Πριν αρκετό καιρό είχαμε κάνει έναν οδηγό για το πως μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό του WiFi στο ρούτερ που έδινε τότε ο ΟΤΕ -και όχι μόνο- στους συνδρομητές του, το ΖΤΕ 108HL. Τώρα θα δούμε πως μπορείτε να το κάνετε στο νέο ρούτερ που δίνει εδώ και μερικούς μήνες ο ΟΤΕ (ή καλύτερα η Cosmote), το αρκετά καλό Telecom Speedport Entry 2i (review μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

H διαδικασία είναι πάνω κάτω ίδια σε όλα τα ρούτερ, αλλά επειδή υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές, κυρίως στις εμφάνιση των ρυθμίσεων, μπορεί αυτό να δυσκολεύει αρχάριους χρήστες.

Είσοδος στις ρυθμίσεις του ρούτερ


Καταρχάς θα πρέπει να εισέλθετε στο μενού του ρούτερ σας. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να βάλετε στην μπάρα του browser την διεύθυνση 192.168.1.1  , Φυσικά θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο του ρούτερ (είτε με καλώδιο είτε ασύρματα).

Εφόσον το πατήσετε, θα σας ανοίξει μία νέα σελίδα, στην οποία θα σας ζητάει Username και Password. Το Username είναι πάντα admin, ενώ το Password μπορείτε να το δείτε στην ετικέτα που υπάρχει κάτω από το ρούτερ ( είναι το Router Password). Εφόσον το βάλετε σωστά (προσοχή στα κεφαλαία και στα Ελληνικά),τότε θα μπείτε στις ρυθμίσεις του ρούτερ.

Αλλαγή κωδικού WiFi στο ρούτερ Telekom Speedport Entry 2i


Εφόσον είστε στις ρυθμίσεις, τότε θα δείτε περίπου ότι βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα. Τώρα θα πρέπει να πατήσετε την επιλογή Local Network, η οποία βρίσκεται στο πάνω μέρος. Εναλλακτικά πατάτε πάνω στο WLAN Setting.

Εδώ πηγαίνετε στην καρτέλα WLAN => WLAN Basic και πατάτε την τελευταία επιλογή, η οποία λέει > WLAN SSID Configuration.

 

Πλέον είστε στην καρτέλα επιλογής κωδικού WiFi. To πρώτο (1) είναι το SSID Name, δηλαδή το δημόσιο όνομα με το οποίο θα βλέπετε το δίκτυο, στην αναζήτηση του WiFI. Κανονικά είναι κάποιο τύπου Cosmote-…. αλλά μπορείτε να το αλλάξετε σε ότι θέλετε.

Ειδικά αν μένετε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μερικές δεκάδες δίκτυα με το όνομα Cosmote-…., οπότε καλό είναι να το αλλάξετε, περισσότερο για δική σας ευκολία. Η αλλαγή του SSID βοηθάει και στο να αποτρέψετε κάποιον «καλό» γείτονα που θέλει να σπάσει τον κωδικό σας και να κλέψει το WiFi. Περισσότερα για αυτό το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Το (2) είναι το Encryption Type, δηλαδή ο τύπος κρυπτογράφησης του WiFi. To πιο ασφαλές θεωρείται το WPA2, απλώς αν έχετε πρόβλημα με κάποιον υπολογιστή που έχει ακόμα Windows XP, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε το WPA/WPA2-PSK-TKIP/AES. Αν δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, τότε επιλέξτε το WPA2.

To (3)  το WPA Passphrase είναι ο κωδικός του WiFi. Αυτόν τον κωδικό δίνεται κάθε φορά για να εισέλθετε στο δίκτυο. Μπορείτε να τον αλλάξετε σε ότι θέλετε, αν και το ιδανικότερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μία μεγάλη έκφραση (Passphrase), η οποία αν και θα έχει αρκετά γράμματα, θα είναι εύκολη στην απομνημόνευση. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το μόνο που μένει να κάνετε είναι να αποθηκεύσετε τις αλλαγές πατώντας το Apply 

Μερικές ακόμα απλές αλλαγές στις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνετε


Εκτός από τις αλλαγές στις ρυθμίσεις του WiFi καλό είναι να κάνετε και μερικές ακόμα απλές αλλαγές.

Αλλαγή κωδικού πρόσβασης στο ρούτερ

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τον εργοστασιακό κωδικό πρόσβασης στο ρούτερ. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Απλώς πηγαίνετε στην πάνω καρτέλα Management και στην συνέχεια στην πλαϊνή καρτέλα που λέει Account Management 

Εδώ βάζετε πρώτα τον εργοστασιακό κωδικό (Old Password) και στην συνέχεια 2 φορές τον δικό σας νέο κωδικό. Αν ξεχάσετε τον νέο κωδικό κάποια στιγμή, μπορείτε να επαναφέρετε τον εργοστασιακό πατώντας το κουμπί reset στο router.

Ενεργοποιείστε το Firewall του router

Αν και συνήθως το Firewall του router είναι ενεργοποιημένο εργοστασιακά, καλό είναι να βεβαιωθείτε. Πηγαίνετε αρχικά στην πάνω καρτέλα που λέει Internet και στην συνέχεια στην πλαϊνή καρτέλα που λέει Security.  Εδώ θα πρέπει να το Firewall να είναι τουλάχιστον στην ρύθμιση Middle (recommended). Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε και την μέγιστη ασφάλεια, επιλέγοντας το High, απλώς ίσως σας δημιουργήσει μικρό-προβλήματα στο browsing.

Και οι δύο παρακάτω επιλογές, καλό θα ήταν να είναι τικαρισμένες.

  • Enable SPI(IPV6)
  • Anti-Hacking

Απορίες και βοήθεια


Οποιαδήποτε απορία έχετε για κάποια από τις ρυθμίσεις αυτού ή και κάποιου άλλου ρούτερ, μην διστάσετε να ρωτήσετε στα σχόλια ή μέσω email (info@supereverything.gr)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως αλλάζουμε το πληκτρολόγιο σε ένα laptop
Επόμενο άρθροΔωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, δωροεπιταγές σούπερ-μάρκετ και άλλες παρόμοιες απάτες
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
1 Σχόλιο
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια