Τον τελευταίο καιρό έχει γεμίσει το ίντερνετ από απατεώνες που προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο πουλώντας είτε ανύπαρκτα προϊόντα ή απομιμήσεις αυθεντικών. Αυτό γινόταν συνήθως σε ρούχα και παπούτσια, όμως τελευταία έχει αρχίσει και γίνεται και στα εργαλεία, κυρίως με απομιμήσεις ακριβών επαγγελματικών εργαλείων που πωλούνται ως αυθεντικά. Το βασικό μέσο εξαπάτησης φαίνεται να είναι οι αγγελίες μέσω Facebook (αν και υπάρχουν και σε άλλες ιστοσελίδες αγγελιών).

Τα εργαλεία δεν έχουν μεγάλες εκπτώσεις

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι τα εργαλεία δεν έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους, επομένως δεν μπορούν να έχουν μεγάλες εκπτώσεις. Ίσως σε κάποιο ξεστοκάρισμα ή σε κάποια προσφορά “κράχτη” να μπορείτε να βρείτε ένα καλό εργαλείο με καλή έκπτωση, αλλά αυτό είναι η εξαίρεση στον κανόνα και συνήθως γίνεται μόνο από μεγάλα καταστήματα και όχι από τον Μπάμπη τον Σουγιά στο facebook .

Οπότε όταν βλέπετε κάποιον ανώνυμο ιδιώτη να πουλάει καινούργια DeWalt, Bosch και Makita 50-70% χαμηλότερα από την χαμηλότερη τιμή σε Ελληνικό κατάστημα, η υπόθεση είναι ύποπτη και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για απομιμήσεις ή για ανύπαρκτο εμπόρευμα που δεν θα παραλάβετε ποτέ.

Τιμές 20-30% μπορεί να είναι λογικές από καταστήματα που κάνουν τριγωνικές συναλλαγές και υποκλέπτουν τον ΦΠΑ, αλλά μέχρις εκεί. Ιδιώτης να μπορεί να πουλήσει καινούργιο επαγγελματικό εργαλείο σε εξευτελιστική τιμή δεν γίνεται. Ή είναι απομίμηση ή είναι κλεμμένο ή δεν σας στείλει τίποτα!

Τι διαφορά έχουν τα αυθεντικά με τις απομιμήσεις

Προφανώς αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε εργαλείο, αλλά σε γενικές γραμμές οι περισσότερες απομιμήσεις επώνυμων εργαλείων φαίνεται να δουλεύουν κανονικά και μοιάζουν με φθηνά Κινέζικα εργαλεία των 30-50 ευρώ. Σε κάποιες συγκριτικές δοκιμές που έχουν γίνει από κάποιους που έχουν αγοράσει και τα δύο, η διαφορά στην ποιότητα είναι τεράστια. Οπότε εκεί που πχ νομίζετε ότι γλιτώσατε 100 ευρώ αγοράζοντας ένα κρουστικό πιστολέτο MAKITA που κανονικά έχει 200 ευρώ, στην πραγματικότητα έχετε χάσει 50-60 ευρώ, γιατί πρακτικά αγοράσατε ένα φθηνό Κινέζικο ερασιτεχνικό που κανονικά θα κόστιζε 40-50 ευρώ.

Ποια εργαλεία είναι συνήθως αυτά που γίνονται απομιμήσεις

Από ότι φαίνεται οι απατεώνες προτιμούν τα ΜΑΚΙΤΑ, τα DeWALT και τα μπλε Bosch. Σίγουρα υπάρχουν και σε άλλες εταιρίες (πχ Husqvarna, STIHL, HILTI, Milwaukee..), αλλά από ότι φαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των απομιμήσεων που θα δείτε σε αγγελίες αφορά αυτές τις τρεις μάρκες.

Τώρα όσον αναφορά το είδους του εργαλείου είναι προφανές ότι τα περισσότερα είναι δημοφιλή επαγγελματικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται από αρκετά επαγγέλματα. Έτσι τα πιο πολλά από όσα συναντήσετε θα είναι δραπανοκατσάβιδα, κρουστικά πιστολέτα, αλυσοπρίονα και γωνιακοί τροχοί. Δύσκολα θα δείτε κάτι εξειδικευμένο, πχ φρέζα αυλακώσεων ή κατσαβίδι γυψοσανίδας.

Μερικά από τις πιο δημοφιλείς μαιμούδες είναι:

  • Πνευματικό πιστολέτο MAKITA HR2470F
  • Πνευματικό πιστολέτο Bosch 2-28 DFV
  • Γωνιακός τροχός DeWALT DFE 4051
  • Γωνιακός τροχός Bosch GWS 8-115
  • Αλυσοπρίονο STIHL MS460
  • Αλυσοπρίονο Husqvarna 365, 372XP και 395XP

Πως ξεχωρίζουμε το αυθεντικό από το ψεύτικο

Πάμε τώρα στο πιο σημαντικό μέρος του άρθρου, πως ξεχωρίζουμε τα αυθεντικά από τα ψεύτικα. Μερικές φορές οι διαφορές είναι τόσο χτυπητές που ακόμα και κάποιος μη σχετικός μπορεί να το καταλάβει με την πρώτη ματιά. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι απατεώνες έχουν κάνει τόσο καλή δουλειά που πρέπει να προσέξετε τις λεπτομέρειες για να καταλάβετε αν κάποιο εργαλείο είναι αυθεντικό ή ψεύτικο.

αυθεντική θήκη dewalt
Μία αυθεντική θήκη DeWALT. Προσέξτε τα κουμπώματα, τα αυτοκόλλητα και τα ανάγλυφα σημάδια

Συνήθως αυτό που τα προδίδει είναι η συσκευασία/κασετίνα και οι ετικέτες. Αν το εργαλείο έχει κασετίνα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο αυθεντικό και το ψεύτικο. Σχεδόν πάντα οι αυθεντικές κασετίνες έχουν ανάγλυφες επιγραφές με την επωνυμία, όταν οι απομιμήσεις έχουν αυτοκόλλητα ή απλώς βαμμένα κομμάτια. Άλλες διαφορές μπορεί να είναι στα κουμπώματα, σε εσωτερικά αυτοκόλλητα, σε εγχειρίδια χρήσης και γενικά μικρολεπτομέρειες. Το πως είναι πραγματικά μία αυθεντική κασετίνα για το εργαλείο που θέλετε μπορείτε να το βρείτε αρκετά εύκολα από φωτογραφίες από την επίσημη ιστοσελίδα του εκάστοτε εργαλείου καθώς και reviews στο διαδίκτυο.

Το ίδιο ισχύει και για τις ετικέτες. Εκεί το πιο χτυπητό λάθος είναι η χώρα κατασκευής (για παράδειγμα στα ψεύτικα Makita λέει Made In Japan, όταν τα περισσότερα αυθεντικά φτιάχνονται Κίνα, Ρουμανία, Ταϊλάνδη…), το έτος κατασκευής (συνήθως απουσιάζει στα ψεύτικα) καθώς και διάφορα σηματάκια πιστοποιήσεων που συνήθως απουσιάζουν από τα ψεύτικα. Δυστυχώς δεν είναι το ίδιο εύκολο να συγκρίνετε ετικέτες αν δεν έχετε ήδη ένα αυθεντικό, αλλά με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο ίσως δείτε κάποια σε κάποιο review.

Ένα άλλο σημείο που τις περισσότερες φορές έχει διαφορά είναι οι μπαταρίες και οι φορτιστές. Εκεί οι διαφορές είναι πιο αισθητές και φαίνονται πιο εύκολα αν κάνετε μία αναζήτηση για φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Μάλιστα, κάποιες φορές δεν χρειάζεται να κάνετε καν αναζήτηση αφού τα χαρακτηριστικά που δίνουν δεν έχουν λογική (πχ αν δείτε επαναφορτιζόμενο με τάση 21V ή 25V είναι σίγουρα ψεύτικο). Όπως επίσης δεν υπάρχει περίπτωση φορτιστής σε επαγγελματικό εργαλείο για επαναφορτιζόμενο >12V να είναι όπως οι φορτιστές κινητών, όπου συνδέεις το βύσμα φόρτισης απευθείας πάνω στην μπαταρία.

Επίσης και η χωρητικότητα είναι μία καλή ένδειξη, αφού πολλές φορές τα Ah είναι υπερβολικά (μέχρι και 13Ah έχουν κολλήσει οι αθεόφοβοι σε δραπανοκατσάβιδο, because why not…).

αυθεντικό dewalt
Δείτε τα ανάγλυφα που έχει πάνω ένα αυθεντικό DeWALT. Οι περισσότερες απομιμήσεις δεν έχουν κανένα ανάγλυφο με την επωνυμία.

Ένα ακόμα σημείο που συνήθως θα βρείτε διαφορές είναι στα ανάγλυφα σήματα πάνω στο ίδιο το εργαλείο. Τα περισσότερα αυθεντικά εργαλεία έχουν ανάγλυφα σήματα σε διάφορα σημεία (ακόμα και πάνω στο καλώδιο), ενώ τα ψεύτικα έχουν ανάγλυφο μόνο το κεντρικό σήμα και εκεί συνήθως είναι κουμπωτό και όχι πρεσαριστό.

Αριστερά αυθεντικό φίλτρο σε αυθεντικό Husqvarna, δεξιά το ψεύτικο σε μαϊμού. Πηγή φώτο :επίσημη σελίδα Facebook της Husqvarna

Στα εργαλεία όπως τα αλυσοπρίονα, τα σημεία που δείχνουν την διαφορά είναι τα φίλτρα, οι κορδονιέρες, τα ρεζερβουάρ και κυρίως τα πλαστικά.

Τέλος, ένα σημείο που εμφανίζει διαφορές είναι και η εγγύηση. Τα αυθεντικά επαγγελματικά εργαλεία έχουν εγγύηση 3-5 χρόνια. Αυτά που πωλούν οι απατεώνες πολλές φορές λένε 6 μήνες ή απλά δεν αναφέρουν τίποτα.

Ιδιαίτερη προσοχή ακόμα και σε αγγελίες που δείχνουν αυθεντικά εργαλεία

Επειδή οι απατεώνες βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά, καλό θα ήταν να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή και σε αγγελίες που έχουν φωτογραφίες από αυθεντικά εργαλεία . Από ότι φαίνεται αρκετοί έχουν αρχίσει και ανεβάζουν φωτογραφίες από αυθεντικά εργαλεία (είτε τις κλέψανε από κάποια άλλη πραγματική αγγελία ή απλώς αγόρασαν ένα αυθεντικό για να πουλήσουν 100 μαϊμού).

Και εδώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. H πρώτη ένδειξη είναι η τιμή. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι αδύνατο να πετύχετε καινούργιο εργαλείο που κοστίζει 200-250 ευρώ, με 80-100 ευρώ. Πολύ απλά δεν μπορεί να συμβεί!

Η δεύτερη ένδειξη είναι άλλες αγγελίες που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος πωλητής. Αν έχει και άλλες και όλες είναι παρόμοιες, δηλαδή επαγγελματικά εργαλεία Bosch, Makita, DeWALT σε πολύ χαμηλές τιμές είναι μία καλή ένδειξη ότι είναι απατεώνας και είναι απομιμήσεις.

Η τρίτη ένδειξη είναι τυχόν logo ή watermark που μπορεί να έχουν οι φωτογραφίες από την αγγελία. Επειδή αρκετές φορές κλέβουν τις φωτογραφίες από την αναζήτηση του Google, οι φωτογραφίες ίσως έχουν κάποιο watermark από ξένο κατάστημα ή από ξένη σελίδα με αγγελίες ή δημοπρασίες. Έτσι, αν δείτε κάποιο τέτοιο logo/watermark είναι σχεδόν σίγουρο ότι η αγγελία είναι ψεύτικη.

Η τέταρτη και πιο σημαντική ένδειξη είναι η απροθυμία για παράδοση χέρι με χέρι. Αν προσπαθήσετε να κανονίσετε ραντεβού για αγορά χέρι με χέρι και δείξει απροθυμία ή προβάλει δικαιολογίες είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι απατεώνας που πουλάει μαϊμού εργαλεία ή ίσως δεν στέλνει τίποτα στους αγοραστές.

Πως θα ξεχωρίσετε τους απατεώνες

Αν δεν μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές από τις φωτογραφίες που έχει ανεβάσει ο πωλητής, υπάρχουν μερικές καλές ενδείξεις για να δείτε αν είναι επαγγελματίας απατεώνας κοιτώντας το προφίλ του. Καταρχάς η πιο καλή ένδειξη είναι ο αριθμός των αγγελιών που έχει αναρτήσει, καθώς και οι περιοχές. Από ότι φαίνεται οι περισσότεροι απατεώνες αναρτούν αγγελίες με πάνω από ένα εργαλεία και τις αναρτούν σε αρκετές σελίδες με αγγελίες (μπορείτε να το δείτε εύκολα αν στο marketplace πατήσετε το όνομα του πωλητή και σας δείχνει όλες τις αγγελίες που έχει βάλει ο συγκεκριμένος).

Μία άλλη ένδειξη είναι η ημερομηνία δημιουργίας του προφίλ. Κάποια προφίλ είναι πολύ πρόσφατα (λίγες μέρες πριν τις αγγελίες), αν και υπάρχουν κάποιοι που έχουν και παλαιά προφίλ.

Ένα ακόμα σημείο είναι και η έλλειψη πληροφοριών και προσωπικών φωτογραφιών. Συνήθως οι απατεώνες δεν θέλουν να εμφανίσουν το πραγματικό τους πρόσωπο, γιαυτό ή δεν έχουν φωτογραφίες ή κάποιοι έχουν ψεύτικες κατεβασμένες από το διαδίκτυο (μπορείτε να κάνετε reverse image search με το google).

Φυσικά αυτά δεν είναι αποδεικτικά, παρά μόνο ενδείξεις. Κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να πουλάει απομιμήσεις και από κανονικό προφίλ.

Πως μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι αγοράζετε ένα αυθεντικό εργαλείο και όχι ένα ψεύτικο

Ο μόνος τρόπος για να είστε 100% σίγουροι είναι να αγοράσετε το εργαλείο από σοβαρά καταστήματα που είναι επίσημοι μεταπωλητές. Έτσι θα είστε 100% σίγουροι ότι είναι αυθεντικά και θα έχετε και όλα τα ευεργετήματα της εγγύησης.

Αγορές από ιδιώτες ή από άγνωστα καταστήματα χωρίς φυσική έδρα είναι πάντα επίφοβες και καλό θα είναι να αποφεύγονται αν δεν γίνεται παράδοση χέρι με χέρι και επιτόπιος έλεγχος.

Αν δείτε μία αγγελία όπου κάποιος απατεώνας πωλεί απομιμήσεις για αυθεντικά, καλό θα ήταν να κάνετε αναφορά για να γλιτώσουν κάποιοι συμπολίτες από την απάτη.

Βοήθεια και συμβουλές

Αν χρειάζεστε βοήθεια για να δείτε αν το εργαλείο που πωλείται και θέλετε να αγοράσετε είναι αυθεντικό ή απομίμηση μπορείτε να βάλετε φωτογραφία από την αγγελία ή link στα σχόλια ή να στείλετε email στο info@supereverything.gr.

4
Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
2 Comment threads
2 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με περισσότερες αντιδράσεις
Hottest comment thread
3 Σχολιαστές
adminKostΓιαννης Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφείτε  
νεότερο παλαιότερο πιο δημοφιλές
Ειδοποίηση από
Kost
Επισκέπτης
Kost

Αυτό το stihl μοιάζει ψεύτικο.’Εχω δικιο?
https://ibb.co/80VmYHj

Γιαννης
Επισκέπτης
Γιαννης

Καλησπέρα βρήκα αυτό με 90 ευρώ https://imgur.com/a/pCiSwbv
Είναι αυθεντικο;