και δυνατότητα σύνδεσης με 4G μέσω USB dongle.

Σε design θυμίζει το μικρότερο Speedport Entry 2i, με όμορφες καμπύλες και εσωτερικές κεραίες. Το συγκεκριμένο είναι λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος και η μόνη διαφορά στο εξωτερικό είναι ότι δεν διαθέτει κουμπί WPS και έχει και την θύρα USB στο πλάι.

Οι υπόλοιπες θύρες που έχει είναι περίπου ίδιες, με 4 θύρες για LAN, 2 θύρες για τηλέφωνο και μία για είσοδο για την γραμμή του DSL.

Δύσχρηστο μενού ρυθμίσεων

 

Αν και για κάποιους είναι εξίσου σημαντικό και το design, τα σημαντικά σε ένα ρούτερ είναι άλλα, όπως πχ το μενού των ρυθμίσεων. Εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Παρότι έχει όλες τις ρυθμίσεις που πρέπει να έχει ένα σωστό ρούτερ, είναι δύσχρηστο.

speedport w724v settings
Το quick setup

Ειδικά κάποιος εντελώς αρχάριος θα δυσκολευθεί αρκετά να βρει ή να αλλάξει κάποιες πιο σύνθετες ρυθμίσεις. Το μόνο καλό είναι ότι έχει γρήγορο setup για όσους δεν θέλουν να αλλάξουν και πολλά. Οπότε, αν είστε σε αυτή τη μερίδα σε 1 λεπτό θα έχετε τελειώσει με το σετάρισμα.

Εκτός από δύσχρηστο είναι και λίγο κακοσχεδιασμένο, αφού θυμίζει ρυθμίσεις ρούτερ 20ετίας και όχι ρούτερ του 2014. Σαφέστατα τα προηγούμενα ρούτερ της Cosmote είχαν πολύ πιο όμορφο μενού.

Μέτρια εμβέλεια, καλές ταχύτητες WiFi

Δυστυχώς το μενού δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Speedport W724V. H εμβέλεια του WiFi είναι μέτρια, πράγμα λίγο φυσιολογικό για ρούτερ με εσωτερικές κεραίες. Βέβαια σε τεστ φαίνεται να έχει λίγο χειρότερη εμβέλεια από το μικρότερο Speedport Entry 2i

Σε ένα κανονικό σπίτι δεν θα έχετε κάποιο θέμα, αλλά αν θέλετε να συνδέσετε συσκευές σε σπίτι με διαφορετικούς ορόφους ή κήπο, τότε ένα WiFi repeater είναι απαραίτητο.

Τα παραπάνω αναφέρονταν σε 2.4G WiFi. Αν επιλέξετε το 5G WiFi τότε τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα. Αυτό είναι αναμενόμενο αφού από το 5G πάντα έχει πολύ μικρότερη εμβέλεια. Με 5G θα δυσκολευθείτε να πιάσετε σήμα ακόμα και στο ίδιο σπίτι.

Βέβαια αν εξαιρέσει κανείς την εμβέλεια, το WiFi δείχνει να είναι σταθερό και με καλές ταχύτητες (μέχρι 1300Mbps). Σε speedtest με 100αρα σύνδεση, έπιασε περίπου τις ίδιες ταχύτητες και με LAN και με WiFi. 

100αρι LAN και δυνατότητα για σύνδεση με δίκτυο κινητής

Κάτι που είναι πλέον στάνταρντ σε όλα τα αξιοπρεπή ρούτερ είναι το 1000αρι LAN. Tελικά η συγκεκριμένη έκδοση έχει 100Mbps LAN και όχι 1000Mbps όπως άλλες εκδόσεις του ίδιου μοντέλου. 

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το συγκεκριμένο ρούτερ διαθέτει και δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 3G/4G. Αυτό γίνεται μέσω της θύρας USB που υπάρχει στο πλάι με την προσθήκη του ανάλογου αντάπτορα.

Είναι τσάμπα (με Cosmote)

Αν το πάρετε μέσω της COSMOTE τότε θα σας έρθει με κούριερ στο σπίτι σας σε αυτό το κουτί

Φυσικά το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του ρούτερ είναι ότι είναι τσάμπα. Παρότι πωλείται και ξεχωριστά (περίπου 90-100 ευρώ είναι η τιμή του στο εμπόριο) η Cosmote το προσφέρει εντελώς δωρεάν στους πελάτες της. 

Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο ρούτερ της αγοράς, αλλά αν το θέλετε για οικιακή χρήση είναι μία χαρά. Πολύ πιο καλό από παλαιότερα ρούτερ, που η πραγματική τους αξία στο εμπόριο δεν ξεπερνούσε τα 20-30 ευρώ.

Προβλήματα / Bugs


Μετά από αρκετές μέρες δοκιμών δεν φαίνεται να έχει κάποιο μεγάλο πρόβλημα πέραν των προ-αναφερθέντων . Υπήρξαν μερικές αποσυνδέσεις, αλλά όχι τίποτα τρομερό (περίπου 1 ανά δύο μέρες). Το WiFi φαίνεται ψιλοσταθερό και δεν κάνει αποσυνδέσεις, εκτός φυσικά αν είναι πολύ αδύναμο το σήμα.

Σε διάφορα ξένα φόρουμ και σε κριτικές από το Amazon υπάρχουν αναφορές ότι έχουν καεί κάποια μετά από 2-3 χρόνια, αλλά αν το πάρετε από την Cosmote δεν είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί, αφού θα σας το αλλάξει.

Ένα μικρό θεματάκι υπάρχει με το firmware. Παρότι η Telekom έχει βγάλει νεότερη έκδοση το συγκεκριμένο “φοράει” το Ελληνικό firmware του OTE. Σε αυτό το ρούτερ έχει την τελευταία έκδοση αυτή τη στιγμή. 

Διάφοροι οδηγοί για το Speedport W724V Type Ci


Σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν διάφοροι οδηγοί (πχ πως αλλάζετε τον κωδικό του WiFi, πως κάνουμε αναβάθμιση firmware, πως κάνετε blacklist..) για το συγκεκριμένο ρούτερ.

Σύνοψη: Αν και έχει μερικά θεματάκια, είναι πιθανώς το καλύτερο ρούτερ που δίνεται δωρεάν από πάροχους DSL


To Speedport W724V Type Ci είναι ένα σχετικά καλό ρούτερ για οικιακή χρήση. Οι δυνατότητες που έχει είναι αρκετές και σίγουρα είναι αρκετά όμορφο. Όμως έχει μερικά μικρά θεματάκια όπως το λίγο δύσχρηστο μενού και την μέτρια εμβέλεια του WiFi. 

Κατά τ’ άλλα δεν μπορεί κανείς να του προσάψει τίποτα σημαντικό. Στην αγορά αν το βρείτε κοστίζει περίπου 100 ευρώ και ίσως να μην τα αξίζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι για να πάρετε μόνοι σας ένα πραγματικά πολύ καλύτερο ρούτερ πρέπει να δώσετε πάνω από 200 ευρώ. 

Για οικιακή χρήση και μικρές επιχειρήσεις είναι μία χαρά. Για hardcore gamers, μαγαζιά ή γενικότερα χώρους που χρησιμοποιούν πολλές συσκευές το WiFi, μάλλον αν έχετε την οικονομική δυνατότητα καλό είναι να προτιμήσετε ένα αρκετά δυνατό ρούτερ από το εμπόριο.

Θετικά
  • Δωρεάν από την Cosmote
  • Όμορφο design
  • 5G WiFi
  • Δυνατότητα σύνδεσης 4G
Αρνητικά
  • Μέτρια εμβέλεια WiFi
  • Δύσχρηστο μενού
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: SONOFF BASIC, ένας φθηνός, έξυπνος διακόπτης με WiFi
Επόμενο άρθροΜίνι DIY μπάρμπεκιου από κονσερβοκούτι
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
5 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια