Πριν αρκετό καιρό είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο με τι μπορούμε να κάνουμε αν χαλάσει η μπαταρία ενός επαναφορτιζόμενου εργαλείου. Στο άρθρο αναφέρονταν 3 επιλογές, η αγορά νέας μπαταρίας, η αναγόμωση και η μετατροπή σε ενσύρματο. Πλέον υπάρχει μία ακόμα λύση, που σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι και η ιδανικότερη. Η χρήση μπαταρίας άλλου εργαλείου με αντάπτορα! Είναι μία λύση που έχει αρχίσει και εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια και είναι ένας καλός και οικονομικός τρόπος για να αναστήσετε παροπλισμένα εργαλεία που είχε χαλάσει η μπαταρία.

Εμπορικοί και 3D printed αντάπτορες για εργαλεία

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι αντάπτορες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους εμπορικούς και τους 3D printed. Οι εμπορικοί είναι έτοιμοι αντάπτορες που μπορείτε να βρείτε από το εμπόριο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν για όλα τα μοντέλα, αλλά μόνο για μερικά δημοφιλή και αυτούς μπορείτε να βρείτε μόνο από ebay/Κίνα/Amazon.

Οι 3D printed είναι αντάπτορες που κατασκευάζετε μόνοι σας μέσω ενός 3D εκτυπωτή. Για να το κάνετε χρειάζεστε το stl (αρχείο που διαβάζει ο 3d εκτυπωτής). Αν δεν έχετε 3D εκτυπωτή μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιους επαγγελματίες για να σας εκτυπώσουν τον αντάπτορα επί πληρωμή.

Δυστυχώς μέχρι στιγμή δεν υπάρχουν πάρα πολλά έτοιμα αρχεία, αλλά μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Το μόνο πρόβλημα με τους 3D αντάπτορες είναι ότι θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες πατέντες για τις επαφές και το μηχανισμό που κλειδώνει την μπαταρία.

Τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε / εκτυπώσετε το δικό σας αντάπτορα για το εργαλείο που θέλετε

Υπάρχουν μερικά σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε / εκτυπώσετε το δικό σας αντάπτορα για τις μπαταρίες των εργαλείων σας.

Το πιο σημαντικό είναι να είναι ίδια η τάση

Καταρχάς θα πρέπει να έχουν την ίδια τάση. Δηλαδή το εργαλείο με την νέα μπαταρία θα πρέπει να έχουν τα ίδια VOLT. Έτσι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μπαταρία 14V σε εργαλείο 20V. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κάποια εργαλεία παρότι αναφέρουν διαφορετική τάση, στην πραγματικότητα είναι ίδια. Έτσι τα 18V είναι ίδια με τα 20V, τα 14.4V με τα 16V και τα 10.8V με τα 12V (μιλάμε πάντα για μπαταρίες επαναφορτιζόμενων εργαλείων και όχι γενικά).

Θεωρητικά ένα εργαλείο μπορεί να δουλέψει με λίγο μεγαλύτερη ή λίγο μικρότερη τάση, αν και επειδή τα εργαλεία με τις μπαταρίες λιθίου έχουν κλίμακα 4V (4,8, 12,16, 20, 24…) δεν είναι τόσο εύκολο να πετύχετε μικρή διαφορά σε εργαλείο με μπαταρίες λιθίου. Μόνο αν το αρχικό ήταν με NiCD (πχ υπήρχαν εργαλεία NiCd με τάση 9.6V που μπορεί να δουλέψουν με 12V λιθίου) μπορεί να δείτε μικρές διαφορές.

Μπαταρίες LiOn σε εργαλεία NiCD

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η χρήση μπαταριών λιθίου σε εργαλεία Νικελίου Καδμίου. Όπως ξέρουμε οι μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου έχουν εγκαταλειφθεί και δεν μπορείτε να τις βρείτε τόσο εύκολα στο εμπόριο. Έτσι όποιος έχει ένα παλιό εργαλείο με νεκρές μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου αν δεν κάνει αναγόμωση, το εργαλείο είναι άχρηστο. Με την λύση του αντάπτορα μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε με μπαταρίες λιθίου. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά, ίσα ίσα το εργαλείο θα ανταποκριθεί καλύτερα με την μπαταρία λιθίου (αν είναι στην ίδια τάση).

Βέβαια επειδή τα στοιχεία από τις μπαταρίες Νικελίου Καδμίου έχουν διαφορετική τάση από τις λιθίου, η τάση είναι λίγο διαφορετική (δηλαδή ένα εργαλείο 18V με μπαταρίες NiCd έχει λίγο διαφορετική τάση από ένα LiOn 18V), αλλά η διαφορά δεν είναι τόσο σημαντική που να καθιστά την μετατροπή μη λειτουργική.

Δεν είναι όλες οι μπαταρίες ίδιες

Ένα ακόμα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι όταν χρησιμοποιούμε μπαταρίες από ερασιτεχνικά εργαλεία σε επαγγελματικά. Δηλαδή για παράδειγμα μία μπαταρία από Κινέζικο σε Milwaukee M18 Fuel. Οι μπαταρίες των επαγγελματικών εργαλείων δεν είναι πανάκριβες γιατί είναι κλέφτες οι κατασκευαστές. Είναι πολύ καλύτερες ποιοτικά και είναι ειδικά σχεδιασμένες για επαγγελματική χρήση ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Έτσι δεν έχουν καμία σχέση με τις φθηνές ούτε όσον αφορά τα στοιχεία της μπαταρίας, ούτε στην καλωδίωση, ούτε στην πλακέτα που ελέγχει φόρτιση/αποφόρτιση .

Επομένως ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα (πχ οι μπαταρίες των επαγγελματικών μπορούν να δουλέψουν και σε συνθήκες παγετού, των ερασιτεχνικών όχι), μειωμένη απόδοση ακόμα και τυχόν κάψιμο της ερασιτεχνικής μπαταρίας από το αυξημένο ρεύμα αποφόρτισης.

Αποφόρτιση μπαταρίας

Για τέλος το πιο επικίνδυνο κομμάτι, την αποφόρτιση της μπαταρίας. Όλες οι μπαταρίες έχουν το χαρακτηριστικό ότι φθείρονται αν αποφορτιστούν πλήρως. Αυτό συμβαίνει και στις μπαταρίες λιθίου, γιαυτό και όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου έχουν ειδικό κύκλωμα που σταματάει την συσκευή όταν η τάση της μπαταρίας πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Μάλιστα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η πλήρης αποφόρτιση μίας μπαταρίας λιθίου μπορεί να προκαλέσει και ατύχημα.

Με την χρήση ενός αντάπτορα είναι πολύ πιθανό να αποφορτιστεί πλήρως μία μπαταρία, γιατί το εργαλείο δεν θα μπορεί να διαβάσει σωστά την τάση της νέας μπαταρίας ή γιατί το μοτέρ μπορεί να δουλεύει και με χαμηλότερη τάση (σε περιπτώσεις μετατροπής NiCd σε LiOn). Γιαυτό καλό είναι να μην αποφορτίζουμε πλήρως μία μπαταρία όταν χρησιμοποιούμε αντάπτορα. Όταν δούμε ότι πάει στο 20-30%, σταματάμε και την φορτίζουμε.

Λίστα με αντάπτορες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή

Σε αυτή την στήλη θα παρατεθούν links με αντάπτορες που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο ή σε αρχείο για εκτύπωση. Ο κατάλογος θα ανανεώνεται συνεχώς.

Σημείωση, το πρώτο όνομα είναι ο δότης της μπαταρίας, ενώ το δεύτερο όνομα είναι ο λήπτης. Δηλαδή θα χρησιμοποιήσουμε την μπαταρία του πρώτου στο δεύτερο.

Σε DeWALT

  • Makita 18V Lion BL1820/30/40/50/60 => DeWALT 18V NiCD/NiMH (XRP DC9096 DE9039 DE9095 DE9096 DE9098 DW9095 DW9096 DW9098 DE9503) (Link aliexpress)
  • PARKSIDE X20V TEAM => DeWALT DC9096 XRP (3D printed, stl εδώ)

Σε Black And Decker

Σε MAKITA

  • PARKSIDE X20V TEAM => Makita 8931D NiCd (3D printed, stl εδώ)
  • PARKSIDE X20V TEAM => Makita 18V Lion (3D printed, stl εδώ)
  • DeWALT 20V DCB205 => Makita BL1830/1850 (link alixpress)

Σε Milwaukee

Μερικές επισημάνσεις

Όλοι οι αντάπτορες είναι είτε Κινέζικης κατασκευής ή DIY. Επομένως κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί την σωστή και ασφαλή λειτουργία της μπαταρίας. Γιαυτό καλό είναι αν φτιάξετε/αγοράσετε έναν τέτοιο αντάπτορα, να τον χρησιμοποιείτε με προσοχή και μόνο για περιπτώσεις που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροH νέα έκδοση του Google Authenticator επιτρέπει μεταφορά λογαριασμών μεταξύ συσκευών
Επόμενο άρθροΠως να απενεργοποιήσετε cryptomining διαφημίσεις στον Chrome
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
8 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια