H πιο συχνή βλάβη σε ένα κινητό είναι το σπάσιμο της οθόνης. Σε παλαιότερα κινητά, αν είχε σπάσει μόνο το γυαλί η αλλαγή ήταν σχετικά απλή και οικονομική, όμως στα νεότερα κινητά που βγαίνουν τα 2-3 τελευταία χρόνια, το σπάσιμο του γυαλιού σημαίνει αναγκαστικά και αλλαγή οθόνης. Επομένως το κόστος ανεβαίνει αρκετά, ενώ αν δεν χρησιμοποιήσετε αυθεντικό ανταλλακτικό, υπάρχει η περίπτωση να δείτε διαφορά στην ανάλυση ή στην ποιότητα των χρωμάτων. Έτσι αρκετές φορές δεν αξίζει η αλλαγή της οθόνης και πολύ απλά πάμε για νέο κινητό. Όμως τι μπορούμε να κάνουμε με ένα σπασμένο κινητό εκτός από το να το δώσουμε για ανταλλακτικά ή να το πετάξουμε στην ανακύκλωση; Μία πολύ πρακτική ιδέα παρουσιάστηκε σε ένα πρόσφατο βίντεο από το κανάλι DIY Perks. Ο δημιουργός μετάτρεψε ένα παλιό σπασμένο Samsung Galaxy σε ένα πλήρως λειτουργικό laptop.

Όσο και να ακούγεται απίστευτο, η κατασκευή δεν είναι πολύ δύσκολη (τουλάχιστον στο ηλεκτρονικό κομμάτι) και μπορεί να την κάνει ο καθένας αγοράζοντας τα κατάλληλα υλικά από το διαδίκτυο. Εν συντομία, αυτό που έκανε ήταν να δημιουργήσει δύο πλαίσια από αλουμίνιο, ένα για την οθόνη και ένα για την βάση. Στην βάση τοποθέτησε ένα powerbank και ένα LCD controller με USB type C βύσμα για μετάδοση εικόνας. Πάνω στο πλαίσιο έβαλε ένα ασύρματο πληκτρολόγιο με trackpad από tablet και απλώς τα ένωσε με τους ειδικούς μεντεσέδες που έχουν τα laptop (πουλιόνται και στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να βρείτε και από οποιοδήποτε παλιό laptop).
To μόνο κομμάτι που χρησιμοποίησε κολλητήρι ήταν το κόψιμο ενός USB καλωδίου για εισαγωγή βύσματος για φόρτιση του powerbank, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και με ένα usb καλώδιο στερεωμένο στο πλαίσιο. Παρότι θα μπορούσε να τοποθετήσει το κινητό μέσα στο πλαίσιο, επέλεξε να φτιάξει μία ειδική βάση πίσω από την οθόνη για πιο εύκολη πρόσβαση αλλά και για χρησιμοποίηση της κάμερας του κινητού αν χρειαστεί.
Το κόστος των υλικών για να αντιγράψετε αυτό το project είναι περίπου 150 ευρώ (80-100 για 14″ οθόνη με controller, 30 για ένα καλό powebank και 20-30 ευρώ για το αλουμίνιο). Η μόνη προϋπόθεση είναι το κινητό σας να έχει βύσμα USB type c και να μπορεί να μεταφέρει εικόνα μέσω αυτού (τα πιο πολλά μοντέρνα κινητά έχουν αυτή τη δυνατότητα).
Τώρα προφανώς η ερώτηση είναι γιατί να ξοδέψει κάποιος 150-200 ευρώ για να φτιάξει κάτι τέτοιο και να μην δώσει τόσα για να πάρει ένα έτοιμο tablet με εξωτερικό πληκτρολόγιο. Η απάντηση είναι ότι το συγκεκριμένο έχει πιο μεγάλη οθόνη και πολύ μεγαλύτερη αυτονομία (αν βάλετε ένα πολύ μεγάλο powerbank, μπορεί να περάσετε και τις 24 ώρες αυτονομίας), ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε κινητό.
Αν δεν έχετε την όρεξη ή τις δυνατότητες για να φτιάξετε ένα τέτοιο laptop, μπορείτε να αγοράσετε ένα, καθώς αυτού του τύπου τα laptop πουλιόνται και στο εμπόριο. Ονομάζονται lapdock και παρότι δεν υπάρχει και τεράστια ποικιλία, μπορείτε να βρείτε μερικά στο εξωτερικό. Μία παρόμοια κατασκευή με κινητό με σπασμένο γυαλί είναι και ο DIY προτζέκτορας με οθόνη κινητού από τον ίδιο δημιουργό.