Αν δεν θέλετε να διαβάσετε όλο το άρθρο τότε η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά ανάμεσα στα επαναφορτιζόμενα εργαλεία με μπαταρίες 18V και αυτά που λένε 20V. Είναι ένα έξυπνο διαφημιστικό τρικ που ξεκίνησε κάποια εταιρία και σταδιακά το αντέγραψαν και άλλες, κυρίως σε ερασιτεχνικές σειρές εργαλείων.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα περισσότερα εργαλεία μπαταρίας χρησιμοποιούν στοιχεία από μπαταρίες ιόντων λιθίου. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν αρκετές μπαταρίες τύπου 18650 συνδεδεμένες σε σειρά (και παράλληλα κάποιες φορές). Η κάθε μπαταρία 18650 αυτή τη στιγμή έχει ονομαστική τάση λειτουργίας 3.7V (μέχρι πριν λίγα χρόνια οι περισσότερες είχαν 3.6V). Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτή η μπαταρία δουλεύει στα 3.7V για το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας της. Φυσικά η τάση εξαρτάται από το επίπεδο φόρτισης, γιαυτό γεμάτη μπορεί να ξεπερνάει τα 4.2V και άδεια να πέσει κάτω από τα 3.4V.
Τι σημαίνει αυτό το MAX
Έτσι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούσε μπαταρία με 5 μπαταρίες 18650 συνδεδεμένες σε σειρά, με ονομαστική τάση 3.6V, έλεγε ότι ήταν 18V (5 *3.6V=18V). Όμως κάποια στιγμή κάποιος υπεύθυνος μάρκετινγκ αποφάσισε να ονομάσει τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούσαν μπαταρίες με 5 στοιχεία 18650 σε σειρά, 20V προσθέτοντας με μικρά γράμματα τη λέξη MAX, δηλαδή ότι γεμάτη είναι 20V. Και όντως αυτό ήταν αλήθεια, αφού 5 γεμάτες μπαταρίες 18650 σε σειρά έχουν τάση πάνω από 20V . Φυσικά ο λόγος που έγινε αυτός είναι απλός. Ήθελε να πιστέψουν οι λιγότερο σχετικοί ότι τα εργαλεία της σειράς 20V είναι πιο δυνατά από τα αντίστοιχο εργαλεία που διαφημίζονται ως 18V. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, μπορεί να υπήρξε μία μικρή βελτίωση στις μπαταρίες λιθίου όπου αυξήθηκε λίγο η τάση τους, όμως δεν ήταν αυτός ο λόγος της αλλαγής της ονομασίας.
Δεν ισχύει μόνο στις 18V/20V
Θα πρέπει να πούμε ότι αυτό δεν ισχύει μόνο στις μπαταρίες 18V/20V, αλλά και στις μικρότερες. Έτσι οι 3.6V γίνανε 4V, οι 7.2V έγιναν 8V, οι 10.8V έγιναν 12V και οι 14.4V έγιναν 16V. Αυτή την πρακτική την ακολούθησαν και άλλες εταιρίες, με τις περισσότερες ερασιτεχνικές σειρές να διαφημίζονται με αυτό το τρόπο. Πλέον, ελάχιστες εταιρίες έχουν μείνει στο παλιό τρόπο ονομασίας και προς τιμήν τους καλό είναι να αναφερθούν. Οι εταιρίες που μέχρι στιγμή συνεχίζουν να μην κοροϊδεύουν τους πελάτες τους είναι η Makita, η Milwaukee, η Bosch, η Metabo, η Ryobi και μερικές ακόμα.
Έτσι, με απλά λόγια όταν βλέπετε στο ράφι δύο εργαλεία όπου το ένα λέει ότι είναι 20V και το άλλο 18V, λειτουργούν και τα δύο με την ίδια τάση και αν είχαν την ίδια υποδοχή, θα μπορούσε το ένα να λειτουργήσει με τη μπαταρία του άλλου. Φυσικά αυτό μπορεί να γίνει και με αντάπτορες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Περισσότερο για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.