Οι κάρτες μνήμης είναι μικρές επίπεδες κάρτες που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση δεδομένων σε μικρές ηλεκτρονικές συσκευές. Οι πρώτες κάρτες μνήμης κυκλοφόρησαν πριν περίπου δύο δεκαετίες και από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν αρκετοί είναι ότι πιστεύουν ότι οι κάρτες μνήμης διαφέρουν μόνο στο μέγεθος και την χωρητικότητα. Σίγουρα αυτά είναι δύο από τα πιο κύριο χαρακτηριστικά τους, αλλά δεν είναι τα μόνα. Ας τα δούμε όλα αναλυτικά.

Τύπος και μέγεθος


Διαφορετικοί τύποι καρτών μνήμης
Διαφορετικοί τύποι καρτών μνήμης. Πηγή φώτο Wikipedia
Σίγουρα ο τύπος και το μέγεθος της κάρτας είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μιας κάρτας μνήμης, αφού αν επιλέξετε λάθος μέγεθος, δεν θα χωράει στην συσκευή σας.

Οι βασικοί τύποι κάρτας μνήμης, είναι οι SD κάρτες, τα Memory Sticks και οι Compact Flash κάρτες.

Ο πιο διαδεδομένος από τους τρεις, είναι σίγουρα οι SD κάρτες, που τις συναντάμε στην πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε 2 διαφορετικά μεγέθη, τις κλασσικές SD και τις microSD. Οι miniSD έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και μερικά χρόνια.

Memory Stick M2 με USB αντάπτορα
Τα Memory Sticks, είναι ένας τύπος που συναντάται μόνο σε συσκευές SONY και έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται εδώ και μερικά χρόνια. Αρχικά ήταν τα λεγόμενα Memory Stick, στην συνέχεια τα Memory Stick Pro DUO και τέλος τα Micro Memory Stick ή Μ2DUO. Με δυσκολία θα βρείτε κάποιες Memory Stick M2DUO στην αγορά αυτή τη στιγμή.

compact flash κάρτα μνήμης

Τέλος οι CF ή Compact Flash μνήμες, είναι κάρτες που χρησιμοποιούνται κυρίως από SLR φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες. Είναι αρκετά πιο μεγάλες σε μέγεθος, αλλά για διάφορους λόγους προτιμούνται έναντι των SD καρτών, κυρίως όταν πρόκειται για επαγγελματική χρήση. Οι CF κάρτες έχουν το ίδιο μέγεθος, με μία μικρή διαφορά στο πάχος.

Χωρητικότητα καρτών μνήμης


Οι κάρτες μνήμης όταν πρωτοκυκλοφόρησαν είχαν μόνο μερικές δεκάδες MB, αλλά πλέον υπάρχουν κάρτες μνήμης που πλησιάζουν όλο και πιο πολύ το Terrabyte.

Βέβαια, όσο ανεβαίνει η χωρητικότητα, τόσο αυξάνεται και η τιμή τους -και όχι πάντα τόσο αρμονικά. Έτσι για παράδειγμα, την στιγμή που γράφεται το άρθρο, μια κάρτα μνήμης 256GB κοστίζει πάνω από 8 φορές από μία 32GB και αυτό είναι και λογικό, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο να χωρέσεις τόσα GB στο ίδιο ακριβώς χώρο.

Γενικότερα, οι κάρτες μνήμης 4GB τείνουν να εξαλειφθούν από την αγορά, και συνήθως οι μικρότερες που μπορείτε να βρείτε είναι αυτές των 8GB. Κάρτες έως 64GB είναι συνήθως σε λογική τιμή ενώ από τα 128GB και πάνω η τιμή ανεβαίνει αρκετά και απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες.

Ειδικά για τις SD κάρτες, η χωρητικότητα τους χωρίζεται σε 3 διαφορετικές κατηγορίες,

  • τις SD ή SDSC (SD Standard Capacity) με χωρητικότητα 128MB έως 2GB
  • τις SDHC (SD High Capacity) για χωρητικότητα από 4GB έως 32GB
  • και τις SDXC (SD Extra Capacity) για χωρητικότητα 64GB έως 2TB

Ταχύτητα κάρτας μνήμης


Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που -ενώ θα έπρεπε- κανείς δεν δίνει σημασία. Η μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης και γραφής που έχει μία κάρτα μνήμης είναι πάρα πολύ σημαντική, ειδικά αν η κάρτα θα κάνει άμεσες εγγραφές σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή.

Έτσι για παράδειγμα, μπορεί να έχετε αγοράσει μία πανάκριβη action cam, η οποία έχει δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε 1080P στα 60fps, αλλά αν η κάρτα μνήμης που έχετε βάλει στην action cam δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων, θα έχετε πρόβλημα.

Γιαυτό το λόγο όλες οι κάρτες μνήμης αναφέρουν, είτε ολογράφως είτε μέσω κωδικού, τις ταχύτητες ανάγνωσης και γραφής.

Ταχύτητες σε μία SD κάρτα

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τις SD κάρτες.

LEXAR SDHC
Αν και η συσκευασία αναφέρει High-Perfomance πρόκειται για μια SDHC κάρτα κοινών επιδόσεων
Οι ταχύτητες που ίσως δείτε πάνω σε μία SD κάρτα είναι συνήθως ως 5 διαφορετικές, αν και οι πιο χρήσιμες είναι οι 3. Οι ταχύτητες αυτές είναι η αναγραφόμενη, η speed class και η bus speed.

Η αναγραφόμενη ταχύτητα είναι η ταχύτητα ανάγνωσης που έχει συνήθως αυτή η κάρτα μνήμης. Δηλαδή η ταχύτητα ανάγνωσης που θα έχει σε φυσιολογική χρήση. Εδώ μπορείτε να δείτε 2 διαφορετικά νούμερα, ένα στην μορφή που είχαν και οι ταχύτητες των CD-ROM, δηλαδή ενός αριθμού ακολουθούμενου από ένα χ (πχ 500χ) και έναν σε MB/s. Οι αριθμοί αυτοί είναι ίδιοι, καθώς ο δεύτερος, είναι ουσιαστικά ο πρώτος πολλαπλασιασμένος με το 150KB/s. Δηλαδή αν αναφέρει 1000χ, θα αναφέρει 150MB/s (ή κάποια κοντινή τιμή).

Κάρτα μνήμης microSDHC Class 10 / UHS-1
Η speed class είναι η ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής, που μπορεί να έχει αυτή η κάρτα, σε οποιαδήποτε συνθήκες. Δηλαδή με απλά λόγια, ένα συγκεκριμένο όριο, που ότι και να γίνει, η πραγματική ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής της κάρτας, θα είναι πάνω από αυτό.

Αυτά τα όρια είναι προ-καθορισμένα και έχουν να κάνουν, κυρίως, με μερικές λειτουργίες καταγραφής βίντεο, ώστε να είναι ευδιάκριτες οι δυνατότητες της κάθε κάρτας, ακόμα και σε μη σχετικούς. Για πιο μεγάλη ευκολία τα όρια έχουν αντικατασταθεί από κωδικούς όπως θα δείτε και στον παρακάτω μεταφρασμένο πίνακα από την Widipedia.

Ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής Κλάση ταχύτητας UHS Κλάση ταχύτητας Video Κλάση ταχύτητας Εφαρμογή
2 MB/s SDHC Speed Class 2.svg Class 2  Καταγραφή βίντεο SD (Standard Definition)
4 MB/s SDHC Speed Class 4.svg Class 4  High-definition καταγραφή βίντεο (HD) συμπεριλαμβανομένου HD (from 720p to 1080p/1080i)
6 MB/s SDHC Speed Class 6.svg Class 6  Video Speed Class 6.png Class 6 (V6)
10 MB/s SDHC Speed Class 10.svg Class 10  UHS Class 1.png Class 1 (U1) Video Speed Class 10.png Class 10  Full HD (1080p) καταγραφή βίντεο (UHS bus, Classes U1 and V10)
30 MB/s UHS Class 3.png Class 3 (U3) Video Speed Class 30.png Class 30  1080p κ 4K καταγραφή βίντεο at 60/120 fps (UHS bus)
60 MB/s Video Speed Class 60.png Class 60  8K καταγραφή βίντεο στα  60/120 fps (UHS bus)
90 MB/s Video Speed Class 90.png Class 90 

Όπως βλέπετε, υπάρχουν 3 διαφορετικοί κωδικοί τους οποίους μπορείτε να συναντήσετε πάνω σε SD κάρτες, με τους πιο συνηθισμένους τους 2 πρώτους. Σίγουρα αν αγοράσετε κάποια νέα, θα πρέπει να επιλέξετε κάποια που να έχει τουλάχιστον κατηγορία 10 και U1.

Τώρα υπάρχει και μία ακόμα ταχύτητα που ίσως συναντήσετε και είναι η bus speed. Η bus speed -με πολύ απλά λόγια- είναι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από και προς την κάρτα. Όπως είναι λογικό σχετίζεται με την ταχύτητες εγγραφής/ανάγνωσης και έτσι δεν μπορεί να είναι μικρότερη. Τώρα πλέον όλες είναι από UHS-I και πάνω.

Bus interface Card logo Bus logo Bus speed Spec version
Default Speed SD SDHC SDXC 12.5 MByte/s 1.01
High Speed 25 MByte/s 2.00
UHS-I SDHC SDXC I 12.5 MByte/s (SDR12)
25 MByte/s (SDR25)
50 MByte/s (SDR50, DDR50)
104 MByte/s (SDR104)
3.01
UHS-II II 156 MByte/s (FD156)
312 MByte/s (HD312)
4.00/4.10
UHS-III II 312 MByte/s (FD312)
624 MByte/s (FD624)
6.0

Ταχύτητες σε Compact Flash κάρτες μνήμης

Εδώ δεν υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές από τις SD. Πάλι θα δείτε συνήθως την bus speed, την αναγραφόμενη ταχύτητα ανάγνωσης και ίσως την ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής.

Η κύρια διαφορά είναι ότι στις κοινές CF κάρτες την bus speed θα την δείτε με την μορφή UDMA. Η κλίμακα UDMA είναι από το 0 έως το 7, με το 7 να είναι το μέγιστο (167MB/s). Στις νέου τύπου CFAST κάρτες δεν ισχύει αυτή η κλίμακα, καθώς οι ταχύτητες είναι αρκετά υψηλότερες.

Τύπος Αριθμός Μέγ. μεταφορά δεδομένων(MB/s)
Ultra DMA 0 16.7
1 25.0
2 33.3
3 44.4
4 66.7
5 100
6 133
7 167

Και εδώ ως αναγραφόμενη ταχύτητα ανάγνωσης ίσως συναντήσετε το πρότυπο των CD-ROM, οπότε αν δεν το αναφέρει, θα πρέπει πάλι να κάνετε τον πολλαπλασιασμό με το 150KB/s.

Τώρα την ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής, συνήθως θα την αναφέρει με μορφή αριθμού σε ένα εικονίδιο κλακέτας βίντεο και θα είναι σε MB/s.

Κλάση εφαρμογών (APP PERFOMANCE)

Στις τελευταίες αναθεωρήσεις του προτύπου των SD καρτών θεωρήθηκε αναγκαίο να εισήχθεί μία νέα κλάση που να πιστοποιεί ότι οι κάρτες είναι κατάλληλες για την απαιτητική χρήση που έχουν τα μοντέρνα κινητά και γενικότερα συσκευές με λειτουργικό σύστημα και εφαρμογές. Αυτή η νέα κλάση ονομάστηκε  κλάση εφαρμογών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο κατηγορίες, η Α1 και η Α2. Ουσιαστικά το μόνο που μετράει η κλάση εφαρμογών είναι τα IOPS ανάγνωσης και εγγραφής. Το IOPS σημαίνει Input Operations Per Second, δηλαδή -με απλά λόγια- πόσες ταυτόχρονες εντολές μπορεί να δεχθεί ανά δευτερόλεπτο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις εφαρμογές, καθώς πολλές εφαρμογές απαιτούν υψηλό IOPS για να λειτουργήσουν σωστά. Αν η κάρτα έχει μικρότερο IOPS από αυτό που απαιτείται από την εφαρμογή, τότε πολύ απλά θα αργεί η εφαρμογή -το λεγόμενο λαγκάρισμα.

Προσοχή, αν σε κάποια κάρτα δεν αναγράφεται η κλάση εφαρμογών, δεν σημαίνει ότι είναι ακατάλληλη για τέτοια χρήση. Απλώς η αναγραφή πιστοποιεί ότι είναι κατάλληλη.

Κλάση εφαρμογής IOPS ανάγνωσης* IOPS εγγραφής* Ταχύτητα συνεχ. εγγραφής*
1500 500 10MB/S
4000 2000 10MB/S

*Οι τιμές που αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα δεν είναι οι μέγιστες, αλλά οι ελάχιστες εγγυημένες.

Μετατροπείς και αντάπτορες για τα πάντα


Κάτι που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αν ψάξετε λίγο, μπορείτε να βρείτε μετατροπείς και αντάπτορες για κάθε είδους κάρτα. Δηλαδή μπορείτε να βρείτε μετατροπείς, οι οποίοι θα μετατρέπουν μία micro SD  σε κανονική SD ή σε CF ή σε Memory Stick.

USB αντάπτορας για M2 memory stick

Φυσικά όπως είναι εύκολα κατανοητό, μπορεί να μετατραπεί ένας μικρότερος τύπος σε ένα μεγαλύτερο και όχι το αντίστροφο. Δηλαδή δεν μπορείτε να μετατρέψετε μία SD σε microSD.

Ειδικές κάρτες μνήμης


Ένα ακόμα στοιχείο που δεν γνωρίζουν αρκετοί, είναι ότι υπάρχουν και ειδικές κάρτες μνήμης, που έχουν και ξεχωριστές λειτουργίες εκτός από αποθήκευση δεδομένων. Βέβαια οι περισσότερες από αυτές δεν είναι και τόσο διαδεδομένες και τείνουν να εξαφανιστούν από την αγορά, αλλά αν ψάξετε ίσως βρείτε ακόμα μερικές.

Wifi SD κάρτα μνήμης
WiFi SD αντάπτορας με 16GB microSD από την Samsung.
Η πιο γνωστή κατηγορία και αυτή που μπορείτε να βρείτε ακόμα σχετικά εύκολα, είναι οι WiFi SD και CF κάρτες μνήμης. Γενικά είναι λίγο αμφιλεγόμενες, αλλά για κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες.

Μερικά ακόμα χρήσιμα για τις κάρτες μνήμης


  • Οι κάρτες μνήμης έχουν εξαιρετική αντοχή. Μπορεί να αντέξουν σε μεγάλες πιέσεις, ενώ ακόμα και αν βραχούν, το πιθανότερο είναι να μην αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
  • Το πιο σημαντικό πρόβλημα με τις micro κάρτες είναι ότι χάνονται πολύ εύκολα. Έτσι καλό είναι να αγοράσετε μία ειδική θήκη για να τις φυλάξετε.
  • Αν πρόκειται για Compact Flash κάρτες, θα πρέπει να προσέχετε πάντα τα pins της συσκευής, γιατί ίσως στραβώσουν.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Ελεγκτής πρίζας Peakmeter PM6860PR
Επόμενο άρθροReview: Μαγνητικό περικάρπιο ProsKit ST-5601 VS Jakemy JM-X4
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
34 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Κατερίνα

Καλησπέρα,πολύ ωραίο το άρθρο σας.. για action camera 4k τι micro SD μου προτείνετε να πάρω? Σας ευχαριστώ..

Μαρια

Έχω συσκευή κινητού το lenovo s90A-.
Παίρνει μεγαλύτερη κάρτα μνήμης?

Μαρια

Ευχαριστώ

Χρηστος

πηρα μια ρομποτικη καμερα και παιρνει micro sd καρτα εγγραφης, τι καρτα προτεινεται?

Ονούφριος Κοτσίνης

Θα μπορουσατε να με βοηθησετε?
Εχω μια ip camera και η micro sd που εχω βαλει καταγραφει videos διακεκομενα ανα 10 λεπτα.Η camera ειναι 720p.
Οι sd που δοκιμασα ειναι επωνυμες,χαρακτηριστικα ειναι η sandisk extrem pro mikro sdxc 64gb U3 V30 A2 και 32gb αντιστοιχα.Δεν ειναι ενεργοποιημενο το motion detection.

Leonidas Vrakas

καλημερα, εχω το samsung galaxy a70 και θελω να βαλω μια μεγαλη καρτα μνημης (256gb) για αποθηκευση/αναπαραγωγη βιντεο, φωτογραφιων και μουσικης. τι μου προτεινετε;

Leonidas Vrakas

υπαρχει περιπτωση να ειναι “αργη¨οπως μου είπανε; το κινητο εχει 128 gb μνημη

Leonidas Vrakas

να συμπληρωσω οτι ακουω πολυ μουσικη απο το κινητο και θα φορτωσω αρκετα gb τραγουδια

Mathaios81

Έχω μια nikon coolpix A900 τι κάρτα θα μου συστήνεται;

Mich

Καλησπέρα σας, πρόσφατα αγόρασα μία action cam, την Eken h9r. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια κάρτα micro SD για εγγραφή βίντεο στα 1080 60 fps; Ευχαριστώ.

Θοδωρής

Για σας έχω ένα tablet lenovo και θέλω να βάλω μία κάρτα μνήμης τη κάρτα μου συνίσταται

GEORGIOS PAN

Καλησπέρα, για την Nikon D3400 που κάνει εγγραφή video HD 60fps και φωτογραφίες σε raw + jpeg, ποία κάρτα μου προτείνετε? Επίσης έχει κάποια διαφορά αν θα είναι sd ή micro sd? Αυτή τη στιγμή έχω μία samsung 64 micro sd και θέλω να προμηθευτώ 1-2 ακόμα για ταξίδι με την οικογένεια, όπου θα τραβήξω αρκετές φωτό αλλά και video. Απλά δεν θέλω να ξεφύγω στις τιμές. Π.χ βλέπω ότι μια sd sandisk 128 pro έχει στα 55 ευρώ περίπου ενώ η Samsung microsd 128 είναι στα μισά χρήματα. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος εκτός από την επωνυμία? Γενικά βλέπω ότι… Διαβάστε περισσότερα »

GEORGIOS PAN

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις διευκρινίσεις. Να είστε καλά

Σταύρος Κυριμλίδης

..καλησπέρα…
..έχω ένα κινητό τηλέφωνο nokia N93i και όπως κατάλαβα χρειάζομαι μία κάρτα mini SD…
…μήπως μπορείτε να μου πείτε που θα μπορούσα να την προμηθευτώ;…

Σταύρος Κυριμλίδης

…καλημέρα…
…ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σας…
…θα κοιτάξω πρώτα για αντάπτορα…