Φαλτσοπρίονο Parkside 1700 B2

0

Το φαλτσοπρίονο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε σοβαρό ερασιτέχνη μάστορα. Δεν είναι κάτι που χρησιμοποιείς κάθε μέρα, άλλα όταν το κάνεις σου λύνει τα χέρια. Μπορεί να κάνει γρήγορες κάθετες κοπές αλλά και φαλτσοκοπή πλάγια ή υπό γωνία. Το φαλτσοπρίονο της Parkside είναι μια καλή και οικονομική λύση, με κόστος λίγο λιγότερο από 100 ευρώ.

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση ή προώθηση προϊόντος. Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εταιρία κατασκευής ή πώλησης του.

 

Ιδιότητες (σύμφωνα με τον κατασκευαστή)

 • Εύκολη κοπή χάρη στον ισχυρό ηλεκτρικό κινητήρα με 1700 W και έως 4800 στροφές το λεπτό
 • Ευχάριστος χειρισμός χάρη στην επαναφορά ελατηρίου εφελκυσμού της κεφαλής δίσκου
 • Διπλές λοξοτομήσεις με μία εργασία χάρη στον περιστρεφόμενο και κινούμενο δίσκο
 • Ακριβής επεκτεινόμενος οδηγός για αύξηση του μήκους κοπής έως 205 mm
 • Καθαρή εργασία χάρη στο σάκο συλλογής σκόνης ή με σύνδεση σε εξωτερική ηλεκτρική σκούπα
 • Ποιοτικός δίσκος εξοπλισμένος με σκληρό μέταλλο (προεγκατεστημένη: ø 210 x ø 30 mm, 24 δόντια)
 • Εύκολη αλλαγή δίσκου χάρη στην ασφάλεια ατράκτου
  [1] Ασφαλές σύστημα στερέωσης χάρη στους 2 σφιγκτήρες και πλευρικούς βραχίονες
  [2] Με λέιζερ για μεγάλη ακρίβεια κοπής
  [3] Λοξοτόμηση αδιαβάθμητη από -45° έως +45° ή ρυθμιζόμενη με γωνίες στερέωσης
  [4] Περιοχή περιστροφής δίσκου από 0° έως 45°
 • 4 πόδια με διατρήσεις για σταθερή τοποθέτηση σε πάγκο εργασίας
 • Συμπεριλ. 1 εργαλείο αλλαγής δίσκου, 1 βραχίονα κατακόρυφης θέσης, 2 μπαταρίες για το λέιζερ και οδηγίες χρήσης
 • Λέιζερ : Κατηγορία  2
 • Απόδοση κοπής:
  • σε 0° γωνία: έως μήκος κοπής 205 mm, έως ύψος κοπής 65 mm
  • σε 45° γωνία: έως μήκος κοπής 205 mm, έως ύψος κοπής 40 mm 

Εντυπώσεις

Θετικά

 • Στιβαρή κατασκευή
 • Μεγάλη ισχύ
 • Μεγάλο εύρος κοπής
 • Φτηνή τιμή (100 ευρώ περίπου)
 • 3 χρόνια εγγύηση
 • Εύκολη χρήση (αλλαγή γωνίας, κλίσης, λέιζερ….)

Αρνητικά

 • Ο δεξιά σφιγκτήρας που σταθεροποιεί τα ξύλα συνήθως εμποδίζει το φαλτσοπρίονο (χτυπάει στο κινητήρα)
 • Ο υφασμάτινος σάκος για τα πριονίδια(ως συνήθως) δεν έχει καλές ισχυρές ραφές με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες να χρειαστεί να ράβεις.
 • Η οριζόντια γωνία χάνει μια μοίρα στο δικό μου
 • Δεν έχει αρκετά καλή εξαγωγή υπολειμμάτων
 • Το λέιζερ θέλει λίγο προσοχή και καλό σφίξιμο για να μην χάσει την ευθέια 

 

Το φαλτσοπρίονο της Parkside  είναι μια πολύ καλή λύση για τον ερασιτέχνη. Έχει αρκετά χαμηλή τιμή για την ισχύ του και είναι αρκετά στιβαρό. Με σωστή ερασιτεχνική χρήση θα κρατήσει για αρκετά χρόνια. Έχει φυσικά μερικά μικροπροβλήματα (όπως και τα περισσότερα εργαλεία Parkside) αλλά παρόλα αυτά έχει αρκετά καλή απόδοση ποιότητας / τιμής.
 
To συγκεκριμένο φαλτσοπρίονο δεν είναι το μόνο που κυκλοφορεί από την Parkside. Έχει και ένα μικρότερο «αδελφάκι» με μικρότερο μοτέρ, σε χαμηλότερη τιμή.
 
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για τα εργαλεία Parkside μπορείτε να πατήσετε εδώ.
 

Πως αλλάζετε τον δίσκο στο φαλτσοπρίονο της Parkside

 
Φοράει δίσκο 210 χιλιοστών και στη συσκευασία έχει ένα δίσκο με 24 δόντια. Συνήθως μαζί με το φαλτσοπρίονο έχει σε προσφορά δίσκους με περισσότερα δόντια (όσο πιο πολλά δόντια τόσο πιο ακριβής η κοπή). Η αλλαγή των δίσκων είναι αρκετά εύκολη. 

Έχει ένα ειδικό μοχλό που ασφαλίζει το δίσκο. Τον πατάτε ώστε να είναι σταθερός ο δίσκος.
Σηκώνεται το πλαστικό προστατευτικό που κρύβει τη βίδα.
Με το κλειδί άλλεν (που συμπαραδίδεται στη συσκευασία) ξεσφίγγετε την βίδα ασφαλείας (προς τα κάτω).
Αφαιρείτε το μεταλλικό δακτύλιο που συγκρατεί το δίσκο και αφαιρείτε το δίσκο.
Βάζετε το νέο δίσκο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αντίστροφα.

Προσοχή να βάζετε πάντα τους δίσκους στη σωστή κατεύθυνση (έχουν δείκτη φοράς).Μερικά προβλήματα που μπορείτε να αντιμετωπίσετε και πως μπορείτε να τα λύσετε

1. Πρόβλημα στις μοίρες 

Ένα πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσετε είναι πρόβλημα στις μοίρες, κυρίως στον οριζόντιο άξονα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί με 2 τρόπους. Ο εύκολος τρόπος είναι με τη χρήση μιας σωστής γωνιάς να βρείτε ακριβώς που είναι η 0 μοίρες και να το σημειώσετε με ένα μαρκαδόρο.
Ο πιο δύσκολος τρόπος είναι να λύσετε τη βάση (έχει βίδες που ξεβιδώνουν) και να ξαναγωνιάσετε σωστά τον οριζόντιο άξονα.
Πάντως καλό είναι να εμπιστεύεστε πρωταρχικά τις μετρήσεις που κάνετε εσείς και μετά τα εργαλεία.
 

2. Πρόβλημα με το λέιζερ

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα, είναι να πειράξετε για κάποιο λόγο το λέιζερ και να χάσει την ευθυγράμμισή του. Αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα (ανεξαρτήτου εταιρίας) σε αρκετά εργαλεία στα οποία είναι ρυθμιζόμενο το λέιζερ. Και αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί σχετικά γρήγορα.
 
Το λέιζερ έχει 3 βίδες σύσφιξης, 2 κάθετες που συγκρατούν την βάση του λέιζερ και σας επιτρέπουν να την μετακινήσετε λίγο παράλληλα (πχ αν αλλάξετε δίσκο κοπής και είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ήδη θα πρέπει να το πάτε λίγο πιο δεξιά) και 1 πλάγια που συγκρατεί το λέιζερ.
 
Ένας εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο ρετάλι ξύλου στο οποίο με μια γωνιά θα έχετε σημειώσει μια κάθετη γραμμή. Κατεβάστε το φαλτσοπρίονο (χωρίς να ενεργοποιήσετε το δίσκο) και εφαρμόστε ακριβώς το σημείο που πέφτει ο δίσκος με το γωνιασμένο ρετάλι. Αφού το βρείτε δέστε το ρετάλι προσεκτικά με τους σφιγκτήρες.
 
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ευθυγραμμίσετε τη δέσμη του λέιζερ ώστε να βγαίνει σωστά. Το λέιζερ είναι ένα κυκλικό βαρελάκι που έχει καλώδια στο πίσω μέρος. Αφού ξεσφίξετε τη πλάγια βίδα, με ανοικτό το λέιζερ, περιστρέφετε σιγά σιγά το βαρελάκι μέσα στη βάση του, μέχρι η δέσμη του να γίνει πολύ έντονη. Μην σας απασχολεί που ακριβώς δείχνει σε αυτό το σημείο, απλώς κοιτάτε τη δέσμη προσεκτικά και παρατηρείστε τις αυξομειώσεις στην ένταση της δέσμης. Αν το περιστρέψτε λίγο θα καταλάβετε πότε γίνεται έντονη και πότε όχι. Αφού βρείτε τη σωστή θέση, σφίγγετε τη πλάγια βίδα καλά.
 
Τώρα θα πρέπει να το ευθυγραμμίσετε στον παράλληλα με τη βάση. Για αυτό θα πρέπει να ξεσφίξετε τις δύο κάθετε βίδες. Αν το κάνετε θα δείτε ότι μετακινείτε παράλληλα. Τώρα με τη βοήθεια του γωνιασμένου ρεταλιού προσπαθείστε να το ευθυγραμμίσετε με μικρές κινήσεις. Αν έχετε κάνει το προηγούμενο βήμα σωστά τότε, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα πέσετε ακριβώς πάνω στη γραμμή. Πάλι προσεκτικά σφίγγετε τις κάθετε βίδες και πλέον είναι έτοιμο.
 
Αν δείτε ότι οι κάθετες βίδες «παίζουν», αλλάξτε τες με καινούργιες.
 

Μερικές συμβουλές

 • Κρατάτε πάντα την απόδειξη σε αεροστεγή συσκευασία. Είναι θερμική και μετά από μερικό καιρό γίνεται λευκή αν δεν είναι προφυλαγμένη. Η εγγύηση είναι 3 χρόνια αλλά για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να έχετε και την απόδειξη
 • Αν και είναι μεγάλος πειρασμός, μην κόβετε καυσόξυλα με το φαλτσοπρίονο. Ειδικά μικρά καυσόξυλα  ή ξερά. Είναι αρκετά επικίνδυνο (δεν κάνει καλή επαφή το ξύλο με τη βάση λόγω σχήματος και μπορεί να «κλωτσήσει» και να σας χτυπήσει).
 • Οι δίσκοι ακονίζονται, οπότε μην τους πετάτε αν στομώσουν.
 • Να φυλάτε τους δίσκους που δεν χρησιμοποιείται μέσα στο ειδικό λάστιχο που έχουν. Αν το έχετε χάσει μπορείτε να φτιάξετε εύκολα ένα από οποιοδήποτε λάστιχο κήπου ή διάφανο. Καλό είναι να τους περνάτε και ένα ελαφρύ στρώμα λαδιού η γράσου στα δόντια ώστε να μην σκουριάζουν.