Φαλτσοπρίονο Parkside 1700 B2

6
 

Το φαλτσοπρίονο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε σοβαρό ερασιτέχνη μάστορα. Δεν είναι κάτι που χρησιμοποιείς κάθε μέρα, άλλα όταν το κάνεις, σου λύνει τα χέρια. Μπορεί να κάνει γρήγορες κάθετες κοπές αλλά και φαλτσοκοπή πλάγια ή υπό γωνία. Το φαλτσοπρίονο της Parkside είναι μια καλή και οικονομική λύση, με κόστος λίγο λιγότερο από 100 ευρώ.

 

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση ή προώθηση προϊόντος. Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία κατασκευής ή πώλησης του.

 

Ιδιότητες (σύμφωνα με τον κατασκευαστή)

 • Εύκολη κοπή χάρη στον ισχυρό ηλεκτρικό κινητήρα με 1700 W και έως 4800 στροφές το λεπτό
 • Ευχάριστος χειρισμός χάρη στην επαναφορά ελατηρίου εφελκυσμού της κεφαλής δίσκου
 • Διπλές λοξοτομήσεις με μία εργασία χάρη στον περιστρεφόμενο και κινούμενο δίσκο
 • Ακριβής επεκτεινόμενος οδηγός για αύξηση του μήκους κοπής έως 205 mm
 • Καθαρή εργασία χάρη στο σάκο συλλογής σκόνης ή με σύνδεση σε εξωτερική ηλεκτρική σκούπα
 • Ποιοτικός δίσκος εξοπλισμένος με σκληρό μέταλλο (προεγκατεστημένη: ø 210 x ø 30 mm, 24 δόντια)
 • Εύκολη αλλαγή δίσκου χάρη στην ασφάλεια ατράκτου
  [1] Ασφαλές σύστημα στερέωσης χάρη στους 2 σφιγκτήρες και πλευρικούς βραχίονες
  [2] Με λέιζερ για μεγάλη ακρίβεια κοπής
  [3] Λοξοτόμηση αδιαβάθμητη από -45° έως +45° ή ρυθμιζόμενη με γωνίες στερέωσης
  [4] Περιοχή περιστροφής δίσκου από 0° έως 45°
 • 4 πόδια με διατρήσεις για σταθερή τοποθέτηση σε πάγκο εργασίας
 • Συμπεριλ. 1 εργαλείο αλλαγής δίσκου, 1 βραχίονα κατακόρυφης θέσης, 2 μπαταρίες για το λέιζερ και οδηγίες χρήσης
 • Λέιζερ : Κατηγορία  2
 • Απόδοση κοπής:
  • σε 0° γωνία: έως μήκος κοπής 205 mm, έως ύψος κοπής 65 mm
  • σε 45° γωνία: έως μήκος κοπής 205 mm, έως ύψος κοπής 40 mm 

Εντυπώσεις

Θετικά

 • Στιβαρή κατασκευή
 • Μεγάλη ισχύ
 • Μεγάλο εύρος κοπής
 • Φτηνή τιμή (100 ευρώ περίπου)
 • 3 χρόνια εγγύηση
 • Εύκολη χρήση (αλλαγή γωνίας, κλίσης, λέιζερ….)

Αρνητικά

 • Ο δεξιός σφιγκτήρας που σταθεροποιεί τα ξύλα συνήθως εμποδίζει το φαλτσοπρίονο (χτυπάει στο κινητήρα). Πρέπει να τον έχετε πολύ πλάγια να μην εμποδίζει.
 • Ο υφασμάτινος σάκος για τα πριονίδια (ως συνήθως) δεν έχει καλές ισχυρές ραφές με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες να χρειαστεί να ράβεις.
 • Η οριζόντια γωνία χάνει μια μοίρα
 • Δεν έχει αρκετά καλή εξαγωγή υπολειμμάτων
 • Το λέιζερ θέλει λίγο προσοχή και καλό σφίξιμο για να μην χάσει την ευθεία 

 

Το φαλτσοπρίονο της Parkside  είναι μια πολύ καλή λύση για τον ερασιτέχνη. Έχει αρκετά χαμηλή τιμή για την ισχύ του και είναι αρκετά στιβαρό. Με σωστή ερασιτεχνική χρήση θα κρατήσει για αρκετά χρόνια. Έχει φυσικά μερικά μικροπροβλήματα (όπως και τα περισσότερα εργαλεία Parkside) αλλά παρόλα αυτά έχει αρκετά καλή απόδοση ποιότητας / τιμής.

Διαφορές με το φαλτσοπρίονο Parkside PKS 1500

PARKSIDE PKS 1500 VS PARKSIDE PKS 1700
Αριστερά το μικρό PKS 1500, δεξιά το μεγαλύτερο PKS 1700
To συγκεκριμένο φαλτσοπρίονο (Parkside PKS 1700) δεν είναι το μόνο που κυκλοφορεί από την Parkside. Έχει και ένα μικρότερο “αδελφάκι” με μικρότερο μοτέρ, σε χαμηλότερη τιμή (περίπου 70 ευρώ). Αν και μοιάζουν, έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές με την πιο σημαντική ότι το μεγαλύτερο είναι radial και έτσι έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος κοπής.
 
ΜοντέλοParkside PKS 1500Parkside PKS 1700 
Μοτέρ1500 Watt1700 Watt
Μήκος κοπής120 χιλιοστά205 χιλιοστά
Ύψος κοπής (0 μοίρες)60 χιλιοστά65 χιλιοστά
Ύψος κοπής (45 μοίρες)35 χιλιοστά40 χιλιοστά
Στροφές ανά λεπτό50004800

 

Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε ότι η κύρια διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά μοντέλα, είναι το μήκος και το ύψος κοπής, καθώς και η δύναμη του μοτέρ. 

 
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για τα εργαλεία Parkside μπορείτε να πατήσετε εδώ.
 

Μπορεί να κόψει αλουμίνιο ή χάλυβα;


Χάλυβα δυστυχώς δεν μπορεί να κόψει, τουλάχιστον όχι με ασφάλεια. Κανονικά για να κόψετε χάλυβα χρειάζεται ειδικός δίσκος για σιδηρούχα μέταλλα. Τέτοιοι δίσκοι συνήθως έχον μεγαλύτερη διάμετρο και απαιτούν ισχυρό αλλά αργόστροφο μοτέρ.Οπότε είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε έναν που να ταιριάζει. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι αν το προσπαθήσετε δεν θα καταφέρετε να κόψετε χάλυβα και με άλλο δίσκο. Μικρά λαμάκια μπορούν να κοπούν και με δίσκο αλουμινίου, απλώς θα τον καταστρέψετε πολύ πιο γρήγορα.
κόψιμο προφίλ αλουμινίου
Κοπή σε προφίλ αλουμινίου με το φαλτσοπρίονο PARKSIDE, χρησιμοποιώντας τον δίσκου αλουμινίου από το σετ PARKSIDE PSBS 3.
Αλουμίνιο (και άλλα μη σιδηρούχα μέταλλα) μπορεί να κόψει, καθώς είναι αρκετά πιο μαλακό υλικό. Μάλιστα στο σετάκι που συνήθως έχει όταν βγαίνει σε προσφορά αυτό το εργαλείο υπάρχει και ένας δίσκος για προφίλ αλουμινίου. To κόψιμο είναι αρκετά καθαρό και δεν αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία. Βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτός ο δίσκος είναι ιδανικός για ίσιο κόψιμο σε προφίλ αλουμινίου. Αν θέλετε να κόψετε φάλτσο είναι καλύτερα να γυρίζετε την βάση και όχι το μοτέρ. 

Πως αλλάζετε τον δίσκο στο φαλτσοπρίονο της Parkside


 
Φοράει δίσκο 210 χιλιοστών και στη συσκευασία έχει ένα δίσκο με 24 δόντια. Συνήθως μαζί με το φαλτσοπρίονο έχει σε προσφορά ένα σετ με 3 δίσκους με περισσότερα δόντια (όσο πιο πολλά δόντια τόσο πιο ακριβής η κοπή). Η αλλαγή των δίσκων είναι αρκετά εύκολη. 

Έχει ένα ειδικό μοχλό που ασφαλίζει το δίσκο. Τον πατάτε ώστε να είναι σταθερός ο δίσκος.
Σηκώνεται το πλαστικό προστατευτικό που κρύβει τη βίδα.
Με το κλειδί άλλεν (που συμπαραδίδεται στη συσκευασία) ξεσφίγγετε την βίδα ασφαλείας (προς τα κάτω).
Αφαιρείτε το μεταλλικό δακτύλιο που συγκρατεί το δίσκο και αφαιρείτε το δίσκο.
Βάζετε το νέο δίσκο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αντίστροφα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Πάντα να βάζετε τους δίσκους στη σωστή κατεύθυνση (έχουν δείκτη φοράς).

Μερικά προβλήματα που μπορείτε να αντιμετωπίσετε και πως μπορείτε να τα λύσετε


 

1. Πρόβλημα με τις μοίρες
Ένα πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσετε είναι πρόβλημα στις μοίρες, κυρίως στον οριζόντιο άξονα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί με 2 τρόπους. Ο εύκολος τρόπος είναι με τη χρήση μιας σωστής γωνιάς να βρείτε ακριβώς που είναι η 0 μοίρες και να το σημειώσετε με ένα μαρκαδόρο.
Ο πιο δύσκολος τρόπος είναι να λύσετε τη βάση (έχει βίδες που ξεβιδώνουν) και να ξανά-γωνιάσετε σωστά τον οριζόντιο άξονα.
 
Πάντως καλό είναι να εμπιστεύεστε πρωταρχικά τις μετρήσεις που κάνετε εσείς και μετά τα εργαλεία.
 

2. Πρόβλημα με το λέιζερ
Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα, είναι να πειράξετε για κάποιο λόγο το λέιζερ και να χάσει την ευθυγράμμισή του. Αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα (ανεξαρτήτου εταιρίας) σε αρκετά εργαλεία, στα οποία είναι ρυθμιζόμενο το λέιζερ. Και αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί σχετικά γρήγορα.

Το λέιζερ έχει 3 βίδες σύσφιξης, 2 κάθετες που συγκρατούν την βάση του λέιζερ και σας επιτρέπουν να την μετακινήσετε λίγο παράλληλα (πχ αν αλλάξετε δίσκο κοπής και είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ήδη θα πρέπει να το πάτε λίγο πιο δεξιά) και 1 πλάγια που συγκρατεί το λέιζερ.

Ένας εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο ρετάλι ξύλου στο οποίο με μια γωνιά θα έχετε σημειώσει μια κάθετη γραμμή. Κατεβάστε το φαλτσοπρίονο (χωρίς να ενεργοποιήσετε το δίσκο) και εφαρμόστε ακριβώς το σημείο που πέφτει ο δίσκος με το γωνιασμένο ρετάλι. Αφού το βρείτε δέστε το ρετάλι προσεκτικά με τους σφιγκτήρες.

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ευθυγραμμίσετε τη δέσμη του λέιζερ ώστε να βγαίνει σωστά. Το λέιζερ είναι ένα κυκλικό βαρελάκι που έχει καλώδια στο πίσω μέρος. Αφού ξεσφίξετε τη πλάγια βίδα, με ανοικτό το λέιζερ, περιστρέφετε σιγά σιγά το βαρελάκι μέσα στη βάση του, μέχρι η δέσμη του να γίνει πολύ έντονη. Μην σας απασχολεί που ακριβώς δείχνει σε αυτό το σημείο, απλώς κοιτάτε τη δέσμη προσεκτικά και παρατηρείστε τις αυξομειώσεις στην ένταση της δέσμης. Αν το περιστρέψτε λίγο θα καταλάβετε πότε γίνεται έντονη και πότε όχι. Αφού βρείτε τη σωστή θέση, σφίγγετε τη πλάγια βίδα καλά.

Τώρα θα πρέπει να το ευθυγραμμίσετε στον παράλληλα με τη βάση. Για αυτό θα πρέπει να ξεσφίξετε τις δύο κάθετε βίδες. Αν το κάνετε θα δείτε ότι μετακινείτε παράλληλα. Τώρα με τη βοήθεια του γωνιασμένου ρεταλιού προσπαθήστε να το ευθυγραμμίσετε με μικρές κινήσεις. Αν έχετε κάνει το προηγούμενο βήμα σωστά τότε, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα πέσετε ακριβώς πάνω στη γραμμή. Πάλι προσεκτικά σφίγγετε τις κάθετε βίδες και πλέον είναι έτοιμο. Αν δείτε ότι οι κάθετες βίδες “παίζουν”, αλλάξτε τες με καινούργιες.

 

Μερικές συμβουλές


 • Κρατάτε πάντα την απόδειξη σε αεροστεγή συσκευασία. Είναι θερμική και μετά από μερικό καιρό γίνεται λευκή αν δεν είναι προφυλαγμένη. Η εγγύηση είναι 3 χρόνια αλλά για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να έχετε και την απόδειξη
 • Αν και είναι μεγάλος πειρασμός, μην κόβετε καυσόξυλα με το φαλτσοπρίονο. Ειδικά μικρά  ή ξερά ξύλα. Είναι αρκετά επικίνδυνο (δεν κάνει καλή επαφή το ξύλο με τη βάση λόγω σχήματος και μπορεί να “κλωτσήσει” και να σας χτυπήσει).
 • Οι δίσκοι ακονίζονται, οπότε μην τους πετάτε αν στομώσουν. Επίσης καλό είναι να τους καθαρίζετε και από τα ρετσίνια αρκετά συχνά. Δείτε εδώ πως.
 • Να φυλάτε τους δίσκους που δεν χρησιμοποιείται μέσα στο ειδικό λάστιχο που έχουν. Αν το έχετε χάσει μπορείτε να φτιάξετε εύκολα ένα από οποιοδήποτε λάστιχο κήπου ή διάφανο. Καλό είναι να τους περνάτε και ένα ελαφρύ στρώμα λαδιού η γράσου στα δόντια ώστε να μην σκουριάζουν.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως φτιάχνουμε λιαστές τομάτες στο φούρνο
Επόμενο άρθροΠως φτιάχνουμε κόκκινο πιπέρι Καγιέν (Cayenne Pepper)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
6 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια