To PARKSIDE PBH 1500 E5 είναι το πιο δυνατό δράπανο που κυκλοφορεί από την εταιρία PARKSIDE. Ανήκει στην κατηγορία των περιστροφικών πιστολέτων, που συχνά αναφέρονται και ως σκαπτικά δράπανα. Πρόκειται για ένα αρκετά δυνατό εργαλείο που αν και ερασιτεχνικό, το προτιμούν και αρκετοί επαγγελματίες λόγω της εξαιρετικής του τιμής. 

Ας το δούμε αναλυτικότερα

Χαρακτηριστικά PARKSIDE PBH 1500 E5

Εταιρία PARKSIDE
ΜοντέλοPBH 1500 
ΈκδοσηΕ5
ΤύποςΠεριστροφικό πιστολέτο
Κατασκευαστής/ΕισαγωγέαςKompernass
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Εγγύηση3 χρόνια
Τιμή59.99@LIDL
Ισχύς
Ισχύς1500 WATT
Αριθμός στροφών ρελαντί ανά λεπτό0 έως 800
Αριθμός κρούσεων ανά λεπτό0 έως 3900
Ισχύς κρούσεων5 Joule
Μέγιστη διάμετρος διάτρησης
Χάλυβα13 χιλιοστά
Ξύλο40 χιλιοστά
Σκυρόδεμα32 χιλιοστά
Θόρυβος/Δονήσεις
Στάθμη ηχητικής πίεσης για διάτρηση (κρουστική)91.7dB ±3dB
Στάθμη ηχητικής πίεσης για σλίμευση89.7dB ±3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος για διάτρηση (κρουστική)102.7dB ±3dB
Στάθμη ηχητικής ισχύος για σμίλευση103.7dB ±3dB
Δονήσεις σε κρουστική διάτρηση9.9m/s2 ±1.5m/s2
Δονήσεις σε σμίλευση18.5m/s2 ±1.5m/s2
Διάφορα
Βάρος εργαλείουπερίπου 4.5 κιλά
Μήκος καλωδίου3 μέτρα

 

Τι περιέχεται στην συσκευασία

Στην συσκευασία περιέχεται πλαστικό βαλιτσάκι μεταφοράς, το εργαλείο, ένα μεταλλικό τσοκ για SDS, 3 τρυπάνια SDS, 2 καλέμια SDS, ένας μεταλλικός οδηγός βάθους, ένα κλειδί για το καπάκι του γράσου και το εγχειρίδιο χρήσης.

Εντυπώσεις από PARKSIDE PBH 1500 E5

Το PARKSIDE PBH 1500 E5 είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο με ισχύ 1500 WATT και δύναμη κρούσης 5 joule, ικανό να φέρει σε πέρας οποιαδήποτε εργασία μπορεί να κάνει ένα δράπανο. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω αυτά τα δράπανα αναφέρονται είτε ως περιστροφικά/σκαπτικά πιστολέτα.  Αυτό γιατί έχει τριπλή λειτουργία, απλή διάτρηση, διάτρηση με κρούση και σμίλευση. Η τελευταία λειτουργία είναι αυτή που κάνει την διαφορά. Με την σμίλευση, με δύναμη κρούσης 5 Joule μπορείτε να ρίξετε ακόμα και τοιχοποιίες ή να σπάσετε τσιμεντόπλακες. Βέβαια δεν πρέπει να θεωρηθεί επαγγελματικό εργαλείο. Τα μεγάλα, επαγγελματικά περιστροφικά πιστολέτα μπορεί να φθάσουν ακόμα και 15 Joule δύναμη κρούσης και φυσικά να δουλεύουν ασταμάτητες ώρες. Αυτό δεν είναι σχεδιασμένο για επαγγελματική χρήση.

Δυνατότητες διάτρησεις

Οι δυνατότητες που έχει είναι μέγιστη διάτρηση 13 χιλιοστά διάμετρο σε χάλυβα, 40 σε ξύλο και 32 σε σκυρόδεμα. Όλες αυτές οι τιμές αναφέρονται σε τρυπάνια και όχι ποτηροτρύπανα. Από αυτό βλέπουμε ότι δεν έχει τεράστια διαφορά στην διάτρηση χάλυβα από τα μικρά δράπανα. Όμως σε σκυρόδεμα η διαφορά είναι τεράστια (τα μικρά κρουστικά δράπανα έχουν συνήθως 10-12 χιλιοστά, ενώ αυτό 32 χιλιοστά).

 

Αντικραδασμική λαβή με σούστες

Διαθέτει ειδική αντικραδασμική λαβή με μία σούστα. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται αρκετά οι δονήσεις στον χρήστη, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετές (έως και 18.5m/s2  στη σμίλευση), απλώς αν δεν είχε και την αντικραδασμική λαβή, τότε θα ήταν πολύ πιο κουραστικό. 

Τα επαγγελματικά μοντέλα έχουν συνήθως 2 σούστες αντί για μία που έχει το συγκεκριμένο. 

Διακόπτες λειτουργίας

διακόπτης parkside

Η σκανδάλη λειτουργίας βρίσκεται στο πίσω μέρος της λαβής και σε αντίθεση με τα μικρότερα δράπανα, δεν έχει κλείδωμα για συνεχή λειτουργία. 

Η επιλογή των στροφών γίνεται από περιστροφικό αβαθμίδωτο διακόπτη στο κάτω μέρος της λαβής, μακρυά από την σκανδάλη. Το εύρος των στροφών είναι 0 έως 800, που σημαίνει ότι είναι αρκετά πιο αργόστροφο από ένα κοινό δράπανο. Δυστυχώς δεν υπάρχει επιλογή για τον αριθμό των κρούσεων.

Η επιλογή της λειτουργίας γίνεται και εδώ από έναν περιστροφικό διακόπτη, που όμως έχει ασφάλεια. Έτσι δεν μπορεί να γυρίσει κατά λάθος, αφού κλειδώνει σε κάθε θέση και πρέπει να τον πιέσετε πρώτα πριν τον περιστρέψτε. Βέβαια, αυτό μακροπρόθεσμα ίσως αποτελέσει και πρόβλημα (περισσότερα στην ενότητα Προβλήματα/Ελαττώματα).

Υποδοχή SDS Plus

Η υποδοχή του εργαλείου είναι η SDS Plus. To SDS Plus είναι μία βελτιωμένη έκδοση του SDS και το καλό είναι ότι είναι απόλυτα συμβατό με το απλό SDS. Έτσι αν έχετε ήδη καλέμια ή τρυπάνια SDS μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε αυτό το εργαλείο. Δυστυχώς το SDS Plus δεν είναι συμβατό με το SDS MAX. Η αλλαγή των εξαρτημάτων γίνεται εύκολα και γρήγορα και δεν φαίνεται ο μηχανισμός να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

μεταλλικό τσοκ

Στην συσκευασία υπάρχει και πλαστικό βαλιτσάκι μεταφοράς, με αρκετά εξαρτήματα στο εσωτερικό. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ένα μεταλλικό τσοκ για SDS plus. To εύρος των σιαγόνων είναι 1.5 έως 13 χιλιοστά και δεν είναι αυτόματο, αλλά χρησιμοποιεί το κλασσικό κλειδί για τσοκ. Δεν αναφέρεται πουθενά επωνυμία, οπότε λογικά πρόκειται για Κινέζικο.

Δυστυχώς ξεσφίγγει σχετικά εύκολα (τουλάχιστον το συγκεκριμένο), οπότε αν κάποιος το χρειάζεται συνεχώς, καλό είναι να επενδύσει σε κάποιο πιο καλό.

2η λαβή με εύκολη αλλαγή θέσης χωρίς κλειδί

Διαθέτει ειδική λαβή για το 2ο χέρι, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς κανένα εργαλείο, απλά περιστέφοντας λίγο την λαβή. Στην λαβή μπορεί να προσαρμοστεί -πάλι χωρίς εργαλείο- και ο μεταλλικός οδηγός βάθους που υπάρχει στην συσκευασία. 

Στην συσκευασία εκτός από το μεταλλικό τσοκ και τον οδηγό βάθους υπάρχουν και 2 καλέμια (ένα ίσιο, ένα βελόνι)  και 3 τρυπάνια για σκυρόδεμα. Τα τρυπάνια είναι 12αρι για βάθος τρυπήματος 10 πόντων και ένα 16αρι και 18αρι με βάθος τρυπήματος περίπου 15 πόντους.

Ειδικό δοχείο για γράσο στο μηχανισμό κρούσης

Μία σημαντική διαφοροποίηση που έχουν τα μεγάλα πνευματικά πιστολέτα από τα μικρότερα είναι και το δοχείο για γράσο στο μηχανισμό κρούσης. Αυτό βρίσκεται στο πάνω μέρος και το καπάκι ανοίγει με το ειδικό εργαλείο που υπάρχει στη συσκευασία. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, πρέπει κάθε 50 ώρες να ελέγχετε αν υπάρχει επαρκές γράσο στο μηχανισμό και αν είναι απαραίτητο να συμπληρώνετε.

Τώρα κάτι που είναι σημαντικό είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τύποι γράσων στο εμπόριο, μερικοί εκ των οποίων δεν είναι “συμβατοί” μεταξύ τους. Έτσι όταν συμπληρώνουμε γράσο, καλό είναι πάντα να χρησιμοποιούμε γράσο ίδιας βάσης, με αυτό που ήδη υπάρχει. Δυστυχώς στο εγχειρίδιο χρήσης δεν αναφέρεται τι τύπος γράσου υπάρχει στο δοχείο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα (κρίνοντας από την όψη και την υφή) πρόκειται για απλό γράσο λιθίου.

Εγγύηση 3 χρόνια, Ελληνικό εγχειρίδιο χρήσης

τηλέφωνο επικοινωνίας σέρβις parkside
To τηλέφωνο επικοινωνίας για το Service του συγκεκριμένου εργαλείου για την Ελλάδα είναι αυτό που έχει υπογραμμιστεί

Όπως όλα τα εργαλεία PARKSIDE, έτσι και αυτό συνοδεύεται από 3ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Τα στοιχεία επικοινωνίας του σέρβις αναγράφονται μέσα στο εγχειρίδιο χρήσης αλλά και στο εξωτερικό του κουτιού (μόνο το τηλέφωνο).

Το εγχειρίδιο χρήσης είναι και στα Ελληνικά και είναι αρκετά αναλυτικό. 

Προβλήματα / Ελαττώματα

Μετά από λίγες ώρες δοκιμών, δεν φαίνεται να έχει κάποιο σημαντικό κατασκευαστικό πρόβλημα. Όλα δείχνουν να δουλεύουν μία χαρά και όπως πρέπει. Το μόνο που θα μπορούσε να φοβίσει είναι ο περιστροφικός διακόπτης επιλογής λειτουργίας. Έχει κλείδωμα σε κάθε θέση, το οποίο είναι με ελατήριο και πιθανώς μετά από αρκετό καιρό να αρχίσει να εξασθενεί ή να μην κλειδώνει καλά. 

Τώρα όσον αναφορά τα ελαττώματα, αυτό σίγουρα είναι το βάρος. Το βάρος πλησιάζει τα 5 κιλά μαζί με κάποιο εξάρτημα και επειδή το κέντρο βάρος είναι χαμηλότερο του σημείου της λαβής, είναι πρακτικά αδύνατο να το κρατήσετε με το ένα χέρι για οριζόντια διάτρηση. Το βάρος δεν είναι υπερβολικό. Όλα τα σκαπτικά πιστολέτα με αυτή την ισχύ, περίπου, τόσο ζυγίσουν. Απλώς σε πιο επαγγελματικά μοντέλα μπορείτε να βρείτε κάποια που είναι λίγο ελαφρύτερα. 

Σύγκριση με το μικρότερο σκαπτικό της PARKSIDE PBH 1050

 PBH 1050PBH 1500
Ισχύς1050 WATT1500 WATT
Δύναμη κρούσης3 Joule5 joule
Αριθμός στροφών ρελαντί0 έως 9800 έως 800
Αριθμός κρούσεων0 έως 53000 έως 3900
Μεγ. διάμετρος τρυπανιού ξύλο32 χιλιοστά40 χιλιοστά
Μεγ. διάμετρος τρυπανιού χάλυβα12 χιλιοστά13 χιλιοστά
Μεγ. διάμετρος τρυπανιού μπετόν26 χιλιοστά32 χιλιοστά
Τιμή54.99 ευρώ59.99 ευρώ

 

 

Σύνοψη: 60 ευρώ για ένα σκαπτικό πιστολέτο 5 Joule, μαζί με αρκετά εξαρτήματα

Το PARKSIDE PBH 1500 Ε5 είναι ένα αρκετά δυνατό εργαλείο σε πολύ καλή τιμή. Είναι το οικονομικότερο σκαπτικό της αγοράς με αυτή την ισχύ. Παρότι οι διαφορές στην τιμή δεν είναι τεράστιες (τα παρόμοια Κινέζικα ξεκινούν από 70 ευρώ), αυτό συνοδεύεται από 3 χρόνια εγγύηση και συνήθως περισσότερα εξαρτήματα στην συσκευασία.

Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για ένα εξειδικευμένο εργαλείο, που στον απλό ερασιτέχνη μπορεί να είναι λίγο περιττό. Ακόμα και αν χρειάζεστε ένα σκαπτικό, το μικρότερο PARKSIDE PBH 1050 μπορεί να είναι πολύ καλύτερη επιλογή, κυρίως λόγω βάρους (η διαφορά στην τιμή είναι μόλις 5 ευρώ). Προφανώς αυτό είναι πολύ πιο δυνατό και μπορεί να χρησιμοποιήσει και μεγαλύτερα τρυπάνια και μεγαλύτερες ποτηροκορώνες, αλλά αυτό είναι κάτι που οι 9/10 ερασιτέχνες δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ. 

  • Χαμηλή τιμή
  • Αρκετά ισχυρό
  • Εργονομικό
  • Αβαθμίδωτη επιλογή ταχύτητας
  • Εύκολη αλλαγή γράσου
  • Δεν έχει αριστερόστροφη λειτουργία
  • Το τσοκ που υπάρχει στην συσκευασία δεν είναι και τόσο καλό
  • Το κλείδωμα για την επιλογή λειτουργίας δεν κουμπώνει πάντα

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY ηλεκτροπόντα για πλαστικά
Επόμενο άρθροΜετρητής αποστάσεων laser τώρα και από το κινητό
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
10 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια