To Tv Box είναι συνήθως ένα μικρό ηλεκτρονικό εξάρτημα, το οποίο μπορείτε να συνδέσετε στην τηλεόρασή σας ή απλώς σε μία οθόνη και να την μετατρέψετε σε μία στιγμή σε ένα πραγματικό χώρο ψυχαγωγίας.
Το tv-box προσφέρει πάρα πολλές νέες δυνατότητες (ειδικά σε τηλεοράσεις που δεν είναι smart). Έτσι μπορείτε να κάνετε πλοήγηση στο ίντερνετ, να δείτε κανάλια που δεν υπάρχουν ούτε σε συνδρομητικά πακέτα, να διαλέξετε από ένα τεράστιο κατάλογο από ταινίες και παιδικές σειρές, να παίζετε παιχνίδια, να ακούτε μουσική, να βλέπετε διαδραστικά τον καιρό και πάρα πολλά ακόμα.
Αναλόγως σε τι σύστημα είναι στημένο το tv box, μπορείτε να έχετε και άλλα πλεονεκτήματα που θα τα αναφέρουμε λίγο πιο κάτω αναλυτικά.
Πως λειτουργεί το tv box
To tv box συνδέεται με την τηλεόραση και την οθόνη και, τις περισσότερες φορές, είναι απολύτως έτοιμο για χρήση. Σχεδόν όλα τα tv box έχουν (ή μπορεί να εγκατασταθεί) ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα, το οποίο ονομάζεται KODI (πρώην XBMC). Το Kodi μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν στην αγορά.
Έτσι μπορεί να λειτουργήσει με Windows, Linux και Android. Το kodi είναι εξαιρετικά απλό στην χρήση και μπορείτε να το χειριστείτε από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης σας (αν το επιτρέπει η τηλεόραση) .
Το μόνο κομμάτι που απαιτεί κάποια διαδικασία, είναι να φέρετε το kodi στα μέτρα σας. Δηλαδή να προσθέσετε τα κανάλια και τα αποθετήρια τα οποία επιθυμείτε, γιατί επειδή είναι πραγματικά χιλιάδες οι επιλογές, θα ήταν αδύνατο να συμπεριληφθούν όλες στο αρχικό πακέτο.
Αλλά το σετάρισμα είναι εξαιρετικά απλό (τις περισσότερες φορές το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε, είναι εγκατάσταση καναλιών όπως ακριβώς γίνεται η εγκατάσταση app σε κινητών).
Για αυτή ακριβώς την διαδικασία, υπάρχουν αρκετοί αναλυτικοί οδηγοί στο διαδίκτυο (και εμείς έχουμε 1-2 και θα προσθέσουμε και άλλους σύντομα).
Τι μπορεί να κάνει το Kodi
Ταινίες και σειρές
Με το Kodi μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα. Το πιο απλό είναι να παρακολουθήσετε σειρές και ταινίες από κάποιο ειδικό κανάλι. Αυτές οι ταινίες, θα είναι streaming συνήθως από κάποιο λογαριασμό youtube ή κάποια ανάλογη υπηρεσία.
Τις περισσότερες φορές, αυτές οι ταινίες και οι σειρές θα είναι τακτοποιημένες σε έναν εύχρηστο κατάλογο και έτσι θα μπορείτε να διαλέξετε πολύ πιο εύκολα.
Αν πρόκειται για κάποιο Ελληνικό κανάλι, ή αν προσθέσετε κάποιο addon που βρίσκει υπότιτλους, τότε μπορείτε να τις δείτε και με Ελληνικούς υπότιτλους.
Βέβαια, όπως είναι ευνόητο, κάποιες από αυτά τα κανάλια, θα περιέχουν και ταινίες και σειρές με πνευματικά δικαιώματα, οπότε μπορεί τα βίντεο να σβήνονται κατά καιρούς.
Αυτός είναι και ο λόγος που τις περισσότερες φορές το Kodi έρχεται «γυμνό» ή δεν είναι καν προ-εγκατεστημένο. Βέβαια παρά
Ταινιοθήκη
Το Kodi εκτός από να βλέπετε ταινίες streaming, σας επιτρέπει να βλέπετε και ταινίες από την δική σας ταινιοθήκη. Έτσι αν έχετε 100αδες ταινίες ή βίντεο σε έναν δίσκο, μπορείτε να τον συνδέσετε στο tv box που έχει το kodi (ή να τον συνδέσετε στο δίκτυο απλώς) και να τις βλέπετε μέσω του Kodi στην τηλεόρασή σας χωρίς να χρειάζεται να συνδέετε καλώδια ή τίποτα άλλο κάθε φορά.
Εκτός από αυτή την ευκολία, το Kodi έχει και καλύτερες δυνατότητες πλοήγησης αλλά και αρχειοθέτησης. Αφού θα μπορείτε να βλέπετε τι έχετε δει και τι όχι, ενώ αν έχετε σταματήσει κάποιο βίντεο στη μέση, ακόμα και πριν μήνες, μπορείτε να συνεχίσετε να το βλέπετε ακριβώς από εκεί που σταματήσατε.
Ιδανικό και για μικρά παιδιά
Το tv box με kodi, είναι ιδανικό και για μικρά παιδιά. Εκτός από τις χιλιάδες παιδικές ταινίες, σειρές και τηλεοπτικά προγράμματα που μπορείτε να βρείτε, μπορείτε να εγκαταστήσετε και μερικά απλά παιχνίδια ή μερικές εύχρηστες εκπαιδευτικές εφαρμογές.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι προσφέρει και δυνατότητες parental control. Δηλαδή με απλά λόγια, μπορείτε να κλειδώσετε το kodi με έναν κωδικό και έτσι τα παιδιά να το χρησιμοποιούν μόνο με την εποπτεία σας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Διαφορές μεταξύ tv box
Κάτι που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι μπορεί σχεδόν όλα τα tv box να βασίζονται πάνω στη λειτουργία του Kodi, αλλά δεν είναι καθόλου ίδια. Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές διαφορές και στην τιμή, και στο μέγεθος αλλά κυρίως στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες.
Έτσι μπορείτε να βρείτε tv box στο μέγεθος ενός USB στικ αλλά μπορείτε να βρείτε και tv box στο μέγεθος ενός ρούτερ. Μπορείτε να βρείτε tv box με 20 ευρώ, μπορείτε όμως και με 200.
Γιατί όμως υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές. Ο βασικός λόγος είναι τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες.
Καταρχάς ας ξεχωρίσουμε τα συστήματα tv box σε 3 μεγάλες κατηγορίες
1. Αμιγώς tv box (Android)
To Android tv box, είναι η πιο συνήθης επιλογή για τους περισσότερους. Είναι συνήθως ένα μικρό κουτί, πιο μικρό από το οικιακό σας ρούτερ, το οποίο θα βασίζεται ή σε android ή σε openelec.
Αυτά τα tv box είναι συνήθως λίγο πιο συμπαγή και πιο όμορφα στην εμφάνιση. Σχεδόν πάντα προσφέρουν και δικό τους τηλεκοντρόλ, ενώ -σχεδόν- πάντα θα έχουν περασμένο το KODI.
Τώρα και εδώ υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις, αφού μπορείτε να βρείτε τέτοια tv box ακόμα και με 20 ευρώ (όπως αυτό εδώ το Sciscion V88 ) αλλά και μερικά πολύ καλύτερα που ξεπερνούν τα 100 ευρώ (όπως αυτό εδώ το τρομερo yundoo).
Όποιο και να διαλέξετε, την δουλειά σας θα την κάνετε, καθώς το kodi έχει πολύ μικρές απαιτήσεις. Απλώς, όσο πιο πάνω πάτε σε χαρακτηριστικά, τόσο πιο ευκολίες θα έχετε.
Τα TvBox με Android, εκτός από το Kodi, προσφέρουν και πολλές άλλες χρήσιμες εφαρμογές. Έτσι μέσω του Google Play μπορείτε να εγκαταστήσετε συνδρομητικές εφαρμογές streaming (πχ Netflix, Amazon Prime…), εφαρμογές για IPTV (Ελληνική ή ξένη), εφαρμογές με τις οποίες θα μπορείτε να βλέπετε αυτόματα φωτογραφίες και βίντεο από το κινητό σας στην τηλεόραση, παιχνίδια, social media εφαρμογές (facebook, twitter…) και γενικά οποιαδήποτε εφαρμογή Android έχετε και στο κινητό σας.
Επεξεργαστής / RAM
Όσο μεγαλύτερη μνήμη έχει και όσο γρηγορότερο επεξεργαστή, τόσο πιο ομαλή θα είναι η λειτουργία του στις εφαρμογές. Τα περισσότερα tv box έχουν τον ίδιο περίπου επεξεργαστή με μόνη διαφορά τους πυρήνες. Διαφορές υπάρχουν στην μνήμη, αφού τα πολύ οικονομικά έχουν μόνο 1 GB RAM ενώ τα λίγο πιο καλά έχουν 2 ή και περισσότερη.
Θεωρητικά και με 1 GB RAM θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε όλες τις εφαρμογές του tvbox αν και σίγουρα με 2 GB ή και με 3 και 4 GB, θα δείτε σημαντική διαφορά στην ταχύτητα.
Έκδοση Android
Αν έχει Android, σημαντικό είναι και ποια έκδοση έχει ή μέχρι ποια έκδοση μπορεί να εγκατασταθεί. Η έκδοση του android εξαρτάται κυρίως από την γενιά του tv box και τα χαρακτηριστικά του.
Φυσικά όποια έκδοση και να έχει, θα μπορεί να είναι λειτουργικό, αλλά με νεότερες εκδόσεις, θα έχετε μεγαλύτερη δυνατότητες και περισσότερες επιλογές κυρίως στις εφαρμογές του ίδιου του android.
Τα περισσότερα tvbox της αγοράς έχουν πλέον Android 6.0, αν και θα δείτε και μερικά με 5.1.
ROM
Όλα τα tv box αυτής της κατηγορίας, θα έχουν ενσωματωμένη ROM. Το μέγεθος της ROM έχει συνήθως σχέση με την τιμή. Έτσι τα οικονομικά έχουν συνήθως 8GB, ενώ τα πιο ακριβά μπορεί να φτάσουν έως και 64GB. Στην ROM είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα μαζί με τις εφαρμογές, οπότε όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα.
Φυσικά, όλα τα tv box έχουν υποδοχή για SD κάρτα, αλλά για αρκετούς λόγους, καλό είναι η ROM να έχει όσο πιο πολλά GB γίνεται.
Αποκωδικοποίηση βίντεο
Επίσης σημαντικό είναι και τι αποκωδικοποίηση βίντεο μπορεί να κάνει. Υπάρχουν tv box που έχουν δυνατότητες μέχρι 1020p ενώ άλλα που τα καταφέρνουν περίφημα ακόμα και σε 4Κ με δυνατότητα και για HDR.
Αν το θέλετε μόνο για Streaming από ίντερνετ, μάλλον δεν πρέπει να σας πολυαπασχολεί, καθώς δύσκολα θα πετύχετε κάτι σε τόσο καλή ανάλυση σε streaming.
Κεραία WiFi
Μία ακόμα διαφοροποίηση που μπορεί να έχουν αυτά τα αμιγώς tv box κουτιά, είναι αν θα έχουν εξωτερική κεραία WiFi. To 99% αυτών των tv box διαθέτει, ενσωματωμένο wifi και LAN σύνδεση, αλλά μερικά από αυτά διαθέτουν και εξωτερική κεραία.
Η αλήθεια είναι ότι για οικιακή χρήση, αν δεν μένετε σε τρίπατη μεζονέτα, ακόμα και χωρίς κεραία δεν θα έχετε πρόβλημα, αλλά αν για κάποιο λόγο χρειάζεται να παίρνετε σήμα από κάποιο σχετικά μακρινό ρούτερ, τότε καλό είναι να επιλέξετε ένα με κεραία (όπως αυτό εδώ).
Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και δικό σας usb στικ με κεραία wifi ή κάποιο wifi repeater, αλλά σίγουρα το κόστος θα είναι μικρότερο αν την έχει ήδη το tv box.
Θήκη για εσωτερικό δίσκο
Ένα χαρακτηριστικό που έχει αρχίσει και υπάρχει σε μερικά Android tv box, είναι η εσωτερική θήκη για SATA ή eMMC δίσκο. Βέβαια σε όλα τα tv box, μπορείτε να συνδέσετε εξωτερικό δίσκο με usb καλώδιο, αλλά σίγουρα ο εσωτερικός έχει μερικά πλεονεκτήματα. Έτσι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο αποσύνδεσης, είναι πιο ασφαλής από εξωτερικούς παράγοντες και έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από τους USB (ειδικά αν είναι με USB2.0 σύνδεση)
Πλεονεκτήματα
- Πολύ μεγαλύτερη γκάμα (πραγματικά υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά tv box)
- Δεν χρειάζεται τίποτα επιπλέον για να λειτουργήσουν. Πάντα θα έχουν και τροφοδοτικό και τηλεκοντρόλ, ενώ 99% των περιπτώσεων θα έχουν και περασμένο το Kodi
- Πιο καλαίσθητα
Μειονεκτήματα
- Δεν είναι αναβαθμίσιμα
- Η μοναδική χρήση που μπορούν να έχουν είναι ως tv box.
2. Μίνι-PC
Η επόμενη κατηγορία στα tv box, είναι τα μίνι pc. Τα μίνι-pc είναι μικροί υπολογιστές που σε μέγεθος θυμίζουν τα tv box, αλλά συνήθως έχουν πιο μεγάλες δυνατότητες
Τα μίνι-pc δημιουργήθηκαν πριν αρκετά χρόνια για αυτό ακριβώς το σκοπό, αλλά μετέπειτα εξελίχθηκαν και πλέον αρκετοί τα χρησιμοποιούν ως βασικό υπολογιστή.
Τα περισσότερα είναι (μερικώς) αναβαθμίσιμα
Τα μίνι-pc τις περισσότερες φορές έρχονται έτοιμα, αν και υπάρχουν και μερικά που έρχονται χωρίς δίσκο και μνήμη (barebones). Σε χαρακτηριστικά αλλά και τύπο, θυμίζουν περισσότερο laptop (πχ δέχονται μνήμες SODIMM) και τις περισσότερες φορές έχουν εντελώς αθόρυβη λειτουργία καθώς λειτουργούν χωρίς ανεμιστηράκι. Σε μέγεθος δεν ξεπερνούν και αυτά ένα ρούτερ.
Επεξεργαστές για Laptop
Η μεγάλη τους διαφορά με τα αμιγώς tv box, είναι ότι τα μίνι-pc έχουν κοινούς επεξεργαστές και όχι ARM. Έτσι μπορούν να εγκαταστήσετε όποιο λειτουργικό θέλετε (πχ windows 8, windows 10, linux).
Η τιμή τους είναι συνήθως ακριβότερη από τα αμιγώς tv box, αφού ένα αξιοπρεπές πλήρες mini pc ξεκινάει από 120 ευρώ και πάνω και μπορεί να φτάσει και 500-600 ευρώ. Και εδώ υπάρχουν αρκετά καλά mini pc φτιαγμένα στην Κίνα σε πολύ οικονομική τιμή.
Τώρα και στα mini-pc όπως και με τα tv-box υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Οι περισσότερες είναι περίπου ίδιες και με τα tv box, με την μόνη διαφορά που στο mini-pc έχετε την δυνατότητα να κάνετε αναβάθμιση σε δίσκο ή μνήμη, ενώ αν και τα περισσότερα από αυτά έχουν ένα προ-εγκατεστημένο λειτουργικό, μπορείτε όπως είπαμε να βάλετε όποιο επιθυμείτε.
Μία μικρή διαφορά μεταξύ των mini pc και των tv box, είναι ότι τα mini-pc δεν έχουν τηλεκοντρόλ, αν και αρκετά από αυτά έχουν δέκτες υπερύθρων, έτσι μπορείτε να ρυθμίσετε κάποιο τηλεκοντρόλ γενικής χρήσης.
Τέλος ένα λάθος που δεν θα πρέπει να κάνετε, είναι να συγκρίνετε χαρακτηριστικά tv box με mini-pc. Είναι εντελώς διαφορετική η αρχιτεκτονική των επεξεργαστών που έχουν. Έτσι ένα 8πύρηνο tv box δεν είναι πιο γρήγορο και πιο καλό από ένα 4πύρηνο mini pc στα ίδια GHz.
Για περισσότερα σχετικά με τα mini pc μπορείτε να διαβάσετε σε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό για mini pc.
Πλεονεκτήματα
- Μερικά έχουν επιδόσεις ισάξιες με hi-end laptop
- Είναι αναβαθμίσιμα (κυρίως σε μνήμη και δίσκο)
- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άνεση και σαν προσωπικός υπολογιστής
Μειονεκτήματα
- Η ακριβότερη επιλογή
- Μεγαλύτερη κατανάλωση
3. DIY Development board (sbc τσέπης)
H τελευταία κατηγορία των tv-box είναι τα λεγόμενα development board ή αλλιώς «SBC τσέπης». Το SBC είναι η συντομογραφία της έκφρασης Single Board Computer, που σημαίνει υπολογιστής σε μία πλακέτα. Ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία είναι συνήθως ένας πολύ μικρός υπολογιστής που μετά βίας ξεπερνάει σε διαστάσεις μία πιστωτική κάρτα και τα έχει όλα ενσωματωμένα.
Τα συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται κυρίως από τους DIYαδες για αυτοματισμούς και ρομποτική, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν tv box. Έχουν ARM επεξεργαστή (όπως δηλαδή και τα αμιγώς tv box) και ενσωματωμένη μνήμη και κάρτα γραφικών.
Το πιο γνωστό και δημοφιλές τέτοιο SBC είναι το Raspberry PI. Με κόστος λιγότερο από 40 ευρώ, είναι συνήθως η πρώτη επιλογή για τους περισσότερους.
Τις περισσότερες φορές είναι εντελώς γυμνά, χωρίς καν θήκη, τροφοδοτικό ή ROM, αν και υπάρχουν και κάποια όπως αυτό το πολύ καλό Khadas VIM που κάναμε review πρόσφατα, τα οποία ίσως έχουν θήκη και ROM.
Πλεονεκτήματα
- Χαμηλότερη τιμή
- Δυνατότητα χρήσης και σε αυτοματισμούς
- Μικρότερο μέγεθος
Μειονεκτήματα
- Χειρότερες επιδόσεις
- Πολλές φορές για την λειτουργία, απαιτούνται και κάποια πρόσθετα (πχ τροφοδοτικό, SD κάρτα)
- Δεν είναι αναβαθμίσιμα
Που θα βρείτε Tv Box
Υπάρχουν αρκετές επιλογές για tv box και mini pc στην αγορά, αλλά ειδικά για τα αμιγώς tv box, η μοναδική επιλογή είναι τα Κινέζικα. Υπάρχουν αρκετές Κινέζικες εταιρίες με ποιοτικά tv box, και η καλύτερη λύση για προϊόντα τεχνολογίας σε αυτή τη περίπτωση είναι το GearBest, ίσως το καλύτερο online κατάστημα με προϊόντα τεχνολογίας από Κίνα.
Το GearBest έχει περισσότερα από 200 διαφορετικά αμιγώς tv box, από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σας ανάγκες. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην αποθήκη της Κίνας και μπορείτε να τα αγοράσετε με δωρεάν μεταφορικά. Μερικά από αυτά βρίσκονται και στις Ευρωπαϊκές αποθήκες (GW 2,3,4,5,16), από τις οποίες μπορείτε να τα αγοράσετε και να τα παραλάβετε πολύ πιο σύντομα και χωρίς κανένα φόβο για τελωνείο.
Πλέον μπορείτε να βρείτε πληθώρα tvbox και στο Ελληνικό εμπόριο και όχι μόνο στα Κινεζομάγαζα. Βέβαια επειδή οι smart tv έχουν γίνει standard, δεν είναι τόσο αναγκαία όπως το παρελθόν, όμως μπορεί να βοηθήσουν πολύ κόσμό.
Απορίες και βοήθεια
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα tv-box ή τα mini pc ή χρειαστείτε κάποια βοήθεια στο σετάρισμα κάποιου από αυτά, μην διστάσετε να ρωτήσετε (επιτρέπεται και ο ανώνυμος σχολιασμός στο disqus χωρίς δημιουργία λογαριασμού)