Σας χάλασε το βύσμα φόρτισης σε κινητό ή τάμπλετ. Τι μπορείτε να κάνετε!

8
βύσμα φόρτισης κινητού

Τα τελευταία χρόνια -σχεδόν- όλα τα κινητά και tablet έχουν το ίδιο βύσμα φόρτισης, το micro usb type b. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι τα προϊόντα της Apple (τα οποία χρησιμοποιούν το thunderbolt) και μερικά νέα android μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιούν το νεότερο και πιο εξελιγμένο USB-C.

Αν και το micro usb type-b βύσμα είναι σχεδιασμένο ώστε να αντέχει περίπου 10.000 εφαρμογές, στην πραγματικότητα κρατάει πολύ πιο λίγο. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χαλάσει ένα usb βύσμα είναι αρκετοί, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν να κάνουν με κακή χρήση.

Γιατί μπορεί να να χαλάσει ένα micro usb βύσμα φόρτισης 


1. Σκουπιδάκια μέσα στο βύσμα

Η πιο συχνή αιτία όταν χαλάει ένα βύσμα είναι τα συσσωρευμένα ξένα σώματα στο εσωτερικό του βύσματος. Ειδικά αν πρόκειται για κινητό, το οποίο μπαίνει σε τσέπες ή τσάντες, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί κάποια στιγμή.

Τα σκουπιδάκια μέσα στο βύσμα έχουν διπλό αντίκτυπο. Καταρχάς δεν επιτρέπουν στο καλώδιο να εφαρμόσει σωστά μέσα στο βύσμα, ενώ μπορεί να καταστρέψουν και τις ίδιες τις επαφές του βύσματος από την πίεση.

Πως μπορείτε να το αποφύγετε
Κάθε τόσο θα πρέπει να ελέγχετε το βύσμα του κινητού, για να δείτε αν έχει μαζέψει σκουπιδάκια στο εσωτερικό. Αν έχει μαζέψει, θα πρέπει να το καθαρίσετε είτε με κάποιο ειδικό σπρέι είτε με κάποιο λεπτό πλαστικό, προσέχοντας να μην πειράξετε τις 5 μεταλλικές επαφές που βρίσκονται στο εσωτερικό του βύσματος.

2. Κακή εφαρμογή ή πιέσεις

Η επόμενη πιο πιθανή αιτία είναι να μην το βάζετε σωστά ή να πιέζετε το καλώδιο, ενώ αυτό είναι συνδεδεμένο στο βύσμα. Το πιο συχνό λάθος είναι όταν προσπαθούμε να τοποθετήσουμε το καλώδιο ανάποδα. Το micro usb-b παρότι φαίνεται ότι είναι ίδιο και από τις δύο πλευρές, στην πραγματικότητα είναι διαφορετικό. Γιαυτό η φορά τοποθέτησης είναι μία (συνήθως στα περισσότερα καλώδια υπάρχει ειδικό σηματάκι, στην πλευρά η οποία πρέπει να βλέπει προς τα πάνω). 

Ένα άλλο συχνό λάθος είναι ότι από κακή τοποθέτηση, δημιουργούνται πλάγιες πιέσεις στο καλώδιο, ενώ αυτό βρίσκεται μέσα στο βύσμα. Αυτό με τον καιρό καταστρέφει εσωτερικά το βύσμα, αφού συνήθως το κάνει να σπάει κάποια από τις επαφές πάνω στην πλακέτα του κινητού.

Πως μπορείτε να το αποφύγετε
Η πιο απλή λύση είναι να αγοράσετε μία βάση φόρτισης, στην οποία το κινητό θα εφαρμόζει καλά. Ειδάλλως, θα πρέπει να αφήνετε το κινητό να φορτίζει σε ένα ελεύθερο χώρο, χωρίς να το πιέζετε ή να το τραβάτε όσο αυτό φορτίζει.. 

3. Διαφορετικό καλώδιο

Το τελευταίο λάθος που κάνουν αρκετοί είναι ίσως και το πιο «άγνωστο». Παρότι θεωρητικά όλα τα micro usb καλώδια τύπου B θα έπρεπε να είναι ίδια, πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Όσο και να φανεί περίεργο, υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές, κυρίως ως προς το μήκος του αρσενικού βύσματος πάνω στο καλώδιο. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι σε μερικά κινητά και tablet, το βύσμα είναι τοποθετημένο λίγα χιλιοστά πιο μέσα, οπότε χρειάζεται λίγο πιο μακρύ αρσενικό βύσμα στο καλώδιο για γίνει καλή επαφή. 

Οπότε αν εσείς χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό, το οποίο θα είναι λίγο πιο κοντό, αυτό δεν θα κάνει καλή επαφή, με αποτέλεσμα εσείς να το πιέζετε όσο μπορείτε για να πιάσει καλά. Αυτό με τον καιρό θα καταστρέψει το βύσμα του κινητού. Το ίδιο θα συμβεί και στην αντίθετη περίπτωση. Δηλαδή αν το αρσενικό βύσμα του καλωδίου είναι λίγα χιλιοστά πιο μεγάλο και προεξέχει.

 

Πως μπορείτε να το αποφύγετε
Επομένως, καλό είναι να χρησιμοποιείτε μόνο το καλώδιο το οποίο παρέχεται με την συσκευή ή αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο να είστε σίγουροι ότι εφαρμόζει καλά εξαρχής. 

Τι κάνουμε όταν χαλάσει το βύσμα φόρτισης του κινητού


Αν το βύσμα φόρτισης έχει χαλάσει, οι επιλογές δεν είναι και τόσες πολλές δυστυχώς. 

1. Αντικατάσταση στο βύσμα φόρτισης

Η πιο σίγουρη λύση, αν σας έχει χαλάσει το βύσμα φόρτισης, είναι να το αντικαταστήσετε. Το κόστος του βύσματος είναι πολύ μικρό, αφού τα περισσότερα κοστίζουν μόνο λίγα ευρώ. Το δύσκολο κομμάτι  είναι η διαδικασία αλλαγής. Στα πιο μοντέρνα high-end κινητά, για να γίνει η αλλαγή του βύσματος, απαιτείται ένας πολύ έμπειρος τεχνικός. Το δύσκολο δεν είναι τόσο η σύνδεση, αλλά το λύσιμο του ίδιου του κινητού/τάμπλετ.

Επίσης οι μητρικές στα κινητά αυτά είναι τόσο «πιεσμένες», που ο τεχνικός που θα κρατάει το κολλητήρι ή το πιστόλι θερμού αέρα, θα πρέπει να έχει χέρια χειρούργου για να μην κάνει ζημιά. Σε πιο φθηνά κινητά/τάμπλετ ή σε κινητά παλιάς τεχνολογίας, η πλακέτα της μητρικής είναι λίγο πιο «άνετη» και έτσι η αλλαγή μπορεί να γίνει ακόμα και από κάποιον που απλώς ξέρει να χρησιμοποιεί κολλητήρι. 

βύσμα φόρτισης
Πλακέτα με το micro USB βύσμα φόρτισης από κινητό MEIZU. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αλλαγή είναι πολύ πιο εύκολη

Τώρα σε αρκετά νέα κινητά, το βύσμα φόρτισης δεν είναι κολλημένο πάνω στην κεντρική πλακέτα, αλλά είναι είτε κουμπωτό (πιο σπάνια) ή βρίσκεται σε ξεχωριστή πλακέτα το κάτω μέρος του κινητού. Σε αυτά τα κινητά, η διαδικασία αλλαγής του βύσματος είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κολλητήρι, αφού αλλάζετε όλη την πλακέτα. Οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να βγάλετε κάποιες καλωδιοταινίες και να ξεβιδώσετε μερικές βίδες. Φυσικά το κόστος είναι μεγαλύτερο, ειδικά για ακριβά κινητά (συνήθως 5-50 ευρώ).

2. Ασύρματη φόρτιση

ασύρματη φόρτιση κινητού

Αν είστε τυχερός και έχετε κάποιο από τα κινητά, τα οποία επιτρέπουν ασύρματη φόρτιση, τότε μπορείτε να γλυτώσετε την διαδικασία και τα εργατικά, απλώς φορτίζοντας το κινητό με την μέθοδο της ασύρματης φόρτισης. 

Δυστυχώς τα κινητά τα οποία το επιτρέπουν είναι λίγα. Συγκεκριμένα είναι 

  • Samsung Galaxy >= 5
  • Google Nexus >= 4
  • LG :Lucid 1 , Lucid 2, G6, G6+
  • Motorolla Droid:  Maxx, Turbo, Mini
  • Microsoft Lumia :  950 XL , 950 ,1520 Icon, 930, 928, 920
  • Sony XPeria : Z3V, Z4V
  • Yotaphone 2
  • Vertu Singature
  • HTC 8X

και μερικά ακόμα. Βέβαια, έτσι λύνεται μόνο το πρόβλημα της φόρτισης. Για μεταφορά δεδομένων θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το WiFi ή το Bluetooth.

3. Φόρτιση μπαταρίας με εξωτερικό φορτιστή

H τελευταία περίπτωση αφορά μόνο κινητά με αποσπώμενη μπαταρία. Δηλαδή κινητά στα οποία το πίσω καπάκι είναι κουμπωτό και μπορείτε να το ανοίξετε και να αφαιρέσετε την μπαταρία μόνοι σας. Σε αυτά τα κινητά, μπορείτε να φορτίσετε την μπαταρία με ένα εξωτερικό φορτιστή.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι, εκτός και αν αγοράσετε 2η μπαταρία, το κινητό δεν μπορεί να βρίσκεται σε λειτουργία όσο φορτίζεται η μπαταρία. Τέτοιοι φορτιστές είναι σχετικά φτηνοί, με τους Κινέζικους να κοστίζουν 5-20 ευρώ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μία πατέντα φορτίζοντας την μπαταρία με ένα κοινό φορτιστή.

8
Αφήστε ένα σχόλιο

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Όλα τα ανώνυμα σχόλια απαιτούν επαλήθεση πριν την δημοσίευση.
Υβριστικά σχόλια ή spam δεν δημοσιεύονται!

avatar
5000
4 Comment threads
4 Απαντήσεις νήματος
0 Ακόλουθοι
 
Σχόλιο με περισσότερες αντιδράσεις
Hottest comment thread
6 Σχολιαστές
adminΜαρία ΤυφλιδουΣμαράγδαadminKostis Vasilakis Πρόσφατοι σχολιαστές
  Εγγραφείτε  
νεότερο παλαιότερο πιο δημοφιλές
Ειδοποίηση από
Μαρία Τυφλιδου
Επισκέπτης
Μαρία Τυφλιδου

Έβαλα το κινητό μου να φορτίσει και τώρα δε βγαίνει. Τι να κάνω?

Σμαράγδα
Επισκέπτης
Σμαράγδα

Καλησπέρα! Έχω το samsung galaxy s6 edge plus έκλεισε και δεν ανοίγει ούτε με το συνδυασμό κουμπιών επίσης δε φορτίζει ο φορτιστής είναι καλος το συνδέσα στον υπολογιστή και καμία ανταπόκριση τι μπορεί να φταίει?αυτή τη στιγμή η συσκευή είναι κλειστη, μπορώ να κανω κάτι?

Kostis Vasilakis
Επισκέπτης
Kostis Vasilakis

εχω τo Vodafone Smart Platinum 7. Ισως εχω προβλημα με την υποδοχη φορτισης, οταν βαζω να φορτιζει δεν φορτιζει και θελει πιεση. δεν εχει προβλημα το καλωδιο μου μονο η υποδοχη που μπαινει μεσα. 🙁 τι να κανω? .. και μπορω να αλλαξω την μπαταρια του κινητο μου? κατεβαινει πολυ γρηγορα επισης…

νικη
Επισκέπτης
νικη

μου χαλασε το βυσμα φορτισης στο ταμπλετ. Ποσο κοστιζει η επισκευη συνηθωε