Τα εργαλεία αέρος είναι τα εργαλεία που χρειάζεται να συνδεθούν με έναν αεροσυμπιεστή για να δουλέψουν. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα βασικά, δηλαδή το καρφωτικό, το πιστόλι βαφής, τον φυσητήρα, άντε και την αμμοβολή. Όμως στο εμπόριο υπάρχουν πολλά περισσότερα, τόσο πολλά που ακόμα και έμπειρα μαστόρια που έχουν αεροσυμπιεστή για δεκαετίες δεν τα ξέρουν όλα. Ας τα δούμε αναλυτικά τι υπάρχει και τι δουλειά κάνει το καθένα.

Η λίστα είναι πολύ μεγάλη και θα ανανεώνεται διαρκώς. Στην λίστα θα αναφερθούν μόνο τα εργαλεία αέρος που πωλούνται εμπορικά από γνωστές και αξιόπιστες εταιρίες. Δεν θα συμπεριληφθούν πατέντες ή Κινέζικα που δεν υπάρχουν στο εμπόριο από αξιόλογες εταιρίες.

1- Πιστόλι βαφής

πιστόλι βαφής

Το πρώτο εργαλείο της λίστας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το πιο γνωστό, δηλαδή το πιστόλι βαφής. To πιστόλι βαφής χρησιμοποιεί πεπιεσμένο αέρα για να ψεκάσει χρώμα πάνω σε επιφάνειες. Τα περισσότερα έχουν δοχείο πάνω στο πιστόλι, αν και υπάρχουν και πιο επαγγελματικά πιστόλια για βιομηχανική χρήση που είναι χωρίς δοχείο. Είναι από τα λίγα εργαλεία αέρος που παρότι υπάρχουν αντίστοιχα και με ηλεκτρικό μοτέρ, το αέρος υπερτερεί αρκετά.

Συνιστώμενη πίεση1-4 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50lt, ιδανικά πάνω από 100
ΕφαρμογέςΒάψιμο επιφανειών

2- Πιστόλι αμμοβολής

πιστόλι αμμοβολής
Πιστόλι αμμοβολής με αναρρόφηση από εξωτερικό δοχείο

Το πιστόλι αμμοβολής είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί κάποιο είδος άμμου για να καθαρίσει επιφάνειες από σκουριά και χρώμα. Και εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες, τα απλά που έχουν την άμμο σε δοχείο πάνω στο πιστόλι και τα επαγγελματικά που αντλούν την άμμο από ανεξάρτητο δοχείο.

Συνιστώμενη πίεση5-6.3 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50lt, ιδανικά πάνω από 100
ΕφαρμογέςΚαθαρισμός από σκουριά ή χρώμα

3- Καρφωτικό αέρος

καρφωτικό αέρος

Το καρφωτικό είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί πεπιεσμένο αέρα για να καρφώσει δίχαλα, βελονάκια ή ακόμα και πρόκες σε ξύλινες επιφάνειες. Σχεδόν όλα τα καρφωτικά αέρος είναι πάνω κάτω ίδια, με μόνη ουσιαστική διαφορά τον τύπο των καρφιών/δίχαλων που παίρνει. Είναι από τα εργαλεία που μπορείτε να βρείτε και σε ηλεκτρικά ή μπαταρίας. Υπάρχουν και μερικά πολύ μεγαλύτερα που παίρνουν σετ με μεγάλες πρόκες και είναι πολύ διαδεδομένα σε χώρες του εξωτερικού όπου τα σπίτια είναι ξύλινα.

Συνιστώμενη πίεση4-8 bar (εξαρτάται από το καρφωτικό)
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>24lt
ΕφαρμογέςΣύνδεση ξύλων, εφαρμογή ταπετσαρίας…

4- Πιστόλι αέρος

πιστόλι αέρος

Είναι σίγουρα το πιο απλό και το πιο οικονομικό από τα εργαλεία αέρος. Ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι να διοχετεύει τον πεπιεσμένο αέρα από το αεροφυλάκιο στο στόμιο. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες, τα απλά πιστόλια αέρος που χρησιμοποιούμε για να φυσήξουμε κάποια επιφάνεια και αυτά με το μανόμετρο που χρησιμοποιούμε για να φουσκώσουμε αντικείμενα (όπως ελαστικά, βάρκες, παιδικά παιχνίδια…).

Συνιστώμενη πίεση2-10 bar (εξαρτάται από τη χρήση)
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>24lt αν και δουλεύουν και χωρίς αεροφυλάκιο
ΕφαρμογέςΚαθαρισμός επιφανειών και αντικειμένων από επικαθούμενα υλικά

5- Αερόκλειδα

αερόκλειδο dewalt

Τα αερόκλειδα είναι εργαλεία αέρος που μας βοηθούν να ξεβιδώσουμε μπουλόνια. Αν και υπάρχουν αρκετές ποιότητες, τα καλά έχουν τρομερή ροπή, με τα μεγάλα να ξεπερνούν ακόμα και τα 2000Nm (για ένα μέτρο σύγκρισης, ένα κοινό δραπανοκατσάβιδο έχει περίπου 30-50Nm). Η βασική διαφοροποίηση που έχουν εκτός από την ροπή είναι η υποδοχή για τα καρυδάκια, με τα μικρά να ξεκινούν από 1/4″ και τα μεγάλα να είναι στα 3/4″. Αν και υπάρχουν και ηλεκτρικά αερόκλειδα, τα πνευματικά είναι πάντα πιο ισχυρά.

Στα αερόκλειδα υπάρχει και μία μικρή υποκατηγορία, τα αερόκλειδα χούφτας, που είναι πολύ μικρά αερόκλειδα για χρήση σε πιο δύσκολα σημεία.

Συνιστώμενη πίεση6-6.3 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50lt αν και τα μεγάλα θέλουν πολύ μεγαλύτερο
ΕφαρμογέςΒίδωμα/ξεβίδωμα όταν απαιτείται αρκετή ροπή

6- Αεροκαστάνια

Η αεροκαστάνια μοιάζει λίγο με το αερόκλειδο, καθώς και αυτή χρησιμοποιεί καρυδάκια, όμως έχει αρκετές διαφορές. Καταρχάς έχει λίγο διαφορετικό σχήμα, μικρότερη ροπή (οι περισσότερες είναι κάτω από 100Nm) και είναι αρκετά πιο αργόστροφη. Την χρησιμοποιούμε για να ξεβιδώσουμε προσεκτικά στριφώνια και μπουλόνια. Κάποιες αεροκαστάνιες έχουν ρυθμιζόμενη ροπή, οπότε μπορεί να χρησιμοποιεί και σαν δυναμόκλειδο. Είναι εργαλείο που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται σε βουλκανιζατέρ και συνεργεία αυτοκινήτων.

Συνιστώμενη πίεση6-6.3 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50lt
ΕφαρμογέςΑργό βίδωμα/ξεβίδωμα

7- Αεροτροχός

Ο αεροτροχός είναι ένα εργαλείο που μπορεί να τρίψει ή να κόψει μεταλλικές επιφάνειες. Είναι εργαλείο που χρησιμοποιούν κυρίως οι φανοποιοί. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχουν μοντέλα που είναι πολύ μικρά και έτσι μπορούν να χωρέσουν σε σημεία που δεν φθάνει ένας κανονικός γωνιακός τροχός. Βγαίνει σε ίσιο και γωνιακό και μία υποκατηγορία του γωνιακού αεροτροχού είναι και ο αλοιφαδόρος αέρος.

Συνιστώμενη πίεση6-6.3 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50lt
ΕφαρμογέςΛείανση/Κοπή μετάλλων

8- Αεροτριβείο

Τα αεροτριβεία είναι εργαλεία που χρησιμοποιούν γυαλόχαρτα για να τρίψουν επιφάνειες. Έχουν αρκετές παραλλαγές, με την πιο γνωστή να είναι τα έκκεντρα χούφτας με 115-125 διάμετρο πέλματος. Όμως υπάρχουν και ορθογώνια, μίνι έκκεντρα, ταινιολειαντήρες, ακόμα και αεροτριβεία που παίρνουν γυαλόχαρτα του μέτρου. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα έναντι των ηλεκτρικών είναι ότι είναι πολύ πιο μικρά και πιο ελαφριά. Έτσι είναι λίγο πιο ξεκούραστα. Συνήθως τα χρησιμοποιούν φανοποιοί και επιπλοποιοί.

Συνιστώμενη πίεση6-6.3 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50lt
ΕφαρμογέςΛείανση επιφανειών

9- Αεροκόπιδα

αεροκόπιδο

Το αεροκόπιδο είναι ένα εργαλείο που θυμίζει λίγο σκαπτικό πιστολέτο, όμως συνήθως έχει εντελώς διαφορετική χρήση. Όπως λέει και η Ελληνική ονομασία ( Αγγλικά λέγεται air hammer), τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σαν κοπίδι μετάλλων. Για παράδειγμα μπορεί να κόψει κεφάλια από κολλημένα μπουλόνια, να κόψει χοντρές λαμαρίνες, σασί αυτοκινήτου…Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δομικά υλικά, όμως δεν είναι το κατάλληλοτερο εργαλείο (δεν έχει και τόσο μεγάλη ισχύ κρούσης και δεν έχει 2η λαβή για καλό πιάσιμο). Μία ακόμα χρήση που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο εργαλείο είναι η τοποθέτηση πριτσινιών (χτυπητών, θέλει ειδικό εξάρτημα, ενώ υπάρχουν και αεροκόπιδα σχεδιασμένα ειδικά για αυτό το σκοπό). Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει SDS μηχανισμό, αλλά δικό του με ελατήριο. Τέλος έχει μόνο κρούση, δηλαδή δεν μπορεί να πάρει τρυπάνια.

Τα απλά ξεκινάνε από 30-40 ευρώ και τα καλά ξεπερνούν τα 100-150.

Συνιστώμενη πίεση6-6.3 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50lt
ΕφαρμογέςΚόψιμο μετάλλων, σκάψιμο σε δομικά υλικά, πριτσίνια

10- Αεροψάλιδο/ζουμποψάλιδο λαμαρίνας

Το αεροψάλιδο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για όσους ασχολούνται με μεταλλικές κατασκευές. Ουσιαστικά κάνει αυτό που λέει το όνομά του, δηλαδή είναι ένα εργαλείο που μπορέι να κόψει λαμαρίνες. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι, το κλασσικό αεροψάλιδο με τις σιαγόνες που θυμίζει ψαλίδι και το ζουμποψάλιδο. Και τα δύο έχουν ακριβώς τον ίδιο σκοπό, όμως το καθένα έχει διαφορετική χρήση. Το αεροψάλιδο είναι κατάλληλο για επίπεδη λαμαρίνα και μπορεί να κάνει ευθείες κοπές ή κοπές με ελαφρά καμπύλη. Το ζουμποψάλιδο μπορεί να κόψει ακόμα και κυματοειδή λαμαρίνα, ενώ είναι και πιο βολικό για κοπές που δεν είναι σε ευθεία. Το αεροψάλιδο κάνει λίγο πιο καθαρές κοπές και συνήθως μπορεί να κόψει λίγο μεγαλύτερο πάχος λαμαρίνας.

Συνιστώμενη πίεση6-6.3 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50lt
ΕφαρμογέςΚόψιμο λαμαρίνας

11- Πριτσιναδόρος αέρος

πριτσιναδόρος αέρος

Και στον πριτσιναδόρο αέρος υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικά μοντέλα, ο κλασσικός πριτσιναδόρος για πριτσίνια αλουμινίου τραβηχτά και ο πριτσιναδόρος αέρος για πριτσίνια χτυπητά. Το δεύτερο είναι παρεμφερές εργαλείο με το αεροκόπιδο, γιαυτό δεν είναι και τόσο δημοφιλές (γιατί κάποιος μπορεί να πάρει ένα αεροκόπιδο και να το έχει και για κοπές). Ο πριτσιναδόρος αέρος για τα κλασσικά πριτσίνια έχει συνήθως και δοχείο για αυτόματη περισυλλογή των καρφιών. Είναι από τα εργαλεία, που η πνευματική εκδοχή είναι πολύ χρηστική.

Συνιστώμενη πίεση6-6.3 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>25lt
ΕφαρμογέςΤοποθέτηση πριτσινιών

12- “Dremel” αέρος (ευθύς λειαντήρας)

ευθύς λειαντήρας αέρος

Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία αέρος είναι και το εργαλείο τύπου “dremel”. Είναι ένας ευθύς λειαντήρας που έχει φωλιά και μπορεί να πάρει πέτρες, τρυπάνια, τροχάκια, σβουράκια και γενικότερα οποιοδήποτε εξάρτημα κυκλοφορεί για αυτού του τύπου τα εργαλεία. Τα περισσότερα από αυτά έχουν φωλιά για 6αρια εξαρτήματα. Αν και δεν είναι τόσο γνωστό, υπάρχει και αντίστοιχο εργαλείο με γωνιακή σύνδεση.

Συνιστώμενη πίεση6-6.3 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50lt
ΕφαρμογέςΛείανση, κοπή και καθαρισμός μεταλλικών επιφανειών

13- Πετρελιέρα αέρος

πετρελιέρα αέρος

Η πετρελιέρα αέρος είναι ένα από τα πιο φθηνά εργαλεία αέρος ( κανονικά κοστίζει 10-15 ευρώ) και πρακτικά κάνει ότι και μία απλή πετρελιέρα, απλώς λίγο πιο ξεκούραστα. Σίγουρα όχι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία αέρος, αλλά είναι τόσο φθηνή που όλοι θα την πάρουν κάποια στιγμή. Πολλές φορές πωλελ

Συνιστώμενη πίεση3-4 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>25lt
ΕφαρμογέςΛίπανση

14- Σέγα αέρος

αεροσέγα

Ένα ακόμα εργαλείο που η πνευματική εκδοχή έχει αρκετά πλεονεκτήματα είναι και η σέγα αέρος. Τα περισσότερα μοντέλα είναι αρκετά μικρά και χωρούν σε επιφάνειες που μία κανονική σέγα δεν μπορούσε να εισχωρήσει ούτε για αστείο. Χρησιμοποιείται κυρίως από φανοποιούς και συνεργεία αυτοκινήτων για κόψιμο ακριβείας σε λαμαρίνα, κολάρα…. Υπάρχει και μία πιο μεγάλη σέγα που θυμίζει σπαθοσέγα και χρησιμοποίειται για κόψιμο σε σωλήνες, σασί και γενικά πιο χοντρά μέταλλα.

Συνιστώμενη πίεση6-6.2 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50lt
ΕφαρμογέςΚόψιμο

15- Πατουραδόρος/ζουμπάς αέρος

πατουραδόρος αέρος

Είναι ένα εξειδικευμένο εργαλείο με διπλή χρήση. Από την μία μεριά χρησιμοποιείται σαν ζουμπάς και να ανοίγει τρύπες ή να κάνει ακόμα και κοπές, ενώ από την άλλη ανασηκώνει ελαφρά το μέταλλο δημιουργώντας μία πατούρα, σαν φλάντζα. Υπάρχει και αντίστοιχο εργαλείο χειρός, όμως το αέρος είναι πολύ πιο πρακτικό. Στο εμπόριο υπάρχουν και σαν ξεχωριστά εργαλεία, δηλαδή μόνο πατουραδόρος ή μόνο ζουμπάς, αλλά συνήθως είναι για κάποιο πολύ εξειδικευμένο σκοπό (πχ δημιουργία τρύπας σε μεγαλύτερο βάθος…)

Συνιστώμενη πίεση6-6.2 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>24t
ΕφαρμογέςΚόψιμο, δημιουργία τρύπας και πατούρας

16- Αεροτρύπανο

αεροτρύπανο

Είναι ένα από τα εργαλεία που παρότι είναι σχετικά φθηνό και μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο, πολλοί δεν το προτιμούν. Ο λόγος είναι καθαρά πρακτικός. Όλοι έχουν ένα δραπανοκατσάβιδο και έτσι φαίνεται πλεονασμός. Όμως τα συγκεκριμένα εργαλεία έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση με τα επαναφορτιζόμενα δραπανοκατσάβιδα, σε αυτά μπορεί να γίνει ρύθμιση στροφών (ρυθμίζοντας τον αέρα), ενώ είναι και πιο μικρά και πιο ελαφριά (υπάρχουν μοντέλα που ζυγίζουν περίπου 1 κιλό). Κυκλοφορούν σε δύο τύπους, ίσα και γωνιακά. Αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένα, υπάρχουν και βαρέου τύπου με 16αρι τσοκ και 2η λαβή που πολλές φορές έχουν και δυνατότητα κρούσης..

Συνιστώμενη πίεση2-6.2 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50t
ΕφαρμογέςΤρύπημα, τρίψιμο και γενικότερα ότι κάνει ένα δράπανο

17- Ματσακόνι αέρος

ματσακόνι αέρος

Το ματσακόνι αέρος είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται με μεταλλικές κατασκευές. Μπορεί να αφαιρέσει σκουριά και χρώμα από μεταλλικές επιφάνειες, Ειδικά σε επιφάνειες που δεν είναι επίπεδες (πχ σφυρήλατα) και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τριβείο, το ματσακόνι αέρος μπορεί να σας λύσει τα χέρια. Γενικά δεν είναι ακριβό, ενώ παρότι υπάρχει και σαν ξεχωριστό εργαλείο, υπάρχει και σαν εξάρτημα που προσαρμόζεται σε αεροκόπιδο.

Συνιστώμενη πίεση6-6.2 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50t
ΕφαρμογέςΚαθαρισμός επιφανειών από σκουριά ή χρώμα

18- Γρασαδόρος αέρος

γραδαδόρος αέρος

O γρασαδόρος αέρος κυκλοφορεί σε δύο μορφές. Η πρώτη είναι αυτή που θυμίζει τον γρασαδόρο χειρός, δηλαδή με το φυσίγγιο κάτω από το πιστόλι. Η δεύτερη είναι πιο επαγγελματική και αντλεί το γράσο από δοχείο που βρίσκεται σε ειδική τροχήλατη βάση. Και οι δύο είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται κυρίως από επαγγελματίες και όχι τόσο από ερασιτέχνες. Ο απλός γρασοδόρος αέρος ξεκινάει από τα 25 ευρώ και οι τροχήλατοι από τα 150.

Συνιστώμενη πίεση6-6.2 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>25t
ΕφαρμογέςΛίπανση

19- Πολυεργαλείο αέρος

πολυεργαλείο αέρος

Είναι ένα εργαλείο που δεν έχει κυκλοφορήσει και τόσο πολύ. Μέχρι στιγμής το έχουν λίγες εταιρίες. Κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με τα ηλεκτρικά πολυεργαλεία και τα περισσότερα παίρνουν τον ίδιο τύπο εξαρτημάτων με τα ηλεκτρικά. Μία υποκατηγορία των πολυεργαλειων είναι και οι αποκολλητές παρμπρίζ, που ουσιαστικά είναι το ίδιο εργαλείο με ένα ειδικό κυρτό μαχαίρι που κόβει την παρπριζόκολλα. Υπάρχουν και αποκολλητές παρμπρίζ που έχουν μόνο το μαχαίρι (δηλαδή δεν μπορούν να πάρουν άλλα εξαρτήματα, όμως οι περισσότεροι είναι πολυεργαλεία).

Συνιστώμενη πίεση6-6.2 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>50t
ΕφαρμογέςΛείανση, κόψιμο, αφαίρεση αρμών

20- Κομπρεσέρ αέρος (κατεδαφιστικό)

κομπρεσέρ αέρος

Στην κλασσική του μορφή είναι ένα καθαρά επαγγελματικό μηχάνημα που απαιτεί επαγγελματικό πετρελαιοκίνητο αεροσυμπιεστή (ή πολύ μεγάλο τριφασικό), που χρησιμοποιείται για σκάψιμο σε δομικά υλικά. ´Ομως υπάρχουν και πιο μικρά, κάποια μπορούν να δουλέψουν ακόμα και με μικρούς ερασιτεχνικούς αεροσυμπιεστές. Η κλασσική ονομασία που έχει στην Ελλάδα είναι κομπρεσέρ, όμως επειδή κομπρεσέρ ονομάζεται και ο αεροσυμπιεστής, συνήθως αναφέρεται και ως κατεδαφιστικό ή σκαπτικό πιστολέτο.

Συνιστώμενη πίεση
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο
ΕφαρμογέςΣκάψιμο, κατεδάφιση

21- Πιστόλι σοβατίσματος αέρος

πιστόλι σοβατίσματος

Σχετικά νέο εργαλείο που έγινε ευρύτερα γνωστό από τα Κινέζικα. Υπάρχουν διάφορες μορφές, με το πιο κλασσικό να έχει ένα μεταλλικό κουβά πάνω από το πιστόλι. Τα Κινέζικα είναι αρκετά φθηνά, τα επαγγελματικά είναι αρκετά πιο ακριβά.

Συνιστώμενη πίεση4-6.2 bar
Συνιστώμενο αεροφυλάκιο>100 lt
ΕφαρμογέςΣοβάτισμα

Αγροτικά εργαλεία αέρος

αγροτικά εργαλεία αέρος

Εκτός από τα κλασσικά εργαλεία αέρος, υπάρχουν και αρκετά εργαλεία αέρος που απευθύνονται στους αγρότες. Λειτουργούν με βενζινοκίνητους αεροσυμπιεστές και σε συγκεκριμένες καλλιέργειες είναι αρκετά δημοφιλή. Τα πιο γνωστά είναι τα εξής

  • Κλαδευτικό ψαλίδι αέρος: Εργαλείο χειρός που σας επιτρέπει να κόβετε ακόμα και χοντρά κλαδάκια χωρίς κανένα κόπο. Ιδιαίτερα χρήσιμο στο κλάδεμα αραίωσης. Σαν υπόκατηγορία υπάρχει και το κονταροψάλιδο, που είναι ένα ψαλίδι αέρος προσαρμοσμένο σε ένα μακρύ κοντάρι.
  • Ελαιοραβδιστικά αέρος: Υπάρχουν διάφοροι τύποι ελαιοραβδιστικών αέρος. Για μερικά χρόνια ήταν αρκετά δημοφιλή. Πλέον δεν έχουν και τόσο πέραση, αφού τα ηλεκτρικά είναι λίγο πιο βολικά.
  • Ελαιοδονητικό αέρος: Άλλο ένα εργαλείο που απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές. Σε αντίθεση με το ελαιοραβδιστικό που ραβδίζει τις ελιές, αυτό δονεί τις κλάρες μέχρι να πέσουν οι ελιές. Χρησιμοποιείται κυρίως σε βρώσιμες ελιές.
  • Αλυσοπρίονο/κονταροπρίονο αέρος: Συνήθως υπάρχει σαν εξάρτημα που προσαρμόζεται πάνω σε κοντάρι ελαιοραβριστικού/ελαιοδονητικού, αλλά υπάρχει και αυτόνομο. Όχι και τόσο δημοφιλές στην κλασσική μορφή (έχουν αντικατασταθεί από τα μπαταρίας), παρά μόνο σαν κονταροπρίονο.
  • Πνευματικός αραιωτήρας άνθεων: Εξειδικευμένο εργαλείο που χρησιμοποιείται σε μερικές καλλιέργειες ώστε να μην υπάρχει υπερπαραγωγή.

Μερικές επισημάνσεις

  • Η συνιστώμενη πίεση που αναφέρεται σε κάθε εργαλείο αέρος είναι καθαρά ενδεικτική. Το κάθε εργαλείο μπορεί να λειτουργεί με διαφορετική πίεση, γιαυτό πρώτα συμβουλευτείτε την ετικέτα που υπάρχει στο εργαλείο ή το εγχειρίδιο χρήσης.
  • Υπάρχει τεράστια διαφορά στην ποιότητα και στις τιμές. Έτσι μπορείτε να βρείτε πχ αερόκλειδο με 30 ευρώ, μπορεί να βρείτε και με 1000 ευρώ.
  • Το καλό με τα εργαλεία αέρος είναι ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα σύνδεσης ανά χώρα (πχ στην Αμερική έχουν διαφορετικό από το ΕυρωπαΪκό), όμως με έναν απλό αντάπτορα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εργαλείο αέρος βρείτε στο εμπόριο. Δηλαδή δεν υπάρχει το πρόβλημα της τάσης που έχουν τα ηλεκτρικά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY βιτρώ από 3D εκτυπωτή
Επόμενο άρθροΠως ξεχωρίζουμε τις ψεύτικες μάσκες 3Μ N95
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια