Όσο οι τιμές των έξυπνων φωτιστικών συνεχίζουν να πέφτουν, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται το μερίδιο που έχουν στην αγορά. Το UTORCH UT30 είναι ένα οικονομικό μοντέλο που έρχεται από την Κίνα και κοστίζει λιγότερο από 30 ευρώ. Είναι σχετικά μικρό, με διάμετρο 30 εκατοστών και ισχύ 18WATT, οπότε προορίζεται μόνο για χολ, μικρά δωμάτια και αποθήκες. 

Χαρακτηριστικά UTORCH UT30

Μοντέλο UT30 (PZE-911)
Εταιρία UTORCH
Κατηγορία Έξυπνο φωτιστικό
Υποκατηγορία Πλαφονιέρα
Χώρα κατασκευής Κίνα
Τιμή 30-35 ευρώ@Gearbest
ΤΕΧΝΙΚΑ
Τύπος λαμπτήρων LED
Ισχύς 18WATT
Χρώμα φωτός Λευκό
Θερμοκρασία φωτός 3000-6500K
Μέγιστη φωτεινότητα 2000 lumens
Επιφάνεια φωτισμού 12 τετραγωνικά μέτρα
Διαστάσεις 30 * 30 * 5 εκατοστά
Βάρος 1.136 κιλά

Τι περιέχεται στην συσκευασία

Η συσκευασία είναι αρκετά καλή, με σκληρό χαρτόνι και αρκετό φελιζόλ. Μέσα στην συσκευασία υπάρχει το σώμα του φωτιστικού, το καπάκι, βίδες και ούπατ στερέωσης και το εγχειρίδιο χρήσης.

Χαρακτηριστικά review

Κατάσταση προϊόντοςΚαινούργιο
Διάστημα δοκιμώνΠερίπου μία εβδομάδα
ΔοκιμάσθηκεΜε όλα τα γυαλόχαρτα, σαν ταινιολειαντήρας πάγκου και χειρός
Δεν δοκιμάσθηκε

Εντυπώσεις από φωτιστικό UTORCH UT30

H Utorch είναι μία από τις μάρκες που πωλούνται αποκλειστικά από το Κινέζικο e-shop Gearbest. Τα προϊόντα Utorch αφορούν αποκλειστικά τον φωτισμό, δηλαδή κυρίως φωτιστικά, λαμπτήρες και φακοί. To UTORCH UT30 είναι ένα από τα έξυπνα φωτιστικά οροφής πού έχει στο κατάλογό της η εταιρία.

Πρόκειται για μία πλαφονιέρα, σχετικά μικρή σε μέγεθος. Έχει κυκλικό σχήμα και 30 εκατοστά διάμετρο και 5 εκατοστά βάθος. Δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό αποδέσμευσης όπως έχουν τα περισσότερα μοντέλα της Xiaomi, αλλά βιδώνεται απευθείας στο ταβάνι με ούπατ. Οπότε το ταβάνι δεν πρέπει να έχει γύψινη ροζέτα (ή αν έχει πρέπει να την βγάλετε).

Κατάλληλο μόνο για μικρά δωμάτια

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ισχύ 18 WATT, με μέγιστη φωτεινότητα 2000 lumens. Μπορεί αυτά τα χαρακτηριστικά να μην ακούγονται λίγα, όμως θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι πρόκειται για πλαφονιέρα, δηλαδή ο φωτισμός διαχέεται από πιο ψηλά. Οπότε φωτίζει λιγότερο τον χώρο, από ότι ένα αντίστοιχος λαμπτήρας που κρέμεται 1 μέτρο πιο κάτω.

Από τις δοκιμές, φαίνεται ότι είναι ιδανικό για μικρά χολ, μικρά δωμάτια και αποθήκες. Σίγουρα όχι για μεγάλα δωμάτια άνω των 10-15 τετραγωνικών.

Λευκός, ρυθμιζόμενος φωτισμός

Το Utorch UT30 διαθέτει μόνο λευκό φως. Το λευκό φως είναι ρυθμιζόμενο και ως προς την ένταση αλλά και ως προς την “θερμοκρασία του χρώματος”. Έτσι έχει την δυνατότητα για λευκό φως 3000 έως 6500 Kelvin. Αυτό επιτυγχάνεται με 2 διαφορετικά σετ από λαμπτήρες LED. Όταν θέλουμε ζεστό φως (3000Κ), τότε ανάβει το πρώτο σετ λαμπτήρες, ενώ αν θέλουμε ψυχρό (6500Κ), το δεύτερο. Αν θέλουμε μία ενδιάμεση τιμή, ανάβουν και οι δύο.

Κάτι που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα με την αντανάκλαση των LED, που υπάρχει σε φθηνότερα φωτιστικά LED. To κάθε LED έχει ειδική επικάλυψη που διαθλά το φως και έτσι δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Αυτό φαίνεται και από την παραπάνω φωτογραφία, που έγινε χωρίς χρήση ειδικού φίλτρου.

Χρήση με εφαρμογή και χωρίς

Στη συγκεκριμένη έκδοση δεν υπάρχει τηλεκοντρόλ (υπάρχει άλλη έκδοση με τηλεκοντρόλ), οπότε μπορείτε να ελέγξετε το φωτιστικό μόνο μέσω του διακόπτη και της εφαρμογής.

Κάτι θετικό είναι ότι ακόμα και με απλό διακόπτη, μπορείτε να ρυθμίσετε την θερμοκρασία του φωτός, αφού ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη αλλάζει και η θερμοκρασία κυκλικά (ζεστό, ουδέτερο, ψυχρό).

Φυσικά αν θέλετε να ελέγξετε πλήρως το φωτιστικό, πρέπει να το συνδέσετε με την εφαρμογή Smart Life. Είναι μία δημοφιλής εφαρμογή (1 εκατομμύριο downloads, 3.9* βαθμολογία) που χρησιμοποιούν αρκετές έξυπνες συσκευές (πχ το έξυπνο πολύπριζο Houzetek).

Μέσω της εφαρμογής έχετε την δυνατότητα να ρυθμίσετε την ένταση και την θερμοκρασία του φωτός. Μπορείτε επίσης να την ενεργοποιήσετε ή να την απενεργοποιήσετε ή να ορίσετε ένα χρονοδιακόπτη.  

Επίσης, μέσω της εφαρμογής μπορείτε να δημιουργήσετε και scenes ή να γίνει αλληλεπίδραση του φωτιστικού με κλιματικές συνθήκες ή το περιβάλλον.

Αν έχετε περισσότερες από μία συσκευές κινητών/tablet, μπορείτε να το κάνετε εύκολα share μέσω της εφαρμογής, οπότε να διαχειρίζονται όλες οι συσκευές το φωτιστικό.

Σύνδεση με εφαρμογή

Η σύνδεση του φωτιστικού με την εφαρμογή είναι σχετικά εύκολη και παραμένει ακόμα και σε διακοπή ρεύματος ή ακόμα και αν αποσυνδέσετε το φωτιστικό για βδομάδες. Μόνο αν αλλάξετε τον κωδικό ή την ρύθμιση του WiFi πρέπει να ξανακάνετε pair τη συσκευή.

Φωνητικές εντολές με Amazon Alexa, Google Home..

Αν έχετε το Amazon Alexa ή το Google Home, μπορείτε να το συνδέσετε μέσω της εφαρμογής με τις συσκευές αυτές, ώστε να ρυθμίζετε το φως με φωνητικές οδηγίες.

Επίσης μπορείτε να το συνδέσετε με το IFTΤT για αυτοματισμούς.

Σύνδεση στο ταβάνι

Όπως αναφέρθηκε και λίγο πιο πάνω, αν έχετε γύψινη ροζέτα πρέπει να την ξεκολλήσετε, αλλιώς δεν μπορεί να μπει.

Στο κέντρο του φωτιστικού υπάρχει μία τρύπα με προστατευτικό, όπου θα πρέπει να περάσει το καλώδιο από το ταβάνι. Μέσα στο φωτιστικό υπάρχει μία μικρή κλέμα, με σύνδεση για φάση, ουδέτερο και γείωση.

Για να το στερεώσετε στο ταβάνι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σετ με τις βίδες και τα ούπατ που έχει μέσα. Φυσικά θέλετε και ένα κρουστικό δράπανο και ένα 5αρι τρυπάνι. Τώρα αν δεν είστε και πολύ σχετικοί, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε έναν ανιχνευτή τάσης, για να δείτε που ακριβώς “κρύβετε” το καλώδιο που υπάρχει στο ταβάνι. Συνήθως η φορά φαίνεται και με το μάτι, αλλά καλό είναι να σιγουρευτείτε.

Αν και έχει 3 τρύπες, δεν είναι απαραίτητες και οι τρεις, ακόμα και με 2 στέκεται μία χαρά. Τώρα αν και δεν είναι η καλύτερη λύση, αν φοβάστε τις τρύπες, είναι τόσο ελαφρύ που μπορείτε να το στερεώσετε και με κόλλα μοντάζ ή με αφρώδης διπλή ταινία.

Ίσως όχι και ο πιο πρακτικός τρόπος, αλλά με λίγο προσοχή δεν θα έχετε θέμα.

Για να βάλετε το διάφανο καπάκι θα πρέπει να το λυγίσετε ελαφρά ώστε να μπορέσει να χωρέσει στο πλαίσιο. Για να το βγάλετε, πρέπει να κάνετε το αντίθετο.

Προβλήματα / Ελαττώματα

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

Όσον αναφορά τα ελαττώματα, σίγουρα θα ήταν βολικός κάποιος μηχανισμός εύκολης σύνδεσης/αποσύνδεσης από το ταβάνι, ενώ έτσι όπως είναι σχεδιασμένο, αν έχετε τρίκλωνο πλακέ καλώδιο, θα πρέπει να το κόψετε, καθώς δεν χωράει να περάσει από την τρύπα που υπάρχει.

utorch πίσω μέρος

Τώρα παρότι δεν είναι και τίποτα τρομερό, οι βίδες που προεξέχουν στο πίσω μέρος αλλά το ότι δεν σκέφθηκαν να αφήσουν λίγο κενό στο πίσω μέρος, ώστε να μην έχει θέμα σε τυχόν προεξοχές, δεν είναι και ότι καλύτερο.

Ίσως ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι δεν είναι αεροστεγές. Έτσι μετά από κάποιο διάστημα θα αναγκαστείτε να το ανοίξετε για να το καθαρίσετε από την σκόνη, αλλά και από τα έντομα που θα έχουν μαζευτεί στο εσωτερικό. Α

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε

Τα UTORCH μπορείτε να τα βρείτε μόνο μέσω Gearbest. Η συγκεκριμένη έκδοση κοστίζει περίπου 30 ευρώ και συνήθως υπάρχει και σε κάποια Ευρωπαϊκή αποθήκη. Δείτε το στο Gearbest.

Κανονικά υπάρχει και σε άλλα χρώματα (στο σώμα όχι στο φως) και υπάρχει και έκδοση με τηλεκοντρόλ αλλά και έκδοση 40 εκατοστών με 24Watt.

Αν δεν έχετε ξανακάνει αγορές απο Gearbest διαβάστε πρώτα αυτόν τον οδηγό. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποιο εκπτωτικό κουπόνι γιαυτό δείτε εδώ.

Τώρα κατά πάσα πιθανότητα μπορείτε να βρείτε την ίδια λάμπα και με άλλες επωνυμίες, όπως αυτήν εδώ στο Aliexpress. Αν η τιμή είναι παρόμοια, προτιμήστε να το πάρετε από το Gearbest, καθώς τα μεταφορικά του είναι πιο καλά και πιο γρήγορα και συνήθως δεν μπλέκεται με τελωνείο.

Σύνοψη: Χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι μία πολύ οικονομική λύση

Το UTORCH UT30 είναι ένα απλό φωτιστικό οροφής LED με μερικές βασικές smart λειτουργίες. Σίγουρα υπολείπεται αρκετά έναντι των πιο επώνυμων σε όλους τους τομείς (ποιότητα, design, χαρακτηριστικά..), αλλά αν θέλετε ένα απλό φωτιστικό οροφής, τότε δεν είναι κακή λύση. Είναι 30-50% φθηνότερο από το αντίστοιχο Xiaomi, ενώ αν το συγκρίνετε με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη. 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈξυπνα τάπερ τροφίμων ειδοποιούν όταν λήγουν τα τρόφιμα
Επόμενο άρθροReview: Επαναφορτιζόμενο καρφωτικό PARKSIDE PAT 4 C3
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια