Το Cobra A645 είναι ένα οικονομικό σετ walkie talkie με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που απευθύνεται σε όσους θέλουν ένα σύστημα ασύρματης επικοινωνίας για σχετικά κοντινές αποστάσεις. Είναι 8κάναλο με μέγιστη εμβέλεια -σύμφωνα με τους κατασκευαστές- 8 χιλιόμετρα και διαθέτει και φωνητική ενεργοποίηση. Η τιμή του κυμαίνεται κοντά στα 40 ευρώ. Ας το δούμε αναλυτικά

Χαρακτηριστικά Cobra AM645

ΕταιρίαCobra
ΜοντέλοΑΜ645
ΤύποςWalkie Talkie σετ
ΤιμήΠερίπου 35-45 ευρώ
Εγγύηση2 χρόνια
Συχνότητα λειτουργίαςPMR
Μέγιστη εμβέλεια8 χιλιόμετρα
Κωδικοί ιδιωτικής χρήσης121
Φωνητική ενεργοποίηση (VOX)Ναι
Ήχοι ειδοποίησης5
Τροφοδοσία3 επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ΑΑ (παρέχονται 6 NiMh 650mAH)
Τρόπος φόρτισηςUSB καλώδιο + βάση (δεν παρέχεται)
Προστασία από νερόΜερική
Βάρος97.5 γραμμάρια έκαστο (χωρίς μπαταρίες)
Διαστάσεις154χ61χ39 χιλιοστά
Εγγύηση2 χρόνια

Χαρακτηριστικά review

Διάρκεια δοκιμήςΜερικές εβδομάδες
Κατάσταση προϊόντοςΚαινούργιο
ΔοκιμάστηκεΕντός πόλης, σε ήμι-αστική περιοχή, σε πολυκατοικία, σε βουνό, σε κάμπο
Δεν δοκιμάστηκεΣε επίπεδη πεδιάδα χωρίς εμπόδια, σε μεγάλο βιομηχανικό χώρο

Εντυπώσεις από Cobra AM645

cobra am645 unboxing

To Cobra AM645 είναι ένα από τα φθηνότερα σετ walkie talkie της αγοράς (φυσικά εξαιρούνται τα παιδικά). Είναι μικρό, εύκολο στη χρήση και για τα λεφτά του έχει αρκετές επιλογές και ρυθμίσεις. Δυστυχώς έχει μερικά θεματάκια, κάποια διορθώνονται, κάποια όχι.

Εμβέλεια

Ξεκινάμε από το πιο σημαντικό σε ένα walkie talkie που είναι η εμβέλεια. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές η μέγιστη εμβέλεια είναι 8 χιλιόμετρα. Φυσικά αυτό αφορά μόνο σε επικοινωνία από σημεία όπου δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο (πχ σε υψώματα, επίπεδες πεδιάδες), όμως στην πράξη η πραγματική εμβέλεια είναι αρκετά μικρότερη. Σε σημεία με αρκετά εμπόδια δυσκολεύεται ακόμα και στο 1 χιλιόμετρο (πχ μέσα σε δάσος). Φυσικά η εμβέλεια εξαρτάται και από τις ρυθμίσεις στα κανάλια αλλά και την στάθμη της μπαταρίας, όμως σίγουρα δεν είναι walkie talkie μεγάλων αποστάσεων. Δείχνει ιδανικό για μικρές και μεσαίες αποστάσεις, ανεξάρτητα το τοπίο, αλλά αν το θέλετε για να μιλάτε με κάποιον σε απόσταση χιλιομέτρων θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο πιο δυνατό μοντέλο.

Σε χρήση μέσα σε κτήρια τα πάει σχετικά καλά αν και δεν δοκιμάστηκε σε κάποιο τεράστιο εργοστάσιο, αλλά σε αστικές πολυόροφες οικίες.

8 κανάλια, 121 υποσυχνότητες σε κάθε κανάλι

Το Cobra AM645 έχει 8 κανάλια 121 “κωδικοποιημένες υποσυχνότητες” (DCS ή CTCSS) για να επιλέξετε, ώστε να μην ακούτε συνομιλίες από άλλους. Προφανώς σε εξωτερική χρήση, μακρυά από αστικά κέντρα δεν υπάρχει θέμα, όμως σε αστικά κέντρα και σημεία με αρκετούς ασυρμάτους ίσως χρειαστεί λίγο ψάξιμο για να πέσετε σε κάποιο χωρίς πολύ κίνηση. Βέβαια η εμβέλεια φαίνεται να πέφτει λίγο αν δεν είστε σε καθαρό κανάλι και επιλέξετε DCS ή CTCSS. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι “κωδικοποιημένες υποσυχνότητες” είναι για να μην ακούτε εσείς τους άλλους που είναι στο ίδιο κανάλι, όχι για να μην σας ακούνε οι άλλοι. Δεν υπάρχει κάποια προστασία, οπότε δεν είναι κατάλληλο για προσωπικές συνομιλίες, γιατί κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να κρυφακούσει αν το επιθυμεί.

Η επιλογή είναι σχετικά εύκολη, με αυτόνομο κουμπί για την επιλογή καναλιού.

Αυτονομία και φόρτιση

επαναφορτιζόμενες μπαταρίες 650mah

Πάμε τώρα σε ένα από τα πιο μεγάλα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου μοντέλου. Κάθε walkie talkie Cobra AM645 χρησιμοποιεί 3 μπαταρίες τύπου ΑΑ για τροφοδοσία. Στην συσκευασία υπάρχουν 6 επαναφορτιζόμενες μπαταρίες NiMh 650mAh και διπλό καλώδιο USB για ταυτόχρονη φόρτιση από οποιαδήποτε θύρα USB. Στην συσκευασία δεν υπάρχει φορτιστής, ούτε βάση για φόρτιση (αν και υπάρχουν υποδοχές στα Walkie talkie για φόρτιση από βάση).

Τώρα, το πρόβλημα είναι ότι οι μπαταρίες είναι πολύ μικρές και δίνουν αυτονομία το πολύ για μία μέρα (με συνεχόμενη χρήση πολύ λιγότερο). Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να βάλετε αλκαλικές από το εμπόριο (προσοχή αυτές δεν φορτίζονται) ή να βρείτε επαναφορτιζόμενες έως και 2800mAh (5πλάσια αυτονομία) και να λύσετε το πρόβλημα, όμως θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερες από μόνο του. 650mAh είναι πολύ, πολύ λίγο.

Το Cobra AM645 έχει λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά δεν είναι κάτι που έχει τεράστια διαφορά στην αυτονομία, καθώς την περισσότερη ενέργεια την καταναλώνει όταν γίνονται συνομιλίες και όχι στο standby.

Τώρα επειδή η φόρτιση δεν είναι και τόσο γρήγορη με το usb καλώδιο, αν επιλέξετε να αλλάξετε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες με μεγαλύτερες, καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κάποιον εξωτερικό φορτιστή που μπορεί να φορτίσει τέτοιες μπαταρίες μέσα σε λίγες ώρες, γιατί μέσω του καλωδίου θα κάνει πάρα πολύ.

Μέγεθος και εργονομία

cobra walkie talkie am645

Ένα από τα θετικά του Cobra Am645 είναι ότι είναι αρκετά εργονομικό. Είναι μικρό (150χ60χ40 χιλιοστά) και αρεκτά ελαφρύ (με μπαταρίες ζυγίζει περίπου 150 γραμμάρια) και το σχήμα του είναι πολύ βολικό ακόμα και για τοποθέτηση μέσα στη τσέπη παντελονιού. Επίσης έχει πολύ καλή αίσθηση στο χέρι και μπορεί να σταθεί όρθιο χωρίς πρόβλημα.

Στο πίσω μέρος έχει αποσπώμενο κλιπ για κούμπωμα σε ζώνη, το οποίο δείχνει αρκετά ανθεκτικό.

Τα κουμπιά είναι αρκετά και μεγάλα, οπότε μπορεί να γίνει χρήση ακόμα και με γάντια.

Στα θετικά του ότι έχει κλείδωμα πλήκτρων, ώστε να μην πατάτε κουμπιά κατά λάθος και αλλάζετε κανάλια ή ένταση.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές έχει αντοχή στο νερό, αλλά δεν αναγράφεται κάπου η κλάση προστασίας που έχει. Λογικά αυτό σημαίνει ότι αν βραχεί δεν θα χαλάσει, όμως αν σας πέσει μέσα σε νερό ίσως έχει θέμα.

Επίσης έχει και το “roger beep”, δηλαδή τον ήχο που κάνουν οι ασύρματοι όταν αφήνει ο άλλος το κουμπί συνομιλίας. Είναι κάτι πολύ χρήσιμο, αν και μπορείτε να το απενεργοποιήσετε από τις ρυθμίσεις (η επιλογή rog αν πατήσετε το mode).

Όσον αφορά την οθόνη είναι σχετικά μικρή, όμως αυτό δεν είναι κάτι τρομερό. Πέρα από τις ρυθμίσεις δεν θα την χρειαστείτε κάπου αλλού. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι σε μεγάλη ηλιοφάνεια δεν φαίνεται και τόσο καθαρά, ειδικά τα σηματάκια στο πάνω μέρος. Όμως η οθόνη φωτίζεται κόκκινη με το πάτημα του μικρού πλαϊνού πλήκτρου και μπορείτε να δείτε άνετα και στο σκοτάδι.

Τώρα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει αυτό το walkie talkie σε θέμα εργονομίας είναι η λειτουργία VOX. Πρακτικά σας επιτρέπει να το χρησιμοποιείτε χωρίς να πατάτε το κουμπί συνομιλίας, δηλαδή ενεργοποιείται αυτόματα από την φωνή. Η λειτουργία VOΧ μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί από τις ρυθμίσεις, όπως και να ρυθμιστεί η ευαισθησία που έχει, με 5 σκάλες ρύθμισης.

Ποιότητα ήχου/συνομιλίας

Ο ήχος σε κοντινές αποστάσεις είναι αρκετά καλός και καθαρός. Όσο μεγαλώνει η απόσταση, τόσο μειώνεται και η καθαρότητα του ήχου, όμως σε γενικές γραμμές είναι αρκετά καλή (φυσικά δεν θα πρέπει να υπάρχουν παρεμβολές). Υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του μεγαφώνου και υποδοχή για ακουστικά, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που δεν ακούν και τόσο καλά.

Το roger beep είναι αρκετά βολικό και επιτρέπει να γίνεται συνομιλία χωρίς να μιλάει ο ένας πάνω στον άλλον.

Κάτι που δεν είναι και τόσο σημαντικό είναι ότι έχει 5 διαφορετικούς ήχους κλήσεις από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε. Η αλήθεια είναι ότι εκτός απο’τον κλασσικό, οι άλλοι είναι ενοχλητικοί, όμως αν είστε σε σημείο με παρόμοια walkie talkie και θέλετε έναν ξεχωριστό ήχο, έχετε αυτή την επιλογή.

Ποιότητα κατασκευής

Η Cobra είναι μία “επώνυμη” εταιρία που ειδικεύεται στην κατασκευή ασυρμάτων, οπότε η γενικότερη ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά καλή. Τα πλαστικά δείχνουν αρκετά καλά, τα κουμπιά επίσης και γενικότερα δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα ψεγάδι ως προς το κατασκευαστικό κομμάτι.

Παρότι δεν έχουν αρκετές πτώσεις στη διάρκεια της δοκιμής, δείχνουν ανθεκτικά και σίγουρα δεν θα έχουν θέμα με πτώσεις από φυσιολογικά ύψη.

Προβλήματα / Ελαττώματα

Το μοναδικό πρόβλημα που παρουσίασε το Cobra AM645 είναι ότι η μία μπαταρία ήταν εντελώς νεκρή όταν έφθασε. Το κόστος της αντικατάστασης είναι πολύ μικρό, οπότε δεν άξιζε κανείς να μπει στη διαδικασία της εγγύησης.

Τώρα τα περισσότερα ελαττώματα αναφέρθηκαν και πιο πάνω. Το πιο μεγάλο είναι η χωρητικότητα από τις μπαταρίες και ότι δεν υπάρχει ξεχωριστός φορτιστής/βάση φόρτισης. Η εμβέλεια σίγουρα θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερη, όμως σε γενικές γραμμές δεν έχει κάποιο άλλο χτυπητό ελάττωμα.

Κόστος και παρόμοια μοντέλα

Το Cobra AM645 κοστίζει 35-45 ευρώ (αν και αρκετά καταστήματα το πωλούν πολύ ακριβότερα). Συνήθως το έχει σε πολύ καλή τιμή το e-shop.gr (κάποιες φορές το έχει και στα crazysundays). H ίδια εταιρία έχει αρεκτά αξιόλογα μοντέλα, με το Cobra AM845 που είναι κοντά στο 50αρι να έχει 22 κανάλια, μεγαλύτερη εμβέλεια, καλύτερη αυτονομία και ενσωματωμένο φακό, ενώ το ΑΜ1035 που πλησιάζει το 80αρι είναι για ακόμα πιο απαιτητικούς, αφού είναι και αδιάβροχο και δεν βυθίζεται, βάση φόρτισης, μεγαλύτερη εμβέλεια, φακό και γενικότερα πιο πολλές ρυθμίσεις.

Σύνοψη: Αν αλλάξετε μπαταρίες είναι καλή επιλογή για χρήση σε μικρές-μεσαίες αποστάσεις

Το Cobra AM645 είναι ένα φθηνό σετ walkie talkie που θα μπορούσε να είχε πολύ καλύτερες κριτικές αν είχε λίγο καλύτερη αυτονομία με τις υπάρχουσες μπαταρίες. Σίγουρα είναι κάτι που λύνεται εύκολα με 5-10 ευρώ, όμως για τον κατασκευαστή το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο. Πέρα από αυτό είναι ένα αξιοπρεπές σετ, με αρκετές επιλογές και ρυθμίσεις που είναι ιδανικό για συνομιλία σε κοντινές αποστάσεις, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεσαίες αποστάσεις αν δεν υπάρχουν αρκετά εμπόδια. Για τα λεφτά του είναι αρκετά καλό, αλλά αν μπορείτε να διαθέσετε 15-20 ευρώ παραπάνω παίρνετε ένα πολύ καλύτερο μοντέλο.

 • Οικονομικό
 • Εργονομικό
 • Καθαρή συνομιλία από κοντινές αποστάσεις
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαταρίες του εμπορίου
 • Φωτιζόμενη οθόνη
 • Δυνατότητα ενεργοποίησης με την φωνή
 • Δυνατότητα χρήσης ακουστικών
 • Μικρή αυτονομία με τις υπάρχουσες μπαταρίες
 • Δεν τα πάει και τόσο καλά σε μεγάλες αποστάσεις με δύσκολο ανάγλυφο
 • Δεν έχει φορτιστή ή βάση φόρτισης
 • Δεν έχει δόνηση 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY μειωτήρας στροφών από 3D εκτυπωτή
Επόμενο άρθροDIY βιτρώ από 3D εκτυπωτή
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια