Την πέμπτη που μας έρχεται τα LIDL φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μερικά από τα εργαλεία της νέας σειράς PARKSIDE PERFOMANCE. Τι είναι αυτά τα εργαλεία και γιατί είναι πιο ακριβά από ότι συνήθως; Η βασική διαφορά που έχουν είναι η λειτουργία του μοτέρ, όπου εδώ είναι brushless, δηλαδή λειτουργεί χωρίς καρβουνάκια.

Τι διαφορά έχουν τα μοτέρ με και χωρίς καρβουνάκια

Τα κλασσικά ηλεκτρικά μοτέρ χρησιμοποιούν καρβουνάκια για να επιτευχθεί η κίνηση στον ρότορα στο μοτέρ. Τα καρβουνάκια (brushes) είναι μικρά ορθογώνια κομμάτια φτιαγμένα από ένα μείγμα άνθρακα, γραφίτη και άλλων υλικών που εφάπτονται πάνω στον συλλέκτη (commutator). Από την επαφή υπάρχει τριβή και αυτή είναι η αιτία που βλέπετε μικρές σπίθες όταν λειτουργεί ο ηλεκτροκινητήρας.

Τυπικά καβρουνάκια. Αυτά είναι μεγάλα, για ac μοτέρ, για DC είναι λίγο πιο μικρά και

Όμως αυτή η τριβή δημιουργεί 4 βασικά προβλήματα στον ηλεκτροκινητήρα. Πρώτον τρώγονται τα καρβουνάκια και με τον καιρό θα πρέπει να τα αλλάξετε. Αυτό σε μερικά εργαλεία δεν είναι πρόβλημα, όμως στα επαναφορτιζόμενα που έχουν μοτέρ κλειστού τύπου η αλλαγή στα καρβουνάκια είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μία τυπική πομπίνα από μοτέρ με καρβουνάκια. Αριστερά, αυτό με τα παράλληλα διάκενα, είναι ο συλλέκτης (commutator) που ακουμπούν τα καρβουνάκια

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι φθείρεται και ο συλλέκτης στην πομπίνα. Επειδή ο συλλέκτης δεν είναι από γραφίτη αλλά από μέταλλο δεν φθείρεται τόσο εύκολα και λογικά θα κρατήσει πολλά χρόνια, όμως ειδικά σε εργαλεία που γίνεται επαγγελματική χρήση θα χαλάσει κάποια στιγμή.

Το τρίτο πρόβλημα είναι η θερμότητα που εκλύεται λόγω της τριβής. Αν έχετε παρατηρήσει το εργαλείο να ζεσταίνεται υπερβολικά στο πίσω μέρος του μοτέρ είναι από αυτή την τριβή. Αυτή η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μοτέρ αλλά και στο ίδιο το εργαλείο, αφού αν “ανάψει” μπορεί να λιώσει καλώδια και να καταστρέψει πλακέτες που είναι κοντά στο μοτέρ.

Όμως το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η απώλεια ενέργειας που υπάρχει λόγω της τριβής. Έτσι ένα μέρος της μηχανικής ενέργειας, μετατρέπεται σε θερμική και εκλύεται στο εξωτερικό του εργαλείου. Στα επαναφορτιζόμενα εργαλεία που η διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένη, αυτό είναι σημαντικό θέμα.

 • Πιο οικονομική κατασκευή
 • Αν χαλάσει κάτι αλλάζεται σχετικά εύκολα
 • Αν δουλεύουν σε φουλ στροφές δεν χρειάζεται controller
 • Αν θέλουμε να ρυθμίσουμε στροφές χρειάζεται απλός controller 
 • Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος 
 • Χρειάζονται πιο συχνή συντήρηση
 • Έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής
 • Υπάρχει απώλεια ενέργειας
 • Κάνουν πιο πολύ θόρυβο
 • Ζεσταίνονται πιο πολύ
 • Είναι επικίνδυνα λόγω σπινθήρων και EMI
 • Όσο χαμηλώνουν οι στροφές μειώνεται η ροπή (εκτός και αν υπάρχει συμπλέκτης)

Τώρα πάμε στα brushless μοτέρ. Όπως είπαμε και πιο πάνω δεν χρησιμοποιούν καρβουνάκια, αλλά μόνιμους μαγνήτες και έτσι δεν υπάρχει καμία επαφή. Εδώ ο ρότορας μπορεί να βρίσκεται και εξωτερικά της περιέλιξης. Το βασικό μειονέκτημα που έχουν τα brushless μοτέρ είναι το υψηλό κόστος κατασκευής σε σύγκριση με τα απλά μοτέρ. Η διαφορά στην τιμή δεν έρχεται τόσο από τον μόνιμο μαγνήτη (που και εκεί αναλόγως την ποιότητα μπορεί να είναι σημαντική), όσο από τους ακριβούς controllers που χρειάζονται για να λειτουργήσει το brushless μοτέρ . Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ότι είναι δύσκολα στην επισκευή. Συνήθως αν χαλάσει κάτι, αλλάζει δύσκολα και μόνο από κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό. Στα απλά μοτέρ ακόμα και ένας αρχάριος μπορεί να αλλάξει καρβουνάκια ή πομπίνα.

Τα πλεονεκτήματα ενός brushless μοτέρ είναι ότι έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μάλιστα χωρίς καμία συντήρηση (δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε καρβουνάκια ούτε συλλέκτη, μόνο τα ρουλεμάν είναι “αναλώσιμα”). Σε γενικές γραμμές πιστεύεται ότι αντέχουν 10-50 φορές περισσότερο από τα απλά. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Επειδή δεν υπάρχει τριβή, δεν υπάρχει απώλεια μηχανικής ενέργειας, δεν υπάρχουν σπινθήρες (μπορεί να ακούγεται ασήμαντο αλλά για όποιον κάνει εργασίες σε κλειστές δεξαμενές είναι πολύ σημαντικό), δεν κάνει τόσο θόρυβο, ούτε ζεσταίνεται όσο το απλό.

Και επειδή δεν υπάρχει πομπίνα με συλλέκτη είναι και πιο μικρό στο μέγεθος και πιο συμπαγές από ότι τα κοινά (έως και 1/3 για μοτέρ ίδιας ισχύς). Μάλιστα επειδή δεν απαιτείται ψύξη με φτερωτή μπορεί να είναι εντελώς κλειστού τύπου.

Ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι είναι πιο αποδοτικά και σε ροπή αλλά και σε κατανάλωση. Με απλά λόγια, ένα επαναφορτιζόμενο εργαλείο με brushless μοτέρ θα έχει πιο πολύ ροπή από ότι ένα κοινό μοτέρ ίδιας ισχύς και η μπαταρία του θα κρατάει περισσότερο.

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των brushless μοτέρ είναι τα εξής:

 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
 • Πιο αθόρυβα
 • Δεν ζεσταίνονται τόσο εύκολα
 • Μπορεί να είναι εντελώς κλειστά
 • Έχουν υψηλή ροπή ακόμα και σε χαμηλές στροφές χωρίς μειωτήρα
 • Μικρότερο μέγεθος συγκριτικά με κοινά ίδιας ισχύς
 • Μεγαλύτερο εύρος και καλύτερη επιλογή στροφών
 • Πιο αποδοτικά, ειδικά όταν δουλεύουν στο ρελαντί ή με χαμηλό φορτίο
 • Μεγαλύτερη ροπή (σε σχέση με ίδιας ισχύς brushed)
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος λόγω σπινθήρων
 • Δύσκολη επισκευή
 • Είναι αρκετά πιο ακριβά
 • Κάποια έχουν χαμηλή ροπή στο ξεκίνημα

Ποια εργαλεία υπάρχουν στην σειρά PARKSIDE PERFOMANCE

Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχουν μόνο 6 εργαλεία στην σειρά PARKSIDE PERFOMANCE, με τα 5 εξ αυτών να έρχονται την ερχόμενη πέμπτη στα ράφια των LIDL.To μόνο που δεν έρχεται είναι το επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο PARKSIDE PHKSAP 20-LI A1, που είναι το μόνο από την σειρά που χρησιμοποιεί δική του μπαταρία. Τα υπόλοιπα 5 που έρχονται στην Ελλάδα χρησιμοποιούν μπαταρίες από την σειρά X20V Team και έναν μεγαλύτερο ταχυφορτιστή.

Αναλυτικά τα 5 εργαλεία που έρχονται είναι

Επαναφορτιζόμενο κρουστικό/σκαπτικό πιστολέτο PARKSIDE PERFOMANCE PKHAP 20-Li A1

Το πρώτο από τα 5 εργαλεία της προσφοράς είναι το σκαπτικό πιστολέτο PARKSIDE PKHAP 20 Li A1. Είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο (3 joule ενέργεια κρούσης) ιδανικό για όσους θέλουν να κάνουν εργασίες με σκυρόδεμα και άλλα δομικά υλικά. Προφανώς μπορεί να κάνει και απλές τρύπες σε τοίχο για ούπατ ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί ως απλό δράπανο με αντάπτορα για τσοκ, όμως δεν είναι αυτή η χρήση για την οποία είναι φτιαγμένο. Είναι ένα βαρύ και δυνατό εργαλείο που χρησιμοποιείται εκεί που δεν μπορούν τα μικρά. Δηλαδή αν θέλετε να ανοίξετε μία τρύπα σε ένα τοίχο για να περάσετε ένα μπουρί είναι το βούτυρο στο ψωμί του.

Δεν έχει τσοκ, αλλά υποδοχή SDS plus και έχει 3 διαφορετικές λειτουργίες. Διάτρηση χωρίς κρούση (για τρύπημα σε ξύλο ή μέταλλο), διάτρηση με κρούση (για απλό τρύπημα σε δομικά υλικά) ή μόνο κρούση (για χρήση με καλέμι). 

Οι δυνατότητες που έχει είναι 24 χιλιοστά σε μπετό και πέτρα, 13 χιλιοστά σε ατσάλι και 27 χιλιοστά σε ξύλο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της LIDL το συγκεκριμένο εργαλείο έχει 2 φορές περισσότερη ισχύ κρούσης σε σχέση με το απλό πιστολέτο το PARKSIDE PABH 20-LI, όμως δεν είναι ακριβώς ίδιο εργαλείο, άσχετα από το αν είναι brushless ή όχι. Τέτοιο μεγάλο πιστολέτο δεν είχε φέρει ποτέ  σε επαναφορτιζόμενο, παρά μόνο σε ενσύρματο

Στην συσκευασία υπάρχει η μεγάλη μπαταρία από την σειρά X20V Team, με τα 4Ah και ο μεγάλος ταχυφορτιστής. Η τιμή του εργαλείου είναι 99 ευρώ. 

Επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο PARKSIDE PERFOMANCE PABSP 20-Li B2

To δεύτερο εργαλείο της προσφοράς είναι το επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο PARKSIDE PABSP 20-Li B2. Είναι και αυτό ένα από τα εργαλεία με κινητήρα χωρίς καρβουνάκια και λογικά είναι το εργαλείο που θα προτιμήσουν οι περισσότεροι, καθώς το δραπανοκατσάβιδο είναι το πιο χρηστικό εργαλείο για κάθε μάστορα. 

Διαθέτει 2 ταχύτητες (αργό για βίδωμα, γρήγορο για διάτρηση) και 21 προ-ρυθμισμένες βαθμίδες ροπής για βίδωμα και 1 για διάτρηση.

Είναι αρκετά πιο δυνατό από το απλό με μέγιστη ροπή 60Nm και δυνατότητα διάτρησης 13 χιλιοστά σε ατσάλι και 38 χιλιοστά σε ξύλο. Το τσοκ του είναι 13αρι ενώ στην συσκευασία έχει την μικρή μπαταρία των 2Ah της Χ20V Team, όμως έχει πιο καλό ταχυφορτιστή από ότι έχουν τα μη brushless (την φορτίζει σε 45 λεπτά).

Συνοπτικά οι διαφορές ανάμεσα στο απλό μοντέλο, το PARKSIDE PABS 20 Li D4 (review εδώ) και στο συγκεκριμένο που είναι brushless

 Απλό Brushless
Τιμή (συνήθως)50 ευρώ70 ευρώ
ΡοπήΔεν αναφέρεται (λογικά 30-40Nm)60Nm
1η ταχύτητα0 έως 4000 έως 500
2η ταχύτητα0 έως 16000 έως 2000
Βαθμίδες ροπής26+121+1
Μέγιστη διάτρηση ξύλο (χιλ)3038
Μέγιστη διάτρηση ατσάλι (χιλ)1313
Διάμετρος τσοκ (χιλ)13 13
Μπαταρία2Ah2Ah
Φορτιστής65 WATT120 WATT
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

Επαναφορτιζόμενος γωνιακός τροχός PARKSIDE PERFOMANCE PWSAP 20-Li B2

To τρίτο εργαλείο της προσφοράς είναι ο επαναφορτιζόμενος γωνιακός τροχός PARKSIDE PWSAP 20-Li B2. Και αυτός φυσικά έχει κινητήρα χωρίς καρβουνάκια με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.  Παίρνει 125αρι δίσκο και οι μέγιστες στροφές είναι περίπου 10.000 ανά λεπτό. Έχει ελεγχόμενη εκκίνηση (soft start) και ηλεκτρονικό φρένο (quick stop) για μεγαλύτερη ασφάλεια και έχει λαβή που μπορεί να μπει σε 3 διαφορετικές θέσεις (με ειδική θέση για το κλειδί μέσα στη λαβή). Ο όγκος του φαίνεται μικρότερος ειδικά από το πρώτο μοντέλο PWSA και λογικά είναι και λίγο πιο ελαφρύ.

Στα επιμέρους χαρακτηριστικά δεν έχει κάποια σημαντική διαφορά (εκτός από τον φορτιστή) με τον απλό επαναφορτιζόμενο γωνιακό τροχό της PARKSIDE, όμως είναι σίγουρο ότι είναι πιο δυνατός και δεν πρέπει να κόβει ταχύτητα όταν ζορίζεται όσο ο απλός. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές κόβει έως και 40% πιο γρήγορα ατσάλι από οτι ο απλός. Και η αλήθεια είναι ότι ο γωνιακός τροχός είναι ένα από τα εργαλεία που δουλεύουν αρκετές ώρες, οπότε τα καρβουνάκια τρώγονται πολύ πιο εύκολα. Επομένως το brushless εγγυάται ότι θα σας κρατήσει πολύ περισσότερο από ότι το απλό.

Η μπαταρία που έχει στην συσκευασία είναι η PAP 20 A3, δηλαδή η μπαταρία 4Ah από την Χ20V Team.

Η τιμή του είναι 99 ευρώ (όταν ο απλός είχε 65).

Επαναφορτιζόμενη σπαθοσέγα PARKSIDE PERFOMANCE PSSAP 20-Li B2

To τέταρτο εργαλείο της σειράς Perfomance από την PARKSIDE είναι η επαναφορτιζόμενη σπαθοσέγα PARKSIDE PSSAP 20-Li B2. Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς είναι αισθητά καλύτερο από το απλό μοντέλο λόγω brushlees κινητήρα. Εδώ οι διαφορές δεν είναι τόσο στις δυνατότητες κοπής (αν και εκεί υπάρχει διαφορά, ειδικά στο ξύλο) , αλλά περισσότερο στην αντοχή, στην μπαταρία και τον φορτιστή. 

Συνοπτικά οι διαφορές στον παρακάτω πίνακα.

 PSSA 20 Li A1 (απλό)PSSAP 20 Li b2 (brushless)
Τιμή55 ευρώ99 ευρώ
Ταχύτητα (ρελαντί)0 έως 30000 έως 3000
Μήκος εμβολισμού20 χιλιοστά 
Μέγιστη απόδοση σε ξύλο100 χιλιοστά150 χιλιοστά
Μέγιστη απόδοση σε χάλυβα (δεν είναι ίδια σύγκριση)20 χιλιοστά12 χιλιοστά
Μέγιστη απόδοση σε σωλήνα100 χιλιοστά
Μπαταρία (χωρητικότητα)2Ah4Ah
Φορτιστής (ρεύμα φόρτισης)2.4 A4.5 A
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

Επαναφορτιζόμενο πολυεργαλείο PARKSIDE PERFOMANCE PAMFWP 20-Li B2

To τελευταίο εργαλείο της σειράς PARKSIDE PERFOMANCE που φέρνουν τα LDIL είναι το PARKSIDE PAMFWP 20-Li B2 , ένα επαναφορτιζόμενο πολυεργαλείο κοπής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τριβείο. Γενικά είναι ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο γιατί μπορεί να κάνει πολλές δουλειές. Ειδικά για συγκεκριμένες εργασίες είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να το κάνει. Οι διαφορές του με το απλό μοντέλο είναι και εδώ πάνω κάτω ίδιες με τα προηγούμενα. Έχει πιο πολύ δύναμη, καλύτερο φορτιστή και μεγαλύτερη αντοχή.

O μηχανισμός αλλαγής εξαρτημάτων είναι αυτόματος χωρίς κλειδί (απλώς σηκώνεται τον μοχλό) και τα εξαρτήματα μπορούν να περιστραφούν σε ότι γωνία θέλετε. Η τιμή του είναι 75 ευρώ, 30 ευρώ πιο ακριβό από το απλό μοντέλο. 

 PAMFW 20 Li A1 (απλό)PAMFWP 20 Li b2 (brushless)
Τιμή45 ευρώ (το έχει φέρει και φθηνότερα)75 ευρώ
Ταχύτητα (ρελαντί)5000 έως 190008000 έως 20000
Μπαταρία (χωρητικότητα)2Ah2Ah
Φορτιστής (ρεύμα φόρτισης)2.4 A4.5 A
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

9
Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
3 Comment threads
6 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με περισσότερες αντιδράσεις
Hottest comment thread
6 Σχολιαστές
Θάνος ΡηγαςadminNikoslazarosBabis Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφείτε  
νεότερο παλαιότερο πιο δημοφιλές
Ειδοποίηση από
Nikos
Επισκέπτης
Nikos

Να σημειωθεί ότι οι μπαταρίες που πουλούσαν 15-25 Απρίλη, ήταν 2Ah, 2Ah με φορτιστή και 4Ah. Εδώ που μένω το ένα απο τα 2 καταστήματα πουλούσε τις 2&4Ah και το άλλο τις 2Ah με φορστιστη και 4Ah.
Των 4 κόστιζε 25€, και οι άλλες 15ή20€

lazaros
Επισκέπτης
lazaros

Καλημέρα. Ενδιαφέρομαι για αγορά δραπανοκατσάβιδου της σειράς Parkside. Σκεφτόμουν μεταξύ του μοντέλου που βγήκε αυτές τις μέρες, Performance στα 70 ευρώ, που είναι απλό (χωρίς κρούση) και του κρουστικού (όχι brushless) PSBSA 20-Li στα 60 ευρώ που υπάρχουν ακόμα κάποια κομμάτια σε κατάστημα της περιοχής μου. Υπόψη ότι έχω ήδη πνευματικό πιστολέτο ρεύματος, απλά σκεφτόμουν ότι καλό θα ήταν, αν αγοράσω επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο (που δεν έχω κανένα μέχρι τώρα) να έχει και λειτουργία κρούσης (για να υπάρχει δια παν ενδεχόμενο που λένε). Από πλευράς απτής ποιότητας κατασκευής και λειτουργίας (πχ σωστό τσοκ όχι έκκεντρο κλπ) ποιο από τα 2 θα… Διαβάστε περισσότερα »

Nίκος
Επισκέπτης
Nίκος

Γεια σας.
Μήπως ξέρετε αν τα parkside 20v είναι συμβατά με κάποια μπαταρία από επώνυμα bosch, dewalt, metabo η οποιοδήποτε.
Σας ευχαριστώ

Babis
Επισκέπτης
Babis

Και βέβαια δεν είναι

Θάνος Ρηγας
Επισκέπτης
Θάνος Ρηγας

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, από όσα εγώ διαθέτω και γνωρίζω όχι, υπάρχει όμως λύση με αντάπτορα εκτυπωμένο από 3d εκτυπωτή. Στο εξωτερικό κυκλοφορούν στην αγορά και έτοιμοι αντάπτορες για μετατροπή αναμεσα σε κάποιες εταιρίες.