Review: Παλμικό οξύμετρο ΟΕΜ

0
παλμικό οξύμετρο oem

Τα παλμικά οξύμετρα είναι συσκευές που μπορούν να μετρήσουν, στιγμιαία, τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα. Η μέτρηση είναι ανώδυνη και γίνεται απλώς βάζοντας το δάκτυλο μέσα στην συσκευή. Αυτό είναι το 2ο Κινέζικο παλμικό οξύμετρο που δοκιμάζουμε. Το πρώτο ήταν το RZ001 OLED Pulse Oximeter. Παρότι είναι σχεδόν πανομοιότυπα οπτικά, μάλλον έχουν κάποιες μικρές διαφορές.

OLED οθόνη 2 χρωμάτων 

Ίσως το πιο καλό χαρακτηριστικό αυτής του οξυμέτρου είναι η αρκετά φωτεινή OLED οθόνη 2 χρωμάτων- είναι πανομοιότυπη με αυτή του RZ001 και σε φωτεινότητα και σε μέγεθος. Τα γράμματα είναι αρκετά μεγάλα και υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής φοράς της ένδειξης, απλώς πατώντας το πλήκτρο. 

Εύκολη λειτουργία

Η λειτουργία του είναι εξαιρετικά απλή. Το βάζετε στο δάκτυλο του χεριού (συνήθως στον δείκτη) και πατάτε το πλήκτρο λειτουργίας. Μετά από μερικά δεύτερα εμφανίζει αυτόματα την διάγνωση, η οποία ανανεώνεται συνεχώς. Αν ο κορεσμός του οξυγόνου ή οι παλμοί δεν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα αρχίζει και ακούγεται ένα μπιπ kai αναβοσβήνει η ένδειξη.

Ακόμα και υπερήλικες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αν θέλετε υπάρχει και ένα μενού ρυθμίσεων, όπου κυρίως ρυθμίζετε αν θα έχει ηχητική ένδειξη και ποια είναι τα φυσιολογικά όρια. Για να το ενεργοποιήσετε και αν αλλάξετε τις ρυθμίσεις, απλά κρατάτε πατημένο το πλήκτρο λειτουργίας.

Ακρίβεια και συνέπεια μετρήσεων

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο επαγγελματικό παλμικό οξύμετρο για να συγκριθεί σωστά η ακρίβεια των μετρήσεων. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, η επίσημη ακρίβεια είναι ±1% για τους παλμούς και ±2% για τον κορεσμό του οξυγόνου σε μετρήσεις από 80%-99%.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όταν δουλεύει σωστά, φαίνεται να έχει αξιόπιστες και συνεπείς μετρήσεις (σίγουρα στους παλμούς, αλλά και στον κορεσμό του οξυγόνου σε σύγκριση με το RZ001, το οποίο είχε συγκριθεί κάποια στιγμή και με ένα πολύ πιο ακριβό οξύμετρο φαρμακείου). Το “όταν δουλεύει” θα αναφερθεί εκτενέστερα λίγο πιο κάτω, στην ενότητα των προβλημάτων.

Εννοείται ότι δεν προτείνεται για επαγγελματική χρήση

Ποιότητα κατασκευής

παλμικό οξύμετρο

Όπως είναι φυσικό, αυτό το παλμικό οξύμετρο είναι φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από πλαστικό. Η ποιότητα κατασκευής δεν είναι κορυφαία, αλλά δεν την λες και κακή. Το μόνο θεματάκι που είχε ήταν ότι η οθόνη κουνιέται ελαφρά αν την ακουμπήσετε. 

Λειτουργεί με 2 μπαταρίες ΑΑΑ

Η λειτουργία του γίνεται με 2 απλές μπαταρίες ΑΑΑ (οι μικρές). Οι μπαταρίες δεν υπάρχουν στην συσκευασία. 

Προβλήματα / Ελαττώματα

Τώρα πάμε πρώτα στα ελαττώματα. Το πιο βασικό ελάττωμα είναι ότι οι μετρήσεις αργούν λίγο παραπάνω. Για την ακρίβεια αφού πατήσετε το πλήκτρο θα πρέπει να περιμένετε 5 δεύτερα μέχρι να εμφανιστεί η μέτρηση του κορεσμού. Στα περισσότερα παλμικά οξύμετρα, αυτός ο χρόνος είναι λίγο μικρότερος. Δεν είναι και κάτι τρομερό, απλώς το αναφέρουμε.

Τώρα στα πιο σημαντικά. Αυτό το παλμικό οξύμετρο έχει ένα μεγάλο κατασκευαστικό πρόβλημα. Αν κάνετε την μέτρηση με την αρχική φορά, χωρίς να πειράξετε τίποτα, τότε η μέτρηση είναι ακριβής. Αν όμως ενώ κάνετε την μέτρηση, πατήσετε το πλήκτρο να αλλάξει φορά, τότε η μέτρηση μπορεί να είναι πολύ λάθος (πχ με φυσιολογική μέτρηση 97-98 μπορεί αν αλλάξετε φορά να δείξει και 70, ενώ παλμούς ακόμα και 30). Το πρόβλημα συνήθως εμφανίζεται στις 2 κάθετες κατευθύνσεις. Αν το αφαιρέσετε από το δάκτυλο και το ξαναβάλετε, τότε κάνει σωστή μέτρηση.

Πόσο κοστίζει και που μπορείτε να το βρείτε

Κατά πάσα πιθανότητα το συγκεκριμένο υπάρχει και στην Ελληνική αγορά, αλλά επειδή πιθανών είναι αρκετά πανομοιότυπα μοντέλα (το Gearbest μόνο έχει 4-5 ολόιδια) δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος ποιο είναι ποιο.

Αυτό το πήραμε από την Κινέζικη αποθήκη του Gearbest, με κόστος λίγο κάτω από 9 ευρώ. To link για το συγκεκριμένο του review είναι αυτό

Προφανώς θα υπάρχει και σε άλλα Κινεζομάγαζα.

Αν δεν ξέρετε πως κάνετε αγορές από Gearbest πατήστε εδώ

Σύνοψη: Αν και συνήθως δουλεύει σωστά, μάλλον καλύτερα να προτιμήσετε κάποιο άλλο

Αν και από ότι φαίνεται αν δεν πειράξετε την φορά δουλεύει σωστά και οι μετρήσεις του είναι σχετικά ακριβείς, μάλλον καλύτερα είναι να προτιμήσετε ένα άλλο, με λίγα ευρώ παραπάνω. Και αργεί λίγο πιο πολύ από ότι πρέπει και εφόσον υπάρχει κάποιο πρόβλημα που μπορεί να βγάλει λανθασμένες μετρήσεις, δεν αξίζει κάποιος να το ρισκάρει για να γλιτώσει λίγα ευρώ. Για παράδειγμα το RZ001 που κάνει λίγα ευρώ παραπάνω δεν έχει το ίδιο πρόβλημα και λογικά τα ακόμα ακριβότερα θα είναι πολύ πιο αξιόπιστα. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροDIY παλάγκο μπαλκονιού που δουλεύει με δράπανο
Επόμενο άρθροReview: ‘Εξυπνη πρίζα Sonoff S20
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια