Η δημιουργία τάκων για στράντζα δεν είναι κάτι καινούργιο. Όπως είχαμε δει και σε ένα παλαιότερο άρθρο, ακόμα και επαγγελματίες έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούν DIY τάκους/μαχαίρια σε υδραυλικές στραντζόπρεσες. Όμως επειδή δεν έχουν όλοι στραντζόπρεσα, ούτε καν χειροτσάκα, η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κάποιος τάκους από 3D εκτυπωτή για να μετατρέψει μία κοινή μέγγενη σε στράντζα είναι κάτι πολύ πρακτικό για πολύ κόσμο, καθώς όλοι έχουμε μία μέγγενη στο εργαστήρι.

πως να κάνετε μία στράντζα από μέγγενη
Μερικά από τα κομμάτια που έφτιαξε μαζί με τους τάκους.

Η ιδέα έρχεται από ένα πρόσφατο βίντεο από το Brauns CNC στο youtube, όπου ο δημιουργός εξηγεί με λεπτομέρειες όλη την διαδικασία κατασκευής, δίνοντας και αρεκτά χρήσιμα tips για το τι πρέπει να προσέξετε και τι να αποφύγετε για βέλτιστα αποτελέσματα.

Η μέθοδος με την οποία ενισχύει την αντοχή του πλαστικού με σύρμα

Προφανώς, το βασικό πρόβλημα με τους 3D εκτυπωμένους τάκους/μαχαίρια είναι η αντοχή, καθώς πρόκειται για πλαστικό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το απλό PLA/PETG με 80% infill είναι υπεραρκετό για τις περισσότερες των περιπτώσεων, αν και για πιο παχύ μέταλλο ίσως χρειάζεται κάποια ενίσχυση (ο ίδιος χρησιμοποιεί μία τεχνική “οπλισμού” με σύρμα).

μέγγενη σε στράντζα
Εδώ φαίνεται να στραντζάρει ένα κομμάτι που είναι 3-4 φορές μεγαλύτερους από το πλάτος της μέγγενης.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, με λίγο υπομονή και κάνοντας αρκετά περάσματα, μπορεί κάποιος να στραντζάρει ακόμα και πολύ μεγαλύτερα κομμάτια, οπότε ο περιορισμός στο πλάτος δεν είναι και τόσο πρόβλημα. Φυσικά υπάρχουν όλα τα απαραίτητα .stl αρχεία στο thingiverse, αν και πιθανώς να χρειάζεται λίγο πείραγμα για να ταιριάζουν στη δική σας μέγγενη. Γιαυτό το λόγο ο δημιουργός χρησιμοποίησε ισχυρούς μαγνήτες νεοδυμίου, ώστε να μπορούν να ταιριάξουν εύκολα σε κάθε μεταλλική μέγγενη, αλλά και για να είναι εύκολη και γρήγορη η αλλαγή.

Αν κάποιος είναι σχετικός με την χύτευση σε άμμο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 3D εκτυπωμένα κομμάτια για να δημιουργήσει τάκους και μαχαίρια από αλουμίνιο ή κάποιο άλλο μέταλλο, ώστε να απαλλαγεί εντελώς από το πρόβλημα του πλαστικού, ενώ υπάρχει και η λύση αντί για μέγγενη να επιλέξετε κάποια DIY υδραυλική πρέσα ή υδραυλική μέγγενη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο3D-printed βοήθημα για σφιγκτήρες
Επόμενο άρθροDIY παγκοπρίονο από ξύλο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια