Το τροφοδοτικό είναι μία συσκευή, η οποία επιτρέπει την λειτουργία ή φόρτιση μίας συσκευής, με τον μετασχηματισμό του εναλλασσόμενου οικιακού ρεύματος σε συνεχές. Αν πρόκειται για Laptop, τότε το τροφοδοτικό είναι εξωτερικό και (συνήθως) μικρό σε μέγεθος.

Το αυθεντικό τροφοδοτικό ενός Laptop, με σωστή χρήση, μπορεί να κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια. Όμως, αν το Laptop σας είναι αρκετά παλιό, και γινόταν καθημερινή χρήση για πάρα πολλά χρόνια, τότε είναι φυσικό και επόμενο κάποια στιγμή να χαλάσει.

Καίρια χαρακτηριστικά ενός τροφοδοτικού για Laptop


Η λειτουργία και η εμφάνιση των τροφοδοτικών για τα Laptop είναι παρόμοια, αλλά υπάρχουν 3 βασικά χαρακτηριστικά, που τα κάνουν να διαφέρουν μεταξύ τους. Η τάση εξόδου, η μέγιστη ισχύς και το βύσμα

DC τάση εξόδου

Τροφοδοτικό από Asus Netbook. Η τάση εξόδου είναι 12Volt ενώ το μέγιστο ρεύμα εξόδου 3 Ampere.

Όπως προ-είπαμε τα τροφοδοτικά του Laptop μετασχηματίζουν το εναλλασσόμενο οικιακό ρεύμα (AC), το οποίο  έχει τάση 220-240 Volt, σε συνεχές ρεύμα. Η τάση εξόδου του τροφοδοτικού είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό. Στα περισσότερα Laptop αυτή η τάση είναι 19 Volt DC, αν και θα δείτε μικρότερα ή λίγο μεγαλύτερα μοντέλα με διαφορετική.

Η τάση αυτή θα πρέπει πάντα να είναι ίδια ή σχεδόν ίδια, καθώς μικροδιαφορές (0.5-1V) δεν έχουν τεράστια σημασία. Όμως αν χρησιμοποιήσετε τροφοδοτικό 15V σε Laptop που απαιτεί 19, τότε στην καλύτερη περίπτωση δεν θα φορτίζει, ενώ αν χρησιμοποιήσετε ένα 24V, τότε (κατά πάσα πιθανότητα) θα κάνετε ζημιά.

Μέγιστη ισχύς / Απόδοση

Η μέγιστη ισχύς που θα έχει ένα τροφοδοτικό είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας. Μετριέται σε Watt (ή σε αμπέρ για ευκολία) και πρέπει πάντα να είναι ίση ή μεγαλύτερη, από ότι προτείνει ο κατασκευαστής του Laptop.

Η μετατροπή από Watt σε Ampere γίνεται εύκολα με την χρήση του τύπου W= V * I  .

Έτσι για παράδειγμα, ένα τροφοδοτικό με 19 Volt τάση εξόδου και απόδοση 4 Ampere, έχει ισχύς W= 19V * 4A = 76 Watt

Έτσι για παράδειγμα αν το αυθεντικό τροφοδοτικό του Laptop σας, είχε απόδοση 3.5 Aμπέρ, τότε εσείς πρέπει να επιλέξετε ένα που θα έχει απόδοση >= 3.5 Αμπέρ. Το πόσο παραπάνω θα είναι, δεν σας πειράζει, καθώς το Laptop θα «τραβάει» κάθε φορά όσο του είναι απαραίτητο. 

Αν η απόδοση είναι μικρότερη από ότι πρέπει, τότε η φόρτιση του Laptop θα απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει καθόλου (ή θα υπολειτουργεί) χωρίς μπαταρία, αφού το ρεύμα που θα δίνει το τροφοδοτικό, δεν θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Laptop.

Βύσμα

Το βύσμα, αν δεν είστε ηλεκτρονικός, είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας. Τα βύσματα των τροφοδοτικών των Laptop διαφέρουν μεταξύ τους, ακόμα και ανάμεσα σε μοντέλα της ίδιας εταιρίας. Έτσι πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα επιλέξετε το κατάλληλο.

Αν και υπάρχει ένας κωδικός για το καθένα ξεχωριστά, συνήθως αναφέρονται μόνο οι διαστάσεις του βύσματος. Έτσι, θα πρέπει να το μετρήσετε με ένα παχύμετρο και να βρείτε τις ακριβείς διαστάσεις, καθώς με αυτές θα τα βρείτε στο εμπόριο. Τώρα εδώ θα πρέπει να γίνει μία μικρή επισήμανση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, θα δείτε δύο νούμερα τα οποία αφορούν εξωτερική και εσωτερική διάμετρο του βύσματος. Υπάρχει όμως περίπτωση, αυτά τα νούμερα να αφορούν μήκος και εξωτερική διάμετρο. Οπότε θα πρέπει να είστε σίγουροι σε τι αναφέρεται το κάθε προϊόν.

Τι κάνετε αν χαλάσει το τροφοδοτικό για το Laptop


1. Αγοράζετε το αυθεντικό τροφοδοτικό για το μοντέλο του Laptop σας

Σίγουρα η πιο απλή και σίγουρη λύση είναι να αγοράσετε το αυθεντικό τροφοδοτικό για το μοντέλο σας. Το αυθεντικό τροφοδοτικό σας προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία και σίγουρη συμβατότητα, αν και σίγουρα είναι πολύ πιο ακριβό από τα ιμιτασιόν. Κάποιες φορές έχει ακόμα και 3πλάσια αξία σε σύγκριση με τα φτηνά Κινέζικα OEM.

2. Αγοράζετε ένα ιμιτασιόν τροφοδοτικό, απόλυτα συμβατό με το Laptop σας

Η επόμενη λύση είναι να αγοράσετε ένα ιμιτασιόν τροφοδοτικό, συμβατό με το Laptop σας. Εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες. Τα επώνυμα ιμιτασιόν, τα οποία πωλούνται από διάφορες αξιόπιστες εταιρίες και έχουν συμβατότητα με αρκετά μοντέλα Laptop και τα φθηνότερα ανώνυμα Κινέζικα τροφοδοτικά.

Τα επώνυμα τροφοδοτικά είναι κάποιες φορές καλύτερα και από τα αυθεντικά, οπότε δεν τίθεται θέμα ποιότητας. Βέβαια δεν είναι τόσο φτηνά και υπάρχουν περιπτώσεις, που η τιμή τους ξεπερνάει αυτή των αυθεντικών.

Τα φθηνά Κινέζικα με άγνωστη (ή και καθόλου) επωνυμία, είναι σίγουρα ένα ρίσκο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν χρόνια, σε άλλες καίγονται μέσα σε λίγους μήνες. Βέβαια το κόστος τους είναι πολύ μικρό, αφού μερικά από αυτά κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ.

Οπωσδήποτε, αποφύγετε αγορά «ανώνυμου» τροφοδοτικού από πλανόδιους, πανηγύρια ή άσχετα καταστήματα.

3. Αγορά ενός άλλου, με την ίδια τάση και ισχύ, αλλά διαφορετικό βύσμα

Υπάρχουν περιπτώσεις, που η ανεύρεση ενός τροφοδοτικού με συγκεκριμένο βύσμα, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Ειδικά για απομακρυσμένες περιοχές της χώρα, όπου η ποικιλία δεν είναι και τεράστια, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. 

Φυσικά, η πιο σωστή λύση είναι να παραγγείλετε ένα τροφοδοτικό με το σωστό βύσμα, αλλά μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις αυτό να μην είναι δυνατό. Έτσι, η πιο απλή λύση είναι να βρείτε ένα με την σωστή τάση εξόδου και την σωστή απόδοση και απλώς να το ενώσετε με το βύσμα του τροφοδοτικού της συσκευασίας. Ακόμα και αν το τροφοδοτικό είναι καμένο, το βύσμα λειτουργεί κανονικά. Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά ηλεκτρολογικά καθώς και να έχετε ένα κολλητήρι. Δείτε εδώ πως μπορείτε να ενώσετε 2 κομμένα καλώδια μεταξύ τους.

4. Αγορά ενός Universal τροφοδοτικού για το Laptop

Universal τροφοδοτικό Laptop, με 10 διαφορετικά βύσματα και δυνατότητα τάσης εξόδου από 15 έως 24 Volt.

Αν και δυστυχώς δεν θα τα βρείτε τόσο εύκολα, έχουν κυκλοφορήσει και Universal τροφοδοτικά. Το Universal σημαίνει ότι αυτά τα τροφοδοτικά μπορούν να συνδεθούν σε οποιοδήποτε Laptop, καθώς έχουν αποσπώμενα βύσματα. 

Έτσι, στην συσκευασία παρέχονται αρκετά διαφορετικά βύσματα (συνήθως πάνω από 8), τα οποία τους επιτρέπουν την απευθείας σύνδεση σε οποιοδήποτε Laptop. Κάποια από αυτά έχουν και επιλογή τάσης εξόδου, έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σύνολο των Laptop. 

Που μπορείτε να αγοράσετε ένα νέο τροφοδοτικό για το Laptop


Τροφοδοτικό για Laptop μπορείτε να αγοράσετε από καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν αρκετά καλή ποικιλία και έτσι είναι βέβαιο ότι θα βρείτε σε κάποιο κοντινό σας, εκτός και αν το μοντέλο σας είναι λίγο σπάνιο.

Επίσης, τροφοδοτικό για Laptop μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα που πωλούν μπαταρίες ή ηλεκτρονικά είδη. Στον Ελλαδικό χώρο, υπάρχουν αρκετά τέτοια καταστήματα και e-shop, πολλά εκ των οποίων, μπορούν να κάνουν και μικρές μετατροπές αν χρειαστεί.

Τέλος, υπάρχει και η φτηνή ή έσχατη λύση του ebay. Επειδή τα τροφοδοτικά είναι σχετικά φτηνά (ειδικά τα ιμιτασιόν), συνήθως δεν συμφέρει η αγορά από το εξωτερικό. Αλλά σε περιπτώσεις που δεν βρίσκετε κάποιο συγκεκριμένο ή θέλετε να αγοράσατε αρκετά μαζί, σίγουρα αποτελεί μια καλή εναλλακτική (ειδικά για Universal τροφοδοτικά), καθώς η τιμή τους στο ebay, με αγορά απευθείας από Κίνα, είναι κάτω από 10 ευρώ.

Μερικά χρήσιμα που πρέπει να γνωρίζετε


  • Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ή βρίσκεστε αυτή τη στιγμή σε διαφορετική χώρα, τότε πρέπει να επιλέξετε ένα τροφοδοτικό με το σωστό φις αλλά και την σωστή τάση εισόδου. Τα περισσότερα νέα τροφοδοτικά είναι «έξυπνα» και έτσι μπορούν να λειτουργήσουν με τάση εισόδου από 100 έως 240V. Δηλαδή, με απλά λόγια, δουλεύουν μία χαρά σε όλο το κόσμο (ακόμα και στις ΗΠΑ). Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλα. Υπάρχουν ακόμα μερικά, τα οποία προορίζονται για συγκεκριμένες χώρες και έτσι έχουν συγκεκριμένη τάση εισόδου. Το φις είναι σχετικά εύκολο να διορθωθεί, καθώς υπάρχουν μετατροπείς στο εμπόριο για τα πάντα. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  • Τα τροφοδοτικά των Laptop αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες, γιαυτό καλό είναι να μην τα τοποθετείτε πάνω σε εύφλεκτες επιφάνειες.
  • Δεν θα πρέπει να σκεπάζετε τα τροφοδοτικά! Θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς, ειδάλλως ίσως καταστραφούν από την υπερθέρμανση. 
  • Ακόμα και αν χαλάσει το Laptop σας, δεν θα πρέπει ποτέ να πετάτε το τροφοδοτικό του. Ίσως σας φανεί αρκετά χρήσιμο στο μέλλον. Δείτε εδώ μερικούς από τους λόγους.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Ρούτερ Telekom Speedport Entry 2i (ρούτερ Cosmote)
Επόμενο άρθροReview: Μίνι GPS tracker A9 για το αυτοκίνητο και για το παιδί
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια