Τα LIDL φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μερικά από τα εργαλεία της νέας σειράς PARKSIDE PERFOMANCE. Τι είναι αυτά τα εργαλεία και γιατί είναι πιο ακριβά από ότι συνήθως; Η βασική διαφορά που έχουν τα περισσότερα μοντέλα είναι η λειτουργία του μοτέρ, όπου σε όσα είναι με μοτέρ είναι brushless, δηλαδή λειτουργεί χωρίς καρβουνάκια. Μία ακόμα σημαντική διαφορά είναι και η διάρκεια της εγγύησης, αφού σχεδόν σε όλα τα PERFOMANCE είναι 5ετής, αντί για την 3ετή που δίνει στα απλά. Δηλαδή, με απλά λόγια, τα PARKSIDE PERFOMANCE είναι φτιαγμένα για πιο απαιτητική χρήση, γιαυτό είναι και αρκετά πιο ακριβά από την απλή σειρά.

Τι διαφορά έχουν τα μοτέρ με και χωρίς καρβουνάκια

Τα κλασσικά ηλεκτρικά μοτέρ χρησιμοποιούν καρβουνάκια για να επιτευχθεί η κίνηση στον ρότορα στο μοτέρ. Τα καρβουνάκια (brushes) είναι μικρά ορθογώνια κομμάτια φτιαγμένα από ένα μείγμα άνθρακα, γραφίτη και άλλων υλικών που εφάπτονται πάνω στον συλλέκτη (commutator). Από την επαφή υπάρχει τριβή και αυτή είναι η αιτία που βλέπετε μικρές σπίθες όταν λειτουργεί ο ηλεκτροκινητήρας.

Τυπικά καβρουνάκια. Αυτά είναι μεγάλα, για ac μοτέρ, για DC είναι λίγο πιο μικρά και

Όμως αυτή η τριβή δημιουργεί 4 βασικά προβλήματα στον ηλεκτροκινητήρα. Πρώτον τρώγονται τα καρβουνάκια και με τον καιρό θα πρέπει να τα αλλάξετε. Αυτό σε μερικά εργαλεία δεν είναι πρόβλημα, όμως στα επαναφορτιζόμενα που έχουν μοτέρ κλειστού τύπου η αλλαγή στα καρβουνάκια είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μία τυπική πομπίνα από μοτέρ με καρβουνάκια. Αριστερά, αυτό με τα παράλληλα διάκενα, είναι ο συλλέκτης (commutator) που ακουμπούν τα καρβουνάκια

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι φθείρεται και ο συλλέκτης στην πομπίνα. Επειδή ο συλλέκτης δεν είναι από γραφίτη αλλά από μέταλλο δεν φθείρεται τόσο εύκολα και λογικά θα κρατήσει πολλά χρόνια, όμως ειδικά σε εργαλεία που γίνεται επαγγελματική χρήση θα χαλάσει κάποια στιγμή.

Το τρίτο πρόβλημα είναι η θερμότητα που εκλύεται λόγω της τριβής. Αν έχετε παρατηρήσει το εργαλείο να ζεσταίνεται υπερβολικά στο πίσω μέρος του μοτέρ είναι από αυτή την τριβή. Αυτή η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μοτέρ αλλά και στο ίδιο το εργαλείο, αφού αν “ανάψει” μπορεί να λιώσει καλώδια και να καταστρέψει πλακέτες που είναι κοντά στο μοτέρ.

Όμως το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η απώλεια ενέργειας που υπάρχει λόγω της τριβής. Έτσι ένα μέρος της μηχανικής ενέργειας, μετατρέπεται σε θερμική και εκλύεται στο εξωτερικό του εργαλείου. Στα επαναφορτιζόμενα εργαλεία που η διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένη, αυτό είναι σημαντικό θέμα.

 • Πιο οικονομική κατασκευή
 • Αν χαλάσει κάτι αλλάζεται σχετικά εύκολα
 • Αν δουλεύουν σε φουλ στροφές δεν χρειάζεται controller
 • Αν θέλουμε να ρυθμίσουμε στροφές χρειάζεται απλός controller 
 • Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος 
 • Χρειάζονται πιο συχνή συντήρηση
 • Έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής
 • Υπάρχει απώλεια ενέργειας
 • Κάνουν πιο πολύ θόρυβο
 • Ζεσταίνονται πιο πολύ
 • Είναι επικίνδυνα λόγω σπινθήρων και EMI
 • Όσο χαμηλώνουν οι στροφές μειώνεται η ροπή (εκτός και αν υπάρχει συμπλέκτης)

Τώρα πάμε στα brushless μοτέρ. Όπως είπαμε και πιο πάνω δεν χρησιμοποιούν καρβουνάκια, αλλά μόνιμους μαγνήτες και έτσι δεν υπάρχει καμία επαφή. Εδώ ο ρότορας μπορεί να βρίσκεται και εξωτερικά της περιέλιξης. Το βασικό μειονέκτημα που έχουν τα brushless μοτέρ είναι το υψηλό κόστος κατασκευής σε σύγκριση με τα απλά μοτέρ. Η διαφορά στην τιμή δεν έρχεται τόσο από τον μόνιμο μαγνήτη (που και εκεί αναλόγως την ποιότητα μπορεί να είναι σημαντική), όσο από τους ακριβούς controllers που χρειάζονται για να λειτουργήσει το brushless μοτέρ . Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ότι είναι δύσκολα στην επισκευή. Συνήθως αν χαλάσει κάτι, αλλάζει δύσκολα και μόνο από κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό. Στα απλά μοτέρ ακόμα και ένας αρχάριος μπορεί να αλλάξει καρβουνάκια ή πομπίνα.

Τα πλεονεκτήματα ενός brushless μοτέρ είναι ότι έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μάλιστα χωρίς καμία συντήρηση (δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε καρβουνάκια ούτε συλλέκτη, μόνο τα ρουλεμάν είναι “αναλώσιμα”). Σε γενικές γραμμές πιστεύεται ότι αντέχουν 10-50 φορές περισσότερο από τα απλά. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Επειδή δεν υπάρχει τριβή, δεν υπάρχει απώλεια μηχανικής ενέργειας, δεν υπάρχουν σπινθήρες (μπορεί να ακούγεται ασήμαντο αλλά για όποιον κάνει εργασίες σε κλειστές δεξαμενές είναι πολύ σημαντικό), δεν κάνει τόσο θόρυβο, ούτε ζεσταίνεται όσο το απλό.

Και επειδή δεν υπάρχει πομπίνα με συλλέκτη είναι και πιο μικρό στο μέγεθος και πιο συμπαγές από ότι τα κοινά (έως και 1/3 για μοτέρ ίδιας ισχύς). Μάλιστα επειδή δεν απαιτείται ψύξη με φτερωτή μπορεί να είναι εντελώς κλειστού τύπου.

Ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι είναι πιο αποδοτικά και σε ροπή αλλά και σε κατανάλωση. Με απλά λόγια, ένα επαναφορτιζόμενο εργαλείο με brushless μοτέρ θα έχει πιο πολύ ροπή από ότι ένα κοινό μοτέρ ίδιας ισχύς και η μπαταρία του θα κρατάει περισσότερο.

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των brushless μοτέρ είναι τα εξής:

 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
 • Πιο αθόρυβα
 • Δεν ζεσταίνονται τόσο εύκολα
 • Μπορεί να είναι εντελώς κλειστά
 • Έχουν υψηλή ροπή ακόμα και σε χαμηλές στροφές χωρίς μειωτήρα
 • Μικρότερο μέγεθος συγκριτικά με κοινά ίδιας ισχύς
 • Μεγαλύτερο εύρος και καλύτερη επιλογή στροφών
 • Πιο αποδοτικά, ειδικά όταν δουλεύουν στο ρελαντί ή με χαμηλό φορτίο
 • Μεγαλύτερη ροπή (σε σχέση με ίδιας ισχύς brushed)
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος λόγω σπινθήρων
 • Δύσκολη επισκευή
 • Είναι αρκετά πιο ακριβά
 • Κάποια έχουν χαμηλή ροπή στο ξεκίνημα

Ποια εργαλεία υπάρχουν στην σειρά PARKSIDE PERFOMANCE

Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχουν 20+ εργαλεία στην σειρά PARKSIDE PERFOMANCE, με αρκετά εξ αυτών να έχουν έρθει στα ράφια των Ελληνικών LIDL.Σχεδόν όλα ανήκουν στην σειρά X20V Team, με μόνη εξαίρεση που δεν έχει έρθει Ελλάδα και χρησιμοποιεί δική τους μπαταρία είναι το επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο PARKSIDE PHKSAP 20-LI A1 (20V αλλά δεν είμαι συμβατή με τα Χ20V Team) . Τα υπόλοιπα χρησιμοποιούν μπαταρίες από την σειρά X20V Team και έναν μεγαλύτερο ταχυφορτιστή. Απ´ο όλα αυτά, το δισκοπρίονο φαίνεται ότι έχει σταματήσει να βγαίνει (τουλάχιστον στην έκδοση με την διαφορετική μπαταρία/φορτιστή)

Κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα περισσότερα (προσοχή δεν είναι όλα) από τα εργαλεία της σειράς PERFOMANCE προσφέρουν 5 χρόνια εγγύηση και όχι 3 όπως όλα τα υπόλοιπα PARKSIDE.

Αναλυτικά τα 6 εργαλεία που έχουν έρθει μέχρι στιγμής είναι

1. Επαναφορτιζόμενο κρουστικό/σκαπτικό πιστολέτο PARKSIDE PERFOMANCE PKHAP 20-Li A1

πιστολέτο parkside

Το πρώτο από τα 5 εργαλεία της προσφοράς είναι το σκαπτικό πιστολέτο PARKSIDE PKHAP 20 Li A1. Είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο (3 joule ενέργεια κρούσης) ιδανικό για όσους θέλουν να κάνουν εργασίες με σκυρόδεμα και άλλα δομικά υλικά. Προφανώς μπορεί να κάνει και απλές τρύπες σε τοίχο για ούπατ ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί ως απλό δράπανο με αντάπτορα για τσοκ, όμως δεν είναι αυτή η χρήση για την οποία είναι φτιαγμένο. Είναι ένα βαρύ και δυνατό εργαλείο που χρησιμοποιείται εκεί που δεν μπορούν τα μικρά. Δηλαδή αν θέλετε να ανοίξετε μία τρύπα σε ένα τοίχο για να περάσετε ένα μπουρί είναι το βούτυρο στο ψωμί του.

Δεν έχει τσοκ, αλλά υποδοχή SDS plus και έχει 3 διαφορετικές λειτουργίες. Διάτρηση χωρίς κρούση (για τρύπημα σε ξύλο ή μέταλλο), διάτρηση με κρούση (για απλό τρύπημα σε δομικά υλικά) ή μόνο κρούση (για χρήση με καλέμι). 

Οι δυνατότητες που έχει είναι 24 χιλιοστά σε μπετό και πέτρα, 13 χιλιοστά σε ατσάλι και 27 χιλιοστά σε ξύλο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της LIDL το συγκεκριμένο εργαλείο έχει 2 φορές περισσότερη ισχύ κρούσης σε σχέση με το απλό πιστολέτο το PARKSIDE PABH 20-LI, όμως δεν είναι ακριβώς ίδιο εργαλείο, άσχετα από το αν είναι brushless ή όχι. Τέτοιο μεγάλο πιστολέτο δεν είχε φέρει ποτέ  σε επαναφορτιζόμενο, παρά μόνο σε ενσύρματο

Στην συσκευασία υπάρχει η μεγάλη μπαταρία από την σειρά X20V Team, με τα 4Ah και ο μεγάλος ταχυφορτιστής. Η τιμή του εργαλείου είναι 99 ευρώ. 

2. Επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο PARKSIDE PERFOMANCE PABSP 20-Li B2

parkside brushless

To δεύτερο εργαλείο της προσφοράς είναι το επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο PARKSIDE PABSP 20-Li B2. Είναι και αυτό ένα από τα εργαλεία με κινητήρα χωρίς καρβουνάκια και λογικά είναι το εργαλείο που θα προτιμήσουν οι περισσότεροι, καθώς το δραπανοκατσάβιδο είναι το πιο χρηστικό εργαλείο για κάθε μάστορα. 

Διαθέτει 2 ταχύτητες (αργό για βίδωμα, γρήγορο για διάτρηση) και 21 προ-ρυθμισμένες βαθμίδες ροπής για βίδωμα και 1 για διάτρηση.

Είναι αρκετά πιο δυνατό από το απλό με μέγιστη ροπή 60Nm και δυνατότητα διάτρησης 13 χιλιοστά σε ατσάλι και 38 χιλιοστά σε ξύλο. Το τσοκ του είναι 13αρι ενώ στην συσκευασία έχει την μικρή μπαταρία των 2Ah της Χ20V Team, όμως έχει πιο καλό ταχυφορτιστή από ότι έχουν τα μη brushless (την φορτίζει σε 45 λεπτά).

Συνοπτικά οι διαφορές ανάμεσα στο απλό μοντέλο, το PARKSIDE PABS 20 Li D4 (review εδώ) και στο συγκεκριμένο που είναι brushless

 Απλό Brushless
Τιμή (συνήθως)50 ευρώ70 ευρώ
ΡοπήΔεν αναφέρεται (λογικά 30-40Nm)60Nm
1η ταχύτητα0 έως 4000 έως 500
2η ταχύτητα0 έως 16000 έως 2000
Βαθμίδες ροπής26+121+1
Μέγιστη διάτρηση ξύλο (χιλ)3038
Μέγιστη διάτρηση ατσάλι (χιλ)1313
Διάμετρος τσοκ (χιλ)13 13
Μπαταρία2Ah2Ah
Φορτιστής65 WATT120 WATT
Εγγύηση3 χρόνια5 χρόνια
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

3. Επαναφορτιζόμενος γωνιακός τροχός PARKSIDE PERFOMANCE PWSAP 20-Li B2

γωνιακός τροχός brushless

To τρίτο εργαλείο της προσφοράς είναι ο επαναφορτιζόμενος γωνιακός τροχός PARKSIDE PWSAP 20-Li B2. Και αυτός φυσικά έχει κινητήρα χωρίς καρβουνάκια με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.  Παίρνει 125αρι δίσκο και οι μέγιστες στροφές είναι περίπου 10.000 ανά λεπτό. Έχει ελεγχόμενη εκκίνηση (soft start) και ηλεκτρονικό φρένο (quick stop) για μεγαλύτερη ασφάλεια και έχει λαβή που μπορεί να μπει σε 3 διαφορετικές θέσεις (με ειδική θέση για το κλειδί μέσα στη λαβή). Ο όγκος του φαίνεται μικρότερος ειδικά από το πρώτο μοντέλο PWSA και λογικά είναι και λίγο πιο ελαφρύ.

Στα επιμέρους χαρακτηριστικά δεν έχει κάποια σημαντική διαφορά (εκτός από τον φορτιστή) με τον απλό επαναφορτιζόμενο γωνιακό τροχό της PARKSIDE, όμως είναι σίγουρο ότι είναι πιο δυνατός και δεν πρέπει να κόβει ταχύτητα όταν ζορίζεται όσο ο απλός. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές κόβει έως και 40% πιο γρήγορα ατσάλι από οτι ο απλός. Και η αλήθεια είναι ότι ο γωνιακός τροχός είναι ένα από τα εργαλεία που δουλεύουν αρκετές ώρες, οπότε τα καρβουνάκια τρώγονται πολύ πιο εύκολα. Επομένως το brushless εγγυάται ότι θα σας κρατήσει πολύ περισσότερο από ότι το απλό.

Η μπαταρία που έχει στην συσκευασία είναι η PAP 20 A3, δηλαδή η μπαταρία 4Ah από την Χ20V Team. Επίσης είναι ένα από τα εργαλεία που έχουν εγγύηση 5 χρόνων αντί για 3.

Η τιμή του είναι 99 ευρώ (όταν ο απλός είχε 65).

parkside perfomance pwsap d4

To 2023 έφερε για πρώτη φορά την νέα έκδοση Β3 που υποστηρίζει την νέα bluetooth εφαρμογή της LIDL.

4. Επαναφορτιζόμενη σπαθοσέγα PARKSIDE PERFOMANCE PSSAP 20-Li B2

σπαθοσέγα μπαταρίας

To τέταρτο εργαλείο της σειράς Perfomance από την PARKSIDE είναι η επαναφορτιζόμενη σπαθοσέγα PARKSIDE PSSAP 20-Li B2. Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς είναι αισθητά καλύτερο από το απλό μοντέλο λόγω brushlees κινητήρα. Εδώ οι διαφορές δεν είναι τόσο στις δυνατότητες κοπής (αν και εκεί υπάρχει διαφορά, ειδικά στο ξύλο) , αλλά περισσότερο στην αντοχή, στην μπαταρία και τον φορτιστή. 

Συνοπτικά οι διαφορές στον παρακάτω πίνακα.

 PSSA 20 Li A1 (απλό)PSSAP 20 Li b2 (brushless)
Τιμή55 ευρώ99 ευρώ
Ταχύτητα (ρελαντί)0 έως 30000 έως 3000
Μήκος εμβολισμού20 χιλιοστά 
Μέγιστη απόδοση σε ξύλο100 χιλιοστά150 χιλιοστά
Μέγιστη απόδοση σε χάλυβα (δεν είναι ίδια σύγκριση)20 χιλιοστά12 χιλιοστά
Μέγιστη απόδοση σε σωλήνα100 χιλιοστά
Μπαταρία (χωρητικότητα)2Ah4Ah
Φορτιστής (ρεύμα φόρτισης)2.4 A4.5 A
Εγγύηση3 χρόνια5 χρόνια
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

5. Επαναφορτιζόμενο πολυεργαλείο PARKSIDE PERFOMANCE PAMFWP 20-Li B2

πολυεργαλείο parkside brushless

To επόμενο εργαλείο της σειράς PARKSIDE PERFOMANCE που φέρνουν τα LDIL είναι το PARKSIDE PAMFWP 20-Li B2 , ένα επαναφορτιζόμενο πολυεργαλείο κοπής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τριβείο. Γενικά είναι ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο γιατί μπορεί να κάνει πολλές δουλειές. Ειδικά για συγκεκριμένες εργασίες είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να το κάνει. Οι διαφορές του με το απλό μοντέλο είναι και εδώ πάνω κάτω ίδιες με τα προηγούμενα. Έχει πιο πολύ δύναμη, καλύτερο φορτιστή και μεγαλύτερη αντοχή.

O μηχανισμός αλλαγής εξαρτημάτων είναι αυτόματος χωρίς κλειδί (απλώς σηκώνεται τον μοχλό) και τα εξαρτήματα μπορούν να περιστραφούν σε ότι γωνία θέλετε. Η τιμή του είναι 75 ευρώ, 30 ευρώ πιο ακριβό από το απλό μοντέλο. 

 PAMFW 20 Li A1 (απλό)PAMFWP 20 Li b2 (brushless)
Τιμή45 ευρώ (το έχει φέρει και φθηνότερα)75 ευρώ
Ταχύτητα (ρελαντί)5000 έως 190008000 έως 20000
Μπαταρία (χωρητικότητα)2Ah2Ah
Φορτιστής (ρεύμα φόρτισης)2.4 A4.5 A
Εγγύηση3 χρόνια5 χρόνια
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

6. Επαναφορτιζόμενο φαλτσοπρίονο PARKSIDE PERFOMANCE PAKSP 20-Li A1

paksp 20 a1

Είναι ένα από τα νέα εργαλεία της σειράς PARKSIDE PERFOMANCE, με πρώτη κυκλοφορία στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2020 μόνο ως σώμα. Σε χαρακτηριστικά θυμίζει το PARKSIDE PKS 1500, αφού δεν είναι radial και έχει και αυτό 210αρη δίσκο. Είναι από τα εργαλεία που δεν υπάρχει αντίστοιχο επαναφορτιζόμενο μοντέλο με μη brushless μοτέρ, οπότε δεν μπορεί να γίνει κάποια άμεση σύγκριση.

Επειδή δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στα επαναφορτιζόμενα φαλτσοπρίονα και μάλιστα σε αυτά με brushless μοτέρ είναι ένα από αυτά που ξεχωρίζουν.

7. Επαναφορτιζόμενη σέγα PARKSIDE PERFOMANCE PASSP 20-Li A1

σέγα parkside perfomance

Είναι ένα από τα εργαλεία της σειράς PERFOMANCE που δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία επαναφορτίζομενη σέγα ανοιχτής λαβής, με δυνατότητες κοπής 135 χιλιοστά σε ξύλο, 20 χιλιοστά σε μη σιδηρούχα μέταλλα και 10 χιλιοστά σε ατσάλι. H αντίστοιχη επαναφορτιζόμενη σέγα από την απλή σειρά X20V Team έχει δυνατότητες 80 χιλιοστά σε ξύλο, 15 σε μη σιδηρούχα μέταλλα και 5 σε ατσάλι, οπότε η διαφορά είναι εμφανής.

Στα υπόλοιπα είναι περίπου το ίδιο, με αβαθμίδωτη ρύθμιση στροφών, επιλογή ταλάντωσης και δυνατότητα εξαγωγής της σκόνης σε σκούπα.

 PSTDA 20 Li A2 (απλό)PASSP 20 Li A1 (brushless)
Τιμή60 ευρώ 80 ευρώ (αναμενόμενη)
Ταχύτητα (ρελαντί)0 έως 27008000 έως 20000
Δυνατότητα κοπής σε ξύλο/αλουμίνιο/ατσάλι80 / 15 / 5120 / 20 / 10
Μπαταρία (χωρητικότητα)2Ah2Ah
Φορτιστής (ρεύμα φόρτισης)2.4 A4.5 A
Εγγύηση3 χρόνια5 χρόνια
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

8. Επαναφορτιζόμενη κρουστικό δραπανοκατσάβιδο PARKSIDE PERFOMANCE PSBSAP 20-Li A1

κρουστικό δραπανοκατσάβιδο perfomance

Είναι ένα από τα εργαλεία της σειράς που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Και αυτό δεν έχει έρθει ακόμα Ελλάδα, οπότε δεν ξέρουμε ακριβώς την τιμή που θα έχει. Αν το συγκρίνουμε με το αντίστοιχο απλό μοντέλο, το PARKSIDE PSBSA 20 Li A1, είναι αρκετά πιο δυνατό. Συγκεκριμένα, το PSBSAP έχει μέγιστη ροπή 80Nm και δυνατότητες τρυπήματος 65 χιλιοστών σε ξύλο, 16 σε μπετό και 13 σε ατσάλι.

Στο εξωτερικό έρχεται με την μικρή μπαταρία (2Ah) και τον μεγάλο PERFOMANCE φορτιστή. H εγγύηση που το συνοδεύει είναι 5 ετής (μόνο για το σώμα). Αναλυτικά οι διαφορές με το απλό στον παρακάτω πίνακα.

 PSBSA 20 Li A1 (απλό)PSBSA 20 Li A1 (brushless)
Τιμή60 ευρώ 80 ευρώ (αναμενόμενη)
Ταχύτητα (ρελαντί) βίδωμα/τρύπημα0 έως 440 / 0 έως 16500 έως 400 / 0 έως 2000
Κρούσεις0 έως 264000 έως 36000
Μέγιστη ροπή40Nm80Nm
Δυνατότητα τρυπήματος σε ξύλο/μπετό/ατσάλι30 / 15 / 1365 / 16 / 13
Ρυθμίσεις ροπής20 + 1 + 121 + 1 + 1
Μπαταρία (χωρητικότητα)2Ah2Ah
Φορτιστής (ρεύμα φόρτισης)2.4 A4.5 A
Εγγύηση3 χρόνια5 χρόνια
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

9. Επαναφορτιζόμενο παλμικό κατσαβίδι PARKSIDE PERFOMANCE PDSSAP 20-Li A1

παλμικό κατσαβίδι perfomance

Ακόμα ένα δημοφιλές εργαλείο που δεν έχει έρθει Ελλάδα είναι και το παλμικό κατσαβίδι της σειράς PERFOMANCE, το PDSSAP 20 Li A1. Όπως και σε όλα τα προηγούμενα, η brushless έκδοση είναι πολύ πιο καλή από την απλή. Δεν είναι μόνο η δύναμη, ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι στο συγκεκριμένο υπάρχει και επιλογή ροπής με 3 ταχύτητες (στο απλό δεν υπάρχει) με την μέγιστη ροπή να φτάνει στα 226Nm Πραγματικά, όταν το φέρει, θα γίνει ανάρπαστο ακόμα και από επαγγελματίες.

Αναλυτικά οι διαφορές του με το απλό στον παρακάτω πίνακα

 PDSSA 20 Li A1 (απλό)PDSSAP 20 Li A1 (brushless)
Τιμή50 ευρώ ?
Ταχύτητα (ρελαντί) βίδωμα/τρύπημα0 έως 28000-1900 / 0-2800 / 0-3600
Κρούσεις0 έως 36000-2200 / 0-3400 / 0-4300
Μέγιστη ροπή180Nm120 /180 / 226 Nm
Δυνατότητα βίδας έωςΜ8Μ16
Ρυθμίσεις ροπής13
Μπαταρία (χωρητικότητα)2Ah2Ah
Φορτιστής (ρεύμα φόρτισης)2.4 A4.5 A
Εγγύηση3 χρόνια5 χρόνια
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

παλμικό perfomance

Τον Φεβρουάριο του 2022 κυκλοφόρησε και η Β2 έκδοση, που έχει μερικές σημαντικές διαφορές. Όχι τόσο στις επιδόσεις, αλλά κυρίως στο σχήμα και τον όγκο, μιας και είναι πιο μικρό, με αισθητά πιο κοντό κορμό. Οι πρώτες αναφορές λένε ότι ίσως αυτή η έκδοση να έχει κάποια προβλήματα.

10. Επαναφορτιζόμενο μπουλονόκλειδο 1/2″ PARKSIDE PERFOMANCE PASSP 20-Li A1

μπουλονόκλειδο perfomance

Το επαναφορτιζόμενο μπουλονόκλειδο PASSP 20 Li A1 είναι ένα από τα εργαλεία της σειράς PERFOMANCE που δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Αν και υπάρχει αντίστοιχο απλό, επαναφορτιζόμενο μπουλονόκλειδο, ούτε και αυτό έχει έρθει Ελλάδα (έχει έρθει μόνο η ενσύρματη έκδοση). Το μπουλονόκλειδο για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο, με τρομερή ροπή που παίρνει καρυδάκια καστάνιας.

Και εδώ οι διαφορές με το απλό δεν είανι μόνο στον τύπο του μοτέρ και τη διάρκεια της εγγύησης. Το PASSP 20-Li A1 είναι πολύ πιο δυνατό από το απλό, το PASSK 20 Li A1. Έτσι έχει μέγιστη ροπή 1356Nm, όταν το απλό έχει μόνο 400Nm, δηλαδή τριπλάσια (και) ροπή. Μάλιστα όπως και με το παλμικό κατσαβίδι, το PERFOMANCE έχει 3 επιλογές ταχύτητας/ροπής, για μεγαλύτερη ακρίβεια.

 PASSK 20 Li A1 (απλό)PASSP 20 Li A1 (brushless)
Τιμή80 (εξωτερικό) ?
Ταχύτητα (ρελαντί) βίδωμα/τρύπημα0 έως 23000-600 / 0-1250 / 0-1550
Κρούσεις0 έως 30000-500 / 0-1500 / 0-1900
Μέγιστη ροπή100/150/200/300/400 Nm130 /400 / 1356 Nm
Δυνατότητα βίδας έως?Μ33
Ρυθμίσεις ροπής53
Μπαταρία (χωρητικότητα)4Ah4Ah
Φορτιστής (ρεύμα φόρτισης)2.4 A4.5 A
Εγγύηση3 χρόνια5 χρόνια
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

11. Επαναφορτιζόμενο αλφάδι-σταυρός λέιζερ PARKSIDE PERFOMANCE PKLLP 360 A1

Είναι το μοναδικό -μέχρι στιγμής- εργαλείο από την σειρά PERFOMANCE που δεν έχει 20V μπαταρία( έχει 4V ενσωματωμένη και φορτίζει και από USB) και brushless μοτέρ, οπότε το PERFOMANCE πάει πιο πολύ στην ποιότητα κατασκευής και την 5ετή εγγύηση που το συνοδεύει. Ως προς τα χαρακτηριστικά, έχει εμβέλεια 15 μέτρα και ακρίβεια 4 χιλιοστά ανά μέτρο.

Δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα οπότε δεν γνωρίζουμε τιμή.

12. Πλυστικό υψηλής πίεσης PARKSIDE PERFOMANCE PHDP 180 A1

Πρόσφατα έβγαλε και πλυστικό στην σειρά Perfomance. Και αυτό δεν είναι επαναφορτιζόμενο και είναι αισθητά πιο δυνατό από το πιο απλό μοντέλο, με μέγιστη πίεση 180 bar (150bar πίεση λειτουργίας) και μοτέρ 3000 WATT. Διαφορές υπάρχουν και στο πιστόλι αλλά και στον εξοπλισμό, όπου σε αυτό υπάρχει και η περιστροφική σκούπα

Δεν το έχει φέρει ακόμα Ελλάδα, αλλά σε κάποιες χώρες του εξωτερικού που το έχει φέρει, η τιμή του ήταν κοντά στα 180 ευρώ.

 PHD 170 (απλό)PHDP 180
Τιμή100179 (εξωτερικό)
Ισχύς2400 WATT3000 WATT
Μέγιστη πίεση170 bar180 bar
Κανονική πίεση115 bar150 bar
Όγκος νερού (κ/μ) σε λίτρα ανά ώρα330 / 500540 /600
Βάρος11,521,6
Εγγύηση3 χρόνια5 χρόνια
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

13. Πλάνη μπαταρίας PARKSIDE PERFOMANCE PPHA 20 Li A1

Ένα από τα νέα εργαλεία της σειράς PERFOMANCE είναι η επαναφορτιζόμενη πλάνη PARKSIDE PPHA 20 Li A1. Είναι από τα λίγα εργαλεία που δεν υπάρχει αντίστοιχη απλή έκδοση στην σειρά X20V Team. Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει Ελλάδα, οπότε δεν γνωρίζουμε τιμή (στο εξωτερικό χωρίς μπαταρία και φορτιστή κοστίζει περίπου 50 ευρώ).

 PPHA 20
Τιμή (solo)50 (εξωτερικό)
Τάση20V
Μέγιστη βάθος πλανίσματος2 χιλιοστά
Πλάτος εργασίας82 χιλιοστά
Στροφές πλάνης14 χιλιάδες/λεπτό
Εγγύηση5 χρόνια

14. Επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο PARKSIDE PBSPA 12 A1

perfomance 12v

Είναι η μικρή έκδοση δραπανοκατσάβιδου που υπάρχει στην σειρά PERFOMANCE. Όπως είναι λογικό δεν ανήκει στην σειρά X20V Team, αλλά στην Χ12V Team. Φυσικά και αυτό έχει brushless μοτέρ (με τα θετικά που έχει) και μάλιστα στο εξωτερικό που το έχει κυκλοφορήσει, το έχει φέρει με 2 μπαταρίες και φορτιστή. Στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμα, αλλά έχει βγει πολλές φορές η απλή έκδοση (με απλό ή αποσπώμενο τσοκ).

 PBSA 12 (απλό)PBSPA 12 (brushless)
Τιμή40 (με 1 μπαταρία)60 (εξωτερικό με 2 μπαταρίες)
Ροπή22 Nm 30 Nm
Τσοκ10 χιλιοστά 10 (μεταλλικό)
Ρυθμίσεις ροπής2020
Ταχύτητες22
Βάρος?
Εγγύηση3 χρόνια5 χρόνια
Πίνακας σύγκρισης PARKSIDE brushless με το αντίστοιχο brushed

15. Πλάσμα κοπής PARKSIDE PERFOMANCE PPSK 40 A1

parkside perfomance πλάσμα κοπής

Είναι ένα από τα τελευταία μοντέλα της σειράς PERFOMANCE, που δεν έχει έρθει Ελλάδα μέχρι στιγμής. Είναι κοπή πλάσμα που μπορεί να κόψει έως 12 χιλιοστά ατσάλι. Υπάρχει και πλάσμα κοπής στην απλή σειρά, αλλά ούτε και αυτή η έκδοση έχει έρθει στην Ελλάδα. Η τιμή που έχει το Perfomance πλάσμα κοπής στο εξωτερικό είναι περίπου 200 ευρώ.

16. Επαναφορτιζόμενη ψεκαστήρα πλάτης PARKSIDE PERFOMANCE PRDSP 20-Li A1

ψεκαστήρας πλάτης parkside

Ένα νέο εργαλείο κήπου από τη σειρά Perfomance είναι η ψεκαστήρα πλάτης PARKSIDE PERFOMANCE PRDSP 20-Li A1. Είναι μία κλασσική ψεκαστήρα πλάτης με μπαταρία, με τη μόνη διαφορά ότι χρησιμοποιεί μπαταρίες της σειράς Perfomance. Το δοχείο είναι 16 λίτρων, η μέγιστη πίεση 6 bar και η μέγιστη ροή 80 λίτρα ανά ώρα. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά μία μεγάλη μπαταρία 4Ah αντέχει για 320 λίτρα, οπότε περίπου 20 γεμίσματα, που σίγουρα είναι πολύ καλό νούμερο. Από τις φωτογραφίες, ο ιμάντας ανάρτησης δείχνει αρκετά καλός και ο λουλάς είναι από ανοιξείδωτο ατσάλι. Η τιμή που το έχει στη Γερμανία είναι 72 ευρώ χωρίς μπαταρία και φορτιστή (δεν έχει έρθει ακόμα Ελλάδα).

17. Επαναφορτιζόμενο θαμνοκοπτικό πλάτης PARKSIDE PERFOMANCE PPFSA 40-Li A1

επαναφορτιζόμενο θαμνοκοπτικό πλάτης

Ακόμα ένα νέο μοντέλο για τον κήπο, αυτή τη φορά το θαμνοκοπτικό πλάτης PPFSA 40-Li A1. Όπως εύκολα βλέπουμε στις φωτογραφίες, λειτουργεί με 2 μπαταρίες της σειρά X20V Team, με τάση 40V, οπότε είναι αρκετά δυνατό. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για διάμετρο καλαμιού, αλλά βλέπουμε ότι έχει σπαστό καλάμι (οπότε υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να έχει συμβατότητα με προεκτάσεις του εμπορίου) και ρυθμιζόμενο τιμόνι. Η γωνιακή δείχνει κλασσική, οπότε μπορεί να πάρει ότι εξάρτημα υπάρχει στο εμπόριο. Η τιμή που το έχει στη Γερμανία χωρίς μπαταρία και φορτιστή είναι 80 ευρώ και αν έχει την ίδια τιμή Ελλάδα (δύσκολο), θα γίνει ανάρπαστο.

18. Επαναφορτιζόμενο μπορντουροψάλιδο PARKSIDE PERFOMANCE PPHSA 40-Li A1

parkside μπορντουροψάλιδο perfomance

Ακόμα ένα επαναφορτιζόμενο εργαλείο κήπου που κυκλοφορεί και σε πιο επαγγελματική έκδοση, το μπορντουροψάλιδο PARKSIDE PERFOMANCE PPHSA 40 Li A1. Και αυτό χρειάζεται δύο μπαταρίες για να λειτουργήσει. Έχει brushless μοτέρ και πιο πολλές δυνατότητες από το απλό. Δεν έχει έρθει ακόμα Ελλάδα.

19. Ηλεκτροκόλληση MMA/TIG PARKSIDE PERFOMANCE PTMI 180 A1

Μπορεί για πάρα πολλά χρόνια τα LIDL να είχαν μόνο μία φθηνή ηλεκτροκόλληση ηλεκτροδίου (και αυτή χωρίς βεντιλατέρ), όμως φαίνεται τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει αρκετά νέα μοντέλα. Το νεότερο είναι η νέα ηλεκτροκόλληση TIG της σειράς PERFOMANCE. Μόλις κυκλοφόρησε στο εξωτερικό, οπότε ίσως τη δούμε και στην Ελλάδα κάποια στιγμή. Το κόστος της είναι πολύ λογικό, μόλις 150 ευρώ στο Γερμανικό LIDL (στην Ελλάδα λογικά αν έρθει θα είναι λίγο ακριβότερη). Φυσικά δεν είναι βαρέος τύπου, αλλά inverter με ρεύμα έως 180 αμπέρ.

20. Επαναφορτιζόμενος γωνιακός τροχός PARKSIDE PERFOMANCE PWSAP 40-Li A1

Ακόμα ένα νέο εργαλείο της σειράς PERFOMANCE που βγαίνει με 2 μπαταρίες είναι ο νέος γωνιακός τροχός PWSAP 40 Li A1. Εκτός από τις δύο μπαταρίες η μεγάλη διαφορά είναι και στη διάμετρο του δίσκου, αφού αυτός έχει μέγιστη διάμετρο 230 χιλιοστά δίσκο, δηλαδή είναι ο μεγάλος γωνιακός τροχός. Βέβαια το βάρος με 2 μεγάλες μπαταρίες είναι μεγάλο, αλλά αν κάποιος θέλει ένα μεγάλο φορητό (που δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί στο εμπόριο) για πιο σκληρές εργασίες δείχνει καλή λύση.

21. Επαναφορτιζόμενη σπαθοσέγα 2 μπαταριών PARKSIDE PERFOMANCE PPSSA 40-Li A1 Li A1

Ένα από τα πιο νέα και πιο ιδιαίτερα εργαλεία της σειράς είναι η μεγάλη σπαθοσέγα με 2 μπαταρίες που έβγαλε πρόσφατα. Αυτο που την κάνει να διαφέρει είναι ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλές σπαθοσέγες που λειτουργούν με 36-40V στο εμπόριο, οπότε είναι από τα πιο δυνατά μοντέλα στο εμπόριο (μόνο εταιρίες με επαγγελματικά εργαλεία έχουν μέχρι στιγμής και αυτές όχι όλες).

22. Επαναφορτιζόμενος φυσητήρας 2 μπαταριών PARKSIDE PERFOMANCE PPTLBA 40-Li A1 Li A1

Ακόμα ένα 40V μοντέλο στην σειρά Perfomance είναι ο μεγάλος φυσητήρας PPTLBA 40. Για να είναι αποτελεσματικοί οι φυσητήρες θέλουν αρκετή ισχύ, πολύ παραπάνω από ότι μπορεί να δώσει ένα 20V μοτέρ, οπότε τα 40V είναι μονόδρομος για κάποιον που θέλει ένα επαναφορτιζόμενο φυσητήρα εφάμιλλο με τους ηλεκτρικούς των 2-3000 WATT

23. Επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο PARKSIDE PERFOMANCE PPBSA 20-Li A1

Αυτή είναι η νέα έκδοση σε δραπανοκατσάβιδο PERFOMANCE. H πιο σημαντική διαφορά με το μοντέλο πιο πάνω είναι η διαφορά στην ροπή, αφού αυτό έχει μέγιστη ροπή 150Nm, με το άλλο να έχει μόλις 60Nm (κάτι που του επιτρέπει να τρυπήσει έως 16 χιλιοστά ατσάλι). Μία άλλη διαφορά είναι και η συμβατότητα με την bluetooth εφαρμογή καθώς και η πολύ πιο μεγάλη 2η λαβή για καλύτερη αντίσταση κατά το τρύπημα.

24. Επαναφορτιζόμενο δισκοπρίονο ράγας(track saw) PARKSIDE PERFOMANCE PPTSA 20-Li

parkside perfomance track saw

Αυτό είναι το δεύτερο δισκοπρίονο της σειράς PERFOMANCE, όμως το πρώτο που ανήκει στην σειρά Χ20V Team. To πρώτο εγκαταλείφθηκε αμέσως και δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ πιο δυνατό από το απλό μοντέλο και έχει την ιδιαιτερότητα ότι πρόκειται για δισκοπρίονο ράγας (track saw), δηλαδή έρχεται μαζί με 2 οδηγούς αλουμινίου συνολικού μήκους 140 εκατοστών, στους οποίους πατάει και έτσι μπορείτε να κάνετε απολύτως ευθείες κοπές με ευκολία. Το κόστος φαίνεται να είναι λίγο τσιμπημένο (στο Γερμανικό e-shop έχει 150 ευρώ χωρίς μπαταρία/φορτιστή). Τέλος είναι συμβατό με την smart εφαρμογή της LIDL (αν φυσικά είναι συνδεδεμένο σε smart μπαταρία).

25. Επαναφορτιζόμενο αλυσοπρίονο PARKSIDE PERFOMANCE PKSA 40-Li

pksa 40 li a1

Ακόμα ένα PERFOMANCE εργαλείο που χρησιμοποιεί δύο μπαταρίες της σειράς Χ20V Team είναι και το νέο αλυσοπρίονο PKSA 40 Li. Από ότι φαίνεται εχει δύο διαφορετικές ταχύτητες και αν χρησιμοποιήσετε τις SMART μπαταρίες είναι αρκετά υψηλόστροφο , φθάνοντας σε ταχύτητα αλυσίδας περίπου όσο έχουν και τα βενζινοκίνητα (25 μ/δ). Κάτι αρκετά σημαντικό είναι ότι είναι συμβατό με την εφαρμογή της LIDL. Η λάμα είναι 40αρα.

26. Επαναφορτιζόμενος γωνιακός τροχός χαμηλού προφίλ PARKSIDE PERFOMANCE PPWSFA 20-Li A1

parkside goniakos troxos

Είναι ο πρώτος γωνιακός τροχός χαμηλού προφίλ που φέρνουν τα LIDL. Η βασική του διαφορά είναι ότι η κεφαλή είναι πολύ πιο μικρή σε ύψος και έτσι μπορεί αν εισχωρεί σε πιο δύσκολα σημεία. Βολεύει αρκετά όσους κάνουν εργασίες σε κλειστές επιφάνειες (πχ φαναρτζίδες). Σε διάσταση είναι 125αρης και είναι συμβατός με την smart εφαρμογή (αν έχει πάνω bluetooth μπαταρία).

27. Βενζινοκίνητη μηχανή γκαζόν PARKSIDE PERFOMANCE PBRM 53 A1

μηχανή γκαζόν parkside perfomance

Πριν λίγο καιρό έβγαλε και την πιο ισχυρή μηχανή γκαζόν σε σειρά PERFOMANCE. Είναι βενζινοκίνητη με 6 ίππους κινητήρα και τιμή πάνω από 400 ευρώ. Σίγουρα πολύ πιο δυνατό μηχάνημα από τα απλά αλλά και το άλλο PERFOMANCE που έχει.

27. Ηλεκτροκόλληση MIG/TIG/MMA 200A PARKSIDE PERFOMANCE PMPS 200

ηλεκτροκόλληση MIG perfomance

Αυτή είναι μία πολύ δυνατή ηλεκτροκόλληση 200 αμπέρ που μπορεί να κολλήσει με MIG (διπλού παλμού), TIG και ηλεκτρόδιο που απευθύνεται σε επαγγελματίες. Μπορεί να πάρει κουλούρες έως 15 κιλά και έχει οθόνη με ηλεκτρονικές ρυθμίσεις. Φυσικά είναι και αρκετά ακριβή, με την τιμή στην Γερμανία να είναι πάνω από 400 ευρώ (βέβαια αυτού του τύπου τα μοντέλα είναι γενικά πανάκριβα, οπότε δεν είναι ακριβή για την κατηγορία της).

28. Επαναφορτιζόμενο ρούτερ PARKISDE PERFOMANCE PMFAP 20-Li A1

perfomance router

Ακόμα ένας νέος τύπος εργαλείου, το επαναφορτιζόμενο ρούτερ PMFAP 20 Li A1. Έχει ρυθμιζόμενη ταχύτητα και είναι συμβατό με τις μπαταρίες Χ20V Team. Επίσης είναι συμβατό και με την smart εφαρμογή αν έχει smart μπαταρία.

29. Πλυστικό υψηλής πίεσης PARKISDE PERFOMANCE PHDP 180 B2

parkside perfomance

Το πιο ισχυρό πλυστικό που βγάζουν τα LIDL είναι αυτό της σειράς PERFOMANCE. Έχει μέγιστη πίεση 180 bar (150 bar φυσιολογική), ανθεκτικότερη κατασκευή και πιστόλι με ενσωματωμένη ψηφιακή οθόνη που δείχνει την πίεση. Η τιμή του στη Γερμανία είναι 200 ευρώ και μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει Ελλάδα.

30.Επαναφορτιζόμενη μηχανή γκαζόν PARKSIDE PERFOMANCE PPRMA 40-Li A1

Η δεύτερη μηχανή γκαζόν σε PERFOMANCE, αυτή όμως είναι επαναφορτιζόμενη, λειτουργώντας ταυτόχρονα με 2 μπαταρίες. Σίγουρα πολύ πιο ισχυρή από τα απλά μοντέλα, ειδικά τα 20V.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY ανεμιστήρας χωρίς πτερύγια από ξύλο (αντιγραφή dyson)
Επόμενο άρθροΠως φτιάχνουμε μία DIY υφασμάτινη μάσκα χωρίς ράψιμο
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
58 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια