Τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες αγγελίες απο απατεώνες. Πριν λίγο καιρό είχε γίνει ένα άρθρο για τα μαϊμού εργαλεία, τώρα θα δούμε άλλη μία απάτη που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη, αυτή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Και δεν εννοούμε την κλασσική απάτη των μαντράδων με τα γυρισμένα χιλιόμετρα ή με τα ατρακάριστα που έχουν τρακάρει 10 φορές. Λέμε για την απάτη με τις προκαταβολές ή υφαρπαγή κωδικών ebanking για ανύπαρκτα αυτοκίνητα.
Καπάρωμα για να μην το προλάβει άλλος!
Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την εκτόξευση των τιμών των μεταχειρισμένων στην Ελλάδα και την ανάγκη του κόσμου για μία καλή ευκαιρία σε φθηνό μεταχειρισμένο και έτσι προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από καλόπιστους αγοραστές. Το κόλπο συνήθως βασίζεται στο καπάρωμα από μακρινές περιοχές, δηλαδή ο αγοραστής θα τηλεφωνήσει στον πωλητή και για να προλάβει μην το πάρει άλλος θα δώσει κάποια χρήματα, έστω και λίγα για να καπαρώσει το αμάξι. Έτσι πχ σε αγγελία για αμάξι 10 χιλιάρικα, μπορεί να ζητήσει 500 ευρώ για να το καπαρώσει. Αλλά αυτά τα 500 μπορεί να τα δώσουν αρκετοί. Έτσι ο απατεώνας μπορεί να αποσπάσει αρκετά χρήματα από πολλούς χωρίς κανένα κόπο. Εκεί που δυστυχώς την πατάνε αρκετοί είναι η κατάθεση χρημάτων. Πιστεύουν ότι εφόσον γίνει κατάθεση σε λογαριασμό, τα χρήματα φαίνονται και έτσι αν γίνει στραβή θα μπορούν να κάνουν μήνυση. Όμως η κατάθεση γίνεται πάντα σε αχυρανθρώπους, δηλαδή άτομα, πολλές φορές και άσχετα, που απλώς έχουν “πουλήσει” το λογαριασμό τους στον απατεώνα.
Μου το ζητάνε δέκα
Η κλασσική συμπεριφορά που έχουν οι απατεώνες είναι ότι έχουν τόσους αγοραστές που περιμένουν που μόνο αν πληρώσετε πρώτος θα μπορέσετε να το αγοράσετε
Υποκλοπή κωδικών ebanking
Δεν είναι όμως μόνο η οικειοθελή κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό των απατεώνων. Αρκετές φορές οι αγγελίες από τους απατεώνες αποσκοπούν στην υποκλοπή των κωδικών e-banking. Ευτυχώς αυτό το κομμάτι μειώνεται καθώς οι τράπεζες έχουν αρχίσει και κάνουν τη διαδικασία μεταφοράς χρημάτων λίγο πιο δύσκολη, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος.
Η υποκλοπή γίνεται όταν ο απατεώνας στέλνει στο κινητό του αγοραστή κάποιο σύνδεσμο για την κατάθεση χρημάτων, ο οποίος παραπέμπει σε μία σελίδα που είναι πανομοιότυπη με αυτή του e-banking της τράπεζας. Όταν το θύμα βάλει τους κωδικούς του στην ψεύτικη σελίδα, ο απατεώνας τους μαθαίνει και αστραπιαία προσπαθεί να κάνει μεταφορές χρημάτων από το θύμα σε λογαριασμούς αχυρανθρώπων. Αυτή η απάτη γίνεται σε τράπεζες που δεν έχουν 2step authentication για είσοδο στο e-banking.
Ποια είναι τα αυτοκίνητα που συνήθως βάζουν σε αγγελίες
Αν και μπορείτε να δείτε αγγελίες από απατεώνες για σχεδόν όλων των τύπων τα αυτοκίνητα, οι περισσότερες αφορούν επαγγελματικά και κυρίως αγροτικά. Ο λόγος είναι ότι τα αγροτικά έχουν υψηλή μεταπωλητική αξία και μεγάλη ζήτηση. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι και μερίδα από το αγοραστικό κοινό είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έτσι λιγότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά και η πλειοψηφία είναι από την επαρχία όπου δεν υπάρχουν πολλές επιλογές από τοπικούς εμπόρους.
Εκτός από τα αγροτικά αυτοκίνητα, τελευταία βάζουν αγγελίες και για αγροτικά μηχανημάτα και παρελκόμενα. Και εδώ ο λόγος είναι ίδιος. Η μεγαλύτερη μερίδα του αγοραστικού κοινού είναι από επαρχία και είναι συνήθη πρακτική κάποιος να αγοράζει τρακτέρ ή καταστροφέα από άλλη περιοχή.
Πως ξεχωρίζουμε την απάτη
Την απάτη μπορείτε να την καταλάβετε σχετικά εύκολα με αρκετούς τρόπους. Ο πιο εύκολος είναι ότι ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε 99.9% δεν είναι αληθινό. Δηλαδή αν δείτε αυτοκίνητο που κανονικά πουλιέται 15 χιλιαρικά, 7500, τότε σίγουρα πρόκειται περί απάτης. Κανείς δεν είναι τόσο κορόιδο ώστε να βάλει ένα αυτοκίνητο τόσο φθηνά, ότι προβλήματα και αν έχει. Μπορεί ίσως κάποιος να βρει κάποια ευκαιρία τοπικά, ίσως από ηλικιωμένους, αλλά να βρείτε μισή τιμή αυτοκίνητο από αγγελία στο ίντερνετ είναι σχεδόν αδύνατο.
Μία ακόμα καλή ένδειξη είναι ότι συνήθως ο απατεώνας βάζει αρκετές αγγελίες ταυτόχρονα ή βάζει την ίδια αγγελία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το δείτε, ειδικά στο facebook marketplace αλλά και στο car.gr, πατώντας στο προφίλ του πωλητή. Έτσι αν δείτε πολλαπλές αγγελίες και δεν είναι επίσημος έμπορος με πραγματικά στοιχεία, τότε 1000% είναι απάτη.
Ένα σημάδι που επίσης δείχνει ότι πρόκειται περί απάτης είναι οι σβησμένες πινακίδες αλλά και οι φωτογραφίες από μέρη που εμφανώς δεν είναι στην Ελλάδα. Έτσι αν δείτε ένα αγροτικό με φόντο τις Άλπεις ή με σπίτια που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, τότε ο απατεώνας έχει βρει τις φωτογραφίες από το ίντερνετ και δεν υπάρχει αυτοκίνητο.
Ειδικά στα αυτοκίνητα μπορείτε να ζητάτε αριθμό πλαισίου ή άδεια κυκλοφορίας ώστε να το ψάχνετε μόνοι σας είτε στις πλατφόρμες αναζήτησης πλαισίων (οι καλές είναι επι πληρωμή, αλλά υπάρχουν και μερικές δωρεάν που δίνουν μερικά στοιχεία για το αυτοκίνητο) ή στην πλατφόρμα αναζήτησης του gov.gr (εκεί βέβαια μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το μοντέλο του αυτοκινήτου και αν είναι σε κίνηση και ασφαλισμένο και όχι ιδιοκτήτη ή περιοχή).
Επίσης ένας καλός τρόπος να ξεχωρίζετε απατεώνες είναι να ζητάτε να σας στείλει το τελευταίο ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου. Με το ΚΤΕΟ βλέπει κάποιος πινακίδα, ιδιοκτήτη, αριθμό πλαισίου καθώς και χιλιόμετρα που έχει δηλωθεί στην Ελλάδα.
Για όσους είναι λίγο πιο σχετικοί με τους υπολογιστές, μπορούν να κάνουν και αναζήτηση βάση φωτογραφίας (πατάτε δεξί πλήκτρο του mouse πάνω στη φωτογραφία του απατεώνα και επιλέγετε search image with google και στο πλάι θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα της αναζήτησης.
Τέλος ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να κανονίσετε ραντεβού από κοντά. Ακόμα και αν ο πωλητής βρίσκετε στην άλλη άκρη της Ελλάδος πείτε ότι σε λίγες ώρες μπορεί να είστε εκεί να το δείτε από κοντά. Αν αρχίσει τις υπεκφυγές ή ότι έρχεται άλλος τώρα να το δει και πρέπει να το προλάβεις, τότε σίγουρα πρόκειται για απατεώνα.
Της φυλακής τα σίδερα μπορεί να μην τα δουν ποτέ
Ακόμα και αν το σύστημα στη χώρα μας επιτρέπει αυτούς τους απατεώνες να δρουν ανεξέλεγκτα εδώ και πολλά χρόνια με μικρές συνέπειες, πάντα πρέπει να γίνεται καταγγελία. Ακόμα και να μην πέσετε οι ίδιοι θύματα του απατεώνα, καλό είναι να κάνετε αναφορές στις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν για τις αγγελίες (πχ marketplace ή car.gr) για να μην την πατήσουν άλλοι που είναι λιγότερο υποψιασμένοι και μπορεί τα λεφτά που θα τους φάνε οι απατεώνες να τα έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη.