Ψεκαστήρες ζιζανιοκτονίας: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

0
ψεκαστήρες ζιζανιοκτονίας οδηγός

Στο εμπόριο θα βρείτε δεκάδες είδη ψεκαστήρας. Ένας σχετικά νέος τύπου ψεκαστήρα είναι οι ψεκαστήρες ζιζανιοκτονίας. Παρότι είναι πολύ βολικές για ψεκασμούς στα ζιζάνια, αρκετοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους.

Τι είναι η ψεκαστήρα ζιζανιοκτόνιας

Η ψεκαστήρα ζιζανιοκτόνιας είναι μια ψεκαστήρα που έχει ως αποκλειστικό σκοπό τον χαμηλό ψεκασμό στο έδαφος, κυρίως για την αντιμετώπιση ζιζανίων. 

Σχεδόν όλα τα μοντέλα της αγοράς λειτουργούν με μπαταρία, είτε κάποια επαναφορτιζόμενη ή συνήθως 2-3 μεγάλες μπαταρίες τύπου D.

Το βασικό της προτέρημα είναι ότι λόγω του μεγάλου κονταριού, μπορεί να ψεκάζει πολύ χαμηλά, οπότε το φάρμακο πέφτει ακριβώς πάνω στα ζιζάνια και δεν διαχέεται σε διπλανά φυτά. Επίσης, σε αντίθεση με τις ψεκαστήρες προπιέσεως δεν δημιουργεί νεφέλωμα, αλλά μικρά σταγονίδια. Οπότε είναι ακόμα πιο δύσκολη η μεταφορά λόγω αέρα.

Πως λειτουργούν οι ψεκαστήρες ζιζανιοκτόνιας

πως λειτουργεί η ψεκαστήρα ζιζανιοκτονίας
To συγκεκριμένο σχέδιο είναι από την Volpi Jolly, αλλά περίπου ίδιος μηχανισμός είναι σε όλες τις ψεκαστήρες ζιζανιοκτονίας

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, σχεδόν όλες λειτουργούν με μπαταρία. Δεν λειτουργούν με κάποια αντλία που δημιουργεί πίεση, αλλά με την βαρύτητα. Το υγρό πέφτει στο άκρο του κονταριού, όπου εκεί υπάρχει ένα μικρό μοτεράκι. Το μοτέρ στριφογυρίζει “χτυπώντας” το υγρό που πέφτει, διαχέοντας το περιμετρικά του κονταριού (συνήθως σε μία ακτίνα 30-50 πόντους). Για να πέσει το υγρό πρέπει να λειτουργεί το μοτέρ, οπότε δεν υπάρχει φόβος διαρροής όσο δεν πατάτε την σκανδάλη.

Ο τρόπος λειτουργίας έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα. Το πλεονέκτημα είναι η μεγάλη αυτονομία. Επειδή το μοτεράκι είναι πολύ μικρό και δεν κάνει και τίποτα το ιδιαίτερο, η διάρκεια της μπαταρία είναι πολύ μεγάλη. Με καλές αλκαλικές μπαταρίες ή κάποια μεγάλη επαναφορτιζόμενη μπαταρία μπορεί να κρατήσει ακόμα και 40-50 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας. 

Το μειονέκτημα είναι ότι επειδή βασίζεται στην υδροστατική πίεση, θα πρέπει το κοντάρι και ο σωλήνας να είναι πάντα χαμηλότερα από τη στάθμη του υγρού στο δοχείο. Έτσι για παράδειγμα δεν μπορείτε να ψεκάσετε παρτέρια ή κάθετες επιφάνειες. 

Τι τύποι υπάρχουν στο εμπόριο

Στο εμπόριο θα βρείτε αρκετές ψεκαστήρες ζιζανιοκτονίας. Αν και μοιάζουν αρκετά, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές από μοντέλο σε μοντέλο.

ψεκαστήρα ζιζανιοκτονίας
Μία κλασσική ψεκαστήρα ζιζανιοκτονίας που χρησιμοποιεί δοχεία του 1 λίτρου

H πιο βασική διαφορά ανάμεσα στα μοντέλα είναι ο τρόπος παροχής του υγρού ψεκασμού. Υπάρχουν ψεκαστήρες με δοχείο πλάτης και ψεκαστήρες που βιδώνεται απευθείας πάνω ένα δοχείο με φάρμακο του ενός λίτρου. Αυτές με το δοχείο πλάτης έχουν μεγαλύτερη αυτονομία και -όσο και αν ακουστεί παράδοξο- είναι και λίγο πιο ξεκούραστες. Αυτό επειδή είναι πιο άνετο να έχετε ένα δοχείο 5-10 κιλών στη πλάτη, του οποίου το φορτίο σηκώνει ο κορμός, παρά ένα δοχείο 1 κιλού στο χέρι, που η πίεση πηγαίνει στο χέρι και στον ώμο. Υπάρχουν και κάποιες εταιρίες έχουν κυκλοφορήσει και ψεκαστήρες με διπλά δοχεία (ένα για το φάρμακο και ένα για το νερό). Προφανώς οι ψεκαστήρες χωρίς έξτρα δοχείο είναι πιο οικονομικές.

επαναφορτιζόμενη μπαταρία για ψεκαστικό πλάτης

Μία άλλη διαφοροποίηση που μπορεί να υπάρχει αφορά τον τύπο της μπαταρίας. Όπως είπαμε οι περισσότερες χρησιμοποιούν μπαταρίες τύπου D (απλές ή εναναφορτιζόμενες). Κάποιες λειτουργούν και με μπαταρίες LiPo ή μπαταρίες λιθίου. Προφανώς η λύση της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας λιθίου βολεύει καλύτερα, αν και υπάρχουν και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τύπου D.

ψεκαστήρα volpi

Μία τελευταία διαφοροποίηση έχει να κάνει με το κοντάρι. Εκεί ίσως δείτε μικρές διαφορές στο μήκος ή στον τρόπο της λαβής, ενώ σε κάποιες ψεκαστήρες ζιζανιοκτόνιας προσφέρεται και ειδικός κυκλικός προφυλακτήρας, που δεν επιτρέπει στα σταγονίδια να διαχέονται στην ατμόσφαιρα, ακόμα και αν φυσάει αρκετά.

Σύνοψη: Αν θέλετε μία ψεκαστήρα καθαρά και μόνο για ζιζανιοκτονία, τότε αυτές οι ψεκαστήρες είναι μία καλή λύση

Αν ήταν λίγο πιο φθηνές, τότε θα ήταν ιδανική περίπτωση για τον οποιοδήποτε. Όμως με τιμές που πλησιάζουν τα 100 ευρώ, δεν είναι και ότι το πιο οικονομικό. Με τα ίδια λεφτά μπορείτε να αγοράσετε μία κανονική ψεκαστήρα μπαταρίας και να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μπεκ με καμπάνα. 

Όμως η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά εργονομικές και αν ο σκοπός σας είναι μόνο η ζιζανιοκτονία, τότε θα σας βολέψει αρκετά.

Θετικά
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Δεν διαχέεται το φάρμακο σε διπλανά φυτά
  • Μπορείτε να ψεκάσετε ακόμα και με αέρα
  • Πιο ξεκούραστη από τις απλές ψεκαστήρες πλάτης
  • Μπορείτε να καλύψετε μεγάλες εκτάσεις
  • Δεν μπουκώνουν
Αρνητικά
  • Σχετικά ακριβές για τόσο απλό μηχανισμό (65-100 ευρώ)
  • Δεν μπορείτε να ψεκάσετε ψηλά ή σε κάθετες επιφάνειες
  • Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε άλλο πλην επιδαπέδιας ζιζανιοκτονίας
  • Στις περισσότερες δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ρύθμισης (ακτίνας, δύναμης…)
  • Οι περισσότερες που έχουν δοχείο πλάτης, έχουν μόνο απλούς ιμάντες ανάρτησης, χωρίς καμία επένδυση ούτε στους ιμάντες ούτε στην πλάτη της ψεκαστήρας
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠως διορθώνουμε την ειδοποίηση για το ads.txt στο AdSense
Επόμενο άρθροReview: Βενζινοκίνητη ψεκαστήρα πλάτης KRAFT FST-768
Εγγραφείτε
Ειδοποίηση από
guest

Επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός. Παρότι απαιτείται email, δεν χρειάζεται να είναι το πραγματικό σας email. Δεν επιτρέπονται υβριστικά, προσβλητικά ή spam σχόλια

Η φόρμα σχολιασμού συλλέγει το όνομα, το email και το περιεχόμενου του σχολίου για να μπορούμε να ελέγχουμε τα σχόλια που γίνονται στην ιστοσελίδα. Παρακαλούμε διαβάστε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσεις και την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας μας για να σχολιάσετε
0 Σχόλια
νεότερο
παλαιότερο πιο δημοφιλές
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια