Review: SONOFF BASIC, ένας φθηνός, έξυπνος διακόπτης με WiFi

0
το sonoff basic

Ο SONOFF BASIC είναι ένας μικρός, ασύρματος διακόπτης που μπορεί να σας επιτρέψει να ελέγχετε ασύρματα την λειτουργία οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής. Διαθέτει σύνδεση WiFi και ειδική εφαρμογή για το κινητό ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σε αυτοματισμούς. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι πάμφθηνος, με την απλή έκδοση να ξεκινάει από τα 4-5 Ευρώ στα Κινεζομάγαζα. 

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά

Χαρακτηριστικά SONOFF BASIC


Μοντέλο WiFi Basic
Εταιρία SONOFF
Τύπος Ασύρματος διακόπτης
Χώρα κατασκευής Κίνα
Τιμή 4-6 ευρώ (από Kίνα)
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τάση λειτουργίας 90~250VAC
Μέγιστο ρεύμα 10 αμπέρ
WiFi ΙΕΕΕ 802.11 b/g/n
Υλικό κατασκευής ABS
Θερμοκρασία λειτουργίας 0~40 βαθμοί Κελσίου
Διαστάσεις 8 χ 3 χ 1.5 εκατοστά
Βάρος 35 γραμμάρια

Τι περιλαμβάνει η συσκευασία

το sonoff basic

Η συσκευασία είναι αρκετή λιτή, με μόνο ένα απλό χαρτόνι. Μέσα στην συσκευασία θα βρείτε το SONOFF Basic, μερικές βίδες, 2 κλάπες για το σημείο ένωσης των καλωδίων και ένα μικρό εγχειρίδιο χρήσης.

Τι μπορεί να κάνει ένας SONOFF Basic WiFi 

Οι έξυπνοι διακόπτες της SONOFF είναι γνωστοί σε όλους όσους ασχολούνται με αυτοματισμούς. Η εταιρία διαθέτει δεκάδες διαφορετικά μοντέλα και οι πολύ χαμηλή τιμή τους, τα καθιστά αρκετά ελκυστικά. Ο συγκεκριμένος διακόπτης είναι το πιο απλό μοντέλο που υπάρχει από την SONOFF.

Πρόκειται για έναν διακόπτη για εναλλασσόμενο ρεύμα, ο οποίος μπορεί να ελεγχθεί ασύρματα μέσω WiFi. Διαθέτει ειδική εφαρμογή για Andoid και iOS (eWeLink) , η οποία μπορεί εφόσον γίνει η σύνδεση, μπορεί να κάνει αρκετά.

Καταρχάς μπορείτε να ανοίξετε ή να κλείσετε τον διακόπτη από όπου και αν βρίσκεστε. Έτσι για παράδειγμα ακόμα και αν βρίσκεστε σε άλλη πόλη, μπορείτε μέσω της εφαρμογής να ανοίξετε ή να κλείσετε μία συσκευή.

Η επόμενη λειτουργία είναι ο χρονοδιακόπτης. Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να ορίσετε κάθε πότε θέλετε να λειτουργεί μία συσκευή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αντίστροφης μέτρησης.

 

Η τρίτη και πιο σημαντική λειτουργία είναι η δυνατότητα διασύνδεσης με εφαρμογές αυτοματισμών όπως το IFTTT, Google Home, Alexa… και έτσι πραγματικά να κάνετε ότι βάζει ο νους σας. Μερικά απλά παραδείγματα είναι η αυτόματη ενεργοποίηση φώτων με την δύση του ηλίου,  αυτόματη απενεργοποίηση συσκευών με το φεύγετε από το σπίτι, σύνδεση συσκευής με εφαρμογές κοινωνικού δικτύου και πολλά ακόμα.

Βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν απλός, χειροκίνητος διακόπτης. Στο κέντρο έχει ένα μικροσκοπικό, μαύρο κουμπί που όταν το πατήσετε ενεργοποιείται/απενεργοποιείται ο διακόπτης. 

Πως συνδέουμε τον διακόπτη SONOFF Basic


H σύνδεση του διακόπτη SONOFF είναι πολύ απλή. Διαθέτει δύο μικρές κλέμες, μία για την είσοδο του ρεύματος (INPUT) και μία για την έξοδο (OUTPUT). Στην είσοδο συνδέετε το καλώδιο με την ηλεκτρική παροχή και στην έξοδο την συσκευή (ή γενικότερα το καλώδιο ρεύματος που επιθυμείτε). 

Σε κάθε κλέμα υπάρχουν ίσιες βίδες, με τις οποίες μπορείτε να στερεώσετε το καλώδιο. Αν και υπάρχει ένδειξη φάσης (L)  και ουδέτερου (Ν), επειδή πρόκειται για εναλλασσόμενο ρεύμα δεν έχει και τόση σημασία το ποιο πάει που αν πρόκειται για κάποιο απλό καλώδιο. Αν είναι για κάτι πιο σοβαρό, καλό είναι να τα τοποθετήσετε σωστά.

Τι συσκευές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε


Εδώ οι βασικοί περιορισμοί είναι τρεις. Καταρχάς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο οτιδήποτε χρησιμοποιεί εναλλασσόμενο ρεύμα, δηλαδή κλασσικό οικιακό. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεχές ρεύμα. Οπότε πχ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πριν ένα μετασχηματιστή για AC σε DC, αλλά όχι μετά.

Ο επόμενος περιορισμός είναι το μέγιστο ρεύμα. Σε αυτό το μοντέλο είναι 10 αμπέρ (υπάρχει αντίστοιχο μοντέλο με 16 αμπέρ). Τα 16 αμπέρ ρεύμα είναι συνήθως η μέγιστη κατανάλωση που μπορεί να έχει μία κλασσική οικιακή πρίζα. Τα 10 είναι λίγο λιγότερο. Χοντρικά αντιστοιχούν σε ισχύς 2300-2400WATT. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μεγάλη κουζίνα, θερμοσίφωνα, μεγάλο θερμαντικό σώμα, μεγάλο μοτέρ και γενικότερα μεγάλες ενεργοβόρες συσκευές. 

Μπορεί με άνεση να χρησιμοποιηθεί σε φώτα, υπολογιστές, μικρά μοτέρ, μικρές λευκές συσκευές, αφυγραντήρες…

Ο τρίτος περιορισμός έχει να κάνει με την θερμοκρασία λειτουργίας. Το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει από 0 έως 40 βαθμούς Κελσίου και φυσικά δεν είναι αδιάβοχο (αν και υπάρχει αδιάβροχη θήκη). Οπότε καλό είναι να χρησιμοποιείτε μόνο σε εσωτερικό χώρο ή αν είναι εξωτερικά να είναι προστατευμένο. 

Προβλήματα / bugs SONOFF BASIC


To SONOFF BASIC ως συσκευή δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το μοναδικό που μπορεί να της προσάψει κάποιος είναι ότι το καπάκι ξεκουμπώνεται σχετικά εύκολα. Κατ’ άλλα δουλεύει μία χαρά και δεν έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα. 

Εκεί που ξεκινούν λίγο τα προβλήματα είναι με την εφαρμογή eWeLink. Παρότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί μία χαρά, έχουν αναφερθεί προβλήματα με διάφορα updates κατά καιρούς (πχ μετά από κάποιο update έχασε όλες τις συσκευές και τις αποθηκευμένες ρυθμίσεις), εξ ου και η σχετικά καλή βαθμολογία που έχει στο Google Play (2.9). 

Κάτι για το οποίο κατηγορείται η εφαρμογή από αρκετούς είναι ότι έχει πολύ μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, ακόμα και όταν τρέχει στο background. Αυτό φαίνεται να είναι εν μέρει σωστό, αφού όντως καταναλώνει ένα καλό ποσοστό για εφαρμογή που τρέχει στο background, όχι όμως κάτι υπερβολικό. 

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε


Το SONOFF BASIC υπάρχει στην Ελληνική αγορά και κοστίζει 10-15 ευρώ

Αν θέλετε να το πάρετε λίγο πιο φθηνά, τότε υπάρχει και σε όλα τα Κινεζομάγαζα, σε πολύ χαμηλότερη τιμή, συνήθως κάτω από 5 ευρώ αναλόγως την προσφορά. Οι πιο καλές επιλογές είναι συνήθως είτε το Gearbest ή το Banggood (αυτή τη στιγμή φθηνότερα το έχει το Banggood). Ο χρόνος παράδοσης εξαρτάται από την μέθοδο μεταφοράς. Συνήθως είναι 15-25 μέρες.

Αν θέλετε και τα δύο καταστήματα έχουν αρκετά εξαρτήματα για το SONOFF, όπως πχ αδιάβροχη θήκη, ράγα στήριξης και άλλα παρόμοια

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα ρομπότ που ζωγραφίζει αυτόματα τον τοίχο σας
Επόμενο άρθροReview: Ρούτερ Telekom Speedport W724V Type Ci (από Cosmote)

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός (αν και απαιτείται email, δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πραγματικό σας email για να δημοσιευθεί το σχόλιο).
Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά ή spam σχόλια δεν δημοσιεύονται!

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια