gBrainy, ένα πρόγραμμα με τεστ για να εξασκείτε το μυαλό σας

0
gbrainy

Τώρα που οι μέρες είναι δύσκολες και αναγκαζόμαστε να μένουμε αρκετές ώρες σπίτι, καλό είναι να εξασκούμε και λίγο το μυαλό μας. Ένας καλός και ευχάριστος τρόπος είναι τα puzzle και τα τεστ. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για κινητά που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι, όμως σε υπολογιστή δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη ποικιλία. Μία από τις λίγες που μπορείτε να βρείτε δωρεάν είναι το gBrainy.

Το gbrainy είναι ένα opensource πρόγραμμα με εύκολα τεστ σε διάφορες κατηγορίες, που σας βοηθά να περνάτε ευχάριστα και εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο σας. Δημιουργοί της εφαρμογής είναι το Gnome Project.


Τεστ λογικής, μαθηματικών, μνήμης και λεξιλόγιο

Το gbrainy έχει τεστ σε 4 βασικές κατηγορίες (και πολλές υποκατηγορίες) από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε ή απλώς να παίξετε ένα γενικό όπου εναλλάσσονται τυχαία οι κατηγορίες. Οι βασικές κατηγορίες είναι λογική, υπολογισμοί, μνήμη και εννοιολογικά/λεκτικά. Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά τεστ και έτσι θα αργήσετε να πετύχετε το ίδιο τεστ δεύτερη φορά.

Κάθε τεστ έχει ένα χρονικό όριο, που εξαρτάται από τη δυσκολία της ερώτησης. Μέσα από τις ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε τον επιθυμητό βαθμό δυσκολίας (εύκολο, μεσαίο, δύσκολο) και έτσι να εμφανίζονται τεστ αντίστοιχης δυσκολίας. Επίσης μέσα από τις ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξτε αν θα παραλείψετε ερωτήσεις που υπάρχει χρώματα για χρήστες που έχουν αχρωματοψία.

Στο παιχνίδι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Μπορείτε να παίξετε όσα τεστ θέλετε, πατώντας το κουμπί END/τέλος όταν επιλέξετε να σταματήσετε.

Τεστ και στα Ελληνικά

gbrainy στα Ελληνικά

Παρότι το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο στα Αγγλικά, υπάρχει και Ελληνικό interface, με Ελληνική μετάφραση αλλά και Ελληνικές ερωτήσεις στην κατηγορία Λεξιλόγιο. Δυστυχώς η Ελληνική μετάφραση δεν περιλαμβάνει όλα τα τεστ που υπάρχουν στα Αγγλικά, όμως έχει αρκετά. Η επιλογή της Γλώσσας γίνεται αυτόματα από το παιχνίδι, το οποίο εμφανίζεται στην γλώσσα που υπάρχει στο λειτουργικό σύστημα. Έτσι αν πχ έχετε windows με Αγγλική γλώσσα, θα εμφανιστεί αυτόματα στα Αγγλικά. Αν είναι στα Ελληνικά, τότε θα εμφανιστεί στα Ελληνικά. Η αλλαγή της γλώσσας δεν μπορεί να γίνει μέσα από την εφαρμογή. Πρέπει να αλλάξετε την γλώσσα του λειτουργικού πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή.

Windows
Σε Windows θα πρέπει να πάτε στο Control Panel => Regional settings και από εκεί να αλλάξετε την γλώσσα των windows.
Linux
Σε Linux στο τερματικό δώστε την εντολή locale -a για να δείτε ποιες γλώσσες είναι εγκατεστημένες. Τα Ελληνικά λογικά θα είναι el_GR.utf8 οπότε για μετατροπή της γλώσσας συστήματος σε Ελληνικά δώστε την εντολή export LANGUAGE="el_GR.utf8" και όταν θα ανοίξετε το gbrainy θα είναι στα Ελληνικά

Εδώ θα πρέπει αναφερθεί ότι η Ελληνική μετάφραση έχει γίνει από εθελοντές και έτσι υπάρχουν και μερικά λάθη στην κατηγορία του Λεξιλογίου. Έτσι αν θέλετε να παίξετε τα τεστ χωρίς προβλήματα, θα πρέπει να το κάνετε στα Αγγλικά (το οποίο θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε και τις γνώσεις στα Αγγλικά).

Στατιστικά και αναλυτική αναφορά

στατιστικά

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του gbrainy είναι τα αναλυτικά στοιχεία που δίνει κάθε φορά που τελειώνετε ένα τεστ. Εκεί θα δείτε πόσες ερωτήσεις απαντήσατε σωστά, τι χρόνο κάνατε και σε ποιες κατηγορίες ήταν οι ερωτήσεις. Αν θέλετε υπάρχει και συνολική αναφορά από όλο το ιστορικό των παιχνιδιών που έχετε παίξει (το οποίο μπορείτε να διαγράψετε για να ξεκινήσει από το μηδέν ξανά).

Εξαγωγή σε PDF για να λύνετε τεστ μακρυά από τον υπολογιστή

Μία πολύ χρήσιμή λειτουργία είναι και η εξαγωγή των test σε pdf. Η εξαγωγή είναι απλή και απλώς επιλέγετε τον αριθμό και την κατηγορία των ερωτήσεων που θα συμπεριληφθούν στο pdf. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις είναι σε ξεχωριστή σελίδα, οπότε μπορείτε να το εκτυπώσετε και να το λύσετε παραδοσιακά σε μία κόλλα χαρτί.

Προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εκπαιδευτικούς ή γονείς για την δημιουργία τεστ γνώσεων σε μαθητές.

Εγκατάσταση gbrainy

Το gBrainy μπορείτε να το κατεβάσετε εντελώς δωρεάν και να το εγκαταστήσετε σε υπολογιστές με Windows ή Linux λειτουργικό σύστημα.  

Αν έχετε windows μπορείτε να το κατεβάσετε από αρκετές ιστοσελίδες εφαρμογών, όμως η καλύτερη λύση είναι μέσω του sourceforge. Δυστυχώς το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο για Linux, οπότε δεν δίνεται ιδιαίτερη βάση στην έκδοση για Windows και έχει να ανανεωθεί αρκετά χρόνια. Κανονικά υποτίθεται ότι τρέχει μόνο σε 32bit Windows έως τα 7, όμως δοκιμάστηκε σε 64bit Windows 10 και τρέχει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αν έχετε Linux μπορείτε να το κατεβάσετε σε έτοιμο πακέτο για τα περισσότερα distro που κυκλοφορούν. Στα Ubuntu υπάρχει στα επίσημα αποθετήρια (όχι η τελευταία) οπότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε δίνοντας στο τερματικό την εντολή

sudo apt install gbrainy
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Επιτραπέζια πριονοκορδέλα PARKSIDE PBS 350 A1
Επόμενο άρθροDIY ανεμιστήρας χωρίς πτερύγια από ξύλο (αντιγραφή dyson)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια