Μία από τις αρκετές ψεκαστήρες μπαταρίες που κυκλοφορούν στο Ελληνικό εμπόριο είναι και η Bormann PRO BBP4015. Είναι ψεκαστήρα πλάτης με εξωτερική μπαταρία, που προτείνεται περισσότερο για ερασιτεχνική χρήση. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιεί τις μπαταρίες της σειράς Bormann PRO που κάνουν σε δεκάδες εργαλεία και όχι μόνο, αφού είναι συμβατή και με τις μπαταρίες X20V Team της PARKSIDE. Η τιμή της είναι 50-65 ευρώ και σίγουρα είναι μία καλή προσφορά για ερασιτεχνική ψεκαστήρα, αν ξέρει κάποιος τι ψωνίζει και τι δυνατότητες έχει.

Χαρακτηριστικά Bormann PRO BBP4015

ΕταιρίαBormann PRO
ΜοντέλοBBP4015
ΤύποςΨεκαστήρα μπαταρίας
ΕισαγωγέαςNikolaou Tools
Χώρα κατασκευήςΚίνα
Τιμή50-65 ευρώ χωρίς μπαταρία και φορτιστή
Τάση λειτουργίας20VDC
Χωρητικότητα δοχείου15 λίτρα
Μέγιστη πίεση3 bar
Μέγιστη παροχή νερού 1.3 λίτρα ανά λεπτό
Βάρος χωρίς μπαταρία4.5 κιλά

Εντυπώσεις από ψεκαστήρα μπαταρίας BBP4015

H Bormann PRO BBP4015 είναι μία από τις πιο απλές ψεκαστήρες μπαταρίας που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακή, απλώς δεν έχει κάποια πλεονεκτήματα που έχουν άλλες πιο επαγγελματικές. Το βασικό πλεονέκτημα που έχει μία ψεκαστήρα μπαταρίας, είναι ότι είναι πολύ πιο ξεκούραστη στη χρήση, αφού δεν χρειάζεται να δημιουργείτε την πίεση με το χέρι, αυτή τη δουλειά τη κάνει η ηλεκτρική αντλία. Γιαυτό το λόγο είναι ιδανική για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα ή αδυναμία στο αριστερό χέρι.

Τι είναι τα Bormann PRO

Καταρχάς να πούμε δύο λόγια τα Bormann PRO. Τα εργαλεία Bormann PRO είναι μία οικονομική σειρά Κινέζικων εργαλείων που εισάγεται από μία αξιόλογη Ελληνική εταιρία. Είναι Κινέζικης κατασκευής, αλλά δεν το σέρβις και γενικά όλη την υποστήριξη την έχει αναλάβει η Ελληνική εταιρία που τα φέρνει, οπότε υπάρχει και σέρβις και κάποιος να απευθυνθείτε αν κάτι δεν πάει καλά. Σε γενικές γραμμές είναι ένα κλίκ πιο πάνω σε ποιότητα από τα φθηνά Κινέζικα και σίγουρα είναι μία από τις πιο καλές επιλογές για όποιον θέλει κάτι οικονομικό για ερασιτεχνική χρήση.

Δεν υπάρχει ρύθμιση πίεσης

διακόπτης ψεκαστήρας μπαταρίας

Σίγουρα το πιο μεγάλο μειονέκτημα που έχει είναι ότι δεν έχει καμία ρύθμιση πίεσης. Υπάρχει μόνο ένα κουμπί on/off που ενεργοποιεί τη αντλία, αλλά η πίεση είναι σταθερή και θυμίζει πίεση με χειροκίνητη αντλία (συγκεκριμένα έχει μέγιστη πίεση 3 bar), δηλαδή καμία σχέση με κάποιες πολύ δυνατές μπαταρίας που ψεκάζουν ακόμα και μεγάλα δέντρα (κάποιες μπαταρίας φθάνουν και τα 6-8 bar πίεση). Αυτή είναι μόνο για κήπο και μικρά δεντράκια. Μάλιστα και τα μπεκάκια που έχει μαζί δεν είναι κανένα για ρυθμιζόμενο ψεκασμό (κοντά-μακρυά), οπότε αν θέλετε να ρυθμίζετε τη ροή πρέπει να αγοράσετε ένα από το εμπόριο.

Βέβαια, το ότι δεν έχει ηλεκτρονική ρύθμιση πίεσης κάνει και πιο ανθεκτική την αντλία και πιο απλή την επισκευή. Η λειτουργία γίνεται με προπίεση, δηλαδή όταν ενεργοποιείτε το διακόπτη, αυτόματα η αντλία προπιέζει το υγρό και έτσι είναι έτοιμο προς χρήση όταν πατήσετε τη σκανδάλη.

Μπαταρία 20V Bormann PRO αλλά συμβατή και με PARKSIDE

bormann pro mpataria
Μερικά από τα εργαλεία που είναι συμβατά με τις ίδιες μπαταρίες της σειράς Bormann PRO (συνεχώς βγαίνουν νέα)

Οι μπαταρίες που παίρνει είναι οι 20V της σειράς Bormann PRO. Δεν υπάρχει καμία στη συσκευασία, αλλά μπορείτε να τις αγοράσετε ξεχωριστά. Είναι σχετικά οικονομικές και βγαίνουν σε αρκετά μοντέλα (ακόμα και πολύ μεγάλες). Η 2Ah και η 4Ah είναι μία χαρά. Το θετικό είναι ότι λειτουργεί και με μπαταρίες από τα LIDL, της σειράς X20V Team. Δεν εφαρμόζουν τέλεια, αλλά δουλεύει μία χαρά και με αυτές.

Σίγουρα αυτό είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς και οι Bormann PRO 20V αλλά και οι PARKSIDE είναι φθηνές και ταιριάζουν σε δεκάδες εργαλεία.

θήκη μπαταρίας

Κάτι θετικό είναι ότι το σημείο που είναι η μπαταρία δείχνει να κλείνει καλά με το καπάκι. Δεν έχει φλάντζες, οπότε δεν είναι υδατοστεγές, αλλά σίγουρα δεν μπαίνει μέσα πολύ εύκολα το νερό. Αυτό είναι ένα θέμα, αφού αρκετές ψεκαστήρες μπαταρίας έχουν κακό σχεδιασμό και μπαίνει νερό (συνήθως με επικίνδυνα διαλύματα όπως χαλκό) και καταστρέφει τις επαφές ή ακόμα και τις πλακέτες που έχει.

Ποιότητα κατασκευής

ψεκαστήρα bormann pro

Η ποιότητα κατασκευής δεν είναι τρομερή. Σίγουρα δεν είναι “επαγγελματικής” ποιότητας, ειδικά οι ιμάντες αλλά και το λάστιχο και ο αυλός. Δεν είναι ότι εντελώς φθηνιάρικα, σαν και αυτά που βρίσκουμε σε Κινέζικες ψεκαστήρες του 10ευρου, αλλά δεν είναι και για πολλά. Ευτυχώς τα περισσότερα αλλάζουν, οπότε ακόμα και αν πάθει κάποια ζημιά, θα βρείτε από το εμπόριο ανταλλακτικά.

Η δεξαμενή είναι από λευκό πλαστικό, που δείχνει ανθεκτικό, αλλά σίγουρα θέλει να την αποθηκεύετε σε σημείο μακρυά από τον ήλιο, καθώς το λευκό πλαστικό χαλάει πολύ εύκολα αν το αφήσετε εκτεθειμένο στον ήλιο για πολύ καιρό.

φίλτρο ψεκαστήρας

Μέσα στην δεξαμενή υπάρχει και το φιλτράκι, που αλλάζει πολύ εύκολα (δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις ψεκαστήρες) και μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικό στο εμπόριο αν κάποια στιγμή βουλώσει.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανοιχτεί το κομμάτι της αντλίας για να δούμε πως είναι εκεί. Όταν ανοιχτεί θα γίνει update.

Σύγκριση με τον ανταγωνισμό

Πάμε να δούμε τι άλλο υπάρχει στο Ελληνικό εμπόριο αυτή τη στιγμή και πως συγκρίνετε με αυτά. Σε αυτού του τύπου τις ψεκαστήρες, με αποσπώμενη μπαταρία 20V που ταιριάζει και σε άλλα εργαλεία οι επιλογές δεν είναι πάρα πολλές. Πρακτικά υπάρχει το Incgo/Total (είναι ολόιδια), η Einhell, η Raider, η Yato, η PARKSIDE PERFOMANCE και η Metabo.

Προφανώς καλύτερη σε όλα είναι η Metabo, αλλά έχει και 400 ευρώ. Η Total/incgo έχει μεγαλύτερη πίεση (φθάνει 5 bar) αλλά είναι και λίγο ακριβότερη (75-80 ευρώ). Η Einhell είναι αρκετά πιο ακριβή αλλά δείχνει καλή κατασκευή. Η Raider έχει κοντά στα 85 ευρώ και δεν δείχνει να είναι καλύτερη από την Bormann Pro.

yato ψεκαστήρα

Τώρα πάμε στην Yato και την PARKSIDE που είναι πανομοιότυπες (ίδια εμφάνιση, ίδια χαρακτηριστικά, λογικά ίδιος κατασκευαστής στη Κίνα). Η PARKSIDE δεν είναι άμεσα διαθέσιμη, οπότε θα πρέπει να περιμένετε να τη ξαναβγάλει σε προσφορά. Από άποψη απόδοσης είναι πολύ καλύτερης της Bormann και έχει και 2 ρυθμίσεις πίεσης. Όμως, τουλάχιστον η πρώτη έκδοση είχε κατασκευαστικό ελάττωμα στο σημείο που βρίσκεται η πλακέτα (είναι σε σημείο που εύκολα μπαίνει νερό αν βραχεί η ψεκαστήρα), οπότε χαλάει και εύκολα. Δεν γνωρίζω αν η Yato είναι βελτιωμένη έκδοση, αλλά αν είναι η ίδια με την πρώτη PARKSIDE, θέλει προσοχή. Η τιμή της Yato είναι 80-85 ευρώ.

Οπότε πρακτικά η Bormann Pro είναι η οικονομικότερη επιλογή, αλλά έχει και τη χαμηλότερη πίεση. Σίγουρα το μεγαλύτερο ρόλο θα παίξει από ποια εταιρία έχετε ήδη μπαταρίες, αλλιώς υπάρχει και η επιλογή των ψεκαστήρων μπαταρίας με ενσωματωμένη μπαταρία που είναι λίγο πιο οικονομικές (αν υπολογίσετε και το κόστος της μπαταρίας και του φορτιστή).

Προβλήματα/Ελαττώματα

Μέχρι στιγμή δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα, αν και δεν έχει γίνει και τόσο μεγάλη χρήση. Δεν υπάρχουν πολλά μέρη που μπορεί να χαλάσουν και σίγουρα αν γίνει προσεκτική χρήση και σωστή αποθήκευση δείχνει ότι θα κρατήσει καιρό. Κάτι που θέλει προσοχή είναι ότι καλό είναι να βγάζετε την μπαταρία όταν το αποθηκεύετε γιατί ο διακόπτης μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά λάθος και έτσι να είναι μόνιμα η αντλία σε πίεση.

Το μόνο χτυπητό κατασκευαστικό μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει βαλβίδα αποστράγγισης όπως άλλα μοντέλα. Αυτο κάνει το άδειασμα και το ξέπλυμα λίγο πιο δύσκολο και πιο επίφοβο (αφού δεν είναι καλό να έρχεται σε επαφή με το νερό εξωτερικά).

Σύνοψη: Καλή περίπτωση για όποιον ψάχνει για ψεκαστήρα μπαταρίας και έχει ήδη μπαταρίες

Δεν είναι η καλύτερη ψεκαστήρα μπαταρίας του εμπορίου, ούτε η πιο δυνατή. Όμως έχοντας το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιεί κοινές μπαταρίες που χρησιμοποιούν δεκάδες άλλα εργαλεία, την κάνει ιδανικότερη επιλογή από άλλες οικονομικές λύσεις που χρησιμοποιούν μόνο το δικό τους τύπο μπαταρίας. Σε γενικές γραμμές δεν είναι τίποτα τρομερό, ούτε θα δείτε κάποια τρομερή βελτίωση στην πίεση από ότι μία καλή χειροκίνητη, όμως αν θέλετε να ψεκάζετε τον κήπο σας ξεκούραστα είναι μία καλή και φθηνή επιλογή.

Με απλά λόγια αν έχετε ήδη μπαταρίες ή θέλετε να πάρετε και άλλα εργαλεία μπαταρίας από την ίδια σειρά, αξίζει. Αν όχι και πρέπει να συνυπολογίσετε το κόστος της μπαταρίας και του φορτιστή, τότε υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές στο εμπόριο.

  • Οικονομική
  • Απλή λειτουργία
  • Συμβατή με μπαταρίες Bormann PRO και PARKSIDE X20V Team
  • Οι μπαταρίες Bormann PRO είναι οικονομικές και κάνουν για δεκάδες εργαλεία
  • Πολύ πιο ξεκούραστη από χειροκίνητη και πιο ελαφριά από βενζινοκίνητες

  • Δεν είναι τόσο δυνατή όσο άλλα μοντέλα μπαταρίας
  • Η σκανδάλη, το καλάμι και τα μπεκ δεν είναι τόσο καλής ποιότητας
  • Δεν έχει επιλογή πίεσης
  • Δεν έχει βαλβίδα αποστράγγισης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤυφλίτης, το πιο παρεξηγημένο ερπετό της Ελλάδος
Επόμενο άρθροReview: Μίνι κλαδευτικό αλυσοπρίονο μπαταρίας Hyundai HCS 21550
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια