Κάποτε οι laser χαράκτες ήταν ένα άπιαστο όνειρο για μη επαγγελματίες. Μετά ήρθαν τα Κινέζικα και πλέον κάποιος μπορεί να βρει ένα φθηνό χαράκτη ακόμα και με λιγότερο από 100 ευρώ. Βέβαια οι φθηνοί είτε έχουν περιορισμένο εύρος εργασίας ή δεν έχουν τόσο καλή ακρίβεια. Γιαυτό δεν είναι κακή ιδέα να φτιάξει μόνος του έναν DIY laser χαράκτη. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές ιδέες, κάποιες από τις οποίες είναι open source, με όλα τα διαθέσιμα σχέδια εντελώς δωρεάν. Ένα τέτοιο project είναι και ο Engravinator MK1, ένας πλήρως παραμετροποιήσιμος χαράκτης που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας.

πλαστικά μέρη laser χαράκτη
Όλα τα πλαστικά μέρη μπορούν να φτιαχτούν με 3D εκτυπωτή

Ο Engravinator MK1 έχει σκελετό από προφίλ αλουμινίου (που μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε στο εμπόριο σε ότι διάσταση θέλετε) και διαθέτει ειδικό φιμέ πλαστικό που προστατεύει τα μάτια από την ακτίνα λέιζερ. Τα ηλεκτρονικά μέρη και τα μοτέρ είναι πολύ κοινά και όλα τα πλαστικά μέρη είναι φτιαγμένα με 3D εκτυπωτή.

Ο Engravinator σε δράση

Μέσα από την επίσημη σελίδα του project μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε για να κατασκευάσετε το δικό σας DIY λέιζερ χαράκτη. Υπάρχει αναλυτική λίστα με όλα τα απαραίτητα υλικά και πόσο κοστίζουν. Μερικά από αυτά μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας, ενώ τα υπόλοιπα τα βρείτε πολύ εύκολα σε amazon, ebay, aliexpress ή ακόμα και σε επιλεγμένα Ελληνικά καταστήματα. Το συνολικό κόστος είναι περίπου στα 500 δολάρια, αν και η τελική τιμή εξαρτάται από τι ακριβώς θα χρησιμοποιήσει κάποιος (πχ τύπο λέιζερ) και από που θα το αγοράσει.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνθεκτικότερο PLA νήμα για 3D εκτυπωτές με υπολείμματα καφέ
Επόμενο άρθροDIY κλωσσομηχανή από πλαστικό μπουκάλι
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια