Το laptop είναι ένας μικρός φορητός υπολογιστής με ενσωματωμένη οθόνη. Πρακτικά, αν εξαιρέσει κανείς την οθόνη και το πληκτρολόγιο, είναι περίπου ίδιος με ένα σταθερό υπολογιστή, απλώς λίγο πιο πιεσμένος. Αν λοιπόν χαλάσει η οθόνη και η επισκευή της είναι ασύμφορη, μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ένα σταθερό υπολογιστή. Οι περισσότεροι απλώς αποσυνδέουν την οθόνη και χρησιμοποιούν το υπόλοιπο μέρος με μία εξωτερική οθόνη. Όμως ο δημιουργός πίσω από το κανάλι του Youtube DIY Perks, το πήγε ένα βήμα παραπέρα, κατασκευάζοντας ένα όμορφο κουτί από αλουμίνιο και MDF, στο οποίο χώρεσε την μητρική από το Laptop.

H ψύκτρα από την μητρική desktop στην μητρική του Laptop

Και αν ίσως για κάποιους αυτό ακούγεται ως υπερβολή ή αχρείαστο  -εφόσον δουλεύει μία χαρά και μέσα στο ίδιο το laptop- έχει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα αυτή η μετατροπή. Το πιο βασικό είναι ότι κατάφερε να προσαρμόσει μία μεγάλη ψύκτρα για μητρική σταθερού υπολογιστή, πάνω στην μητρική του Laptop. Οι επεξεργαστές των Laptop είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να μην αναπτύσσουν τόσο υψηλές θερμοκρασίες όσο αυτοί των Desktop (πχ λιγότεροι πυρήνες, χαμηλότερη κατανάλωση…).

Παρόλα αυτά η μικρή ψύκτρα και το ανεμιστηράκι που υπάρχει πάνω στο laptop, ζορίζονται αρκετά για να κρατήσουν την θερμοκρασία χαμηλά. Έτσι το ανεμιστηράκι δουλεύει συνεχώς σε υψηλές στροφές, κάνοντας αρκετό θόρυβο. Όμως μία μεγάλη ψύκτρα, επειδή έχει πολύ πιο μεγάλη επιφάνεια, μπορεί να ψύχει τον επεξεργαστή πιο καλά και πιο γρήγορα, ίσως και χωρίς ανεμιστήρα. Βέβαια αν δεν είναι συνδεδεμένο το ανεμιστηράκι του επεξεργαστή, δεν ξεκινάει ο υπολογιστής. Γιαυτό πρέπει να γίνει κάποια πατέντα που να ξεγελάει την μητρική.

Η κατασκευή αυτή έγινε για να μετατραπεί σε ένα μοντέρνο media player. O χειρισμός γίνεται μέσω bluetooth πληκτρολόγιου.

Το άλλο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι μεταφέροντας την μητρική του laptop σε ένα μεγαλύτερο κουτί, είναι πολύ πιο εύκολη οποιαδήποτε επισκευή, προσθήκη ή καθαρισμός. Σε κάποια laptop απλώς για να καθαρίσεις το ανεμιστηράκι ή να αλλάξεις θερμοαγώγιμη πάστα στον επεξεργαστή, πρέπει να το κάνεις κυριολεκτικά βίδες. Μια διαδικασία που διαρκεί ώρες, ακόμα και για κάποιον πολύ έμπειρο και πάντα ενέχει τον κίνδυνο βλάβης από απροσεξία.

Αντίθετα, η ίδια διαδικασία σε κουτί σταθερού υπολογιστή, διαρκεί μόνο μερικά λεπτά, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να λύσεις κάποιο καπάκι που δίνει πρόσβαση στην μητρική.

Η μετατροπή που έγινε σε αυτό το βίντεο είναι σχετικά δύσκολη και έχει και αρκετές επεμβάσεις με κολλητήρι στην μητρική, αλλά δεν είναι ανάγκη να κάνετε κάτι τόσο δύσκολο. Και ένα πιο απλό κουτί αρκεί.

Δείτε αναλυτικά όλη τη διαδικασία στο βίντεο από το DIY Perks

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροReview: Μίνι χαράκτης λέιζερ NEJE DK-BL (1500W)
Επόμενο άρθροΠως να φτιάξετε ένα μεταλλικό σφιγκτήρα (τύπου F)
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια