Review: Φορητός αεροσυμπιεστής και αεραντλία PARKSIDE

2
φορητός αεροσυμπιεστής

O φορητός αεροσυμπιεστής και αεραντλία της PARKSIDE είναι ένα σετ εργαλείων που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μάλιστα είναι ταυτόχρονα και το πρώτο σετ επαναφορτιζόμενων που κυκλοφορεί γενικότερα. Στην συσκευασία υπάρχουν δύο διαφορετικά εργαλεία, ένας αεροσυμπιεστής  (PARKSIDE PAK 16 A1) και μία αεραντλία (PARKSIDE PALP 16 A1). Και τα δύο χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς μπαταρία. Η τιμή του ήταν 59.99 και πιθανώς είναι η πιο αμφιλεγόμενη προσφορά της PARKSIDE.

Χαρακτηριστικά PARKSIDE αεροσυμπιεστή / αεραντλίας

ΕταιρίαPARKSIDE
ΜοντέλοPAK 16 / PALP 16
ΈκδοσηΑ1
ΚατασκευαστήςKompernass
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή πώλησης59.99 @LIDL
Εγγύηση3 χρόνια
Φορητός αεροσυμπιεστής PAK 16 A1
Τάση λειτουργίας16VDC
Μέγιστη πίεση7bar (100psi)
Στάθμη ηχητικής πίεσης84dB ±3dB
Στάθμη ηχητικής απόδοσης95dB ±3dB
Τιμή εκπομπής κραδασμών2.6m/s2 ±1.5m/s2
Φορητή αεραντλία PALP 16 A1
Τάση λειτουργίας16VDC
Ποσότητα προώθησης αέρα45 κυβικά μέτρα ανά ώρα
Στάθμη ηχητικής πίεσης80dB ±3dB
Στάθμη ηχητικής απόδοσης91dB ±3dB
Τιμή εκπομπής κραδασμών2.5m/s2 ±1.5m/s2
Μπαταρία
ΜοντέλοPAP 16 A1
ΤύποςΙόντων λιθίου
Στοιχεία μπαταρίας4
Ποσότητα1
Τάση μέτρησης16VDC
Χωρητικότητα1.5 αμπερώριο
Φορτιστής
ΜοντέλοPLG 16 A1
Τάση εισόδου230-240 VAC
Κατανάλωση33 Watt
Τάση εξόδου16.5VDC
Ρεύμα φόρτισης1.8 αμπέρ
Διάρκεια φόρτισηςπερίπου 60 λεπτά
Ασφάλεια3.15 αμπέρ

 

Τι υπάρχει στην συσκευασία

pak 16 a1

Αν ανοίξετε την χάρτινη συσκευασία θα δείτε ότι μέσα υπάρχει μία πλαστική κασετίνα με μεταλλικά κουμπώματα. Μέσα στην κασετίνα είναι τα δύο εργαλεία, η μπαταρία, ο ταχυφορτιστής, το εγχειρίδιο χρήσης και αρκετά εξαρτήματα για τα δύο εργαλεία.

Εντυπώσεις από σετ φορητού αεροσυμπιεστή / αεραντλίας

pak 16 a1 palp 16 a1

Μετά από 10 χρόνια και περίπου 70 reviews εργαλείων PARKSIDE στα οποία τα “εξυμνούσαμε”, ήρθε η ώρα και για ένα review που δεν θα λέει και τόσο καλά λόγια. Το σετ φορητού αεροσυμπιεστή / αεραντλίας είναι ίσως το πιο δύσκολο review. Βγήκε χθες πρώτη φορά σε προσφορά στην Ελλάδα και κόστιζε 60 ευρώ. Στο κατάστημα που το πήραμε, αγοράστηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης και κατά πάσα πιθανότητα ήταν το πρώτο που πουλήθηκε! Αυτό σίγουρα λέει πολλά. Συνήθως τα εργαλεία PARKSIDE που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εξαφανίζονται τις πρώτες ώρες της προσφοράς. Σε αυτό δεν συνέβη κάτι τέτοιο και οι λόγοι είναι αρκετοί.

Το πρώτο και πιο βασικό πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για ένα σετ εργαλείων που αν και φαίνονται σχετικά δεν είναι. Ο φορητός αεροσυμπιεστής έχει εντελώς διαφορετική χρήση από την αεραντλία, το οποίο είναι και λογικό αφού πρόκειται για διαφορετικά εργαλεία. Όμως το πρόβλημα είναι ότι συνήθως δεν χρησιμοποιούνται από τα ίδια άτομα. Με απλά λόγια, είναι λίγο δύσκολο να θέλει κάποιος, ταυτόχρονα, και έναν φορητό αεροσυμπιεστή και μία φορητή αεραντλία. Αν πωλούνταν ξεχωριστά και σε χαμηλότερη τιμή, λογικά θα είχαν πολύ μεγαλύτερη απήχηση. 

Ας δούμε τώρα τι μπορεί και τι δε μπορεί να κάνει το κάθε εργαλείο ξεχωριστά

Φορητός αεροσυμπιεστής: Μόνο για φουσκωτά παιχνίδια και ελαστικά ποδηλάτων

φορητός αεροσυμπιεστής

To πρώτο από τα δύο εργαλεία είναι ο φορητός αεροσυμπιεστής PARKSIDE PAK 16 A1. Προφανώς είναι το πιο χρήσιμο και αυτό που θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο. Το μέγεθος του είναι αρκετά μικρό και θυμίζει λίγο παλμικό κατσαβίδι. 

ψηφιακή οθόνη

Διαθέτει μία ψηφιακή οθόνη με μανόμετρο στην οποία πρέπει να ρυθμίσετε την πίεση που επιθυμείτε, είτε σε bar είτε σε PSI. Για να ρυθμίσετε την πίεση πατάτε το κουμπί λειτουργίας και στην συνέχεια κρατάτε πατημένο για λίγο το + ή το – μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει η οθόνη. Εκεί θα ορίσετε την επιθυμητή πίεση. Το εργαλείο αν συνδεθεί με μία βαλβίδα, θα αρχίσει να δουλεύει μόνο αν η πραγματική πίεση είναι μικρότερη της επιθυμητής, ενώ θα σταματήσει, αυτόματα, με το που θα πιάσει την επιθυμητή πίεση.

Τώρα στα αρνητικά του είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μείωση της πίεσης. Έτσι, αν η πίεση είναι παραπάνω από ότι θέλετε, θα πρέπει να την μειώσετε χειροκίνητα.

aerosimpiestis
Παρότι μπορεί να φουσκώσει ελαστικά αυτοκινήτων, δεν είναι κατάλληλο για τέτοια χρήση

Η μέγιστη επιτρεπόμενη πίεση είναι 7bar, δηλαδή κοντά στα 100PSI. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι μπορείτε να φουσκώσετε ότι θέλετε, πρακτικά όμως οι δυνατότητές του είναι πολύ περιορισμένες. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης “δεν ενδείκνυται για το φούσκωμα ελαστικών αυτοκινήτου” και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μικρότερες εφαρμογές. Ποιο όμως είναι το πρόβλημα; Τα ελαστικά αυτοκινήτων είναι συνήθως μέχρι 30-35PSI, ενώ αυτό έχει δυνατότητες για 100; Γιατί είναι ακατάλληλο;

εγχειρίδιο χρήσης
Απόκομμα από το εγχειρίδιο χρήσης του εργαλείου. Αναφέρεται ρητά ότι “δεν ενδείκνυται” για φούσκωμα ελαστικών αυτοκινήτου.

Το πρόβλημα βρίσκεται στον όγκο του αέρα. Το μοτεράκι που έχει, παρότι μπορεί να δώσει αρκετή πίεση, δεν μπορεί να δώσει πολύ όγκο αέρα. Έτσι για να φουσκώσει πλήρως ένα ελαστικό αυτοκινήτου χρειάζονται αρκετά λεπτά συνεχούς λειτουργίας. Και πολύ απλά δεν φαίνεται να μπορεί να αντέξει συνεχή λειτουργία για πολύ μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πάνω από 10 λεπτά.

Σε ένα τεστ που κάναμε, σε ελαστικό αυτοκινήτου μπροστινού άξονα με 16αρα ζάντα, έκανε λίγο κάτω από 5 λεπτά για να ανεβάσει 10-15 PSI, όταν ένας κανονικός αεροσυμπιεστής κάνει μερικά δεύτερα.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, έχει περίπου την ίδια δύναμη με ένα φθηνό κομπρεσέρ αυτοκινήτου (αυτά που πουλάνε με 10-15 ευρώ και συνδέονται στην αναπτήρα), μόνο που εκείνο το αφήνετε και δουλεύει μόνο του, ενώ σε αυτό θα πρέπει να πατάτε διαρκώς το διακόπτη.

Προφανώς σε περιπτώσεις ανάγκης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς πρόβλημα. Ειδικά αν έχετε μικρά ελαστικά θα μπορέσει να τα φουσκώσει άνετα με μία φόρτιση. Απλώς δεν μπορείτε να το έχετε ως μόνιμο κομπρεσέρ για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας, γιατί θα το κάψετε πολύ σύντομα.

Οπότε κάνει μόνο για μικρότερα ελαστικά, σε ποδήλατα, μηχανάκια ή σε φουσκωτά παιχνίδια. Όμως αξίζει ένας ποδηλάτης να έχει μαζί του ή ακόμα και στο γκαράζ ένα τόσο μεγάλο εργαλείο, όταν μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά με μία μικρή φορητή τρόμπα, που σαφώς είναι και πιο οικονομική και δεν έχει το περιορισμό της μπαταρίας; Σίγουρα αυτό είναι πολύ πιο ξεκούραστο από μία χειροκίνητη τρόμπα, αλλά πόσο μεγάλο είναι ένα ελαστικό για ποδήλατα; 

Αεραντλία PALP 16 A1: Για φούσκωμα και ξεφούσκωμα παιχνιδιών θαλάσσης και στρωμάτων 

αεραντλία parkside

H αεραντλία αν και μοιάζει με αεροσυμπιεστή έχει μερικές σημαντικές διαφορές. Καταρχάς έχει μία είσοδο και μία έξοδο αέρα. Έτσι μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε  για φούσκωμα αλλά και για ξεφούσκωμα. Οι προσαρμογείς που παίρνει είναι οι κλασικοί για φουσκωτές βάρκες, φουσκωτά παιχνίδια και γενικότερα φουσκωτά χωρίς μεταλλική βαλβίδα. 

αεροσυμπιεστής

Δεν έχει καμία ένδειξη για πίεση, απλώς μεταφέρει αέρα από την είσοδο στην έξοδο. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του, ο όγκος αέρα που μπορεί να μεταφέρει είναι περίπου 45 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δουλεύει περίπου όπως και μία μικρή ηλεκτρική αντλία αέρα.

Αν έχετε φουσκωτές βάρκες, φουσκωτά παιχνίδια θαλάσσης και γενικότερα οτιδήποτε φουσκωτό που δεν φουσκώνει εύκολα με το στόμα, τότε σίγουρα μπορεί να βοηθήσει.

Διάρκεια μπαταρίας

μπαταρία 16v

Στην συσκευασία υπάρχει μία μπαταρία 16V με 1.5 αμπερώρια. Αυτή η μπαταρία είναι και για τα δύο εργαλεία, αλλά προφανώς μπορείτε να αγοράσετε και άλλες από το επίσημο σέρβις. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το αν είναι συμβατή με άλλα 16V εργαλεία της PARKSIDE, αλλά δεν αποκλείεται.

μπαταρία parksde

Η διάρκεια της μπαταρίας δεν είναι κακή. Στον αεροσυμπιεστή μία γεμάτη μπαταρία μπορεί να δουλέψει για αρκετά λεπτά, συγκεκριμένα μία γεμάτη μπαταρία μπορεί να αντέξει λίγο πάνω από 15 λεπτά συνεχούς λειτουργίας. Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να φουσκώσετε αρκετά ελαστικά.

Στην αεραντλία η διάρκεια φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

φορτιστής parkside
O ταχυφορτιστής που υπάρχει στην συσκευασία. Φορτίζει πλήρως μία άδεια μπαταρία σε λιγότερο από 1 ώρα

Το καλό είναι ότι ο φορτιστής που υπάρχει στην συσκευασία είναι ταχυφορτιστής και έτσι μπορεί να φορτίσει πλήρως τη μπαταρία σε λιγότερο από μία ώρα. 

Προβλήματα / Ελαττώματα

Αυτό το σετάκι φαίνεται να έχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Έχει να κάνει με το ψηφιακό μανόμετρο στον αεροσυμπιεστή. Οι μετρήσεις του είναι συνεπείς αλλά δεν είναι σωστές. Δηλαδή όσες φορές και να το συνδέσετε στο ίδιο ελαστικό, πάντα θα δείχνει την ίδια πίεση, απλώς αυτή η πίεση που δείχνει δεν είναι η σωστή. Μάλιστα σε μεγάλα ελαστικά δείχνει να χάνει αρκετά. Η εντύπωση είναι ότι δεν πρόκειται για ελαττωματικό προϊόν, αλλά για μία γενικότερη αδυναμία που έχουν τα ψηφιακά μανόμετρα.

Γενικότερα τα ψηφιακά μανόμετρα δεν έχουν την ίδια καλή ακρίβεια που έχουν τα αναλογικά, γιαυτό και παρότι έχουμε μπει στη ψηφιακή εποχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, παντού χρησιμοποιούν ακόμα αναλογικά μανόμετρα. Για αυτό το θέμα θα επανέλθουμε πάλι σε λίγες ημέρες, αφού γίνουν δοκιμές σε διάφορα ελαστικά και με αρκετά μανόμετρα, πάντως οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές.

Update: Έγιναν δοκιμές με 3 διαφορετικά μανόμετρα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση. Από ότι φαίνεται -τουλάχιστον αυτό αγοράσαμε- δεν έχει σωστές μετρήσεις. Σε μέτρηση ελαστικού αυτοκινήτου με κανονική πίεση 32PSI, ο φορητός αεροσυμπιεστής της PARKSIDE έδειχνε 27PSI. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι μετρήσεις είναι συνεπείς. Οπότε απλώς θα πρέπει να έχετε μαζί σας και κάποιο άλλο μανόμετρο για να μετράτε την κανονική πίεση ή απλώς να το υπολογίσετε χοντρικά.

Αν κάποιος άλλος το δοκίμασε και σε αυτόν οι ενδείξεις ήταν σωστές, καλό είναι να το αναφέρει.

Στα υπόλοιπα δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα ή ελάττωμα.

Αξίζει να το αγοράσετε;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όχι, μάλλον δεν αξίζει η αγορά αυτού του σετ. Κοστίζει 60 ευρώ, και παρότι για αυτά που προσφέρει δεν είναι ακριβό, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ πιθανό να σας φανούν, ταυτόχρονα, χρήσιμα και τα δύο εργαλεία. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι που αυτό το σετάκι μπορεί να τους “σώσει” , απλώς λέω ότι αυτό δεν θα είναι μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού.

Ο αεροσυμπιεστής, που μοιάζει πιο χρήσιμος, κάνει μόνο για ποδήλατα και μικρά μηχανάκια και ουσιαστικά κάνει την ίδια δουλειά που μπορούν να κάνουν και φθηνότερα εργαλεία. Ακόμα και αν το θέλετε για ποδήλατα, είναι αρκετά ογκώδης για να τον έχετε μαζί στο ποδήλατο, ενώ για το γκαράζ ή την αποθήκη μπορείτε να αγοράσετε με λίγα ευρώ παραπάνω τον κανονικό αεροσυμπιεστή της PARKSIDE που κάνει πολλά περισσότερα ή κάποιον μικρότερο ηλεκτρικό, με πολύ λιγότερα χρήματα. Αν πωλούταν μόνος του, με μία τιμή 30-35 ευρώ, τότε δεν θα ήταν κακή περίπτωση. 

Η αεραντλία μπορεί να φανεί χρήσιμη αν έχετε πολλά στρώματα, φουσκωτά θαλάσσης ή φουσκωτά παιχνίδια, αλλά και πάλι, κάνει περίπου την ίδια δουλειά που μπορεί να κάνει μία απλή ηλεκτρική αεραντλία ή αεραντλία αυτοκινήτου. Πόσο συχνά θα χρειαστεί να φουσκώσετε ή να ξεφουσκώσετε κάτι μεγάλο, μακρυά από αυτοκίνητό ή κάποια ηλεκτρική παροχή; Λογικά όχι και τόσες πολλές. 

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε

  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του επίσημου σέρβις αναγράφονται στο εγχειρίδιο χρήσης, στην τελευταία σελίδα. Αν το έχετε χάσει, μπορείτε να το κατεβάσετε, σε ψηφιακή μορφή, από την επίσημη σελίδα της LIDL.
  • Η εγγύηση που συνοδεύει τα εργαλεία είναι 3 χρόνια με την απόδειξη αγοράς. Προσοχή στην εγγύηση δεν συμπεριλαμβάνεται η μπαταρία. 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροSteampunk μηχανικό ψάρι από ανακυκλώσιμα υλικά
Επόμενο άρθροΕντυπωσιακά ηχεία φτιαγμένα με 3D εκτυπωτή
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
2 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια