Από τότε που η τιμή του Bitcoin εκτοξεύθηκε στα ύψη, το cryptomining άρχισε να γίνεται mainstream και να αναφέρεται πλέον ως βασική είδηση και στα τηλεοπτικά δελτία. Έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκίνησαν το mining σε bitcoin ή παρόμοια κρυπτονομίσματα αγοράζοντας δεκάδες κάρτες γραφικών ή μικρά φθηνά SBC, με απώτερο σκοπό τον γρήγορο πλουτισμό . Όμως υπήρξαν και κάποιοι που σκέφθηκαν “γιατί να πρέπει να ξοδεύεις εκατοντάδες ευρώ σε εξοπλισμό και λογαριασμούς ρεύματος ενώ μπορείς να το κάνεις σχεδόν τσάμπα και μάλιστα με πολύ καλύτερα αποτελέσματα”. Πως; Κάνοντας κρυφό cryptomining με τους πόρους των επισκεπτών μίας ιστοσελίδας. Υπολογιστική ισχύ – και μάλιστα εντελώς δωρεάν- από μερικούς χιλιάδες επισκέπτες είναι σίγουρα πολύ καλύτερη λύση από οποιοδήποτε πανάκριβο υπερσύστημα mining.
Αυτή η μέθοδος cryptomining έχει αρχίσει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και δεν είναι λίγες οι ιστοσελίδες που άρχισαν να εφαρμόζουν κρυφά αυτή την πρακτική. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλές φορές γίνεται και εν αγνοία των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας, αφού hackers καταφέρνουν να εισάγουν κρυφά ένα μικρό script στην σελίδα. Μάλιστα πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα παρόμοιο hacking σε αρκετές Βρετανικές κρατικές ιστοσελίδες. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που ιστοσελίδες το κάνουν φανερά και εν γνώση των επισκεπτών τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και το γνωστό piratebay που εφάρμοσε για λίγο αυτή την πρακτική πριν μερικούς μήνες.
Γιατί πρέπει να σας νοιάζει
Τώρα ίσως κάποιος που δεν γνωρίζει τι είναι το cryptomining θα αναρωτηθεί γιατί πρέπει να μας νοιάζει κάτι τέτοιο. Ο λόγος είναι απλός. Ακόμα και μόνο ένα ανοιχτό παράθυρο από μία ιστοσελίδα που τρέχει cryptomining μπορεί να γονατίσει το σύστημά σας καταναλώνοντας ακόμα και το 100% της ισχύς του επεξεργαστή. Βέβαια, ειδικά σε ιστοσελίδες που ο επισκέπτης κάθεται για αρκετή ώρα, οι hackers χαμηλώνουν αρκετά το ποσοστό των πόρων που χρησιμοποιούνται (συνήθως κάτω από 50-60%), ακριβώς για να μην γίνουν αντιληπτοί.
Δηλαδή, με απλά λόγια, αν έχετε ανοιχτά παράθυρα στον browser και ένα από αυτά είναι από ιστοσελίδα που τρέχει cryptomining, τότε πολύ απλά ο υπολογιστής σας θα αρχίσει να γίνεται πολύ πιο αργός και ίσως κάνει και κάποια κολλήματα. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν έχει και τόσο σημασία πόσο καλός είναι ο υπολογιστή σας, αφού το cryptomining γίνεται αναλογικά. Οπότε ακόμα και υπέρ-υπολογιστή να έχετε, θα παρατηρήσετε κάποια μείωση στην απόδοση.
Ποιες ιστοσελίδες είναι πιο ύποπτες
Προφανώς καμία νόμιμη και σοβαρή ιστοσελίδα δεν θα ρισκάρει την φήμη και το search rank στo google κάνοντας mining εις βάρος των επισκεπτών. Οπότε οι ιστοσελίδες που το κάνουν εσκεμμένα είναι συνήθως λίγο «λιγότερο νόμιμες». Η μερίδα του λέοντος είναι σελίδες με torrent, παράνομο streaming ταινιών/παιχνιδιών και φυσικά πορνό. Οπωσδήποτε υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, έτσι καλό θα ήταν να μην υπάρχει εφησυχασμός επειδή δεν επισκέπτεστε τέτοιες ιστοσελίδες.
Τι μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποτρέψετε το εν αγνοία σας mining όταν σερφάρετε στο διαδίκτυο. Ίσως ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος είναι χρησιμοποιώντας ένα πρόσθετο για τον browser. Τα δύο πιο δημοφιλή είναι το NoCoin (update: το NoCoin αφαιρέθηκε από τον Chrome αλλά υπάρχει ακόμα για Firefox) και το minerblock. Και τα δύο είναι εντελώς δωρεάν, διατίθονται και σε firefox και chrome και τρέχουν μόνιμα στο background.
Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή και -εκτός και αν εσείς για κάποιο λόγο θέλετε να εξαιρέσετε κάποια ιστοσελίδα από τον αποκλεισμό των mining scripts- δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση.
Κάθε φορά που θα βρίσκεστε σε μία ιστοσελίδα που τρέχει cryptomining, το πρόσθετο θα αποκλείει αυτόματα τον κώδικα που τρέχει το cryptomining επιτρέποντάς σας να συνεχίζετε να σερφάρετε με ασφάλεια στην ιστοσελίδα. Για να έχετε μία ενημέρωση, θα υπάρχει και μία μικρή ένδειξη στο σηματάκι του addon για να σας ενημερώνει ότι αυτή η σελίδα κάνει mining εις βάρος σας.
Εκτός από το κρυφό cryptomining υπάρχουν και άλλες αιτίες για τις οποίες μπορεί να είναι αργός ο υπολογιστή σας. Μπορείτε να δείτε μία λίστα με τις 10 πιο πιθανές αιτίες εδώ.