Σας χάλασε το βύσμα φόρτισης σε κινητό ή τάμπλετ. Τι μπορείτε να κάνετε!

4
βύσμα φόρτισης κινητού

Τα τελευταία χρόνια -σχεδόν- όλα τα κινητά και tablet έχουν το ίδιο βύσμα φόρτισης, το micro usb type b. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι τα προϊόντα της Apple (τα οποία χρησιμοποιούν το thunderbolt) και μερικά νέα android μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιούν το νεότερο και πιο εξελιγμένο USB-C.

Αν και το micro usb type-b βύσμα είναι σχεδιασμένο ώστε να αντέχει περίπου 10.000 εφαρμογές, στην πραγματικότητα κρατάει πολύ πιο λίγο. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χαλάσει ένα usb βύσμα είναι αρκετοί, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν να κάνουν με κακή χρήση.

Γιατί μπορεί να να χαλάσει ένα micro usb βύσμα φόρτισης 


1. Σκουπιδάκια μέσα στο βύσμα

Η πιο συχνή αιτία όταν χαλάει ένα βύσμα είναι τα συσσωρευμένα ξένα σώματα στο εσωτερικό του βύσματος. Ειδικά αν πρόκειται για κινητό, το οποίο μπαίνει σε τσέπες ή τσάντες, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί κάποια στιγμή.

Τα σκουπιδάκια μέσα στο βύσμα έχουν διπλό αντίκτυπο. Καταρχάς δεν επιτρέπουν στο καλώδιο να εφαρμόσει σωστά μέσα στο βύσμα, ενώ μπορεί να καταστρέψουν και τις ίδιες τις επαφές του βύσματος από την πίεση.

Πως μπορείτε να το αποφύγετε
Κάθε τόσο θα πρέπει να ελέγχετε το βύσμα του κινητού, για να δείτε αν έχει μαζέψει σκουπιδάκια στο εσωτερικό. Αν έχει μαζέψει, θα πρέπει να το καθαρίσετε είτε με κάποιο ειδικό σπρέι είτε με κάποιο λεπτό πλαστικό, προσέχοντας να μην πειράξετε τις 5 μεταλλικές επαφές που βρίσκονται στο εσωτερικό του βύσματος.

2. Κακή εφαρμογή ή πιέσεις

Η επόμενη πιο πιθανή αιτία είναι να μην το βάζετε σωστά ή να πιέζετε το καλώδιο, ενώ αυτό είναι συνδεδεμένο στο βύσμα. Το πιο συχνό λάθος είναι όταν προσπαθούμε να τοποθετήσουμε το καλώδιο ανάποδα. Το micro usb-b παρότι φαίνεται ότι είναι ίδιο και από τις δύο πλευρές, στην πραγματικότητα είναι διαφορετικό. Γιαυτό η φορά τοποθέτησης είναι μία (συνήθως στα περισσότερα καλώδια υπάρχει ειδικό σηματάκι, στην πλευρά η οποία πρέπει να βλέπει προς τα πάνω). 

Ένα άλλο συχνό λάθος είναι ότι από κακή τοποθέτηση, δημιουργούνται πλάγιες πιέσεις στο καλώδιο, ενώ αυτό βρίσκεται μέσα στο βύσμα. Αυτό με τον καιρό καταστρέφει εσωτερικά το βύσμα, αφού συνήθως το κάνει να σπάει κάποια από τις επαφές πάνω στην πλακέτα του κινητού.

Πως μπορείτε να το αποφύγετε
Η πιο απλή λύση είναι να αγοράσετε μία βάση φόρτισης, στην οποία το κινητό θα εφαρμόζει καλά. Ειδάλλως, θα πρέπει να αφήνετε το κινητό να φορτίζει σε ένα ελεύθερο χώρο, χωρίς να το πιέζετε ή να το τραβάτε όσο αυτό φορτίζει.. 

3. Διαφορετικό καλώδιο

Το τελευταίο λάθος που κάνουν αρκετοί είναι ίσως και το πιο «άγνωστο». Παρότι θεωρητικά όλα τα micro usb καλώδια τύπου B θα έπρεπε να είναι ίδια, πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Όσο και να φανεί περίεργο, υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές, κυρίως ως προς το μήκος του αρσενικού βύσματος πάνω στο καλώδιο. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι σε μερικά κινητά και tablet, το βύσμα είναι τοποθετημένο λίγα χιλιοστά πιο μέσα, οπότε χρειάζεται λίγο πιο μακρύ αρσενικό βύσμα στο καλώδιο για γίνει καλή επαφή. 

Οπότε αν εσείς χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό, το οποίο θα είναι λίγο πιο κοντό, αυτό δεν θα κάνει καλή επαφή, με αποτέλεσμα εσείς να το πιέζετε όσο μπορείτε για να πιάσει καλά. Αυτό με τον καιρό θα καταστρέψει το βύσμα του κινητού. Το ίδιο θα συμβεί και στην αντίθετη περίπτωση. Δηλαδή αν το αρσενικό βύσμα του καλωδίου είναι λίγα χιλιοστά πιο μεγάλο και προεξέχει.

 

Πως μπορείτε να το αποφύγετε
Επομένως, καλό είναι να χρησιμοποιείτε μόνο το καλώδιο το οποίο παρέχεται με την συσκευή ή αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο να είστε σίγουροι ότι εφαρμόζει καλά εξαρχής. 

Τι κάνουμε όταν χαλάσει το βύσμα φόρτισης του κινητού


Αν το βύσμα φόρτισης έχει χαλάσει, οι επιλογές δεν είναι και τόσες πολλές δυστυχώς. 

1. Αντικατάσταση στο βύσμα φόρτισης

Η πιο σίγουρη λύση, αν σας έχει χαλάσει το βύσμα φόρτισης, είναι να το αντικαταστήσετε. Το κόστος του βύσματος είναι πολύ μικρό, αφού τα περισσότερα κοστίζουν μόνο λίγα ευρώ. Το δύσκολο κομμάτι είναι η διαδικασία αλλαγής. Στα πιο μοντέρνα high-end κινητά, για να γίνει η αλλαγή του βύσματος, απαιτείται ένας πολύ έμπειρος τεχνικός. Το δύσκολο δεν είναι τόσο η σύνδεση, αλλά το λύσιμο του ίδιου του κινητού. Επίσης οι μητρικές στα κινητά αυτά είναι τόσο «πιεσμένες», που ο τεχνικός που θα κρατάει το κολλητήρι ή το πιστόλι θερμού αέρα, θα πρέπει να έχει χέρια χειρούργου για να μην κάνει ζημιά.

Σε πιο φθηνά κινητά ή σε κινητά παλιάς τεχνολογίας, η πλακέτα της μητρικής είναι λίγο πιο «άνετη» και έτσι η αλλαγή μπορεί να γίνει ακόμα και από κάποιον που απλώς ξέρει να χρησιμοποιεί κολλητήρι. 

Σε κάποια κινητά, το βύσμα φόρτισης δεν είναι κολλημένο, αλλά κουμπωτό, οπότε η όλη διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη (βέβαια το έτοιμο σετ για το βύσμα είναι αρκετά πιο ακριβό).

2. Ασύρματη φόρτιση

ασύρματη φόρτιση κινητού

Αν είστε τυχερός και έχετε κάποιο από τα κινητά, τα οποία επιτρέπουν ασύρματη φόρτιση, τότε μπορείτε να γλυτώσετε την διαδικασία και τα εργατικά, απλώς φορτίζοντας το κινητό με την μέθοδο της ασύρματης φόρτισης. 

Δυστυχώς τα κινητά τα οποία το επιτρέπουν είναι λίγα. Συγκεκριμένα είναι 

 • Samsung Galaxy >= 5
 • Google Nexus >= 4
 • LG :Lucid 1 , Lucid 2, G6, G6+
 • Motorolla Droid:  Maxx, Turbo, Mini
 • Microsoft Lumia :  950 XL , 950 ,1520 Icon, 930, 928, 920
 • Sony XPeria : Z3V, Z4V
 • Yotaphone 2
 • Vertu Singature
 • HTC 8X

και μερικά ακόμα. Βέβαια, έτσι λύνεται μόνο το πρόβλημα της φόρτισης. Για μεταφορά δεδομένων θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το WiFi ή το Bluetooth.

3. Φόρτιση μπαταρίας με εξωτερικό φορτιστή

H τελευταία περίπτωση αφορά μόνο κινητά με αποσπώμενη μπαταρία. Δηλαδή κινητά στα οποία το πίσω καπάκι είναι κουμπωτό και μπορείτε να το ανοίξετε και να αφαιρέσετε την μπαταρία μόνοι σας. Σε αυτά τα κινητά, μπορείτε να φορτίσετε την μπαταρία με ένα εξωτερικό φορτιστή.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι, εκτός και αν αγοράσετε 2η μπαταρία, το κινητό δεν μπορεί να βρίσκεται σε λειτουργία όσο φορτίζεται η μπαταρία. Τέτοιοι φορτιστές είναι σχετικά φτηνοί, με τους Κινέζικους να κοστίζουν 5-20 ευρώ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μία πατέντα φορτίζοντας την μπαταρία με ένα κοινό φορτιστή.

Αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσετε λογαριασμό του disqus ή κοινωνικών δικτύων, μπορείτε να επιλέξετε να σχολιάσετε ανώνυμα ως επισκέπτης. Απλώς συμπληρώστε ένα οποιοδήποτε όνομα και ένα αληθοφανές email (πχ denexo@mail.gr) και επιλέξτε το κουτάκι «Θα προτιμούσα να σχολιάσω ως επισκέπτης».
Τα ανώνυμα σχόλια και όσα περιέχουν links, απαιτούν επαλήθευση από κάποιον διαχειριστή πριν δημοσιευθούν. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική σχολιασμού της ιστοσελίδας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 • Kostis Vasilakis

  εχω τo Vodafone Smart Platinum 7. Ισως εχω προβλημα με την υποδοχη φορτισης, οταν βαζω να φορτιζει δεν φορτιζει και θελει πιεση. δεν εχει προβλημα το καλωδιο μου μονο η υποδοχη που μπαινει μεσα. 🙁 τι να κανω? .. και μπορω να αλλαξω την μπαταρια του κινητο μου? κατεβαινει πολυ γρηγορα επισης…

  • admin

   Κοιτάξτε, αν θέλει πίεση και με την πίεση πιάνει, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει μαζέψει σκουπιδάκια μέσα το βύσμα ή ίσως και το αρσενικό βύσμα του καλωδίου να είναι λίγο πιο κοντό από ότι πρέπει; Είναι το αυθεντικό καλώδιο της συσκευής ή κάποιο άλλο;

   Αν δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά τα δύο, τότε ναι πιθανώς έχει θέμα το βύσμα.

   Τώρα για την μπαταρία, για να έχει “πέσει” και να χρειάζεται αντικατάσταση, τότε θα πρέπει να έχετε το κινητό στην κατοχή σας πάνω από 12-18 μήνες και να κάνετε καθημερινή φόρτιση. Αν το έχετε λιγότερο διάστημα, τότε πιθανώς η μπαταρία πέφτει λόγω λογισμικού, κάποιας εφαρμογής ή λειτουργίας (συνήθως διαχείριση των CPU). Σίγουρα θα υπάρχουν ρυθμίσεις που μπορείτε να βελτιώσετε την διάρκεια αισθητά. Υπάρχουν και αρκετές εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε τι καταναλώνει η κάθε εφαρμογή (συνήθως θέλουν root) για να δείτε αν υπάρχει κάποια εφαρμογή που γονατίζει το κινητό σας.

   Όσον αφορά τις επισκευές μπορείτε να κάντε ότι θέλετε. Το θέμα είναι αν αξίζει να το κάνετε. Το κινητό σας είναι λίγο παλιό και τώρα δεν υπάρχει στο εμπόριο. Αν υπήρχε, λογικά η τιμή πώλησης θα ήταν 120-150 ευρώ. Οπότε ξεκινάτε από αυτή την βάση, δηλαδή πόσα είστε διατεθειμένος να χαλάσετε σε επισκευές, για ένα κινητό που η αξία του ως νέο είναι 120-150 ευρώ.

   Η μπαταρία μόνη της κοστίζει 15-20 ευρώ, ενώ το USB port το πολύ 5 ευρώ σαν ανταλλακτικό. Θεωρητικά την μπαταρία μπορείτε να την αλλάξετε και μόνος σας, το USB port όμως όχι, τουλάχιστον αν δεν έχετε ανάλογη εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Αν θέλετε να κάνετε και τις 2 επισκευές, τότε καλό είναι να τις κάνετε μαζί.
   Τώρα πόσο μπορεί να σας ζητήσει ένας τεχνικός σαν εργασία για να κάνει αλλαγή μπαταρίας και αλλαγή USB port εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεστε και τον ανταγωνισμό. Θα πρέπει να το πάτε να ρωτήσετε σε όλα. Η εντύπωσή μου είναι ότι δύσκολα θα βρείτε κάποιο με λιγότερα από 50 ευρώ (μαζί με τα ανταλλακτικά). 50 ευρώ σίγουρα δεν είναι πολλά, καθώς το κινητό είναι καλούτσικο και με 50 ευρώ δεν βρίσκετε νέο ή μεταχειρισμένο κινητό με τα ίδια χαρακτηριστικά. Αν όμως σας ζητήσουν παραπάνω (πχ 70 ευρώ) δεν νομίζω ότι αξίζει.

 • νικη

  μου χαλασε το βυσμα φορτισης στο ταμπλετ. Ποσο κοστιζει η επισκευη συνηθωε

  • admin

   Κοιτάξτε η επισκευή είναι εργασία, οπότε κοστίζει όσο την κοστολογεί ο τεχνικός που θα το επισκευάσει. Δεν υπάρχει κάποια δεδομένη ταρίφα σε αυτά. Σίγουρα εξαρτάται και από το tablet. Γενικά δεν είναι και πολύ εύκολη επισκευή, όχι γιατί απαιτεί τίποτα τρομερές γνώσεις αλλά γιατί στα περισσότερα κινητά και τάμπλετ το micro usb βύσμα φόρτισης είναι κολλημένο πάνω στη μητρική. Οπότε χρειάζεται και αρκετή διαδικασία για να λυθεί το τάμπλετ αλλά και όπου υπάρχει επέμβαση στη μητρική πλακέτα υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να γίνει κάποιο λάθος και να χαλάσει η μητρική.

   Πάντως στις 9/10 περιπτώσεις που έχω συναντήσει, δεν έχει χαλάσει το ίδιο το βύσμα. Απλώς έχει πιάσει σκουπιδάκια στο εσωτερικό και δεν κάνουν καλή επαφή τα πινάκια στο εσωτερικό του βύσματος. Ειδικά αν δεν κάθεται καλά το καλώδιο μέσα στο βύσμα αυτή είναι η αιτία 100%. Με λίγο προσοχή μπορείτε να το καθαρίσετε και μόνη σας (θέλει ένα λεπτό μη αιχμηρό πλαστικό, με το οποίο να καθαρίσετε περιμετρικά και στο βάθος του βύσματος. Προσοχή στο κέντρο βρίσκονται οι επαφές)