Πως εμφανίζουμε το www στην νέα έκδοση του Google Chrome

0
google chrome πρόβλημα με url

Αν χρησιμοποιείτε τον Google Chrome ως βασικό browser στο διαδίκτυο, τότε με την τελευταία αναβάθμιση ίσως είδα μία σημαντική αλλαγή. Ξαφνικά εξαφανίστηκε το “www” από την διεύθυνση της ιστοσελίδας στην address bar του Chrome (όπου υπήρχε). Αυτό δεν έγινε κατά λάθος. Είχε ξαναγίνει πειραματικά και σε μία προηγούμενη έκδοση, αλλά από ότι φαίνεται, πλέον, θα είναι γεγονός για όλες τις νέες εκδόσεις του Chrome.

Με αυτόν τον τρόπο η Google θέλει να κάνει την πλοήγηση πιο εύκολη, αποκρύπτοντας πληροφορίες που -όπως πιστεύει η Google- δεν είναι και τόσο χρήσιμες στον χρήστη. Μία από αυτές είναι και το “www” που υπάρχει μπροστά από αρκετά domain. H αλήθεια είναι ότι όντως το www δεν είναι και πλέον και τόσο απαραίτητο. Πολλές ιστοσελίδες προτιμούν να μην το χρησιμοποιούν, όμως ακόμα και αυτές που το χρησιμοποιούν έχουν αυτόματο redirect σε www αν ο χρήστης πατήσει απλώς το domain της σελίδας χωρίς www.

Ένα μικρό παράδειγμα. Η ιστοσελίδα μας έχει κανονικά www, αλλά στην έκδοση 76 του chrome δεν εμφανίζεται στην address bar.

Έτσι από αυτή τη έκδοση 76 και μετά, άσχετα αν η ιστοσελίδα που επισκέπτεστε έχει www μπροστά από το domain, εσείς θα βλέπετε μόνο το domain, χωρίς το www. Το ίδιο ισχύει και με το m που συνήθως παραπέμπει στην έκδοση της ιστοσελίδας για κινητά. Για να δείτε ολόκληρο το πραγματικό url της σελίδα, θα πρέπει να πατήσετε 2 φορές με το ποντίκι πάνω στην address bar και μόνο τότε θα εμφανιστεί.

Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που το πραγματικό url μίας ιστοσελίδας είναι απαραίτητο για τον χρήστη. Πχ αν είστε developer και σχεδιάζετε μία σελίδα, καλό είναι να βλέπετε αν υπάρχει www πριν το domain ή όχι.

Πως θα διορθώσετε το πρόβλημα

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι αρεκτά απλή και έρχεται μέσα από τις κρυφές ρυθμίσεις που έχει o Google Chrome. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε στην address bar το

chrome://flags/#omnibox-ui-hide-steady-state-url-scheme-and-subdomains
Αυτές τις δύο ρυθμίσεις πρέπει να αλλάξετε από default σε disabled.

Εκεί θα δείτε αρκετές επιλογές. Θα πρέπει να απενεργοποίησετε το “Omnibox UI Hide Steay-State URL Scheme” και το “Omnibox UI Hide Steay-State URL trivial Subdomains“. Κανονικά και οι δύο ρυθμίσεις θα έχουν την επιλογή “default”, επομένως εσείς θα πρέπει να το κάνετε “disabled” και στα δύο. Επειδή οι ρυθμίσεις είναι αρκετές, καλύτερα να πατήσετε ctrl+F και να τις βρείτε με την αναζήτηση.

Αυτή δεν είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα. Αν έχετε ήδη εγκαταστήσει το πρόσθετο της Google “Suspicious Site Reporter”, τότε δεν θα καταλάβετε κάποια αλλαγή αναβαθμίζοντας τον Chrome στην έκδοση 76, καθώς πάντοτε εμφανίζεται το πραγματικό url.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα σφυρί φτιαγμένο από ένα βιβλίο
Επόμενο άρθροImagify, ένα από τα καλύτερα plugin για image optimization σε WordPress
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια