5 απλές λύσεις για να μην σας κλέβουν το WiFi οι γείτονες

0
πως να μην σας κλέβουν το WiFi

Το WiFi είναι η τεχνολογία μέσω της οποίας μπορεί να μεταδίδονται ασύρματα δεδομένα σε μέσες αποστάσεις. Είναι ένας καλός τρόπος για να γλυτώσετε από τα καλώδια και μία αναγκαία λύση για πρόσβαση από φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Όμως έχει ένα μειονέκτημα. Το σήμα μεταδίδεται ελεύθερα με μόνο περιορισμό την απόσταση. Έτσι μπορεί να συνδεθεί στο WiFi σας και κάποιος γείτονας. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν να μην σας κλέβουν το WiFi οι γείτονες;

Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε να σας κλέβουν το WiFi

Μία εντελώς λανθασμένη λογική είναι ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος να αφήνετε να σας κλέβουν το WiFi». Αυτό είναι λάθος για αρκετούς λόγους. 

Είστε νομικά υπεύθυνοι για το δίκτυο σας

Ο βασικός λόγος που δεν πρέπει να αφήνετε να σας κλέβουν το WiFi, είναι ότι εσείς είστε νομικά υπεύθυνος για την σύνδεσή σας. Έτσι οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια προέλθει από το δίκτυο σας, εσείς είστε αυτός που θα είναι υπόλογος. Και δεν μιλάμε απλώς για απλές παράνομες ενέργειες (πχ πειρατεία, εξύβριση), αλλά για πολύ πιο σοβαρές που είναι κακουργήματα.

Μπορεί να σας γονατίσει την σύνδεση

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος που δεν πρέπει να αφήνετε να σας κλέβουν το δίκτυο, είναι ότι μπορεί να σας γονατίσει το WiFi ή ακόμα και την ίδια την σύνδεση. 

Η κάθε γραμμή ίντερνετ αλλά και το κάθε μόντεμ, έχει κάποιες αντοχές. Αν κάποιος κατεβάζει  ή ανεβάζει συνεχώς στο όριο της σύνδεσης, τότε η πλοήγηση για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετά αργή.

Το ίδιο ισχύει για το ίδιο το WiFi. Πολλαπλές ταυτόχρονες συνδέσεις από το WiFi, ακόμα και αν είναι για browsing, μπορούν να γονατίσουν πολύ εύκολα ένα φτηνό router.

Μπορεί να σας υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα ή ευαίσθητα αρχεία

Ένας λόγος, ο οποίος κακώς δεν αναφέρεται τόσο πολύ, είναι ότι πολύ εύκολα κάποιος που θα συνδεθεί στο δίκτυο σας, να υποκλέψει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, κωδικούς ή ακόμα και ευαίσθητα αρχεία. 

Βέβαια, θα πρέπει να έχετε αφήσει πολλές «τρύπες» ανοικτές αλλά παρόλα αυτά είναι κάτι που μπορεί να γίνει, ειδικά σε κάποιον αρχάριο.


1. Βάλτε κωδικό στο WiFi

Αν και πλέον τα περισσότερα router έρχονται με προεπιλεγμένη κωδικό ασφαλείας για την σύνδεση στο WiFi, υπάρχουν ακόμα μερικά που από την εταιρία έρχονται με ανοιχτό WiFi. Έτσι αν δεν έχετε κάνει τον κόπο να τον βάλετε εσείς, το WiFi σας μπορεί να έχει γίνει κοινόχρηστο από όλη τη γειτονιά.

Για να δείτε πως μπορείτε να βάλετε ή να αλλάξετε κωδικό στο WiFi μπορείτε να διαβάσετε αυτόν τον οδηγό. Αφορά το router του OTE, αλλά ακριβώς τα ίδια ισχύουν για όλα τα ρούτερ της αγοράς.

Καλό θα ήταν να διαλέξετε κάποιον μεγάλο και ασφαλή κωδικό, ο οποίος δεν μπορεί να μαντευθεί εύκολα. Μία καλή λύση είναι να επιλέξετε κάποιο μεγάλο passphrase, το οποίο μπορείτε να θυμάστε εύκολα. Διαβάστε περισσότερα εδώ για αυτό το θέμα.

2. Αλλάξτε κρυπτογράφηση σε WPA2

Ακόμα και αν έχετε ήδη κωδικό για το WiFi, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει κάποιο «καλό» γείτονα να σας κλέψει το WiFi. Παλαιότερα πρωτόκολλα πιστοποίησης είναι τόσο απλά, που κάποιες με σχετικές γνώσεις (ή και χωρίς, ακολουθώντας απλώς κάποιον οδηγό), μπορεί να τα σπάσει μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Βέβαια και εδώ, τα τελευταία ρούτερ έρχονται με προεπιλεγμένη πιστοποίηση WPA2-PSK, η οποία θεωρείται η πιο ασφαλής αυτή τη στιγμή, αλλά αν έχετε κάποιο παλιό ρούτερ, μπορεί να έχετε προεπιλεγμένη το WEP, το πιο εύκολο πρωτόκολλο πιστοποίησης, το οποίο σπάει αρκετά εύκολα.

Και εδώ αν θέλετε να δείτε πως θα αλλάξετε την πιστοποίηση σε WPA2, θα πρέπει να διαβάσετε τον οδηγό που υπάρχει στο link στο παραπάνω βήμα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το WPA2 δεν κάνει «ακατόρθωτο» το σπάσιμο του κωδικού, απλώς είναι πολύ πιο δύσκολο και χρονοβόρο. 

3. Κρύψτε το SSID του δικτύου σας

Μία ακόμα καλή λύση για να απαλλαγείτε από κάθε κακόβουλη προσπάθεια, είναι να κρύψετε το SSID του WiFi σας. To SSID, με απλά λόγια, είναι το όνομα του δικτύου σας, το οποίο βλέπετε όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε από κάποια άλλη συσκευή. Για παράδειγμα τα default της otenet είναι τα connx-…..

Εδώ σε κάθε ρούτερ υπάρχει η επιλογή να μην κάνετε broadcast το SSID του δικτύου σας. Δηλαδή, να αποκρύπτεται το όνομα του δικτύου από τις εμφανιζόμενα δίκτυα WiFi. Το WiFi σας δηλαδή θα λειτουργεί κανονικά, αλλά δεν θα μπορεί να το βρει κάποιος για να συνδεθεί σε αυτό.

Φυσικά αυτό βολεύει σε περίπτωση που δεν έχετε συχνά επισκέπτες και έχετε ήδη συνδέσει όλες τις δικές σας συσκευές. Αν και πάλι, βάζοντας τα σωστά στοιχεία του δικτύου σας (SSID, authentication, password) μπορεί να συνδεθείτε όποτε θέλετε, ακόμα και δεν γίνεται broadcast το SSID.

4. Αλλάξτε το SSID του δικτύου σας

SSID broadcasting

Αν δεν θέλετε να κρύψετε το SSID του δικτύου σας για οποιοδήποτε λόγο, μπορείτε να το αλλάξετε σε κάποιο το οποίο μόνο από το όνομα, θα αποθαρρύνονται αυτόματα όλοι οι καλόβουλοι γείτονες.

Μερικές μόνο καλές ιδέες για SSID είναι οι παρακάτω

  • Exw_Wireshark (σημ. το Wireshark είναι ένα πρόγραμμα παρακολούθησης πακέτων στο δίκτυο) 
  • G.A.D.A. (για ευνόητους λόγους, αν και το συγκεκριμένο μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα)
  • Klepse_apo_allon (με μήνυμα τέτοιου τύπου, ο γείτονας θα καταλάβει ότι έχετε λάβει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν θα ασχοληθεί, εκτός και αν είστε η μοναδική περίπτωση)
  • Allazo_kodiko_kathe_2meres (επειδή η διαδικασία για να σπάσει ένας κωδικός WPA2 παίρνει πάρα πολύ καιρό, η πληροφορία ότι αλλάζετε κωδικό αρκετά συχνά, τότε θα αποθαρρύνει αρκετούς)

 

5. Φιλτράρετε τις διευθύνσεις MAC στο ρούτερ

Η τελευταία και η πιο foolproof λύση είναι να φιλτράρετε τις διευθύνσεις MAC στο ρούτερ σας. H διεύθυνση MAC είναι μία -σχεδόν- μοναδική διεύθυνση που έχει κάθε ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτει WiFi.

Για την ακρίβεια η διεύθυνση δεν σχετίζεται με την ίδια την συσκευή, αλλά με τον WiFi controller της συσκευής, και δεν είναι εντελώς μοναδική. Απλώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουν δύο τυχαίες συσκευές την ίδια MAC διεύθυνση.

Έτσι, σε μία επιλογή που διαθέτουν όλα τα ρούτερ, μπορείτε να βάλετε το WiFi του δικτύου σας να συνδέεται μόνο με τις συσκευές με τις συγκεκριμένες MAC διευθύνσεις.

Πως θα βρείτε τις MAC addreses των συσκευών σας;

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι από το ίδιο το ρούτερ, εφόσον οι συσκευές είναι συνδεδεμένες. Φυσικά θα πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε τις συσκευές σας ή να είστε σίγουροι ότι δεν είναι κάποια άλλη εκεί.

Εναλλακτικά, κάθε συσκευή στις ρυθμίσεις αναφέρει την MAC address της.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα DIY industrial σκαμπό το οποιο είναι εύκολο στην κατασκευή
Επόμενο άρθροReview: Cubot Rainbow 2, ένα πολύ οικονομικό smartphone
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια