Πως να απενεργοποιήσετε cryptomining διαφημίσεις στον Chrome

0
chrome browser ασφάλεια

Ένα μεγάλο θέμα που αρχίζει και παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις είναι το κρυφό cryptomining που γίνεται από ιστοσελίδες. Τις περισσότερες φορές ο κακόβουλος κώδικας κρύβεται μέσα στην ίδια την ιστοσελίδα (είτε σκοπίμως από τον ιδιοκτήτη ή έχει εισαχθεί κρυφά από hackers), όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που το cryptomining γίνεται και από διαφημίσεις για τις οποίες η ίδια η ιστοσελίδα δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη. Σύμφωνα με έρευνες παρότι οι κακόβουλες διαφημίσεις είναι μόλις στο 0.3%, αντιστοιχούν στο περίπου 30% της συνολικής κατανάλωσης CPU και bandwidth από τους χρήστες.

Γιαυτό και οι δημοφιλείς browser έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα έναντι αυτού του σημαντικού προβλήματος. Εδώ και περίπου ένα χρόνο ο firefox μπλοκάρει αυτόματα cryptomining διαφημίσεις βασιζόμενος σε μία λίστα με γνωστά κακόβουλα domain. Τώρα έρχεται η σειρά του Chrome να αναλάβει δράση, προσεγγίζοντας το θέμα λίγο διαφορετικά. Σε αντίθεση με τον firefox που κόβει διαφημίσεις βάση domain (το οποίο έχει το μειονέκτημα ότι αυτά τα domain αλλάζουν καθημερινά), ο Chrome κόβει διαφημίσεις βάση κατανάλωσης. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας δεδομένα που έχει από τους ίδιους τους χρήστες βλέπει αν μια διαφήμιση χρησιμοποιεί πολύ πιο πολλούς πόρους από ότι πρέπει και αν συμβεί αυτό πολύ απλά δεν την εμφανίζει.

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν εφαρμόζεται αυτόματα στην παρούσα έκδοση του Chrome. Αυτό αναμένεται να γίνει στα τέλη του χρόνου, όμως μπορείτε πολύ εύκολα να το ενεργοποιήσετε μόνοι σας με μία απλή κίνηση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γράψετε στη μπάρα chrome://flags και να ψάξετε να βρείτε την γραμμή που λέει Heavy Ad Intervention (μπορείτε να το κάνετε και με ctrl+F) και να αλλάξετε την επιλογή από Default σε Enabled.

Πιθανώς εκτός από “κακές” διαφημίσεις να κόψει και κάποια “καλή” απλώς επειδή είναι λίγο πιο βαριά από ότι οι υπόλοιπες, όμως για τον χρήστη αυτό δεν είναι κάτι κακό.

Αν θέλετε μία επιπλέον ασφάλεια μπορείτε ν ενεργοποιήσετε κάποιο δωρεάν πρόσθετο όπως το minerblock και να έχετε μία επιπλέον ασπίδα ώσπου να ενεργοποιηθεί πλήρως το native μπλοκάρισμα από τον Chrome.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπαταρίες άλλης εταιρίας σε επαναφορτιζόμενα εργαλεία
Επόμενο άρθροDIY αυτοκινούμενο καρότσι μεταφοράς
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια