Σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να ανακαλύψετε ότι ξαφνικά το κινητό ή το τάμπλετ σας δεν φορτίζει καθόλου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σε μία τέτοια περίπτωση είναι να ανακαλύψουμε την αιτία και να διορθώσουμε το πρόβλημα. Στην παρακάτω λίστα θα παραθέσουμε τις 5 πιο πιθανές αιτίες και τι πρέπει να κάνετε για να διορθώσετε το πρόβλημα.

1. Χαλασμένος φορτιστής

φορτιστής κινητού

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι να έχει χαλάσει ο φορτιστής της συσκευής. Μπορεί να έχει καεί ή απλά να μην κάνει καλή επαφή.

Πως θα το καταλάβετε
Αν έχει χαλάσει ο φορτιστής μπορείτε να το καταλάβετε σχετικά εύκολα. Πιθανώς να βραχυκυκλώνει όταν το βάζετε στην πρίζα ή ακόμα και δεν βραχυκυκλώνει ίσως ζεσταίνετε υπερβολικά ή είναι εντελώς παγωμένος. Αν έχετε ένα πολύμετρο μπορείτε να σιγουρευτείτε.
Πως θα το διορθώσετε
Σε μία τέτοια περίπτωση η λύση είναι απλή, δοκιμάζουμε έναν άλλο φορτιστή και αν δούμε ότι φορτίζει, πάμε τον χαλασμένο στην ανακύκλωση. Αν δεν έχουμε νέο φορτιστή να δοκιμάσουμε, τότε βάζουμε το καλώδιο σε μία USB θύρα του υπολογιστή/λάπτοπ. Έστω και πολύ πιο αργά, θα πρέπει να φορτίζει και από τον υπολογιστή.

Εναλλακτική λύση είναι να δοκιμάσουμε τον φορτιστή μας σε κάποια άλλη συσκευή.

2. Χαλασμένο καλώδιο ή βύσμα καλωδίου

καλώδιο usb

Η 2η πιο συχνή αιτία για να μην φορτίζει το κινητό είναι να έχει φθαρεί το καλώδιο ή το βύσμα του καλωδίου. Ακόμα και να μην υπάρχει κάποια εμφανής φθορά, μπορεί να έχει κοπεί εσωτερικά, ειδικά εκεί που ενώνεται με το βύσμα.

Πως θα το καταλάβετε
Αν έχει χαλάσει το καλώδιο ή το βύσμα του καλωδίου θα το καταλάβετε από τα εμφανή σημάδια φθοράς που θα υπάρχουν. Λογικά, πριν χαλάσει εντελώς, θα σας έδωσε κάποια σημάδια (πχ για να κάνει σωστή επαφή θα έπρεπε να το κουνήσετε λίγο). Ίσως και χωρίς κάποιο εμφανές σημάδι μπορεί να έχει χαλάσει το καλώδιο (πχ μπορεί να έχουν κοπεί εσωτερικά τα καλώδια), όμως τις περισσότερες φορές φαίνεται.
Πως θα το διορθώσετε
Και εδώ η λύση είναι απλή, απλώς δοκιμάζουμε ένα άλλο καλώδιο που λογικά θα υπάρχει στο σπίτι. Αν δεν έχουμε άλλο καλώδιο, δανειζόμαστε από κάποιο φίλο ή συνάδελφο. Εδώ υπάρχει μία μικρή επισήμανση. Πολλές φορές το βύσμα των καλωδίων έχει λίγο διαφορετικό μέγεθος ακόμα και αν είναι ίδιος τύπος (πχ type-c), οπότε ίσως το νέο καλώδιο αν δεν προέρχεται από την ίδιο μοντέλο, να μην κάνει καλή επαφή στην δική σας συσκευή.

3. Χαλασμένο ή βουλωμένο βύσμα φόρτισης στο κινητό

Μία πολύ συχνή αιτία είναι να έχει θέμα το ίδιο το βύσμα φόρτισης που βρίσκεται στο κινητό ή στο τάμπλετ. Το πιο συχνό είναι να έχει βουλώσει από σκουπιδάκια, αλλά μπορεί να έχει ξεκολλήσει ή ακόμα και να οξειδωθεί. Περισσότερα για αυτή την περίπτωση μπορείτε να δείτε σε ένα παλαιότερο άρθρο από την σελίδα.

4. Πρόβλημα στην μπαταρία του κινητού ή του τάμπλετ

μπαταρία κινητού

Το πρόβλημα στην μπαταρία δεν είναι και τόσο συχνό, αλλά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, ειδικά σε παλιές συσκευές.

Πως θα το καταλάβετε
Αν η μπαταρία του κινητού/τάμπλετ σας έχει κάποιο θέμα, τότε η συσκευή θα δείχνει είτε ότι είναι άδεια η μπαταρία ή η οθόνη θα είναι εντελώς μαύρη. Ακόμα και αν η συσκευή δείχνει ότι φορτίζει, η μπαταρία θα εξακολουθεί να δείχνει άδεια όσο και να το αφήσετε ή θα αδειάζει σε 1-2 λεπτά.
Πως θα το διορθώσετε
Εδώ, αν πρόκειται για σχετικά καινούργια συσκευή που η μπαταρία δεν είναι αποσπώμενη, η λύση απαιτεί κάποιες βασικές ηλεκτρονικού ή έστω να “πιάνουν λίγο τα χέρια σας”. Θα πρέπει να ανοίξετε το κινητό/τάμπλετ (καλό θα ήταν να δείτε κάποιο βίντεο στο youtube πριν το επιχειρήσετε, γιατί όσο πιο νέο και ακριβό το κινητό, τόσο πιο δύσκολο) και να αντικαταστήσετε την μπαταρία. Για να είστε σίγουροι ότι η μπαταρία είναι το πρόβλημα θα πρέπει να την μετρήσετε με κάποιο πολύμετρο ή με κάποιο ειδικό μετρητή. Αν η τάση της είναι κάτω από 3.4V είναι “νεκρή” ή καμμένη.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί η μπαταρία να είναι μία χαρά, απλώς να έχει ξεκουμπώσει το καλώδιο από την πλακέτα. Αν έχει συμβεί αυτό, απλώς το κουμπώνετε και δουλεύει ξανά όπως πριν.

5. Θέμα λειτουργικού/software

iphone εφαρμογές

Κάτι που μπορεί να συμβεί είναι να υπάρχει κάποια διένεξη με κάποια εφαρμογή ή απλώς να έχει φάει “κόλλημα” το κινητό. Δεν συμβαίνει συχνά, και πρώτα πρέπει να αποκλείσετε όλα τα προηγούμενα σενάρια πριν προβείτε σε κάποια δραστική λύση.

Πως θα το καταλάβετε
Αν η μπαταρία του κινητού/τάμπλετ σας έχει κάποιο θέμα, τότε η συσκευή θα δείχνει είτε ότι είναι άδεια η μπαταρία ή η οθόνη θα είναι εντελώς μαύρη. Ακόμα και αν η συσκευή δείχνει ότι φορτίζει, η μπαταρία θα εξακολουθεί να δείχνει άδεια όσο και να το αφήσετε ή θα αδειάζει σε 1-2 λεπτά.
Πως θα το διορθώσετε
To πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι κάνετε μία επανεκκίνηση στο κινητό. Αν δεν διορθωθεί με την επανεκκίνηση, μπορείτε να δείτε μήπως υπάρχει κάποια εφαρμογή που εγκαταστήσατε τελευταία και σχετίζεται με την φόρτιση του κινητού (ακόμα και μερικά antivirus έχουν τέτοια επιλογή) και να την απεγκαταστήσετε. Αν και αυτό δεν διορθώσει το πρόβλημα, τότε θα πρέπει -αφού πάρετε backup από αρχεία και φωτογραφίες- να κάνετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Βοήθεια
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή χρειάζεστε βοήθεια για το πρόβλημα με την φόρτιση στο κινητό ή το τάμπλετ, μπορείτε να ρωτήσετε στα σχόλια ή να στείλετε email στο info@supereverything.gr
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροOrigami φωτιστικά που ανάβουν αυτόματα
Επόμενο άρθροΔημοφιλής εφαρμογή για Android εγκαθιστά malware
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια