Το βιτρώ ή υαλογραφία είναι μία περίτεχνη τεχνική διακόσμησης που την συναντάμε κυρίως σε χώρους λατρείας και παλιά αρχοντικά. Ένας από τους λόγους που δεν βλέπουμε βιτρώ σε σπίτια ή πιο κοινά κτήρια είναι η δυσκολία που έχει στην κατασκευή. Δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος βλέποντας ένα βίντεο στο youtube. Όμως υπάρχουν κάποιες παραλλαγές ή απομιμήσεις βιτρώ που μπορεί να γίνουν λίγο πιο εύκολα. Πριν αρκετό καιρό είχαμε παρουσιάσει μία απομίμηση βιτρώ με εποξική ρητίνη, σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα βιτρώ από 3D εκτυπωτή.

Η ιδέα ανήκει στον χρήστη Toglefritz από το instructables και κέρδισε την 2η θέση στον πρόσφατο διαγωνισμό για κατασκευές με βάση το γυαλί. Και αυτή η τεχνική δεν είναι και τόσο εύκολη, ούτε γίνεται αυτόματα, όμως για κάποιον που είναι εξοικειωμένος με τα προγράμματα σχεδίασης για 3D εκτυπωτές είναι κάτι εφικτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται κανένα άλλο εργαλείο πέρα του 3D εκτυπωτή.

diy βιτρώ από 3d εκτυπωτή
Αριστερά τα κομμάτια από το σπασμένο γυαλί, δεξιά το πλαίσιο από τον 3D εκτυπωτή

Πρακτικά αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο για το βιτρώ με τον 3D εκτυπωτή. Στα κλασσικά βιτρώ τα πλαίσια ήταν από κάποιο μαλακό και εύπλαστο μέταλλο (συνήθως μόλυβδος) και συνδέονταν μεταξύ τους με κάποια κόλληση. Εδώ η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική. Το πλαίσιο είναι ενιαίο και έχει φτιαχτεί για να ταιριάζει στα κομμάτια γυαλιού που έχουν δημιουργηθεί μετά το σπάσιμο. H στερέωση γίνεται με ειδικό στυλό “3d εκτυπωτή” (σαν αυτό), αλλά λογικά μπορεί να γίνει και με κόλλα σιλικόνης ή κάποιο παρόμοιο υλικό.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το PLA (το βασικό υλικό για 3D εκτυπώσεις) δεν είναι και τόσο ανθεκτικό στον ήλιο, οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερικό παράθυρο. Άλλα υλικά (όπως ABS ή PETG) προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή και σίγουρα μπορούν να αντέξουν μερικά χρόνια. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλη την διαδικασία στην αρχική δημοσίευση στο instructables.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Σετ Walkie Talkie Cobra AM645
Επόμενο άρθροΕργαλεία αέρος, αναλυτικά ότι κυκλοφορεί στο εμπόριο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια