Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα των φθηνών 3D εκτυπωτών είναι ότι μπορούν να τυπώσουν μόνο PLA. To PLA είναι φθηνό, τυπώνεται εύκολα και το βρίσκεις παντού, όμως δεν είναι και το πιο ανθεκτικό υλικό. Έτσι δύσκολα θα επιχειρήσει κάποιος κάποια κατασκευή βαρέου τύπου. Όμως, αν ο σχεδιασμός είναι σωστός και δεν γίνει υπέρβαση των αντοχών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πιο βαριές κατασκευές. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και αυτός ο μειωτήρας στροφών υψηλής ροπής. Ο μειωτήρας στροφών είναι ένα εξάρτημα που μειώνει τις στροφές ενός υψηλόστροφου μοτέρ, αυξάνοντας την ροπή. Η συγκεκριμένη κατασκευή αφορά ένα DIY μειωτήρα σε ένα μικρό σερβομοτεράκι των 10-15 ευρώ, που του επιτρέπει να τραβήξει ακόμα και ένα βαρύ αυτοκίνητο.

H αναλογία μείωσης είναι 162:1 (με γρανάζια ελικοειδή και τύπου ψαροκόκκαλο) και στο βιντεάκι που ανέβασε ο δημιουργός (Brian Brocken) πραγματοποίησε μερικά τεστ και κατάφερε να αποδείξει ότι έχει -τουλάχιστον- 13Nm ροπή, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα αντέχει περίπου 30Nm. Μπορεί αυτό να μην ακούγεται και τόσο πολύ, αλλά κανονικά αυτά τα σερβομοτεράκια έχουν πολύ μικρή ροπή και είναι προφανές ότι και το PLA δεν μπορεί να αντέξει πάρα πολύ. Όμως σε όσα τεστ πραγματοποίησε δεν έσπασε κανένα γρανάζι, ούτε υπήρχε υπερθέρμανση.

Περισσότερες πληροφορίες για την κατασκευή μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ όλα τα stl αρχεία βρίσκονται ανεβασμένα στο thingiverse. Στην δική μας περίπτωση δείχνει ιδανική κατασκευή για ασύρματο μοτέρ σούβλας, αλλά σίγουρα μπορεί να έχει δεκάδες χρήσεις.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣπασμένο κινητό μετατρέπεται σε laptop
Επόμενο άρθροReview: Σετ Walkie Talkie Cobra AM645

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια