Ο χαράκτης λέιζερ είναι ένα CNC το οποίο μπορεί να κάνει αυτόματα πυρογραφίες (ή και να κόβει υλικά), με την βοήθεια μίας ακτίνας λέιζερ. Τα περισσότερα είναι για επαγγελματική χρήση και αρκετά ακριβά, αλλά υπάρχουν και μικρότερα που είναι πολύ πιο οικονομικά. Μία τέτοια περίπτωση είναι και το μίνι  NEJE DK-BL, ένας πολύ οικονομικός χαράκτης λέιζερ για μικρές εφαρμογές.

Ας δούμε τα χαρακτηριστικά του

Τεχνικά χαρακτηριστικά του NEJE DK-BL


ΜοντέλοNEJE DK-BL
ΤύποςΧαράκτης λέιζερ
Μπαταρία
ΜπαταρίαΙόντων λιθίου
Χωρητικότητα μπαταρίας6000 mAh
Χρόνος λειτουργίας3 ώρες
 Δυνατότητες / Ανάλυση
Επιφάνεια εργασίας42 χ 42 χ 78 χιλιοστά
DPI350 dpi
Μέγιστη ανάλυση εικόνας550 χ 550 pixel
Υποστηριζόμενα φορμάτJPEG, BMP, TIFF, PNG, PCX
Λέιζερ
Μήκος κύματος λέιζερ405 nm
Ισχύς λέιζερ1500 mW
Θερμοκρασία500 βαθμοί Κελσίου
Διάρκεια ζωής λέιζερ100.000 ώρες
Κατασκευή
Υλικό κατασκευής Ακρυλικό | Αλουμίνιο
Προ-συναρμολογημένο100%
Σύνδεση
USB2.0 (έως 2 Ampere)
Bluetooth 4.0
Συμβατό λειτουργικό σύστημαWin XP, 7, 8, 10 | >= iOS 9.0 | >= Android 4.0
Τιμή
Gearbest
Τιμή
75-90

Εντυπώσεις από χαράκτη λέιζερ NEJE DK-BL


Με το που ανοίγεις την συσκευασία, υπάρχει μία ευχάριστη έκπληξη. Αυτός ο χαράκτης λέιζερ είναι 100% προ-συναρμολογημένος. Δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα. Απλώς το βγάζετε από το φελιζόλ και είναι έτοιμος προς χρήση. Παρότι πρόκειται για μίνι χαράκτη, αυτό δεν είναι κάτι που δεν συνηθίζεται. Συνήθως τα περισσότερα είναι flatpack.

Αναλώσιμα που υπάρχουν στην συσκευασία

Στην συσκευασία, εκτός από τον χαράκτη, υπάρχουν μερικά χαρτόνια, κομμάτια ξύλου, μία λαστιχένια επιφάνεια, γυαλιά προστασίας, ένα στυλό με σφουγγάρι, ένα καλώδιο USB και ένα USB με SD κάρτα. Στην SD κάρτα υπάρχουν οι απαραίτητες εφαρμογές για Windows και διάφοροι οδηγοί.

Ο ανεμιστήρα που βρίσκεται στο πάνω μέρος και ψύχει το λέιζερ.

Στον χαράκτη υπάρχει ενσωματωμένη μία μπαταρία λιθίου 6000mAh, η οποία είναι προ-φορτισμένη. Το περίβλημα και ο σκελετός είναι ακρυλικά, ενώ τα περισσότερα μηχανικά μέρη είναι από ανοξείδωτο ατσάλι. Το ακρυλικό είναι αρκετά σκληρό, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι φαίνονται οι δαχτυλιές.

Λειτουργία

Το NEJE DK-BL δεν διαθέτει ROM, ούτε υποδοχή για SD. Έτσι για την λειτουργία του είναι απαραίτητη η σύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητό/τάμπλετ γιατί μπορεί να αποθηκεύσει μόνο μία εικόνα, την οποία έχετε φορτώσει. Για υπολογιστή στην SD κάρτα υπάρχει ειδική εφαρμογή που μπορείτε να εγκαταστήσετε σε Windows (σε Linux δεν φαίνεται να δουλεύει με Wine), ενώ για κινητό υπάρχει ειδική εφαρμογή και για Android και iOS. Βέβαια, είναι εκτός Google Play, και πρέπει να κατεβάσετε το apk από την σελίδα της εταιρίας.

Η εφαρμογή για windows. Όπως φαίνεται υπάρχει η δυνατότητα επιλογής burning time, κειμένου και ένδειξη στάθμης μπαταρίας

Η λειτουργία της εφαρμογής είναι πάρα πολύ απλή. Ουσιαστικά φορτώνετε μία εικόνα και πατάτε έναρξη. Αν έχετε φορτώσει την εικόνα μέσω υπολογιστή ή κινητού, μπορείτε να ξεκινήσετε (ή να επαναλάβετε) την λειτουργία και από το κόκκινο κουμπί που βρίσκεται στο πάνω μέρος.

Για να μην κοιτάτε τον χαράκτη, η εφαρμογή έχει live απεικόνιση της λειτουργίας, με το κομμάτι το οποίο έχει ήδη χαραχθεί να μετατρέπεται σε κόκκινο.

Εκτός από την εικόνα, υπάρχει και η δυνατότητα αναγραφής κειμένου από το ίδιο το πρόγραμμα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε crop ή κολάζ μέσα από την εφαρμογή. Η μέγιστη ανάλυση είναι 550 χ 550 pixel, οπότε για καλύτερα αποτελέσματα καλό είναι να κάνετε το resize σε κάποιον editor και μετά να κάνετε μεταφορά της εικόνας.

H μόνη ρύθμιση που υπάρχει ουσιαστικά είναι το burning time, το οποίο αναφέρεται στην ώρα στην οποία παραμένει το λέιζερ στην ίδια θέση. Έτσι όσο αυξάνεται αυτός ο χρόνος, τόσο αυξάνεται η δράση του λέιζερ. Οπότε για πολύ λεπτά υλικά (πχ χαρτί) ο χρόνος θα πρέπει να είναι μικρός, ενώ για τα πιο δύσκολα (πχ δέρμα) όσο περισσότερο.

Ανάλυση / Ακρίβεια

Πυρογραφία σε λεπτό χαρτόνι

Εδώ πραγματικά ξαφνιάζεσαι ευχάριστα! Χωρίς καμία ρύθμιση, χωρίς καμία διόρθωση ο χαράκτης δουλεύει τέλεια outofthebox. H ανάλυση δεν είναι πολύ μεγάλη (350dpi) αλλά για αυτή την δουλειά είναι μία χαρά. Είναι ιδανικό για clip-arts και vector graphics, αν και μπορεί να μεταφέρει εικόνες αρκετά καλά, ενώ φυσικά στο κείμενο είναι πολύ καλύτερο.

Υλικά στα οποία έχει δράση

Το λέιζερ που έχει πάνω έχει μέτρια ισχύ (1500 milliWatt), οπότε δεν μπορεί να κάνει και θαύματα. Όμως με απλά υλικά τα πάει μία χαρά.

Συγκεκριμένα μπορεί να χαράξει
 • Ξύλο (σκληρό και μαλακό)
 • Χαρτί
 • Χαρτόνι
 • Δέρμα
 • Πλαστικό (όλα εκτός από ABS)
Αυτά στα οποία τα βρίσκει σκούρα
είναι

 • Μέταλλα (δοκιμάστηκε σε ατσάλι, αλουμίνιο, μπρούτζο, λευκοσίδηρο)
 • Γυαλί
 • ABS πλαστικό
 • Μελαμίνη

Μπαταρία και αυτονομία

Ο NEJE DK-BL έχει ενσωματωμένη μία μπαταρία ιόντων λιθίου 6000 mAh, η οποία του δίνει αυτονομία για μερικές ώρες εργασίας. Η μπαταρία φορτίζει μέσω του USB, με μέγιστη φόρτιση τα 2 αμπέρ. Στην συσκευασία δεν υπάρχει φορτιστής, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιον εξωτερικό ή απλώς μία usb θύρα από υπολογιστή.

Επιφάνεια εργασίας

Η επιφάνεια εργασίας είναι -ειλικρινά- το μοναδικό αρνητικό που έχει αυτό το μικρό gadgetακι. Η επιφάνεια είναι μικρή, μόλις 42 χ 42 χιλιοστά, με δυνατότητα ύψους 78 χιλιοστών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε μικρές πυρογραφίες, πχ σε επαγγελματικές κάρτες, θήκες κινητών και άλλα παρόμοια.

Αν η επιφάνεια ήταν λίγο πιο μεγάλη, τότε θα ήταν τέλειο.

Ασφαλές για παιδιά;

Μάλλον όχι, τουλάχιστον όχι για μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το κάψιμο από την ακτίνα του λέιζερ, καθώς είναι κάπως προστατευμένο μέσα στο κουτί, αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία της ακτίνας, η οποία είναι επικίνδυνη για την όραση. Γιαυτό στην συσκευασία παρέχονται ειδικά γυαλιά. Μερικοί χαράκτες έχουν και ειδικό γυάλινο φίλτρο για τον ίδιο λόγο.

Έτσι, παρότι θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς επίβλεψη.

Μερικά έργα που έγιναν με το NEJE DK-BL

Πόσο κάνει και που μπορείτε να το βρείτε


Ο συγκεκριμένος χαράκτης είναι Κινέζικης κατασκευής και τον πήραμε από το Κινέζικό e-shop Gearbest. Για αρκετό καιρό η τιμή του ήταν περίπου 100 ευρώ. Όμως κατά καιρούς το έχει σε έκπτωση αρκετά φθηνότερα ακόμα και στα 75 ευρώ από την Κινέζικη αποθήκη, ενώ κατά καιρούς το φέρνει και στην Ευρωπαϊκή αποθήκη.

Μια καλή εναλλακτική του NEJE. To πλεονέκτημα που έχει αυτός ο χαράκτης είναι ότι παρότι η επιφάνεια δράσης είναι περίπου η ίδια, δεν περιορίζεστε τόσο στο μέγεθος των αντικειμένων, καθώς η βάση είναι ανοιχτή.

Αυτή είναι η πιο μεγάλη εκδοχή του συγκεκριμένου χαράκτη, καθώς υπάρχει και σε 300 και 500 mWatt, ενώ έχει και πιο ισχυρούς χαράκτες λέιζερ για πιο μεγάλες διαστάσεις (έως 5000 mWatt).

Σύνοψη : Αν ήταν λίγο πιο μεγάλο θα ήταν τέλειο


Το NEJE DK-BL είναι ένας μικρός επιτραπέζιος χαράκτης λέιζερ, ο οποίος έχει αυτόνομη λειτουργία με μπαταρία λιθίου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε από το κινητό με ειδική εφαρμογή ή από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή με windows.

Η λειτουργία του είναι πολύ απλή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από παιδιά (με επίβλεψη λόγω της ακτινοβολίας του λέιζερ). Η ανάλυση είναι αρκετά καλή, ενώ η ακρίβεια είναι σχεδόν τέλεια.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι είναι 100% προ-συναρμολογημένο και έτοιμος προς χρήση με το που θα το βγάλετε από το κουτί.

Θετικά
 • Χαμηλή τιμή
 • Μεγάλη ακρίβεια
 • Στιβαρή κατασκευή
 • Μπαταρία λιθίου 6000mAh
 • Λειτουργία από κινητό
 • 100% προ-συναμολογημένο
Αρνητικά
 • Μικρή επιφάνεια εργασίας
 • Δεν χαράζει μέταλλα


Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Anet E10, ένας οικονομικός 3D εκτυπωτής με στιβαρή κατασκευή
Επόμενο άρθροΜετατροπή laptop με χαλασμένη οθόνη σε σταθερό υπολογιστή
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια