DIY υδατοστεγή δοχεία από κορμούς, με μία παραδοσιακή τεχνική

0

Το να φτιάξει κάποιος ένα δοχείο ή μία κούπα από ένα ενιαίο κομμάτι ξύλο, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Το πιο δύσκολο μέρος σε μία τέτοια κατασκευή είναι να μην ραγίσει το ξύλο στην βάση, όταν αρχίσει να εξατμίζεται η υγρασία από το ξύλο, ενώ και το εσωτερικό τρίψιμο στην βάση δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία, ακόμα και με τόρνο. Υπάρχει όμως μία παραδοσιακή τεχνική, η οποία μπορεί να κάνει αυτή την διαδικασία λίγο πιο εύκολη. Η τεχνική αυτή ονομάζεται shrink-pots και προέρχεται από την Σκανδιναβία.

Με αυτή την τεχνική το δοχείο / κούπα γίνεται από δύο διαφορετικά κομμάτια ξύλο, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους, χωρίς καμία κόλλα ή πρόκα, απλώς με την βοήθεια της φυσικής.

To αυτοσχέδιο εργαλείο, που χρησιμοποιεί ο κύριος Hellman, για να χαράζει ομοιόμορφα την βάση.

Το πρώτο κομμάτι είναι ένα (σχετικά χλωρό) κομμάτι από κορμό δέντρου και χρησιμοποιείται για το κύριο μέρος του δοχείου. Σε αυτό πρέπει να ανοιχτεί μια διαμπερής τρύπα. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μεγάλο απλό τρυπάνι, κάνοντας πολλαπλές τρύπες. Αν έχετε δυνατό δράπανο και η τρύπα θα είναι μέχρι 100 χιλιοστά διάμετρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τρυπάνι fortner (μεντεσέδων). Το δεύτερο κομμάτι – που θα χρησιμοποιηθεί ως πάτος- θα πρέπει να είναι από ξηρό ξύλο, στο οποίο τα νερά πρέπει να είναι κατά μήκος του ξύλου. Δηλαδή δεν θα πρέπει να είναι κομμάτι από φέτα, αλλά από σανίδα. Το ξηρό κομμάτι σφηνώνεται σε ένα μικρό αυλάκι, το οποίο χαράσσεται μερικά εκατοστά πάνω από την βάση.

Παρότι φαίνεται να υπάρχει ένα κενό χιλιοστών ανάμεσα στα δύο κομμάτια, όταν ο κορμός αρχίσει να στεγνώνει θα μαζέψει αρκετά.

Η όλη επιτυχία της κατασκευής βασίζεται στην διαφορά υγρασίας ανάμεσα στο χλωρό και το ξηρό κομμάτι, καθώς και στο ότι το ξύλο συρρικνώνεται περισσότερα κάθετα στα νερά. Δηλαδή σε ένα κομμάτι κορμού, μειώνεται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό η διάμετρος, από ότι το το μήκος.  Αυτή η απώλεια μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 10%. Έτσι, τα πρώτο κομμάτι θα μειώνεται σε διάμετρο, ενώ το δεύτερο – που είναι ήδη ξερό και έχει τα νερά του ξύλου κατά μήκος- θα παραμείνει περίπου το ίδιο σε διάμετρο.

Πίνακας από το Wood-Database.com που δείχνει πως μειώνεται ο όγκος και στις 3 διαστάσεις ενός ξύλου. Μπλε είναι η διατομή, κόκκινο η ακτίνα και καφέ το μήκος.

Περισσότερα για το πως μειώνεται η μάζα του ξύλου όσο μειώνεται η υγρασία, μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο από το Wood-Database

Σίγουρα μία πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική για όποιον θέλει να κατασκευάσει ξύλινες κούπες και βάζα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετές πηγές στο διαδίκτυο που να δείχνουν αναλυτικά όλα τα στάδια κατασκευής. Ίσως μία από τις καλύτερες είναι ένα βίντεο από τον ξυλογλύπτη Sean Hellman, από το οποίο προέρχονται και τα περισσότερα screenshots.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Ψηφιακός μετρητής σκληρότητας νερού Xiaomi Mi TDS Pen (+ μικρό πείραμα)
Επόμενο άρθροReview: Ρούτερ Telekom Speedport Entry 2i (ρούτερ Cosmote)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια