To PARKSIDE PBH 1500 E5 είναι το πιο δυνατό δράπανο που κυκλοφορεί από την εταιρία PARKSIDE. Ανήκει στην κατηγορία των περιστροφικών πιστολέτων, που συχνά αναφέρονται και ως σκαπτικά δράπανα. Πρόκειται για ένα αρκετά δυνατό εργαλείο που αν και ερασιτεχνικό, το προτιμούν και αρκετοί επαγγελματίες λόγω της εξαιρετικής του τιμής. 

Ας το δούμε αναλυτικότερα

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PBH 1500 E5

Εταιρία  PARKSIDE
Μοντέλο PBH 1500 
Έκδοση Ε5
Τύπος Περιστροφικό πιστολέτο
Κατασκευαστής/Εισαγωγέας Kompernass
Χώρα κατασκευής Κίνα
Εγγύηση 3 χρόνια
Τιμή 59.99@LIDL
Ισχύς
Ισχύς 1500 WATT
Αριθμός στροφών ρελαντί ανά λεπτό 0 έως 800
Αριθμός κρούσεων ανά λεπτό 0 έως 3900
Ισχύς κρούσεων 5 Joule
Μέγιστη διάμετρος διάτρησης
Χάλυβα 13 χιλιοστά
Ξύλο 40 χιλιοστά
Σκυρόδεμα 32 χιλιοστά
Θόρυβος/Δονήσεις
Στάθμη ηχητικής πίεσης για διάτρηση (κρουστική) 91.7dB ±3dB
Στάθμη ηχητικής πίεσης για σλίμευση 89.7dB ±3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος για διάτρηση (κρουστική) 102.7dB ±3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος για σμίλευση 103.7dB ±3dB
Δονήσεις σε κρουστική διάτρηση 9.9m/s2 ±1.5m/s2
Δονήσεις σε σμίλευση 18.5m/s2 ±1.5m/s2
Διάφορα
Βάρος εργαλείου περίπου 4.5 κιλά
Μήκος καλωδίου 3 μέτρα

 

Τι περιέχεται στην συσκευασία

Στην συσκευασία περιέχεται πλαστικό βαλιτσάκι μεταφοράς, το εργαλείο, ένα μεταλλικό τσοκ για SDS, 3 τρυπάνια SDS, 2 καλέμια SDS, ένας μεταλλικός οδηγός βάθους, ένα κλειδί για το καπάκι του γράσου και το εγχειρίδιο χρήσης.

Εντυπώσεις από PARKSIDE PBH 1500 E5

Το PARKSIDE PBH 1500 E5 είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο με ισχύ 1500 WATT και δύναμη κρούσης 5 joule, ικανό να φέρει σε πέρας οποιαδήποτε εργασία μπορεί να κάνει ένα δράπανο. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω αυτά τα δράπανα αναφέρονται είτε ως περιστροφικά/σκαπτικά πιστολέτα.  Αυτό γιατί έχει τριπλή λειτουργία, απλή διάτρηση, διάτρηση με κρούση και σμίλευση. Η τελευταία λειτουργία είναι αυτή που κάνει την διαφορά. Με την σμίλευση, με δύναμη κρούσης 5 Joule μπορείτε να ρίξετε ακόμα και τοιχοποιίες ή να σπάσετε τσιμεντόπλακες. Βέβαια δεν πρέπει να θεωρηθεί επαγγελματικό εργαλείο. Τα μεγάλα, επαγγελματικά περιστροφικά πιστολέτα μπορεί να φθάσουν ακόμα και 15 Joule δύναμη κρούσης και φυσικά να δουλεύουν ασταμάτητες ώρες. Αυτό δεν είναι σχεδιασμένο για επαγγελματική χρήση.

Δυνατότητες διάτρησεις

Οι δυνατότητες που έχει είναι μέγιστη διάτρηση 13 χιλιοστά διάμετρο σε χάλυβα, 40 σε ξύλο και 32 σε σκυρόδεμα. Όλες αυτές οι τιμές αναφέρονται σε τρυπάνια και όχι ποτηροτρύπανα. Από αυτό βλέπουμε ότι δεν έχει τεράστια διαφορά στην διάτρηση χάλυβα από τα μικρά δράπανα. Όμως σε σκυρόδεμα η διαφορά είναι τεράστια (τα μικρά κρουστικά δράπανα έχουν συνήθως 10-12 χιλιοστά, ενώ αυτό 32 χιλιοστά).

 

Αντικραδασμική λαβή με σούστες

Διαθέτει ειδική αντικραδασμική λαβή με μία σούστα. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται αρκετά οι δονήσεις στον χρήστη, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετές (έως και 18.5m/s2  στη σμίλευση), απλώς αν δεν είχε και την αντικραδασμική λαβή, τότε θα ήταν πολύ πιο κουραστικό. 

Τα επαγγελματικά μοντέλα έχουν συνήθως 2 σούστες αντί για μία που έχει το συγκεκριμένο. 

Διακόπτες λειτουργίας

διακόπτης parkside

Η σκανδάλη λειτουργίας βρίσκεται στο πίσω μέρος της λαβής και σε αντίθεση με τα μικρότερα δράπανα, δεν έχει κλείδωμα για συνεχή λειτουργία. 

Η επιλογή των στροφών γίνεται από περιστροφικό αβαθμίδωτο διακόπτη στο κάτω μέρος της λαβής, μακρυά από την σκανδάλη. Το εύρος των στροφών είναι 0 έως 800, που σημαίνει ότι είναι αρκετά πιο αργόστροφο από ένα κοινό δράπανο. Δυστυχώς δεν υπάρχει επιλογή για τον αριθμό των κρούσεων.

Η επιλογή της λειτουργίας γίνεται και εδώ από έναν περιστροφικό διακόπτη, που όμως έχει ασφάλεια. Έτσι δεν μπορεί να γυρίσει κατά λάθος, αφού κλειδώνει σε κάθε θέση και πρέπει να τον πιέσετε πρώτα πριν τον περιστρέψτε. Βέβαια, αυτό μακροπρόθεσμα ίσως αποτελέσει και πρόβλημα (περισσότερα στην ενότητα Προβλήματα/Ελαττώματα).

Υποδοχή SDS Plus

Η υποδοχή του εργαλείου είναι η SDS Plus. To SDS Plus είναι μία βελτιωμένη έκδοση του SDS και το καλό είναι ότι είναι απόλυτα συμβατό με το απλό SDS. Έτσι αν έχετε ήδη καλέμια ή τρυπάνια SDS μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε αυτό το εργαλείο. Δυστυχώς το SDS Plus δεν είναι συμβατό με το SDS MAX. Η αλλαγή των εξαρτημάτων γίνεται εύκολα και γρήγορα και δεν φαίνεται ο μηχανισμός να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

μεταλλικό τσοκ

Στην συσκευασία υπάρχει και πλαστικό βαλιτσάκι μεταφοράς, με αρκετά εξαρτήματα στο εσωτερικό. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ένα μεταλλικό τσοκ για SDS plus. To εύρος των σιαγόνων είναι 1.5 έως 13 χιλιοστά και δεν είναι αυτόματο, αλλά χρησιμοποιεί το κλασσικό κλειδί για τσοκ. Δεν αναφέρεται πουθενά επωνυμία, οπότε λογικά πρόκειται για Κινέζικο.

Δυστυχώς ξεσφίγγει σχετικά εύκολα (τουλάχιστον το συγκεκριμένο), οπότε αν κάποιος το χρειάζεται συνεχώς, καλό είναι να επενδύσει σε κάποιο πιο καλό.

2η λαβή με εύκολη αλλαγή θέσης χωρίς κλειδί

Διαθέτει ειδική λαβή για το 2ο χέρι, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς κανένα εργαλείο, απλά περιστέφοντας λίγο την λαβή. Στην λαβή μπορεί να προσαρμοστεί -πάλι χωρίς εργαλείο- και ο μεταλλικός οδηγός βάθους που υπάρχει στην συσκευασία. 

Στην συσκευασία εκτός από το μεταλλικό τσοκ και τον οδηγό βάθους υπάρχουν και 2 καλέμια (ένα ίσιο, ένα βελόνι)  και 3 τρυπάνια για σκυρόδεμα. Τα τρυπάνια είναι 12αρι για βάθος τρυπήματος 10 πόντων και ένα 16αρι και 18αρι με βάθος τρυπήματος περίπου 15 πόντους.

Ειδικό δοχείο για γράσο στο μηχανισμό κρούσης

Μία σημαντική διαφοροποίηση που έχουν τα μεγάλα πνευματικά πιστολέτα από τα μικρότερα είναι και το δοχείο για γράσο στο μηχανισμό κρούσης. Αυτό βρίσκεται στο πάνω μέρος και το καπάκι ανοίγει με το ειδικό εργαλείο που υπάρχει στη συσκευασία. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, πρέπει κάθε 50 ώρες να ελέγχετε αν υπάρχει επαρκές γράσο στο μηχανισμό και αν είναι απαραίτητο να συμπληρώνετε.

Τώρα κάτι που είναι σημαντικό είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τύποι γράσων στο εμπόριο, μερικοί εκ των οποίων δεν είναι “συμβατοί” μεταξύ τους. Έτσι όταν συμπληρώνουμε γράσο, καλό είναι πάντα να χρησιμοποιούμε γράσο ίδιας βάσης, με αυτό που ήδη υπάρχει. Δυστυχώς στο εγχειρίδιο χρήσης δεν αναφέρεται τι τύπος γράσου υπάρχει στο δοχείο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα (κρίνοντας από την όψη και την υφή) πρόκειται για απλό γράσο λιθίου.

Εγγύηση 3 χρόνια, Ελληνικό εγχειρίδιο χρήσης

τηλέφωνο επικοινωνίας σέρβις parkside
To τηλέφωνο επικοινωνίας για το Service του συγκεκριμένου εργαλείου για την Ελλάδα είναι αυτό που έχει υπογραμμιστεί

Όπως όλα τα εργαλεία PARKSIDE, έτσι και αυτό συνοδεύεται από 3ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Τα στοιχεία επικοινωνίας του σέρβις αναγράφονται μέσα στο εγχειρίδιο χρήσης αλλά και στο εξωτερικό του κουτιού (μόνο το τηλέφωνο).

Το εγχειρίδιο χρήσης είναι και στα Ελληνικά και είναι αρκετά αναλυτικό. 

Προβλήματα / Ελαττώματα

Μετά από λίγες ώρες δοκιμών, δεν φαίνεται να έχει κάποιο σημαντικό κατασκευαστικό πρόβλημα. Όλα δείχνουν να δουλεύουν μία χαρά και όπως πρέπει. Το μόνο που θα μπορούσε να φοβίσει είναι ο περιστροφικός διακόπτης επιλογής λειτουργίας. Έχει κλείδωμα σε κάθε θέση, το οποίο είναι με ελατήριο και πιθανώς μετά από αρκετό καιρό να αρχίσει να εξασθενεί ή να μην κλειδώνει καλά. 

Τώρα όσο αναφορά τα ελαττώματα, αυτό σίγουρα είναι το βάρος. Το βάρος πλησιάζει τα 5 κιλά μαζί με κάποιο εξάρτημα και επειδή το κέντρο βάρος είναι χαμηλότερο του σημείου της λαβής, είναι πρακτικά αδύνατο να το κρατήσετε με το ένα χέρι για οριζόντια διάτρηση. Το βάρος δεν είναι υπερβολικό. Όλα τα σκαπτικά πιστολέτα με αυτή την ισχύ, περίπου, τόσο ζυγίσουν. Απλώς σε πιο επαγγελματικά μοντέλα μπορείτε να βρείτε κάποια που είναι λίγο ελαφρύτερα. 

Σύγκριση με το μικρότερο σκαπτικό της PARKSIDE PBH 1050

  PBH 1050 PBH 1500
Ισχύς 1050 WATT 1500 WATT
Δύναμη κρούσης 3 Joule 5 joule
Αριθμός στροφών ρελαντί 0 έως 980 0 έως 800
Αριθμός κρούσεων 0 έως 5300 0 έως 3900
Μεγ. διάμετρος τρυπανιού ξύλο 32 χιλιοστά 40 χιλιοστά
Μεγ. διάμετρος τρυπανιού χάλυβα 12 χιλιοστά 13 χιλιοστά
Μεγ. διάμετρος τρυπανιού μπετόν 26 χιλιοστά 32 χιλιοστά
Τιμή 54.99 ευρώ 59.99 ευρώ

 

 

Σύνοψη: 60 ευρώ για ένα σκαπτικό πιστολέτο 5 Joule, μαζί με αρκετά εξαρτήματα

Το PARKSIDE PBH 1500 Ε5 είναι ένα αρκετά δυνατό εργαλείο σε πολύ καλή τιμή. Είναι το οικονομικότερο σκαπτικό της αγοράς με αυτή την ισχύ. Παρότι οι διαφορές στην τιμή δεν είναι τεράστιες (τα παρόμοια Κινέζικα ξεκινούν από 70 ευρώ), αυτό συνοδεύεται από 3 χρόνια εγγύηση και συνήθως περισσότερα εξαρτήματα στην συσκευασία.

Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για ένα εξειδικευμένο εργαλείο, που στον απλό ερασιτέχνη μπορεί να είναι λίγο περιττό. Ακόμα και αν χρειάζεστε ένα σκαπτικό, το μικρότερο PARKSIDE PBH 1050 μπορεί να είναι πολύ καλύτερη επιλογή, κυρίως λόγω βάρους (η διαφορά στην τιμή είναι μόλις 5 ευρώ). Προφανώς αυτό είναι πολύ πιο δυνατό και μπορεί να χρησιμοποιήσει και μεγαλύτερα τρυπάνια και μεγαλύτερες ποτηροκορώνες, αλλά αυτό είναι κάτι που οι 9/10 ερασιτέχνες δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ. 

  • Χαμηλή τιμή
  • Αρκετά ισχυρό
  • Εργονομικό
  • Αβαθμίδωτη επιλογή ταχύτητας
  • Εύκολη αλλαγή γράσου
  • Δεν έχει αριστερόστροφη λειτουργία
  • Το τσοκ που υπάρχει στην συσκευασία δεν είναι και τόσο καλό
  • Το κλείδωμα για την επιλογή λειτουργίας δεν κουμπώνει πάντα

 

 

Διαφήμιση
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Γενικά
Προηγούμενο άρθροDIY ηλεκτροπόντα για πλαστικά
Επόμενο άρθροΜετρητής αποστάσεων laser τώρα και από το κινητό
review-parkside-pbh-1500-e5Ένα αρκετά δυνατό εργαλείο σε ασυναγώνιστη τιμή που συνοδεύεται από 3ετή εγγύηση καλής λειτουργίας.
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
8 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαστροσαββας Σιμος

Καλησπέρα…χαλασε ο διακόπτης του συγκεκριμενου και δεν μπορώ να βρω..υπάρχει κάποιος αντιπρόσωπος να απευθυνω

Jimm

Για ανοιξε το και ριξε σπρευ επαφων….το ειχα και εγω αυτο

Ανώνυμος

Το συγκεκριμένο το έχω αγοράσει μου έχει βγει ελαττωματικό από την πρώτη χρήση, το έστειλα πίσω του άλλαξαν το μοτέρ και μετά από ελάχιστη χρήση κάηκε το μοτέρ έβγαζε κάνουν και δεν μου το αντικαθιστά η εταιρεία διότι πέρασαν τα τρία χρόνια, για ένα μήνα Απαράδεκτο. Δεν θα ξανά προτιμήσω parkside.

Μαναλούτσος Κωνσταντίνος

Το χειρότερο σε αυτά τα εργαλεία είναι το ότι δεν βρίσκεις τα δικά τους κάρβουνακια ανταλλακτικά κλπ δυστυχώς

Ευστρατιος Θεοχαριδης

αλησπερα,
Εχω καποια parkside στην κατοχη μου και ενδιαφερομαι να αγορασω ακομη ενα, το συγκεκριμενο περιστροφικο πιστολετο. Γνωριζουμε περιπου ποτς θα ειναι παλι στα ραφια?