Review – Αεροσυμπιεστής Parkside PKO 270 A1

55
Parkside PKO 270 A1
 

O αεροσυμπιεστής Parkside PKO 270 A1 είναι ένας μικρός ερασιτεχνικός αεροσυμπιεστής (κομπρεσέρ αέρος), ο οποίος προσφέρεται στη αγορά εδώ και μερικά χρόνια. Η τιμή του είναι συνήθως γύρω στα 99 ευρώ και μπορείτε να τον βρείτε αποκλειστικά στα καταστήματα Lidl.

Επισήμανση
Το συγκεκριμένο μοντέλο (PKO 270 A1) δεν κυκλοφορεί πλέον. Έχει αντικατασταθεί από νεότερα μοντέλα τα οποία έχουν κάποιες διαφορές με το συγκεκριμένο που αναφέρεται στο άρθρο. Το τελευταίο είναι το PKO 270 B2.
 
Ας τον δούμε αναλυτικά

Χαρακτηριστικά Parkside PKO 270 A1 (σύμφωνα με τον κατασκευαστή)

 • Συμπαγής, ισχυρός και ευκίνητος – ιδανικός για το οικιακό εργαστήρι
 • Για κάθε χρήση – π.χ. για καρφωτικά, πιστόλια ψεκασμού χρώματος, πιστόλια εκφύσησης ή τρόμπες ελαστικών αυτοκινήτων
 • Ασφαλής λειτουργία χάρη στη βαλβίδα υπερπίεσης
 • Συμπιεστής 1 κυλίνδρου περιορισμένης δόνησης και περιορισμένου θορύβου
 • Εύκολος στη συντήρηση χάρη στο φίλτρο αναρρόφησης που καθαρίζεται εύκολα
 • Παραθυράκι ελέγχου στάθμης λαδιού και βαλβίδα εκκένωσης για εύκολη αλλαγή λαδιών
 • 2 συνδέσεις με ταχυσύνδεσμο για μη ελεγχόμενη πίεση αεροφυλακίου και ελεγχόμενη έξοδο συμπιεσμένου αέρα
 • 1 μανόμετρο πίεσης αεροφυλακίου και 1 μανόμετρο συμπιεσμένου αέρα με ενδείξεις σε Bar και PSI
 • Με πρακτική στρόφιγγα εκκένωσης και μειωτήρα πίεσης για έξοδο συμπιεσμένου αέρα χωρίς κλίμακα από 0-8 bar
 • Μεγάλη ρεζέρβα συμπιεσμένου αέρα χάρη στο αεροφυλάκιο 24 λίτρων
  Στιβαρή λαβή και 2 ρόδες εύκολης κύλισης για εύκολη μεταφορά
 • Με διακόπτη ON / OFF και περ. 3 m ηλεκτρικό καλώδιο
 • Συμπεριλ. 10 m λάστιχο πίεσης
 • Ισχύς: 1,8 kW
 • Απόδοση αναρρόφησης: 270 L / min
 • Βάρος: περ. 26,5 kg (χωρίς εξαρτήματα)
Βιβλίο Οδηγιών Εδώ

Εντυπώσεις από Parkside PKO 270 A1

Το κομπρεσέρ αυτό από την Parkside προσφέρεται εδώ και μερικά χρόνια. Είναι κατασκευής Einhell και έκανε περίπου 99 ευρώ/
 
Η τιμή -για τη κατηγορία του- ήταν αρκετά καλή. Ίδιου τύπου και απόδοσης κάνουν από 150 και πάνω.
Όπως έχουμε πει για τα πιο πολλά Parkside, πρέπει να ξέρεις τι αγοράζεις πάντα. Τα parkside κατά τη εμπειρία μας είναι ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ εργαλεία, που μηχανικά χαλάνε δύσκολα σε ερασιτεχνική χρήση, αλλά ίσως χαλάνε τα παρελκόμενα τους. 
 
Το κομπρεσέρ της Parkside δεν είναι εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Μηχανικά θα σας κρατήσει για αρκετά χρόνια,  αν κάνετε σωστή χρήση και συντήρηση. Μερικά παρελκόμενα του όμως ίσως έχουν πρόβλημα μετά από κάποιο καιρό. Όλα χρίζουν επιδιόρθωσης και δεν είναι κάτι που θα το καταστήσει άχρηστο. Απλώς θα πρέπει να το περιμένετε.
 
Τώρα όσο αναφορά τη απόδοση θα μείνετε σχετικά ευχαριστημένοι. Έχει αρκετή δύναμη και αρκετή πίεση και μπορεί να δουλεύει αρκετές ώρες συνεχόμενα, αν και η μπουκάλα είναι λίγο μικρή. Αν το θέλετε για χοντροδουλειές θα αδειάζει συνέχεια και κάθε λίγο θα πρέπει να σταματάτε. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι απλώς εκνευριστικό, αλλά κάποιες φορές μπορεί να σας καταστρέψει την εργασία (πχ βάψιμο).
 
Είναι σχετικά ελαφρύ και μπορεί να μετακινηθεί άνετα και μέσα σε ένα αμάξι. Ο σωλήνας των 10 μέτρων βοηθάει αρκετά αλλά μπορείτε να αγοράσετε και ένα καρούλι με σωλήνα 20-30 μέτρων (το έχει συνήθως και σαν προσφορά το Lidl) το οποίο θα σας δώσει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια.
Όταν το έχει σαν προσφορά, έχει συνήθως και αρκετά παρελκόμενα σε ξεχωριστά πακέτα.
Μερικά από αυτά είναι
Όλα είναι αρκετά οικονομικά και από την εμπειρία μας αρκετά αξιόπιστα (για ερασιτεχνική χρήση πάντα). Ποια από αυτά όμως κάνουν για αυτό τον αεροσυμπιεστή; Θεωρητικά όλα κάνουν, αφού αυτός ο αεροσυμπιεστής μπορεί να δώσει την απαραίτητη πίεση ώστε να τα δουλέψει. Πρακτικά όμως, η 24L μπουκάλα σας περιορίζει αρκετά. Ας δούμε ποια δουλεύουν καλά και ποια όχι

Εξαρτήματα που μπορείτε να δουλέψετε άνετα με ένα αεροσυμπιεστή 24L

 • Καρφωτικό
 • Εξάρτημα ελαστικών (για μικρά και μεσαία ελαστικά)
 • Πιστόλι βαφής για μικρές εφαρμογές
 • Αεροκαστάνια
 • Φυσητήρας (για μικρές εφαρμογές)

Εξαρτήματα που απαιτούν αεροσυμπιεστή με μεγαλύτερο αεροφυλάκιο (>50L)

 • Αερότριβεία
 • Αεροσέγες
 • Πιστόλι βαφής για μεγάλες επιφάνειες
 • Αμμοβολή
 • Εξάρτημα για πλυστικό
 • Αερόκλειδο

 

Η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα προϊόντα Parkside ή την εταιρία LIDL. To άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση ή προώθηση προϊόντος. 

Συντήρηση


Όλα τα εργαλεία για να αποδώσουν τα μέγιστα και να κρατήσουν για πάντα θέλουν σωστή συντήρηση. Ο αεροσυμπίεστης της Parkside δεν αποτελεί εξαίρεση. Με την κατάλληλη συντήρηση όταν πρέπει, θα μπορέσετε να τον έχετε για χρόνια  (ο γραφών τον χρησιμοποιεί για πάνω από 6 χρόνια χωρίς πρόβλημα).
Η συντήρηση που χρειάζεται είναι σχετικά απλή και μπορεί να την κάνει και ένας αρχάριος/α.
Ουσιαστικά είναι τρεις διαφορετικές εργασίες που θα πρέπει να κάνετε. Μία σχεδόν μετά από κάθε χρήση, μία κάθε μερικούς μήνες και η τελευταία κάθε 1-2 χρόνια αναλόγως τη χρήση.

1. Εκκένωση μπουκάλας από το συμπύκνωμα νερού


Η μπουκάλα με κάθε χρήση συγκεντρώνει την υγρασία που έχει ο αέρας μέσα στη μπουκάλα. Αναλόγως με την περιοχή που βρίσκεστε και την υγρασία που έχει η περιοχή σας το συμπύκνωμα αυτό μπορεί να είναι αρκετό. 
Καλό είναι να κάνετε εκκένωση μετά από κάθε χρήση
Πατήστε για να δείτε την διαδικασία
Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Στο κάτω μέρος η μπουκάλα έχει μια βαλβίδα. Αφού πρώτα έχετε αδειάσει τη μπουκάλα από την όποια πίεση έχει, ξεβιδώνετε με το χέρι αυτή την βαλβίδα. Καλό είναι να έχετε ένα δοχείο από κάτω να μαζεύει τα κατάλοιπα. Είναι πιθανό να είναι ελαιώδες το συμπύκνωμα, οπότε καλό είναι να το εναποθέσετε στα κατάλληλα σημεία.
Όταν τελειώσει το συμπύκνωμα βιδώνετε καλά πάλι τη βαλβίδα και είναι έτοιμο προς χρήση.
 

2. Καθαρισμός φίλτρου αέρα


Ο αεροσυμπιεστής της Parkside έχει ένα απλό φίλτρο αέρα. Με τη χρήση, γεμίζει σκόνη και δεν μπορεί να εφοδιαστεί με τον απαραίτητο αέρα το μηχάνημα. Έτσι πρέπει να καθαριστεί.
Αυτό είναι κάτι που λογικά θα το κάνετε ανά κάποιους μήνες αν και καλό είναι να ελέγχετε συχνά.
 
Πατήστε για να δείτε την διαδικασία
Το φίλτρο βρίσκεται στο πλάι, μέσα σε ένα πορτοκαλί κυκλικό πλαστικό κάλυμμα. Για να το ανοίξετε θα πρέπει να ξεβιδώσετε την βίδα-πεταλούδα που έχει. 
Αφού την ξεβιδώσετε το βγάζετε και το ανοίγετε. Μέσα βρίσκεται το φίλτρο (λογικά θα είναι κίτρινου χρώματος). 
Τώρα θα πρέπει να το φυσήξετε. Υπάρχουν στη αγορά κάποια ειδικά σπρέι πεπιεσμένου αέρα που θα σας βοηθήσουν.
 
Εναλλακτικά μπορείτε να το καθαρίσετε με τον ίδιο τον αεροσυμπιεστή. Βέβαια χρειάζεται λίγο προσοχή. Δεν θα πρέπει να θέσετε σε λειτουργία τον αεροσυμπιεστή όσο το φίλτρο δεν είναι στη θέση του. 
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να γεμίσετε τον αεροσυμπιεστή όσο το φίλτρο είναι στη θέση του. Έπειτα να κλείσετε τον αεροσυμπιεστή, να βγάλετε το φίλτρο, να καλύψετε πρόχειρα το στόμιο εισόδου του αέρα στο φίλτρο και με τον αέρα που έχει στη μπουκάλα ο αεροσυμπιεστής να καθαρίσετε το φίλτρο. Προσοχή όπως είπαμε θα πρέπει να είναι κλειστός ο αεροσυμπιεστής για να μη τεθεί σε λειτουργία όταν θα πέσει η πίεση στη μπουκάλα

3. Αλλαγή λαδιών κινητήρα


Ο αεροσυμπιεστής της Parkside είναι λαδιού. Για να έχει τη βέλτιστη λειτουργία και να κρατήσει για πολλά χρόνια πρέπει το λάδι να αλλάζεται όταν πρέπει.
Η Parkside συστήνει χρήση 15W-40 λαδιού με την πρώτη αλλαγή να γίνεται μετά από 100ώρες λειτουργίας και τις επόμενες κάθε 500 ώρες.
Αν και είναι λίγο δύσκολο να υπολογίσετε τις ώρες ακριβώς, καλό είναι ειδικά στην πρώτη αλλαγή να την κάνετε στο σωστό χρόνο. 
Το λάδι θα το βρείτε σε καταστήματα λιπαντικών ή ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Χρειάζεται περίπου 250 ml. Συνήθως η μικρότερη συσκευασία που μπορείτε να βρείτε είναι 1 λίτρο και κοστίζει από 5 έως 10 ευρώ αναλόγως με την εταιρία.
Πατήστε για να δείτε την διαδικασία
Καταρχάς θα πρέπει να έχετε ένα δοχείο αποστράγγισης και ένα μικρό χωνί. Μην αφήσετε τα λάδια να πέσουν στο περιβάλλον. Είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το περιβάλλον και τα κατάλοιπα τους θα μείνουν στο χώμα για πάρα πολλά χρόνια.
Αφού έχετε τοποθετήσει το δοχείο αποστράγγισης κάτω από την τάπα του κινητήρα, ξεβιδώνετε την τάπα. Χρειάζεται 15αρι κλειδί για να ξεβιδώσει.
Όταν την ξεβιδώσετε θα αρχίσει να πέφτει το παλιό λάδι. 
Tip
Για να έχει καλύτερη ροή το λάδι, καλό είναι ο κινητήρας να είναι ζεστός και να έχετε ανοίξει το καπάκι εισόδου του λαδιού.

 

 Αφού έχει στραγγίσει όλο το παλιό λάδι, βιδώνετε προσεκτικά πάλι την τάπα, δίνοντας λίγο προσοχή στη τσιμούχα που έχει.
Τώρα τοποθετώντας το χωνί στη πάνω είσοδο, ρίχνετε προσεκτικά το καινούργιο λάδι στο κινητήρα έχοντας το μάτι σας πάνω στον δείκτη λαδιού που έχει. Θα πρέπει το λάδι να είναι φτάσει το μέσο του πλαστικού δείκτη.
Όταν θα είναι στο κατάλληλο επίπεδο, κλείνετε το καπάκι και είναι έτοιμο προς λειτουργία πάλι.
 

Σύγκριση με τον 50αρη αεροσυμπιεστή PKO 500

Στις 21/02/2019 η LIDL φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον 50αρη αεροσυμπιεστή, τον PARKSIDE PKO 500 A2. Από ότι φαίνεται έχει περίπου ίδιο μοτέρ με αυτό στον 25αρη. Δείτε αναλυτικά τη σύγκριση των προδιαγραφών ανάμεσα στον PKO 500 A2 και τον PKO 270 A4 (τον τελευταίο 24αρη που έφερε τον Σεπτέμβρη του 19)  

 PKO 270 A4PKO 500 A2
Ισχύς κινητήρα (Watt)18001800
Αριθμός στροφών συμπιεστή28502850
Όγκος δοχείου (λίτρα)24 50 
Μέγιστη πίεση λειτουργίας (bar)1010
Ισχύς αναρρόφησης (λίτρα ανά λεπτό)260260
Βάρος συσκευής (κιλά)27 34
Στάθμη ηχητικής πίεσης (dB)74.974.3 
Στάθμη ηχητικής ισχύος (dB)94.9 94.3
Κατασκευαστής/ΕισαγωγέαςScheppachScheppach

Σύνοψη


Θετικά

 • Οικονομικό
 • Δυνατό μοτέρ
 • Καλή απόδοση τιμής / ποιότητας
 • Καλά μηχανικά μέρη
 • Σχετικά εύκολη μεταφορά

Αρνητικά

 • Τα παρελκόμενα και εξαρτήματα μπορεί να χαλάσουν
 • Η μπουκάλα των 24L είναι σχετικά μικρή και δεν είναι ικανή να λειτουργεί με μηχανήματα που θέλουν μεγάλη ποσότητα αέρα
 • Δεν προτείνεται για επαγγελματική ή πολύ βαριά χρήση
 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜερικά διαφορετικά σπρέι που ίσως δεν ξέρατε ότι υπάρχουν
Επόμενο άρθροΠως αλλάζουμε μία καμμένη ασφάλεια αυτοκινήτου
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
55 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια