Τα τελευταία χρόνια -σχεδόν- όλα τα κινητά και tablet έχουν το ίδιο βύσμα φόρτισης, το micro usb type b. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι τα προϊόντα της Apple (τα οποία χρησιμοποιούν το thunderbolt) και μερικά νέα android μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιούν το νεότερο και πιο εξελιγμένο USB-C.
Αν και το micro usb type-b βύσμα είναι σχεδιασμένο ώστε να αντέχει περίπου 10.000 εφαρμογές, στην πραγματικότητα κρατάει πολύ πιο λίγο. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χαλάσει ένα usb βύσμα είναι αρκετοί, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν να κάνουν με κακή χρήση.
Γιατί μπορεί να να χαλάσει ένα micro usb βύσμα φόρτισης
1. Σκουπιδάκια μέσα στο βύσμα
Η πιο συχνή αιτία όταν χαλάει ένα βύσμα είναι τα συσσωρευμένα ξένα σώματα στο εσωτερικό του βύσματος. Ειδικά αν πρόκειται για κινητό, το οποίο μπαίνει σε τσέπες ή τσάντες, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί κάποια στιγμή.
Τα σκουπιδάκια μέσα στο βύσμα έχουν διπλό αντίκτυπο. Καταρχάς δεν επιτρέπουν στο καλώδιο να εφαρμόσει σωστά μέσα στο βύσμα, ενώ μπορεί να καταστρέψουν και τις ίδιες τις επαφές του βύσματος από την πίεση.
2. Κακή εφαρμογή ή πιέσεις
Η επόμενη πιο πιθανή αιτία είναι να μην το βάζετε σωστά ή να πιέζετε το καλώδιο, ενώ αυτό είναι συνδεδεμένο στο βύσμα. Το πιο συχνό λάθος είναι όταν προσπαθούμε να τοποθετήσουμε το καλώδιο ανάποδα. Το micro usb-b παρότι φαίνεται ότι είναι ίδιο και από τις δύο πλευρές, στην πραγματικότητα είναι διαφορετικό. Γιαυτό η φορά τοποθέτησης είναι μία (συνήθως στα περισσότερα καλώδια υπάρχει ειδικό σηματάκι, στην πλευρά η οποία πρέπει να βλέπει προς τα πάνω).
Ένα άλλο συχνό λάθος είναι ότι από κακή τοποθέτηση, δημιουργούνται πλάγιες πιέσεις στο καλώδιο, ενώ αυτό βρίσκεται μέσα στο βύσμα. Αυτό με τον καιρό καταστρέφει εσωτερικά το βύσμα, αφού συνήθως το κάνει να σπάει κάποια από τις επαφές πάνω στην πλακέτα του κινητού.
3. Διαφορετικό καλώδιο
Το τελευταίο λάθος που κάνουν αρκετοί είναι ίσως και το πιο «άγνωστο». Παρότι θεωρητικά όλα τα micro usb καλώδια τύπου B θα έπρεπε να είναι ίδια, πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Όσο και να φανεί περίεργο, υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές, κυρίως ως προς το μήκος του αρσενικού βύσματος πάνω στο καλώδιο. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι σε μερικά κινητά και tablet, το βύσμα είναι τοποθετημένο λίγα χιλιοστά πιο μέσα, οπότε χρειάζεται λίγο πιο μακρύ αρσενικό βύσμα στο καλώδιο για γίνει καλή επαφή.
Οπότε αν εσείς χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό, το οποίο θα είναι λίγο πιο κοντό, αυτό δεν θα κάνει καλή επαφή, με αποτέλεσμα εσείς να το πιέζετε όσο μπορείτε για να πιάσει καλά. Αυτό με τον καιρό θα καταστρέψει το βύσμα του κινητού. Το ίδιο θα συμβεί και στην αντίθετη περίπτωση. Δηλαδή αν το αρσενικό βύσμα του καλωδίου είναι λίγα χιλιοστά πιο μεγάλο και προεξέχει.
Τι κάνουμε όταν χαλάσει το βύσμα φόρτισης του κινητού
Αν το βύσμα φόρτισης έχει χαλάσει, οι επιλογές δεν είναι και τόσες πολλές δυστυχώς.
1. Αντικατάσταση στο βύσμα φόρτισης
Η πιο σίγουρη λύση, αν σας έχει χαλάσει το βύσμα φόρτισης, είναι να το αντικαταστήσετε. Το κόστος του βύσματος είναι πολύ μικρό, αφού τα περισσότερα κοστίζουν μόνο λίγα ευρώ. Το δύσκολο κομμάτι είναι η διαδικασία αλλαγής. Στα πιο μοντέρνα high-end κινητά, για να γίνει η αλλαγή του βύσματος, απαιτείται ένας πολύ έμπειρος τεχνικός. Το δύσκολο δεν είναι τόσο η σύνδεση, αλλά το λύσιμο του ίδιου του κινητού/τάμπλετ.
Επίσης οι μητρικές στα κινητά αυτά είναι τόσο «πιεσμένες», που ο τεχνικός που θα κρατάει το κολλητήρι ή το πιστόλι θερμού αέρα, θα πρέπει να έχει χέρια χειρούργου για να μην κάνει ζημιά. Σε πιο φθηνά κινητά/τάμπλετ ή σε κινητά παλιάς τεχνολογίας, η πλακέτα της μητρικής είναι λίγο πιο «άνετη» και έτσι η αλλαγή μπορεί να γίνει ακόμα και από κάποιον που απλώς ξέρει να χρησιμοποιεί κολλητήρι.
Τώρα σε αρκετά νέα κινητά, το βύσμα φόρτισης δεν είναι κολλημένο πάνω στην κεντρική πλακέτα, αλλά είναι είτε κουμπωτό (πιο σπάνια) ή βρίσκεται σε ξεχωριστή πλακέτα το κάτω μέρος του κινητού. Σε αυτά τα κινητά, η διαδικασία αλλαγής του βύσματος είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κολλητήρι, αφού αλλάζετε όλη την πλακέτα. Οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να βγάλετε κάποιες καλωδιοταινίες και να ξεβιδώσετε μερικές βίδες. Φυσικά το κόστος είναι μεγαλύτερο, ειδικά για ακριβά κινητά (συνήθως 5-50 ευρώ).
2. Ασύρματη φόρτιση
Αν είστε τυχερός και έχετε κάποιο από τα κινητά, τα οποία επιτρέπουν ασύρματη φόρτιση, τότε μπορείτε να γλυτώσετε την διαδικασία και τα εργατικά, απλώς φορτίζοντας το κινητό με την μέθοδο της ασύρματης φόρτισης.
Δυστυχώς τα κινητά τα οποία το επιτρέπουν είναι λίγα. Συγκεκριμένα είναι
- Samsung Galaxy >= 5
- Google Nexus >= 4
- LG :Lucid 1 , Lucid 2, G6, G6+
- Motorolla Droid: Maxx, Turbo, Mini
- Microsoft Lumia : 950 XL , 950 ,1520 Icon, 930, 928, 920
- Sony XPeria : Z3V, Z4V
- Yotaphone 2
- Vertu Singature
- HTC 8X
και μερικά ακόμα. Βέβαια, έτσι λύνεται μόνο το πρόβλημα της φόρτισης. Για μεταφορά δεδομένων θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το WiFi ή το Bluetooth.
3. Φόρτιση μπαταρίας με εξωτερικό φορτιστή
H τελευταία περίπτωση αφορά μόνο κινητά με αποσπώμενη μπαταρία. Δηλαδή κινητά στα οποία το πίσω καπάκι είναι κουμπωτό και μπορείτε να το ανοίξετε και να αφαιρέσετε την μπαταρία μόνοι σας. Σε αυτά τα κινητά, μπορείτε να φορτίσετε την μπαταρία με ένα εξωτερικό φορτιστή.
Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι, εκτός και αν αγοράσετε 2η μπαταρία, το κινητό δεν μπορεί να βρίσκεται σε λειτουργία όσο φορτίζεται η μπαταρία. Τέτοιοι φορτιστές είναι σχετικά φτηνοί, με τους Κινέζικους να κοστίζουν 5-20 ευρώ.
Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μία πατέντα φορτίζοντας την μπαταρία με ένα κοινό φορτιστή.