Διαδικασία αλλαγής κωδικού WiFi
Καταρχάς θα πρέπει να έχουμε το router συνδεδεμένο είτε με LAN σύνδεση είτε με USB με τον υπολογιστή που θα κάνουμε τη παρακάτω διαδικασία.
Ανοίγουμε έναν browser και εκεί που γράφουμε τη διεύθυνση βάζουμε
(αν πρόκειται για το ZTE του Connx)
Για τα πιο πολλά εμπορικά ρούτερ που δίνονται δωρεάν με τις συνδέσεις οι διευθύνσεις είναι στο παρακάτω πίνακα.
Μοντέλο | Διεύθυνση |
---|
ZTE | 192.168.1.1 |
Baudtec | 192.168.1.1 |
Sagem | 192.168.2.1 |
Thompson | 192.168.1.254 |
Θα ανοίξει ένα μικρό παράθυρο που θα μας ζητήσει το user name και το Password. Τώρα υπάρχουν αρκετά ενδεχόμενα εδώ.
Το πιο πιθανό αν δεν έχετε ξαναμπεί ή δεν το έχει σετάρει κάποιος άλλος για εσάς πριν, το UserName να είναι : Admin και το Password να το λέει στο κάτω μέρος του router, σε ένα αυτοκόλλητο. Μπορεί επίσης να το λέει μέσα στο βιβλιαράκι που σας δώσανε ή και στο πλαϊνό του κουτιού του.
Σε άλλα μοντέλα παλαιότερα το username και το password ήταν ίδιο για όλα τα μοντέλα και ήταν κάποιος από τους παρακάτω συνδυασμούς.
Username | Password |
---|
Admin | Admin |
admin | 1234 |
admin | admin |
root | 12345 |
Administrator | (κενό) |
admin | (κενό) |
Έπειτα θα ανοίξει η οθόνη του ρούτερ. Θα βρισκόμαστε στο tab του Status και θα βλέπουμε τα στοιχεία της σύνδεσης μας.
Από εδώ επιλέγουμε το Interface Setup
Στο Interface Setup επιλέγουμε το Wireless

Τώρα μας έχει ανοίξει η οθόνη του wireless.
Εδώ θα πρέπει το Access Point να είναι Activated (αν θέλουμε το WiFi ανοιχτό, αλλιώς DeActivated).
Κρυφό ή εμφανές δίκτυο
Αν θέλουμε το δίκτυο να είναι εμφανές σε όλους, δηλαδή να φαίνεται το όνομα του δικτύου στα διαθέσιμα δίκτυα των συσκευών εντός της ακτίνας του, τότε επιλέγουμε YES στο Broadcast SSID. Αν δεν θέλουμε, μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να συνδεθούμε πλέον, απλώς μία νέα συσκευή θα πρέπει να δώσει το ακριβές όνομα του δικτύου (το οποίο πλέον δεν θα φαίνεται) για να μπορέσει να συνδεθεί.
Το USE WPS αν θέλετε μπορείτε να το έχετε ανοιχτό, είναι ένας εύκολος τρόπος σεταρίσματος του Wireless με διάφορες συσκευές.
Μέθοδος πιστοποίησης
Τώρα ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια είναι το Authentication Type. Το πιο ασφαλές αυτή τη στιγμή είναι το WPA2-PSK και αυτό πρέπει να επιλέξετε. Το WEP δεν θα πρέπει να το επιλέξετε με τίποτα, καθώς σπάει σχετικά εύκολα, από κάποιον που είναι λίγο σχετικός ή έχει τα κατάλληλα προγράμματα.
Υπάρχει η πιθανότητα, κάποιες από τις συσκευές που έχετε να είναι σχετικά παλιά και να μην υποστηρίζει το WPA2. Τότε είτε θα πρέπει να επιλέξετε το WPA-PSK ή την επιλογή -που λογικά θα έχει- WPA-PSK/WPA2-PSK, η οποία θα αφήνει το δίκτυο να επιλέγει πως να συνδεθεί, ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Αν δεν υποστηρίζει το WPA2 θα συνδέεται με WPA.
Τα Windows XP ήθελαν Patch για να τρέξουν το WPA2.
Κωδικοποίηση
Η καλύτερη μέθοδος κρυπτογράφησης μαζί με το WPA2-PSK είναι το AES. Είναι αρκετά πιο ασφαλές από το TKIP. Ίσως όμως σε συγκεκριμένες συσκευές να έχει πρόβλημα και να πηγαίνει αρκετά αργά. Αν δείτε να συμβαίνει αυτό, επιλέξτε TKIP.
Κωδικός
Στη επιλογή PreShared Key βάζουμε το κωδικό που θέλουμε να έχει το ασύρματο δίκτυο μας. Αυτόν τον κωδικό, θα δίνουμε σε όσες συσκευές θα προσπαθούν να συνδεθούν με το ασύρματο δίκτυο μας.
Καλό θα ήταν να επιλέξουμε ένα ασφαλή κωδικό, με αρκετά ψηφία και μίξη κεφαλαίων, πεζών και αριθμών ή ακόμα καλύτερα μία αρκετά μεγάλη, αλλά εύκολη στη μνήμη passphrase. Για περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε
εδώ.
Σύνδεση Bridge
Αν θέλετε να κάνετε bridge connections για να επεκτείνετε τη δράση του Wireless θα πρέπει να έχετε το WDS MODE Activated
Αφού τα έχουμε επιλέξει όλα αυτά, πατάμε το
SAVE στο κάτω μέρος της οθόνης και το ασύρματο δίκτυο είναι έτοιμο και ασφαλές.
Αν θέλετε να έχετε αυξημένη ασφάλεια στο router σας μπορείτε να διαβάσετε αυτό
εδώ το άρθρο, το οποίο δίνει μερικές επιπλέον συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια του ρούτερ.