Ο XnviewMP είναι ένας απλός image editor που δεν δίνει και τόσο βάρος στο κομμάτι του editing, όσο σε αυτό της διαχείρισης και ταξινόμησης των αρχείων εικόνας. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι είναι αρεκτά ελαφρύς και ακόμα και αν διαχειρίζεστε φακέλους με χιλιάδες φωτογραφίες η ταχύτητα είναι πολύ καλή και δεν κολλάει. Επίσης

Ανοίγει τα πάντα

Ο XnViewMP μπορεί να ανοίξει οποιοδήποτε τύπο αρχείου εικόνας, ακόμα και φορμάτ που δεν είχατε ξανακούσει ποτέ (υποστηρίζει σχεδόν 500 διαφορετικούς τύπους αρχείων). Μπορεί να ανοίξει ακόμα και αρχεία από Photoshop και GIMP. Και φυσικά δεν τα ανοίγει μόνο, αλλά μπορείτε να αποθηκεύσετε και οποιοδήποτε φορμάτ επιθυμείτε.

Βασικές επιλογές editing

Όπως είπαμε και πιο πάνω μπορεί να μην είναι ο καλύτερος image editor της αγοράς, όμως για απλή επεξεργασία είναι υπεραρκετός. Έτσι μερικά από αυτά που μπορείτε να κάνετε είναι:

 • resize
 • rotate
 • crop
 • enhance color
 • curves
 • add text
 • draw
 • split (σε όσα κομμάτια θέλετε)
 • join 2 ή περισσότερες
 • banner
 • αλλαγή timestamp
 • επεξεργασία metadata
 • filters

Batch Convert και batch rename

batch convert xnviewmp

Το δυνατό κομμάτι του XnViewMP είναι το κομμάτι της οργάνωσης και της ταξινόμησης των αρχείων εικόνας. Γιαυτό έχει μερικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα. Μία από αυτές είναι το batch convert και batch rename. To batch convert σας επιτρέπει να επερξεγαστείτε και να μετατρέψετε μαζικά εικόνες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ποια αρχεία θέλετε να κάνετε convert, να επιλέξετε τι ενέργειες θέλετε να γίνουν (πχ να γίνει resize, να βάλετε watermark…) και απλώς να πατήστε το οκ και θα γίνει μαζική μετατροπή ακόμα και σε εκατοντάδες εικόνες. Είναι πολύ χρήσιμο για όποιον θέλει να επεξεργαστεί μαζικά φωτογραφίες (πχ να βάλει το banner του ή να τις κάνει resize σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος).

Το ίδιο ισχύει και για το batch rename. Με αυτό αλλάζετε μαζικά τις ονομασίες από εικόνες σε ότι θέλετε. Εκτός από την αριθμημένη μετονομασία, έχει μερικές πολύ χρήσιμες επιλογές όπως την αντικατάσταση συγκεκριμένων λέξεων/χαρακτήρων με κάποιους άλλους και Uppercase/Lowercase συνδυασμούς.

Metadata editor

metadata editor

Με το XnViewMP μπορείτε να κάνετε edit τα metadata των φωτογραφιών. Στα metadata υπάρχουν πληροφορίες για τα πνευματικά δικαιώματα, πως, πότε και που τραβήχτηκε η φωτογραφία καθώς και captions ή γενικότερα άλλες πληροφορίες που θέλετε να συμπεριλαμβάνονται στις φωτογραφίες. H διαδικασία είναι πολύ εύκολη και φυσικά μπορείτε να το κάνετε μαζικά και στο batch convert. Με το πάτημα ενός πλήκτρου μπορείτε να σβήσετε ότι πληροφορίες υπάρχουν ήδη ή μπορείτε να φορτώσετε έτοιμες μέσω ενός template.

Οργάνωση φωτογραφιών

Όπως είπαμε το δυνατό κομμάτι του XnViewMP είναι η οργάνωση των εικόνων. Για αυτό το λόγο έχει αρκετές επιλογές. Έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε κατηγορίες, tags, βαθμολογίες και χρωματικούς κώδικες.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κατηγοροποιήσετε τις φωτογραφίες και να βρείτε πολύ εύκολα αυτό που ψάχνετε (πχ ποιες φωτογραφίες είναι προσωπικές).

Capture Dekstop

Μια άλλη χρήσιμη λειτουργία είναι ότι έχετε τη δυνατότητα να κάνετε capture όλο το desktop ή όποιο κομμάτι θέλετε. Στα θετικά του ότι μπορείτε να κάνετε γρήγορα capture με hotkey ή με χρονοκαθυστέρηση. Αν και δεν έχει τις δυνατότητες που έχει για παράδειγμα το Shutter, σίγουρα μπορεί να φανεί χρήσιμο, ειδικά αν θέλετε να κάνετε capture thumbnails από φώτο στο ίδιο το XnViewMP. 

Upload σε δημοφιλείς υπηρεσίες και ftp

;Όσοι έχουν λογαριασμό σε δημοφιλείς υπηρεσίες για image hosting όπως imgur, imageshack, glowfoto και twitpic θα χαρούν να μάθουν ότι με το XnViewMP μπορούν να ανεβάζουν αυτόματα τις φωτογραφίες στο λογαριασμό τους (αν δηλώσουν username) ή στον public server.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να στείλετε φωτογραφίες μέσω FTP, κάτι πολύ χρήσιμο σε όσους έχουν server ή ασχολούνται με κατασκευές ιστοσελίδων.

Κάντε το όπως θέλετε

 Ένα από τα χαρακτηριστικά του XnviewMp που το κάνει να ξεχωρίζει λίγο από τα υπόλοιπα είναι το layout. Έχει ήδη μερικά έτοιμα αρκετά themes και layouts για γρήγορη εναλλαγή αλλά μπορείτε να τα πειράξετε. Όμως σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που απλώς μπορείς να κρύψεις ή να αλλάξεις το μέγεθος σε κάποιες μπάρες, στο XnViewMP μπορείς να κάνεις -κυριολεκτικά- ότι θες. Έτσι μπορεί να κρύψεις μπάρες ή να τους αλλάξεις θέση, σχήμα και μέγεθος.

Εγκατάσταση XnviewMP

Το XnViewMP είναι εντελώς δωρεάν όταν προορίζεται για προσωπική χρήση (για εταιρική χρειάζεται να αγοράσετε άδειες). Είναι multi-platform και μπορεί να εγκατασταθεί σε WindowsMac και Linux σε (32 ή 64 bit). Για Windows υπάρχει και portable έκδοση για χρήση σε υπολογιστές όπου δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εφαρμογών.

Μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο installer για το λειτουργικό σας στη σελίδα του XnViewMP στο κάτω μέρος.

Συνοψίζοντας

Το XnViewMP είναι ένα καλό πρόγραμμα που μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε και να επεξεργαστείτε μαζικά τις φωτογραφίες σας. Είναι ιδανικό για άτομα που έχουν μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες και θέλουν μία απλή και ελαφριά εφαρμογή για να γίνει η ζωή τους λίγο πιο εύκολη. Έχει αρκετές δυνατότητες και σίγουρα θα ικανοποιήσει ακόμα και πιο απαιτητικούς χρήστες. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες αξιόλογες επιλογές, όπως το πολύ καλό DigiKam, αλλά το XnViewMP είναι μια καλή εναλλακτική επιλογή που αξίζει να δοκιμάσετε.

 • Είναι δωρεάν (για μη εμπορική χρήση)
 • Ελαφρύ
 • Απλό στη χρήση
 • Ιδανικό για μαζική επεξεργασία
 • Υποστηρίζει όλα τα γνωστά OS
 • Δεν έχει πολλές επιλογές στο ατομικό editing
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα DIY μηχανάκι από φτερό σκαραβαίου
Επόμενο άρθροΜία πανέμορφη κασετίνα για μολύβια φτιαγμένη από μολύβια
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια